Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hepaj

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Homár sem érti, miért imádják eltitkolni az ingatlanosok, hol vannak a meghirdetett lakásaik, de a trend tartja magát. Sylvie egy különösen paranoiás ügynökséggel futott össze a minap: Forr az agyam, de nem elsősorban a kánikulától. Néhány perccel ezelőtt fejeztem be egy igen…..
Hepaj 2007.06.21 15:36:21
Akkor most ingatlanosként szeretnék eloszlatni néhány félreértést:

Ha a bástyás kolléganő ezt tette, akkor osztom a levélíró felháborodását. Ezzel tényleg csak a szakmát járatja le. Az ilyen ne ingatlanozzon, ne akarjon ügyfeleket kiszolgálni, akik lehet hogy éppen életük otthonát akarják megtalálni.

Ez tiszta sor.
Ez a stílus nem megengedhető!

De azért néhány szót, mintegy a többi fölvetésre.

1. Az „ingatlanozás” igenis szakma, rendes OKJ-képzéssel. Az más kérdés, hogy van aki ezt nem végzi el, s enélkül dolgozik benne. Mint ahogy a másik véglet is, hogy szakképzettség nélkül, korrekt, szorgalmas hozzáállással, a tulajdonos és az ügyfél megelégedésére végzi munkáját.

2. Amerikában teljesen bevett dolog, hogy mind a vevő, mind az eladó közvetítőhöz fordul. Ott már ez egy szépen kiforrott, professzionalizálódott szakma, egy profi tanácsadó segíti a feleket mindenben (jó esetben), mindenki jól jár. Egy jó ingatlanos legalább az alapokkal tisztában van, az igazán profik megtanulják mindazt, amit az egyszerűbb adás-vétel ügyeltek kapcsán tudni kell, és akár még szerződéseket is elő tudnak készíteni (ez persze nem helyettesíti az ügyvédet, nem is helyettesítheti). A jó ingatlanosok rengeteg hasznos tanácsot tudnak adni mind a vevőnek, mind az eladónak.

3. TÉVEDÉS, hogy az ingatlanos nulla munkával sok-sok pénzt keres. Rengetegen ingatlanoznak, de igazán sokat arányaiban nézve kevesen keresnek vele. Aki ezt hiszi, hogy semmi munkával hülyére tömheti a zsebeit, annak javaslom, próbálja ki. A legtöbb közvetítőiroda nem ad vagy csak minimális alapbért az alkalmazottaknak, magyarul a jutalék jelenti a megélhetés fő forrását, ami ugye, vagy van, vagy nincs.

4. Mint más, ügyfeles szakmában, ebben is rengeteg idióta, nehezen kezelhető ember van, ha nem épp csaló. Az, hogy az ingatlanost kirángatják egy megtekintésre, aztán nem jön el a kuncsaft, és ha rátelefonálsz, még neki áll feljebb, teljesen természetes és hétköznapi. Próbálja meg mindenki, milyen ezzel együtt dolgozni évekig.

5. Sajnálom a levélírót, hogy ilyen melegben így pórul járt. De azért az ingatlanosoknak sem könnyű. Hóban-sárban, télen-nyáron, extrém időpontokban kell mutatniuk, különösen lakások esetében, ahol ugye az ügyfelek többsége este és hétvégén ér rá. Nagyon sok talpalással és csalódottsággal jár a dolog, ezért viszonylag nagy a fluktuáció.

6. CÍMKIADÁS: igen, bevett gyakorlat a közvetítőknél, hogy nem adnak ki címet, pontosan azért, hogy ne kerüljék ki őket! Teljesen természetes, hogy a vevő és az eladó is spórolni akar – csakhogy ennek mindig a közvetítő látja kárát. Az ingatlanozás egy szolgáltatás, ami összehozza a vevőt az eladóval. Lehet ezt rosszul meg jól is csinálni, de attól még az marad. Az ingatlanos sokszor komoly pénzeket és időt tölt el az ingatlan hirdetésére, ami, ha nem ő adja el, komoly veszteség. Óriási kockázatot vállal. Az, hogy egy lakáson több százezer forintot is kereshet, eshetőség, de nem minden, hiszen másokon meg sokat bukhat. Aki nem hiszi, hogy ez a megkerülgetősdi mennyire releváns probléma, próbálja ki az ingatlanozást, és tapasztalja, hogy hetek-hónapok munkája rámehet arra is akár, ha csak a környéket is mondja meg.

7. Nem kell az ingatlanosokat lenézni. Sokan szeretik csinálni és jól csinálják. Tény hogy vannak kóklerek, akik rontják a hírnevet. Ugyanakkor az is biztos, hogy sokan kényszerből választják, mert munkanélküliek lettek vagy eredeti szakmájukban nem tudtak elhelyezkedni.

8. Nem kell fikázni azt, hogy e mögött nincs szaktudás és semmit nem kell csinálni. Ugyanúgy vannak alapvető ismeretek, amiket aki egy picit is komolyan gondolja, illik tudni és használni. Azonkívül nem hiszem, hogy az, aki egyetemről pottyan ki valamilyen szakmában, mindent használni fog a munkája során, ami a tankönyvekben le van írva. Akkor most ki jogosult ítélkezni a szakmaiság felett?

9. Azok, akik nem szeretik az ingatlanosokat, gondolkodjanak el egy pillanatra a fejvadász cégek, vagy a független hitelközvetítők szerepén. Ők talán nem ugyanúgy az eladó és a vevő közé ékelődnek, csak a saját szakterületükön? Talán közöttük nincs kókler, amatőr, olyan aki többet árt mint használ? Meg olyan is, aki profin és jól végzi a dolgát. Van mindkettőből, nem kell egy egész szakmát lehúzni néhány fatökű HR-s vagy amatőr hitelügyintéző miatt aki kettőig sem tud számolni.

10. Igen, egy ingatlanos, HA összejön, több százezer forintot is kereshet egy üzleten. Aztán ha meg nem jön össze, bukik rajta egy csomó benzinpénzt, telefonköltséget, hirdetési díjat, időt és idegeskedést. Ezt persze valahogy sokan elfelejtik megemlíteni.

Egy dolgot tudok mondani: próbálja ki mindenki, aki csak fikázni tud.
Tessék árnyaltabban látni a képet, ez nem ennyire fekete-fehér!