Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Barnabas Birkas

88 bejegyzést írt és 127 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az AVU emberei kooperáltak egyet a Tuannal, és elhozták nekünk magyar nyelven az UnderWorld szerepjátékot, avagy magyarul az AlVilágot. Ezt nagyon köszönöm nekik, mert sikerült egy nem túl nagy, de mégis kicsit fájó űrt betölteni az rpg álmaimban. Hogy ennek a szerepjátékos életemre gyakorolt…..
Első megjelenés: 2002 A Children of the Sun szerepjáték stílusa elsőre szokatlan kombinációnak tűnhet, ugyanis dieselpunk fantasy szerepjátéknak hirdette magát: egy olyan fantasy világban játszódott, ahol a mágia mellett a technológia jelentős (a 20. század közepére jellemző) szintet ért el. Ez még…..
Első Megjelenés: 1994  A Hanna-Barbera stúdió Pirates of Dark Water rajzfilmsorozatát 1991-ben mutatták be az amerikai televíziók: először egy öt részes minisorozat formájában (Dark Water) a FOX Kids adón vetítették, majd kicsit átdolgozva (részben átszinkronizálva) az ABC adta le a tizenhárom…..
Retro Rpg A Basic Roleplaying SRD 2023.01.08 18:00:36
Üdv, Ezt a posztot az élet szülte. Mostanság elég sok szó esik OGL-ről, SRD-ről. Elsősorban a Wizards of the Coast D20-as OGL és SRD került a figyelem középpontjába, illetve annak változásai. Ugye a Open Game License-re gondolok, ami alapján a Wizards engedélyezi, hogy külsősök is létrehozzanak…..
Barnabas Birkas 2023.02.08 10:40:43
@Thészeusz: Ugyan a kérdés nem nekem szólt, de a D6 System részéhez hozzá tudok szólni. Tekintve, hogy a könyvek hozzá mind fent vannak a neten (ogc.rpglibrary.org/index.php?title=OpenD6), gyakorlatilag minden hozzáférhető és a rendszer nagyon egyszerű. Elég széles választék és könnyen modolható, kedvünkre alakítható. A lányom 12 évesen ebben írta/mesélte az első teljesen saját kalandját, miután az alap koncepciót elolvasta a magyar D6 alapkönyvből.
  Első Megjelenés: 1990  Anthony "Buck" Rogers karaktere 1928-ban jelent meg először, Philip Francis Nowlan Armageddon 2419 A.D. című sci-fi novellájában, az Amazing Stories magazin lapjain. Már 1929-ben képregény formában megjelent, a John F. Dille Co. szindikátusában (ami több képregényrajzolót…..
Barnabas Birkas 2021.09.22 09:39:55
@Thészeusz: Nekem nagyon megtetszett a játék, és a világán nagyon érzem Mike hatását (kicsit CP alternatív világnak is tűnik), a százalékos skillek pedig elég jól hangzanak. Összességében egy szimpatikus AD&D-variáns, valamikor ki akarom majd próbálni.
Barnabas Birkas 2021.09.23 10:55:36
@Trezor atya: Helyenként valahogy olyan a hangulata, mintha valamelyik CP könyvet olvasnám. Akár lehetne a Deep Scape, a Near Orbit vagy a Hardwired jövőképe is. Valószínűleg Mike Pondsmith stusa miatt. :)
Barnabas Birkas 2023.01.19 17:16:46
@Thészeusz: Azóta itt van a polcomon, jó pár kiegészítőjével együtt. :) Valamikor majd akarok ezt is mesélni.
Első megjelenés: 2002  A Trollbabe szerepjáték 2002-ben született, a GNS elméletet felállító Ron Edwards narratív játékaként. Igazi indie játék, amit szerzője saját weboldalán keresztül árul (illetve most már ITT), a DTRPG oldalán sincs fent. Nem tartozik az igazán ismert játékok közé, én néhány…..
  Első Megjelenés: 1984    A Fantasy Games Unlimited (FGU) nem mai kiadó, a céget még 1975-ben alapította Scott Bizar. Eleinte főleg asztali harci játékokkal foglalkoztak, majd a D&D megjelenése után ők maguk is belevágtak a szerepjátékok kiadásába. Nem foglalkoztattak saját saját…..
Barnabas Birkas 2021.11.05 08:44:02
@Thészeusz: Olvastam az Alternity 2 oldalan anno, hogy "ez nem remake es nem arról van szó, hogy szeretnénk lehúzni még egy bőrt", de akkor ezek szerint mégis. :( Hát, anno ezért a játékért fizettem a legtöbbet (a boltba becseréltem a kp-n felül egy Warhammer FRPG 1e-t és az összes Star Wars kártyámat, Tarkinostul, csillagrombolóstul), szóval még mindig jó befektetésnek érzem.

Az évek és a rutin? Tényleg atment valahogy vázlatba az Aliens, valszeg mellényomtam, telefonon nagyon picik az ikonok. Élesítettem, köszi, hogy szóltál. :)
Barnabas Birkas 2021.11.06 09:05:28
@Thészeusz: Ezt a dobásmódot mi az eredeti Alternityvel is kipróbáltuk (nem kellett hozzá akkora nagy fantázia, hogy mi is kitaláljuk), de addigra már belejöttünk a kicsit dobásba, úgyhogy maradtunk annál.

A StarDrive világa egész hangulatos, bár a későbbi háborús kampány sokat változtat rajta. Nem is biztos, hogy lemesélném. Nekem az Alitar-Galvin konfliktus pont elég egyelőre benne, az egyik kedvenc gyári modulom a The Last Warhulk. Mar ígérem is itt Pesten a csapatnak, hogy valamikor lemesélem nekik.
Barnabas Birkas 2022.12.26 16:22:29
@Thészeusz: Azt hiszem, ezt a videót már láttam, talán még a cikk megjelenésekor mutatta meg Kövesi Józsi.
Sziasztok, Az első részben még nem akarunk válaszokat adni, csak egy rövid áttekintést adunk a 80-as, 90-es évek jelentősebb rpg kiadványairól, hogy az olvasók jobban képben legyenek a kor sajátosságaival a szerepjátékok tekintetében. Elsősorban az USA-ban kiadott játékokra koncentráltunk. Más…..
Barnabas Birkas 2022.12.11 18:44:01
@Lance Toth: A "miért nincs" kérdésre a válasz egyszerű, amikor az előző tartalomjegyzék oldalról átmásoltam a linkeket, kimaradt. Tehát malőr volt. Mindenesetre most pótoltam, köszönöm.

A másik kommentárt nem teljesen értem.
Barnabas Birkas 2022.12.12 09:55:50
@Lance Toth: Belinkeltem a cikkbe azokat, amikről időközben született önálló Retro Kincsek cikk. Remélem, hogy most így egy kicsit egyértelműbb. :)
Hi, A magyar szerepjátékos élet a 80-as és 90-es évek elején egy szűk kör kezében volt. A klubélet AD&D-s világából kitörő M.A.G.U.S. vélt vagy valós profizmusába való átmenetben kevesek vettek részt. A M.A.G.U.S. megjelenése után vált szélesebb, de még mindig szubkulturális tömegtermékké a…..
Barnabas Birkas 2022.12.01 09:10:04
@Mr. Slayer: Earthdawn cikk... azóta keresem, hol van leírva, hogy az emberekben senki se bízik, mert le akartak paktálni a Rémekkel. :D
Barnabas Birkas 2022.12.01 10:02:44
@Retro Rpg: Ne tudd meg, a múltkori Earthdawn partiban a csapat egy olyan, bezárva maradni próbáló kaerből indult, ahol a lakosság kb fele 2/3-a törpe volt. A szintén törpe vezetők pedig meg akartak szabadulni a bajkeverő karakterektől, ezért kiküldték őket felderíteni, hogy TÉNYLEG véget ért-e a Pusztulat. Na, onnantól a parti minden egyes szembejövő törpéhez totál előítéletesen állt hozzá. A gond ugye ott volt, hogy Barsaive lakosságának 51%-a törpe...
Első megjelenés: 2004  A Fireborn szerepjáték 2004-ben jelent meg a Fantasy Flight Games (FFG) kiadónál, így sokáig vacilláltam, hogy bevegyem-e a sorozatba, és ha igen, mikor. Végül azért döntöttem a cikkírás mellett, mert a játékot már 2006-ban elkaszálták (bár 2011 után jelentek meg a világában…..
A tartalomjegyzék új oldalra költözött, a fenti menüsorból is elérhető most már. Az új oldal linkje:Retro RPG - Tartalomjegyzék - Retro Rpg (blog.hu)..
   Első Megjelenés: 1992  A Dream Park szerepjátékot Larry Niven és Steven Barnes Dream Park-regényciklusából (Dream Park, 1981; The Barsoom Project, 1989; The California Voodoo Game, 1992; The Moon Maze Game, 2011) írta Mike Pondsmith és bár a kritikusok elsőre óvatosak voltak vele ("kis dózisban…..
Barnabas Birkas 2022.10.21 22:25:25
@Thészeusz: régen pont ez zavart, hogy a kalandok nem "valódiak", most viszont pont az tetszik, hogy hozza a Ready Player One hangulatát. :) Ráadasul ugyanolyan gonzo hangulatot lehet kihozni belőle, mint a Riftsből, annak hibái nélkül.
Első Megjelenés: 1987  A Teenagers From Outer Space az R. Talsorian kiadónál jelent meg, 1987-ben, mint Mike Pondsmith egyik első, humoros hangulatúra vett anime szerepjátéka - a Mekton ugyan korábban jött ki, de az komolyabban vette magát. A TFOS viszont kifejezetten a humorra ment rá, a fiatalabb…..
Barnabas Birkas 2022.09.22 09:15:18
@Thészeusz: Ha az ember ad neki egy esélyt, akkor kifejezetten mókás. Mondtam a lányomnak, hogy valamikor majd kipróbáljuk, ő teljesen belelelkesedett. :D
Az RWP azokra az esetekre kell, ha akarsz valamit a szüleidtől (a kocsikulcsot, házibulit, egy új bármit). A Luck itt is egy különleges stat, az a szerepe, hogy ha már minden mást kipróbáltál (vagy valami nagyon félresikerült), akkor dobhatsz egy Luck próbát (Luck + D6) a mesélő által megszabott CSz ellen (1-10 között), és ha sikeres, akkor valamilyen módon szerencséd van.
A rendszer nem Fuzion, csak "Fuzion compatible", ahogy a hátlapon szerepel. Az egyik sidebarban van egy nagyon minimális konverziós táblázat, hogy melyik TFOS stat melyik Fuzion statnak felel meg. Igazából csak arra szolgál, hogy ha egy már futó Fuzion sztoriból akarsz behozni karaktert, akkor az hogyan teheted meg.
Barnabas Birkas 2022.09.22 11:05:56
@Thészeusz: Lényegében igen. :)

Ehhez kapcsolódóan: az Interface magazin II/1 számában szereplő Status/Attitude Role annyira megtetszett, hogy lehet, hogy a most is futó CP2020 partiba is behozzuk (amikor kedden emlegettem, senki se kapott tőle hidegrázást).
azavuemberei.blogspot.com/2022/09/cyberpunk-2020-punkmagazin-haladoknak_19.html
Barnabas Birkas 2022.09.23 10:56:01
@Thészeusz: Annak idején egy C.Swat kalandhoz már vettem át dolgokat az Interface-ből, de el is felejtettem, mennyi jó cucc volt még benne. :)
Első megjelenés: 2002  Sláine, a kelta hős a brit 2000 AD képregénymagazin egyik állandó karaktere, akárcsak Judge Dredd. Tir Na Nog, az Ifjak Földjének lakója, a Sessair törzs tagja, száműzött, vándor, majd király. A kalandjait 1982 óta követhetik a képregény rajongói, keresztül téren és idő át, a…..
Első megjelenés: 1994  A Bloodshadows a WEG kiadónál jelent meg, 1994-ben, a TORG könyvben bemutatott szabályokat átdolgozó Masterbook rendszerben, az új sorozat első részeként. A rendszere és a szokatlan, a film noirt a dark fantasyval ötvöző, Lovecraft, Howard és Burroughs történeteit megidéző…..
Barnabas Birkas 2022.07.28 11:11:38
@Thészeusz: Nem olvastam az a Bíborholdas ismertetőt, de te vagy a harmadik, aki említi, hogy nagyon lehúzta, szóval sokakban nyomott hagyott a dolog. :)
Egyébként most ennél a játéknál azért éreztem, hogy nagy a cucc: ott van egyszer a MasterBook alap szabálykönyv, és hozzá helyből a Bloodshadows világkönyv, ami azt 1000 helyen módosítja. A legtöbbször a cikk megírására azt érzem, hogy minimum játszani, de akár mesélni is kész lennék az adott játékot, de most még a játékhoz is el kellene olvasni legalább még egyszer.
Egyébként azt már bele se mertem írni az ismertetőbe, hogy még a City of Misttel is érzek némi hasonló tematikát, és jól tettem, mert így is betaláltak Facebookon, hogy miért az első kiadásról írok, miért nem az aktuálisról. :)
Első Megjelenés: 1996  A Feng Shui szerepjáték a hong kongi akciófilmek és a wuxiák világából merített, a Dragon Fist RPG-hez hasonlóan. Írója ugyanaz a Robin D. Laws, akinek a Rune RPG-t köszönhetjük és akinek a legutóbb bemutatott Pandemonium játékban is benne volt a keze. Eredetileg a Daedalus…..
  Első Megjelenés: 1993   A Pandemonium szerepjáték ismét egy igazi elfeledett kincs, amiről én magam sem hallottam, amíg pár napja fel nem hívták rá a figyelmem (köszönet érte Csókási Róbertnek). Stílusát tekintve vígjáték/paródia, mint a Paranoia, a Tales from the Floating Vagabond vagy a Toon:…..
Első Kiadás: 1984  A Chill horror szerepjáték alig pár évvel a Call of Chtulhu első kiadása (1981) után jelent meg a Pacesetter kiadónál, és annak kozmikus horror jellegével ellentétben inkább a klasszikusok, Shelley, Stoker és Poe történeteinek nyomdokán haladt és a rettegéssel ellentétben inkább…..
Első Megjelenés: 1986  A FASA kiadó egyik legelső táblás játéka, a BattleDroids 1984-ben jelent meg, mint egy erősen anime-ihletésű taktikai játék, ahol a hexarácsos térképen kifesthető harci lépegetőkkel küzdöttek egymás ellen a játékosok. Ehhez számos rajzfilm (mint például a Dougram és a…..
Első Megjelenés: 1982  Annak idején pont az Alma Mater volt az a szerepjáték (a Bunnies & Burrows és a Macho Woman With Guns mellett), ami az egész Retro Kincsek rovatot inspirálta, mint egy igazi klasszikus elfelejtett játék. A másik kettő már a kezdetekkor sorra került, ezt viszont újra meg…..
Barnabas Birkas 2022.06.29 00:00:11
@Thészeusz: Hát, ezt nem biztos, hogy bevállalnám. :D
De már más is mondta, hogy kedve lenne belevágni a középsulis barátaival, nosztalgiázni.
Barnabas Birkas 2022.07.04 10:44:39
@Thészeusz: Hát én a '90-es évek közepén voltam gimnazista (93-99), de az egy olyan hely volt, hogy a könyvbéli dolgok töredéke se férne bele (max a szex meg a piálás). De emlékszem, hogy a másik városi gimiben volt túszejtés is. :D
  Első Megjelenés: 1991  Az Amber-sorozat Roger Zelazny hatalmas ívű története egy olyan Valóságról, ahol az egyetlen igazi világ Amber, az univerzum (egyik) központja, és minden más világ csupán ennek tükörképe, Árnyéka. A tíz részből álló ciklus igazából kétszer öt kötetre osztható, ezek közül…..
Barnabas Birkas 2022.06.21 11:34:46
@Thészeusz: Szerintem ezekben a játékokban pont az a lényeg, hogy a mesélő tudja, hogyan tudják lenyomni a játékosok az ellenfelet (akár kettő-három módon is), de meg kell találniuk, rá kell jönniük. Lehetne más módon, akár úgy is, ahogy te mondod, de az már egy másik játék.
Retro Rpg Retro Kincsek 75. - Grimm 2022.06.14 17:15:25
Első Megjelenés: 2003  Az 1995-ben alapított Fantasy Flight Games (FFG) Horizon "mini-RPG" sorozata a D20-hullám kései szakaszában indult meg, a D&D 3.5 motorra alapulva: a könyvek csak a világot és az alapoktól eltérő szabályokat tartalmazták, de a játékhoz szükség volt a 3.5 alapkönyvre is. A…..
Barnabas Birkas 2022.06.20 09:03:27
@Thészeusz: Ezek az archetípusok szerintem valahonnan még régebbről jöttek. Van belőle egy Linear D6 rendszerű második kiadás is. Az egy önálló játék, 220+ oldalas, minden egybe alapkönyv. Nekem viszont ez a D20 változat bejön, mert tetszik, ahogy eljátszottak a rendszerrel.
Első Megjelenés: 2000 Az Underworld RPG az egyik leginkább "elfelejtett" szerepjáték, amivel valaha találkoztam: bár szerepel az rpggeek.com oldalon és eladó példányaira rá lehet bukkanni könyves oldalakon is, mindössze egyetlen bemutató cikket találtam róla a caliverbooks.com portálon. A Wikipedia…..
Barnabas Birkas 2022.06.07 19:56:42
@Thészeusz: Hát, a Vegyes mappába 2006-ban került bele a pdf, szóval ez valamikor egy eMule keresés lehetett, még Szegeden vagy már Pécsen. Akkoriban egyszerűen beírtam a keresőbe, hogy RPG, és letöltöttem mindent, ami még nem volt meg. :D
Viszont amikor most átolvastam, gyakorlatilag az első átfutás után annyira megtetszett, hogy meg is vettem a könyvet: a Noble Knights oldalon 8 USD volt a könyv, 17 a szállítás. :D Lehet, hogy ezt mesélem majd nyáron a táborban.
Első Megjelenés: 1988  A Justifiers RPG a High Colonies és a MegaTraveller játékok kortársa, én nem csak a megjelenését évét tekintve: látványvilágában és komorabb jövőképében is azokra hasonlít. Bár a borító alapján akár azt is hihetnénk, hogy egy Furry RPG-vel állunk szemben, igazából a képlet…..
Első Megjelenés: 1998  A Gemini szerepjáték azok közé tartozik, amiket még az internet is elfelejtett: sok más régi gyöngyszemmel ellentétben nincs oldala a Wikipedián, és csak néhány review található róla, még a 2000-es évek legelejéről. Eredetileg svéd nyelven jelentette meg a főleg figurás…..