Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ApránkéntBarbi

37 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Biztosan emlékeztek arra, amikor tavaly októberben lelkesen posztoltam a lányom fotóját a facebook oldalon, amint almalevet ivott a Lupusz nyílt napján. Azt az almalevet, ami még egy perccel korábban alma volt. Szuper kis lehetőség volt, hogy odamehettünk a gyerekekkel, és a szemünk láttára vált az…..
Most írok egy posztot, amit majd a következő karácsonyi szezonban jól elő tudok venni :D Szeretném ugyanis elmesélni nektek pár ötletemet, amivel igyekeztem az idei ööö... tavalyi (ti megszoktátok már?) karácsonyt kicsit környezettudatosabb köntösbe öltöztetni...
Napokon belül 4 éves lesz a telefonom. Azt hiszem, ez elég szép életkor a mai világban, amikor szinte mindent úgy gyártanak, hogy túl sokáig ne bírja, és lehessen belőle újat venni. Én mostanában igyekszem minél kevesebbszer venni újat, de ezt most már nem húzhattam tovább...
Ígértem nektek egy kis élménybeszámolót az október 5-i FKF nyílt napon tett kis kirándulásunkról, amikor is betekintést nyerhettünk a hulladékhasznosító mű egyes belső részeibe. Nagyon nagyon ajánlom mindenkinek, hogy látogassatok el, érdekes dolog, hogy hova kerül a szemetünk, és hogyan és mi lesz…..
Hallottatok már az Energiamegtakarítási versenyről? Foglalkoztat a környezettudatosabb háztartás? Jól jönne pár tipp, hogy ti magatok is hozzájáruljatok a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez? Szeretnétek a következő hónapokban és azután is kicsit (vagy sokkal) kevesebbet költeni az áramra vagy a…..
Apránként egy kis ez meg az 2019.09.22 13:57:30
Jól el vagyok tűnve, tudom, pedig még el sem kezdődött az ovi, hogy arra fogjam a nálunk uralkodó fejetlenséget. De történik ám folyamatosan sok minden, ami miatt nehezen találok időt az írásra, és el is mesélek gyorsan egyet-kettőt. Hallottatok már E.ON Energiaközösségek versenyéről? Arra…..
Apránként ökológiai lábnyom 2019.01.21 23:26:23
Annyiszor hallottam, olvastam már ezt a kifejezést, hozzávetőlegesen tudom is, hogy mit értünk alatta, de mindig érdekelt, hogy pontosan hogy is van ez, hogyan lehet, egyáltalán ki lehet-e számolni az egyes emberek ökológiai lábnyomát. Amolyan tipikus, felkapott, környezetvédő körökben divatos…..
Elég hosszú ideje halogattam már, hogy a mosogatógép tablettát kiváltsam valamivel. Próbálkoztam már a legegyszerűbb opcióval is: 2 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál citromsav egyenesen a kis adagolóba minden mosogatás indítása előtt; de nekem ez sosem hozott 100%-os eredményt. Jó, még a Finish…..
Egyszer elővettem már a mosható betétek témáját, jól ki is veséztem, hogy szerintem miért jó. Igazából már akkor volt egy része a posztnak, ami a saját készletemről szólt, de akkor végül úgy döntöttem, hogy szentelek majd ennek egy külön bejegyzést, és alaposan bemutatom nektek az általam használt…..
Imádom a nyarat, de a szúnyogok kiborítanak. Engem különösen szeretnek, mindig szép nagy dudor lesz a csípéseimből. Úgyhogy nálunk megy éjszaka a konnektorba dugós riasztó, a teraszon a füstölgős spirál, és fújós spray is van főleg a gyerekek miatt. Ez utóbbival viszont nem vagyok kibékülve,…..
ApránkéntBarbi 2019.06.20 14:29:52
@Kata Nagy: szerintem inkább kenegetős. Nekem ugye a képen látható kis flakonban van, ráteszem a nyitott tetejére a tenyerem, meglöttyintem, és ami a tenyeremre kerül, azt eloszlatom a bőrömön. Szerintem fújva túl sok jönne, vagy nem tudom...
Apránként a bodza négy élete 2019.06.10 00:18:36
Nem tudom, te hogy vagy vele, de én imádom a bodzát. A nyár kötelező kelléke a bodzaszörp, meg a bodzás limonádé. És amikor sikerül bodzát szedni, akkor jön a többi finomság. És nekem idén végre sikerült szednem egy jó adagot, így aztán az elmúlt egy hét nálunk a bodza körül forgott...
Apránként a láthatatlan dolgok 2019.06.03 01:10:23
Az előző írásom a tökéletlen bevásárlásról sokatoknak tetszett, és azt gondolom, ennek csupán annyi az oka, hogy mind ugyanezzel szembesülünk nap mint nap. Többé-kevésbé tisztában vagyunk a vészjósló kutatási eredményekkel, az aktuális helyzet kulcsfontosságával, a lehetőségeinkkel. Gyerekeink…..
ApránkéntBarbi 2019.06.05 02:06:37
@ColT: tök igazad van :) Én alapvetően nagyon lelkesen állok az egészhez, igyekszem minél többet tenni, és azért írok minderről, hogy az ismerőseimet és ismeretleneket is motiváljak, hogy csinálják utánam. Mert alapvetően hiszek abban, hogy van értelme a mi apró lépéseinknek is. Ha nem hinnék ebben, akkor mit csinálnék?? Ülnék naphosszat jajveszékelve, hogy miért nem hoznak már olyan döntéseket a politikusok, hogy megmentsék a gyerekeimet? Lehetne. De én inkább megteszem azt a kis keveset is, amit tudok. És szuper, amikor szembejön valaki olyan, aki szintén :)
(ki nyelt le mit??)
Íme egy délelőtti kör a Lidlben. Nem egy tipikusan olyan fotó, amivel zöldebb körökben dicsekedni szokás. Miért mutatom mégis meg? Miért osztok meg én, aki folyton a hulladékmentességről írok, egy ilyen képet?..
ApránkéntBarbi 2019.05.26 21:10:32
@Bergyilkos Bohoc: a kosarakat én is hiányolom!! Nálunk viszont vannak kisméretű kocsik is. Azzal kicsit könnyebb. Meg aztán én többnyire hétköznap napközben megyek a gyerekekkel, és olyankor nincs akkora tömeg. De igazából a mondanivalót tekintve tök mindegy, hogy most Lidl, Aldi, Penny, CBA vagy bármi más.
Tipródtam egy ideje azon, hogy akarok-e hosszasan értekezni és mélységeiben írni a mosható női betétekről. Mert nem is használom olyan régóta. Meg ez olyan izé, na. Arról írjak, hogy mikor, mit és miért rakok a bugyimba? Nem túl intim téma ez? Nem kéne ezt inkább megtartanom magamnak, és a közelebbi…..
ApránkéntBarbi 2019.05.26 02:23:14
@biborosch: Ez most egy reklám akar lenni? Akár igen, akár nem, azt gondolom, hogy a mondanivaló nem igazán találta meg a célközönségét. Itt épp arról lenne szó, hogy nem eldobhatót használunk. Se pelenkából, se betétekből. Tehát nincs szükség ezeknek a kukázását szagmentesen megoldani. Akkor meg miről is beszélünk?
Egyébként ez a rendszer mitől olyan nagyon környezetkímélő? A pelenka is összecsukható elég jól ahhoz, hogy ne legyen büdös. Jó, mondjuk egy masszívan telekakilt pelussal senki nem akarna hosszú órákat egy légtérben tölteni, ezt elfogadom. A betétek viszont frankó saját műanyag csomagolásuk van pont erre a célra. Teljesen felesleges még egy extra zacskóba tenni őket, ráadásul egyesével! De - leírom még egyszer - itt pont arról folyik a diskurzus, hogy ezeket az eldobható termékeket moshatóra cseréljük.
"A legfontosabb viszont, hogy szagtalanná, tisztává tesszük közvetlen környezetünket, és sajátmagunkat. Egy nő számára pedig igenis, ez a legfontosabb dolog a világon." - Kérlek, hagyd meg nekünk nőknek, hogy eldöntsük, mi a legfontosabb számunkra ;)
ApránkéntBarbi 2019.05.26 02:29:54
@Kata Nagy: köszönöm, hogy ennyire részletesen leírtad a tapasztalataidat! Szerencsére nekem soha nem volt ilyen irritációm az eldobható betétektől, bár tény, hogy a befülledést utáltam mindig. Viszont nem te vagy az egyetlen, akitől azt hallottam, hogy éget, viszket, utálják. Éljen a mosható!!
A változásokra pedig: ezeket a sztorikat én egy kelyhekre és mosható betétekre szakosodott facebook csoportban (www.facebook.com/groups/149969242079513/) olvastam, és itt azért a tagok jelentősebb hányada inkább kelyhezik, és az ő tapasztalataik nem feltétlen kötődnek a szüléshez. Biztosan sokan váltanak a mosható pelenka után a női betétekre, de hidd el, hogy sok más motiváció is van, és bár a szülés valóban meglehetősen felboríthatja és átalakíthatja a nők ciklusát (tudnék mesélni... :D ), nem magyarázható ezzel (vagy csak ezzel) minden esetben a változás.
ApránkéntBarbi 2019.05.26 02:30:34
@gabardin: köszönöm :D
Ma megint kotyvasztottam � elfogyott ugyanis a remek kis tisztítószerem, márpedig ma a szakadó eső miatt végre volt időm rendesen takarítani. Rá is fért a fürdőre. Ezért úgy döntöttem, hogy mivel már több, mint 2 hónapja használom a saját kutyulmányaimat, beszámolok a tapasztalataimról. Hogy miből…..
Apránként én, a luffanyiffantó 2019.04.18 18:46:09
Megfogadtam magamnak, talán még le is írtam valamikor az elején, hogy a befuccsoló próbálkozásaimról is fogok írni. Mégha cikis is :) Hát úgy tűnik, hogy eljött az első ilyen ideje. Ismeritek a luffatököt? Mostanában nagyon menő zerowaste körökben ezzel mosogatni és takarítani. Én először Tóth…..
Mostanában több, ruhákkal és öltözködéssel kapcsolatos posztom is volt, meg aztán a mosószeres is. Azt gondoltam, legyen teljes a dolog, térjünk ki az öblítés kérdésére is, és elmesélem neked azt is, hogy én hogyan találtam meg az igazit. Az öblítő tulajdonképpen csak egy kis luxus a mosógépbe…..
Helló április, helló hónapos retek! Bizony ám, erre a hónapra a hónapos retket választottam nektek, magunknak, mert ez most igazán szezonális! Keressétek hát a piacon, zöldségesnél, és egyetek jókat! Na de miért is jó nekünk a retek? Mindjárt arra is kitérek...
A saját tisztítószerek után most itt a saját mosószer! Igazság szerint már ehhez is hetek óta itt volt minden a kamrában, csak valahogy sosem sikerült rávennem magam, hogy bele is vágjak. Aztán szembejött a facebookon egy recept, aztán belelkesítettem egy nagyon kedves barátnőmet, hogy csináljuk…..
Az előző posztban kicsit dühöngtem és értetlenkedtem azon, hogyan lehet a ruhaipar ennyire romboló és embertelen. És bár fel-felröppennek reménykeltő hírek arról, hogyan próbálják helyesebb irányba fordítani a dolgaikat, mégsem lehet csak rájuk várni. El kell kezdenünk a saját házunk táján is…..
Talán eddig még meg sem fordult a fejedben, hogy az öltözködés terén is lehet az ember hulladékmentes, de mindjárt azt is megmondom, hogy nem csak hogy lehet, de nagyon fontos is. …Ez a két sor már hetek óta árválkodott egy megnyitott és itt felejtett word doksi tetején. Ma elővettem újra ezt a…..
Apránként műanyag, a mumus 2019.02.27 16:51:58
Ma már szinte szitokszó, ha valami műanyagból van, holott a 19-20. században, amikor felfedezték a különböző műanyagokat és azok széles körben használhatóakká váltak, még mindenki boldog és elégedett volt. Senki sem gondolta, hogy eltelik 150 év, és ekkora mértékű, visszafordíthatatlan rombolást…..
ApránkéntBarbi 2019.03.21 16:00:32
@timcsik: de szuper! Le fogom csekkolni, köszi az infót!
Ha kezdő vagy a hulladékcsökkentésben, de szeretnél gyorsan látványos eredményt elérni, akkor kezdj el gyorsan komposztálni. Miért? Mert a háztartási hulladék mintegy 30%-át komposztálható anyagok teszik ki. Ha ezeket mától nem a kukába, hanem a komposztra dobálod, egyik napról a másikra közel…..
Új hónap, új szezonális ennivaló :) szóval jöjjön a  medvehagyma Sajnos leginkább azért ismerjük, mert majdnem minden évben meghal valaki azért, mert összekeveri a gyöngyvirág leveleivel, melyek mérgezőek.  Hogy ez semmiképpen ne történhessen meg, 2 dologra kell nagyon figyelni: az illatára és a…..