Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos

0 bejegyzést írt és 332 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az, hogy mennyi pénzt juttatnak haza a határátkelők, nagyon sok mindenről árulkodik. Túl azon, hogy láthatjuk, milyen családokban a leginkább jellemző életstratégia a külföldi boldogulás, kiderül az is, mi ösztönözte a magyarok jelentős részét a határátkelésre...
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.19 12:18:14
@Arthamyr: az a baj, hogy a kolléga az nem érti, hogy a szüleink nem azért kapnak nyugdíjat, mert a gyerekeik fizetik a járulékot, hanem SAJÁT JOGON: azért, mert ők maguk évtizedekig fizették a saját járulékukat.
Gondolom, majd akkor is meglepődik,, amikor ő nyugdíjas lesz, és a nyugdíja a minimálbér negyedét se éri el. Pedig a gyereke fizeti a járulékot.
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.19 15:34:20
@droid_:
"megtakaritas az, amit a szabadon felhasznalhato penzembol sajat dontesembol elteszek kesobbre"

Tévedsz. A megtakarításnak nem feltétele, hogy bármikor szabadon és korlátlanul elkölthető legyen.
Magyarországon is számos olyan konstrukció van, amit nem kedvedre, bármikor vehetsz fel és költhetsz el, babakötvény, nyesz,stb. És külföldön is nagyon gyakori az a nyugdíj pillér, ami a te megtakarításod, de csak 65 éves kortól vagy nyomós egyéb indokkal vehetsz fel. Ettől még ez megtakarítás, nem állami vagyon.

A nyugdíjakat az állam biztosítja, orbánék törvénybe foglalták, hogy semmi se jár, csak adható, ha jut. Adót fizet, aki nyugdíjjárulékot fizet. Az állam meg arra költi, amire akarja, semmi se garantálja, hogy ne legyen belőle stadion.
Nem a nyugdíjjárulékból fizetik a nyugdíjakat, hanem az adókból. Ha hirtelen több lenne a befizetett járulék, vagy épp kevesebb, egyik se befolyásolná közvetlenül a nyugdíjak összegét. Az állam szabadon keresztfinanszirozza.

Ez is épp a baj, hogy a manyup eltörlésével ezt is visszaállamosították, és az uralkodói önkény dönt arról, hogy mire menjen a pénz. Nem önálló intézmény, hanem a költségvetés egy rovata a nyugdíj.
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.19 17:27:13
@droid_: ha a piros lámpás házra kiirjuk, hogy ez isten háza, akkor elhiszed, hogy onnantól kezdve imádkozni jár oda az úri közönség?

Kérdezz utána, civilizált országokban mit jelent az ÖNÁLLÓ gazdálkodásu nyugdíj intézet. Nem ezt, ahol a kormány, mint a költségvetés egy fejezetét, úgy kezeli a nyugdíjalapokat, és kedvére csoportosít át pénzeket:

"A kormány lenyeli a nyugdíjra szánt pénzeket

Hetven milliárd forintot szipkáz ki a büdzsé.

Az ideinél több tíz milliárd forinttal kevesebb pénz jut jövőre a nyugdíjalap kifizetéseire a munkáltatók befizetéseiből az államkincstárba. A tegnap benyújtott, 2019-es költségvetési törvényjavaslatban találtunk rá erre az intézkedésre."
mfor.hu/cikkek/makro/a-kormany-lenyeli-a-nyugdijra-szant-penzeket.html

Meg nem is ezt:

"Simán elnyeli az állam a fölös nyugdíjpénzeket

2015. 09. 10. 09:17

A tavalyi évben rekordösszegű, 183 milliárd forintos többlettel zárt a nyugdíjalap, amihez hozzájárult a foglalkoztatás és a bruttó keresettömeg növekedése – írta a Napi.hu. Ezt a többletet pedig egész egyszerűen elnyelte a költségvetés – derült ki a zárszámadási törvényből. Vagyis a nyugdíjalap többlete a költségvetési hiány fedezetére ment el."
24.hu/fn/penzugy/2015/09/10/siman-elnyeli-az-allam-a-folos-nyugdijpenzeket/
A mai egy rendhagyó poszt lesz, hiszen Tímea és családja a ti segítségetek, tanácsotok kéri. Levele nem hosszú, de a blog egyik célja mégiscsak az, hogy az övékhez hasonló helyzetben a közösség ha tud, segítsen. Szóval ha tudtok, segítsetek tanáccsal, ötletekkel! A kép illusztráció..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.17 20:55:56
@droid_: miért ne kaphatnának a legratermettebbek és legszorgalmasabbak dupla annyit, mint ami átlagos lelkesedéssel is simán elérhető?

"Jelentősen nő azoknak a száma, akik hazajönnek külföldről. A “zseni kategóriát” és a kiemelt tehetségeket itthon is nagyon megfizetik. Ismerünk olyan céget, amelyik hét számjegyű, 3-assal és 4-essel kezdődő fizetést ad Magyarországon."
index.hu/bcs/2019/09/11/it_verseny_ithon_interju/

Számomra könnyen hihető, hogy a "zseni" kategória programozás területén Magyarországon is svajci fizetést kasszirozzon. Márpedig pár év gyakorlattal évi 100 ezer Frank (30 millió Ft) nem átlag feletti Svájcban, sőt.

Még egy érdekes megállapítás a cikkből:
"A tavalyi Országos IT Megmérettetés alatt készített, több mint ezer IT-szakember válaszait tartalmazó online felmérés szerint:
Ha egy bootcamp vagy egy egyetemi képzés között kellene választaniuk, 64 százalékuk inkább az előbbi mellett tenné le a voksát. Még az egyetemet végzettek 51 százaléka is inkább a gyorsan megszerezhető tudást ígérő bootcampet választaná a hosszabb egyetemi képzés helyett."

Illetve, amit korábban már én is mondtam:
"Egy neves skandináv vállalat például felajánlotta egy magyar informatikusnak, hogy cégen belül nemzetközi karriert futhat be, ha kimegy dolgozni, és megkapja az ottani kollégák fizetését. A kolléga aztán elkezdett utánaszámolni, hogy milyen áron tudna albérletet találni a városban, és szembesült vele, hogy itthon jobban jár.

Egyre több ilyen történettel találkozunk. Tehát gondosan utánaszámolva és a nagy egészet nézve elképzelhető, hogy valakinek Magyarország felé billen a mérleg. Ugyanakkor sokan válaszolták, hogy a kulturális tapasztalatok és a kalandvágy miatt költöznének külföldre - ezekkel nem lehet vitatkozni."
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.18 14:32:53
@droid_: 'A cikkek azt sugallják hogy az átlag számára az említett sáv várható. '

Ellenkezőleg; az idézett cikk így folytatódik:

"Azonban senkit nem akarunk azzal áltatni, hogy egy pár hónapos képzés után ilyen összegeket fog keresni,
a tanfolyamok viszont egy jó alapot tudnak adni. Ugyanakkor, ha valaki hajlandó magát képezni, akkor rövid időn belül a magas fizetés egy elérhető perspektíva lehet."

'Az alkalmazotti bér a felvételkor nagyjábol eldől egy jóidőre a cégnél.'

Ez sajnos a legtöbb helyen így van, gondolom ezért váltanak sokan munkahelyet egy-két évente.
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.18 17:59:00
@droid_: mivel cikkEKrol beszéltél, így feltételeztem, hogy mindkét cikk tartalmát kifogásolod.

De Továbbra is azt gondolom, hogy a bootcampesek java néhány év után jóval 600 fölötti fizetést vihet haza. Ha csont kezdő megkap 300-500at, akkor 3-5 év után nem elérhetetlen a duplája.
Belláék egy hónapja élnek Berlinben, ilyenkor még minden új, minden utca és nap tele van meglepetéssel. Miként ő is írja, még csak ismerkednek a várossal, de szerintem ezért is érdekes, mi az, amit kiemelnek tapasztalataik közül...
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.17 22:00:04
@FutureFry: a kognitív disszonancia döbbenetes állításokhoz vezet.

Nem kéne hálásnak lennünk, hogy az amerikaiak amerikaiakhoz méltó mennyisegu szemetet termelnek és amerikai méretű ökológiai lábnyomot hagynak?
Micsoda felelős magatartás, hogy a helyi landfillbe viszik a szemetuket! Kitüntetést érdemelnének, hogy tulajdonképpen a világ üdvéért termelik az irdatlan mennyiségű műanyag hulladékot.

A következő szint az, amit Amerika legokosabb embere terjeszt, hogy valójában a kínai kommunisták találták ki a klímaváltozást...
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.17 22:00:19
@FutureFry:
"it is better for the planet if your plastic ends up in a landfill instead of on a boat shipped off to be recycled"

Hamis alternatívák.
Legalább annyira cinikus, mint azt állítani, hogy jobb ha a feleséged megerőszakolják, mintha először kinyomjak a szemét, kiverik a fogát, majd keresztülmennek rajta egy üzenettel úthengerrel.
Ja. Tényleg jobb. Máris jelentkezem, hogy megerőszakolják...
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.17 23:20:30
@FutureFry: " Viszont a legtöbb vásárló errefelé továbbra is még az anyagiakat és a kényelmet nézi, nem a termék/csomagolás környezetre tett hatását,"

Na, ebben már utolérte Magyarország az USAt, vagy tán le is kerülte... Az országok vezetői is összemérhetően ütődöttek...
Nem is lehet olyan nagy különbség Amerikában élni. :)
Az a baj, hogy a globalizációval mintha elsősorban az emberi hülyeség vált volna korlátlanna.
Hat év London után sok mindent másként lát az ember, hazaárulózástól kezdve egészen addig, hogy mitől lesz magyar valaki. Travis legfontosabb üzenete talán mégsem ez, hanem az, hogy merj élni!..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.13 06:40:27
@VT Man: miért, nem az általad felsoroltak adják az orbáni politika gerincét?
Beszéljünk inkább az Európa-szégyene magyar szja-rol, ami a minimálbérestol is elveszi az alamizsnaja 16%-at?

Vagy beszéljünk a magyar egészségügyi intézmények fizikai állapotáról, amik a csernobili, évtizedek óta elhagyott, rohado épületektol megkülönböztethetetlenek?

Vagy a hálapénz rendszer visszaszorításában, az orvosok, ápolók, tanárok tisztességes bérezése teren elévülhetetlen érdemeket szerzett orbáni reformokat ünnepeljük?

Stadionok?

A magyar polgárosodásnak tapsoljunk: Mészáros Orbán, Tiborc és a többi tehetséges család "gazdaságfejlesztéséért" legyünk hálásak? (Mészáros huszonvalahany milliárdot vett ki csak tavaly osztalékkent.)

Igazad van, estig sorolhatnank, mennyi áldást hozott a népre ez az aranyember. Méltánytalanul elhallgattam nagy részét, de sajnos ötezer karakterbe se férne bele az a sok jó dolog, ami a kerítés-Soros-migráns Szentháromságon kívül tárgyalhato.
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.13 06:40:30
@VT Man:
"rakétaként kilőne a gazdaság"

Úgy látom, te nem követed nemzetünk mértékadó államférfijainak kinyilatkoztatásait.
Különben tudnád, hogy egész Európa arról álmodozik, hogy a magyar csodát (növekedési tempót) lemásoljak. Pár éven belül utolérjuk Ausztriát (Matolcsy).

A napokban itt olvastam, hogy Több százezer német költözött már Magyarországra.

Ennel gyorsabban már nem tud Magyarország fejlődni. A gazdaság már régen kilőtt. Több origot, 888-at, és magyar időket kéne olvasnod, ott szoktak megjelenni az ünneplesre okot adó johírek.
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.09.15 15:33:16
@Arthamyr: Qurkász fagyulolo barátunk újra eljött hozzánk, hogy tanítson bennünket, és te ilyen hallatlanul hálátlanul fogadod?
Úgy tűnik, tovább folyik a vita arról, mi történne, ha hazaköltöznének a külföldön élő magyarok. Ma Endre véleménye következik, amivel persze megint lehet vitatkozni (nyilván fogtok is…), de ez nagyon hasznos is lehet. Válaszát a 10 év után hazaköltözött Orsi írása inspirálta. Szerinted mi…..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.19 22:52:19
@Dikusz: Már nem is hiányolod a szerzőt.
Pedig jó lenne látni, hogy igaza van-e a parasztbacsinak, vagy mégis létezik zsiráf.

Az elmúlt fél évben hány szerző jelent meg párbeszédre?
Azt tudom, hogy nem mindig és mindenki akar jönni, meg volt bőven Irish times, quora, és hasonló színvonalas forrásból származó cikk fordítása, a brexites beszámolók mellett, de az elmúlt időszakban mintha megritkultak volna.
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.19 22:52:30
@nyuszigonosz: a nemzetközi migrációs oecd statisztika szerint kb 20 ezer német polgár el Magyarországon:
stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=MIG#

Németországban meg kb tízszer ennyi magyar (miközben Németország lakossága nyolcszorosa Magyarországenak).

Tehát az átlag német nyolcvanszor kevésbé akar Magyarországon élni, mint amennyire az átlag magyar Németországban.
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.20 07:57:38
@Határátkelő:
Az most mindegy is, hogy te írod a cikkeket álnéven, vagy más.
Ha cikket tudsz írni, kommentelni is jöhetnél.
A furcsa az, hogy régen (mindenjobbvót) rendszeresen jöttek a szerzők, most meg szinte idejét se tudom, mikor tévedt ide valaki. Javits ki, ha nem így van, de az elmúlt félévben egy kezemen meg tudnám számolni, hányan jöttek.

nehezen tudom beleképzelni magam a helyzetbe, hogy a közlés szándékával írok egy cikket, s azután ne akarjam megvédeni a véleményem az ellenérvekkel szemben.
Meglehetősen nagy port kavart a minap az a poszt, melyben arról beszélgettünk Bandirepublickal, mi lenne, ha hirtelen hazaköltözne félmillió magyar. Nos, Orsi egyike azoknak, akik hazaköltöztek (ő ráadásul 10 év külföld után), tapasztalata tehát nagyon érdekes. Szerinted mi történne, ha…..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.14 21:51:29
@shakti rom: nem tudom mivel nem értesz egyet, mert amit írtál, azt én is ugyanúgy gondolom és alátámasztja, amit mondtam: nem az sír, akinek a leginkább oka lenne rá.
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.14 21:52:22
@Zsuzsi65: már a XIX. század végén is óvott a kormány a kivándorlás ellen, próbálták visszatartani a lavina szerűen nekiindult, Magyarországon kilátástalan tömegeket. Az alábbi közlemény 1897 ből való:

(Az ocr - automatikus karakter felismerés - elég gyenge, érdemes az eredeti helyen elolvasni, ott hibátlan)

A kormán; a kivándorlás ellen.
Veizpróm, slept. 10.

Olvasóink bízvást emlékezni fognak, hírlapunk szerkesztőjének, egy fiumei keletű tárczaczikkelyére, melyet mintegy félév előtt közölt a ^Veszprémi Független Hirlap-ban s melyben számos félrevezetett baranyai családnak Amerikába történt kivándorlása alkalmából felhívta a kormányt arra, hogy az Amerikába való csábítás ellensúlyozására világosítsa fel a népet ax ámítások alaptalanságáról.

E hírlapunkat a kormány méltó figyelembe vette s érveinket csaknem szószerint fölvette, körrendeletébe, melyet az összes törvényhatóságokhoz intézett s melyet im teljes szövegében közlünk..
A rendelet igy hangzik ;

Körrendelet valamennyi törvényhatóságnak.

A cs. és kir. közös külügyminiszter ur utján vett hivatalos értesülés szerint az Egyesült Államokban nagyszámú olyan társulat létezik, mely ügynökségei által mindent elkövet, hogy Európából különöseu a tőkével rendelkező földmiveseket kivándorlásra s ingatlanai megszerzésére búja.

Ezen czélból az emlitett társulatok egyes vidékekre felhívásokat, néha képes ismertetéseket küldözgetnek, melyek egyrészt az igazságnak ugyan némileg megfelelő leírását nyújtják az ajánlott gyarmatoknak, másrészt azonban számos oly körülményt hallgatnak el, melyek a tényleges viszonyokat egészen más színben tüntetik fel
így ha azt tartalmazzák, hogy a kérdéses földterületek a mellett, hogy termékenyek, szerfelett jutányosak,
nagy a bőség: a való tényeknek megfelel; arról azonban már hallgatnak, hogy ezen területek legtöbb esetben Őserdőkből állanak, melyek kiirtandók és nehezen mivelendők, hogy két három év múltán a kenyeret szűkén megteremjék; hogy közelben semmiféle mellékfoglalkozásra kilátás nincsen, hogy a kivándorlóknak szerecsen munkásokkal kell versenyezniük, kikkel szemben pedig a versenyt felvenni nem képesek, hogy a fa használható ugyan, de annak pénzértéke éppen nincsen, hogy a vad csak épp arra való, hogy a háziállatokat pusztitsá.

Ilyesmiről, valamint ezekhez hasonló hátrányos körülményekről nem szól az ismertetés, nem terjeszkedik ki annak megemlítésére sem, hogy Amerikában éppen úgy, mi«1 mln" denütt, a mezőgazdasági viszonyok különösen az alacsony terményárak miatt szerfelett nyomasztók.

Ezen képes ismertetések tehát csak arra valók, hogy a kivándorlókat a
végromlásba juttassák a nélkül, hogy
az említett társulatok a kárvallottaknak kárpótlást vagy védelmet biztosba náhak.
így számos eset van rá, hogy az országból kivándoroltak i—u/V évi erős munka és nehéz viszonyok között néhány ezer forintnyi tőkéjüket a jelzett körülményeknél fogva elvesztvén, tönkrementek.

Felhívom ennélfogva a törvény- hatóságot, hogy intézkedjék, miszerint a fentebbi adatok a lakosság körében, különösen ott, hol kiván dorlási- mozgalom észlelhető, a lehető legszélesebb körben közzététessenek s a kivándorolni szándékozók a reájuk várakozó veszélyekre a hatóság: közegek által külön is figyelmeztessenek.

Budapesten, 1897. évi augusztus hó 23 án.
A miniszter helyett Latkóczy Imre,
államtitkár.

library.hungaricana.hu/hu/view/FuggetlenHirlap_1897/?pg=145&layout=s
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.14 22:29:12
@Zsuzsi65: ha igazad lenne, nem fenyegetné Magyarországot az a veszély, hogy kiessen az ESTA ( visa waivered) országok köréből. A magyarok az egyik legfegyelmezetlenebb népség, köztük nagyon magas a túltartózkodok aránya,. Tavaly év végi hír:

akár még a vízummentesség visszavonásához is vezethet, ha Magyarország sürgősen nem tesz valamit ellene - írja a Zoom.hu.

Donald Trump amerikai elnök bekeményít azokkal az országokkal szemben, ahonnan az érkezők több mint két százaléka nem megy haza a megadott határidőn belül. Márpedig ez a magyarokra is igaz, hiszen az amerikai belbiztonsági minisztérium adatai szerint az üzleti útra vagy pihenés céljából kiutazott 82 553 honfitársunk közül összesen 2272-en nem jöttek haza, ami 2,75 százalékot jelent.

A bekeményítés annyit tesz, hogy ha a vízummentességi programban szereplő államok nem tesznek eleget az USA elvárásainak, azaz nem kísérik például figyelemmel az utózókat, hogy kiszűrjék a határaikon a terroristákat, illetve nem csökkentik az engedély nélkül, illegálisan kint tartózkodó állampolgáraik számát, akkor könnyen kikerülhetnek a vízummentességi programból. Enyhébb esetben olyan intézkedéseket vezetnek be állampolgáraikkal szemben, amelyek korlátozzák beutazásukat az Egyesült Államokba.

A Zoom.hu úgy tudja, már már most is szigorúbban ellenőrzik a problémás országokból érkezőket a beléptetéseknél, és egyre több magyart fordítanak vissza a repülőterekről.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/egyre_nagyobb_a_baj_az_usa-ba_vizum_nelkul_utazo_magyarok_miatt.653991.html
Milyennek látszik a magyarországi korrupció Észak-Amerikából nézve? Vajon Kanadában és az Egyesült Államokban is van-e és ha igen, akkor milyen természetű? Ezen elmélkedett el a már több évtizede Kanadában élő Steve (korábbi írását itt olvashatjátok). Szerinted mi történne, ha hazaköltöznének a…..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.12 23:32:08
@FutureFry: és a jó szakemberek megfizetéséhez, meg a hatékony FB kampányhoz nem kellenek óriási pénzek?
Mintha a FB nemrég bevezetett volna valami díjat is; ha sok embert akarsz elérni rajtuk keresztül, fizess.
Olcsóbbak manapság az online kampányok, mint az "offline" billboardok meg a tévé reklámok régebben?
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.12 23:32:08
@Arthamyr: a lobbizast ne keverd össze a korrupcióval. A lobbistanak nincs hivatalos hatalma, ezért azzal nem is tud visszaélni. És nem is személyes hasznok érdekében tevékenykedik.

Lehet hogy a lobbizás sem kívánatos, de összehasonlíthatatlanul kevésbé káros, mint a direkt korrupció, a balkáni maffiózó mentalitás (megveszlek kilóra).
Svédországban erősödött fel a magyar identitása és soha nem merült fel benne az, hogy svéddé váljon – mesélte Bandirepublic, akit már sok posztból ismerhettek itt a Határátkelőn (hiszen törzsszerző, -kommentelő és -olvasó). Hét éve költöztek ki Svédországba és most, hogy hazalátogatott…..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.03 19:00:46
@Csodabogár: szerintem nem azt mondták, hogy nem TUDJÁK, hogy romlott a font árfolyama, hanem azt, hogy az Ő ÉLETÜKRE nincs érzékelhető hatása. Nyilván drágul minden import termék, meg drágább külföldre utazni, de azért továbbra is telik rá.

A halott coach adásait érdemes hallgatni, én már az első tíz adáson túl vagyok. Mondjuk a téma téged már kevéssé érint (burnout a munkahelyen). Szerencsére engem se érint, de érdekes, mennyire általános, milyen sokan galyaznak évekig borzalmas körülmények között (értelmetlen munka, rossz főnök, túlóra).
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.03 22:44:40
@Csodabogár: de, biztosan érdekli az embereket. De ha olvasnal felméréseket, tudnád, hogy legalább másfél éve a brit közvélemény RELATÍV TÖBBSÉGE azt gondolja, hogy rossz döntés volt a brexit. nagyjából kéthetente van közvéleménykutatás, stabilan ugyanaz az eredmény, minimális változásokkal. Másfél év óta tartósan az a helyzet, hogy Kb. 5-10%-kal többen szavaznának ellene, mint mellette.

Gondolod ezek után, hogy nem megosztó a kérdés?
Lehet, hogy pont azért nem beszélnek róla, amiért te nem olvasol semennyi magyar sajtót.
Ez is a konfliktuskezelés egy módja. Nem olvasunk, nem beszélünk róla, S ha úgy teszünk, mintha nem lenne, ha nem veszünk tudomást a problémáról, azzal megvásároljuk a nyugalmunkat.
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.03 23:12:15
@neurotikus bunkocska: transferwise használókat bőven találsz a kiszámolo blogban (többször írt róla), a kommenteket is érdemes nézni. Pl: kiszamolo.hu/a-nagy-durranas-transferwise-borderless/
Illetve itt: m.prohardver.hu/tema/transferwise/friss.html

Nekem van, elégedett vagyok vele, már a magyar bank számlámhoz tartozó kártyát vissza is mondtam, mert a transferwise kártyája ingyenes (nincs éves díj sem), és havi 200 fontig / 60 ezer forintig automatából is ingyenes a pénzfelvétel.
Megbízhatóbb, mint a többi fintech, részben mert masszívan nyereséges évek óta. Úgy rémlik, hogy folyamatban van a banki licenc beszerzése is.
Határátkelő A kiutált hős 2019.08.02 06:30:00
Jó ideje érdeklődéssel figyelem Gareth Bale sorsának alakulását. Nem mintha sportszempontból különösebben érdekelne a Real Madrid walesi labdarúgója (sosem tartozott a nagy kedvenceim közé), de elmúlt évei nagyon izgalmas tanulságokkal szolgálnak a határátkelőknek is. Ezeket próbálom meg ma…..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.03 07:22:56
@Zsuzsi65: van egyébként olyan szó, amit a magyarból vett át a spanyol is. Ha jól tudom, ilyen a kocsi. Spanyolul el coche, németül meg die Kutsche.
Most rákérdeztem a Googlenal, és egyetért velem, Kocs település (Vas megye, ha jól emlékszem) nevéből jön.

Annak idején Németországban németórán a némettanár elsőre nem is hitte el, amikor mondtam neki. Pedig van még néhány magyar eredetű német szó, például a kevéssé hízelgő Tollpatsch (ügyetlen, kétbalkezes), ami a "talpas" magyar szóból ered (a gyalogos katonát hívták így régen):
de.m.wikipedia.org/wiki/Tollpatsch
„Mindig hazatértem, de az utóbbi 10 évben az az érzésem, ha nem lennék már nyugdíjas, érdemesebb volna valahol Európában megélni” - írta levelében János, aki először közel 40 évesen ment külföldre. Pedig külföldön nem csak kellemes tapasztalatok érték. Neked mit jelent a magyarság? Hogyan…..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.08.01 12:06:14
@tatárfejű kutya: @Dikusz:
Na de miből gondoljátok hogy 1990 és 2000 között rendben, jól mentek a dolgok? Van erre valami adatsor? Mert szerintem 1990 óta folyamatosan csúszik le Magyarország (a régiónkhoz képest, relatív pozíciót tekintve). Már csak Bulgária meg Románia van mögöttünk, utóbbi nem is biztos.
A demokrácia állapotát tekintve meg egyértelműen utolsók vagyunk egész európában, de még Ázsiaban meg Afrikában is sok országban jobb a helyzet.
Határátkelő Hazafiasítás 2019.07.29 06:30:00
Meglehetősen nagy vihart kavartak nemrégiben a Nemzeti Alaptanterv „hazafiasításával” megbízott Takaró Mihály szavai, melyek szerint „akinek kivándorolt a gyereke, az valamit elrontott”. Az Új-Zélandon élő Ágnes szerint az ő szülei nem rontottak el semmit és ő csak hálával tartozik nekik. Te is…..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.07.30 05:57:01
Fidesz trollok figyelmébe, kormányunk és pártunk (pontosabban a Basi) áldásos tevékenységéről. Csak a számok,a tények!

A GDP arányában még családtámogatásra is kevesebb jut az új költségvetésből, mint tíz évvel ezelőtt, de a vesztesek között van az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjkassza is.

A kormány állítása szerint a 2020-as költségvetésben nem csupán a családok támogatására jut a 2010-esnél két és félszer magasabb összeg, hanem több pénzt fordítanak egészségügyre, oktatásra és nyugdíjra is, ám a GDP növekedését is számításba véve már megbuknak az állítások - írta cikkében a Népszava. Míg 2010-ben a GDP 30,9 százalékát költötték jóléti kiadásokra, jövőre az arány már csak 24,5 százalék lesz. Ezzel együtt igaz az is, hogy az összeg 8324 milliárdról 11938 milliárd forintra nőtt, ám ez a forint már nem ugyanaz a forint.

A felső-, a közép- és az alapfokú oktatásra fordított GDP arányos kiadások alacsonyabbak lesznek jövőre, mint voltak 2010-ben.

GDP-arányosan még a kormány zászlajára tűzött család- és lakástámogatásokra is kevesebbet költenek, mint tíz éve. Míg lakástámogatásokra anno a GDP 1,7 százalékát szánták, jövőre ugyanerre már csak 1,4 százalékot fordítanak.
A családi pótlékok és a gyerekek után járó támogatások a GDP 2 százalékáról 1,3 százalékra estek.

Eközben az állami bürokrácia kiadásai az elmúlt tíz év során GDP 7,1 százalékáról 8 százalékra nőttek. A GDP 6,5 százalékáról 7,7 százalékra emelkedtek a gazdaságtámogatással kapcsolatos kiadások.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/kormany-koltsegvetes-csaladtamogatas-korhaz.688733.html
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.07.30 15:44:50
@gabors: o, hát ez egy olvasott blog. Próbált már ő is csinálni magának, de mennyit! Legalább harminc blogja volt, amin az összes oldal letöltés együttesen talán még a hatvanat is elérte. Két hetet se ez még egyik se, csalódottságában és mérgében törölte az értékes dolgozatokat. Amire ugye nem nagyon volt érdeklődő, legfeljebb páran röhögni jártak oda.

De ő a tömegekhez szeretne szólni. Fórumot akar, ahol gazdasági és jogi iránymutatást adhat a (liberális) tömegeknek. Nehéz dolog ám el nem ismert zseninek lenni. Szegény, szeretne már állást is változtatni, de egyelőre a rengeteg eszére nem talált érdeklődőt, ezért - jobb híján- továbbra is szorgalmasan jár az erdőbe. És atkozza a "liberalizmust".
Nem vágnék bele a „van-e klímaváltozás vagy nincs?” kezdetű, beláthatatlan végű vitába, így maradjunk annyiban, hogy a nyáron eddig Európa nagy részén baromi meleg volt és jórészt van is. Ha pedig meleg van, nézzük, egyes országokban miként veszik fel ezzel a harcot az ott élők, mennyire jelent ez…..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.07.10 22:57:09
@Nagy kámpics: mit szólsz, hogy

Az USA ban már a harmadik egymást követő évben csökkent a várható élettartam, ami száz éve nem fordult elő.

Az USA nincs egyedül a fejlett világban: Nagy-Britanniában a tavalyi adatok alapján 5 hónappal csökkent egy év alatt a 65 évesek várható hátralévő élettartama.
Másutt még csak a növekedés üteme eset vissza erőteljesen.
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.07.10 23:58:05
@Nagy kámpics: persze.
Vagy már nem érdekelnek a halálozási táblák?
Az ír főváros gyönyörű és izgalmas, amelyben a szórakozási lehetőségeket is megtalálni, ugyanakkor ha valaki elvonulna a természet csendjébe, azt is könnyen megteheti. Persze az ottani életnek is vannak árnyoldali, elég csak a magas költségeket és a rossz tömegközlekedést…..
Ha a rémes közlekedés kerül szóba, aligha Málta az első, ami a legtöbb embernek beugrik, pedig a szigeten tényleg horror lehet eljutni egyik helyről a másikra – legalábbis Karesz tapasztalata alapján, aki múlt heti írása után most a közlekedést veszi górcső alá...
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.05.21 07:06:44
@tanato:
Ausztriába ingázók
index.hu/belfold/2019/05/20/ausztriai_ingazas_vendegmunka_hatarmenti_munkavallalas_szentgotthard_szombathely_mi_videkunk_vas_megye/

Már Szentgotthárdon is 400 ezer Ft egy új építésű lakás négyzetmétere. Ha erre nem telik, egy 50 m2-es albérlet 110 ezer plusz rezsi, szinte pesti árak,
Szombathelyen sem véletlenül épül most új munkásszálló, kell a hely az ukránoknak, valakinek itt is dolgoznia kell.
Nagy kérdés számomra is, hogy vajon mostanában több az allergiás, beteg(eskedő) gyerek, vagy egyszerűen csak jobban odafigyelünk a jelekre és hatékonyabb a szűrés? Nem csak Magyarországon, Norvégiában is gondot jelent az alacsony születésszám, végül beszélgethetünk arról is,…..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.05.19 13:35:30
@Csodabogár:
A hosszú élet titka: Pista bácsi 90 éves és hároméves kora naponta elszív két doboz mezítlábas Kossuthot.

"Fiamból idegbeteg lett, nem bírta a váltásokat,
és elnézem az unokámat, látom, hogy gyönge alak,
hogy lesznek ezek túlélők? Valami itt korcsosul.
Kérdezném, hogy száz év múlva ki tud majd itt magyarul?"
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.05.19 22:03:17
@gabors: miért, a hetvenes- nyolcvanas évek Magyarországán ismeretlen volt mondjuk a csípőprotézis? Szerintem pont az egészségügy terén volt a legkisebb a szocialista országok lemaradása.
(Na persze nem az USAhoz képest, ahol medián jövedelmű Average Joe és a nála is szegényebb másik soktizmillio cimborája ma is százszor ROSSZABB ellátáshoz jut, mint magyar barátja, Átlag Józsi.)
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.05.20 04:06:42
@gabors: kérdezz meg róla valakit, aki ért is hozzá.
Már a hatvanas években is voltak Magyarországon csípőprotézis műtétek.
Balázs Dániában végezte az egyetemet, majd dolgozni is ott kezdett, de egy idő után elege lett a kiszámíthatóságból, úgy érezte, ennél valamivel többre vágyik. Így aztán fogta magát és nekivágott a nagyvilágnak. Legutóbb a dániai életről beszélgettem vele, akkor ígértem…..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.05.19 11:56:41
@Csodabogár: magyar embernek magyar pártot!
Az egyetlen komolyan vehető párt ma Magyarországon az MKKP. A többi viccnek is rossz.
Határátkelőként az egyik legjelentősebb rendszeres kiadás a lakhatás megoldása. Különösen a nagyvárosokban kell számolni azzal, hogy a fizetés egészen komoly részét elviheti a lakbérre kifizetett összeg. Éppen ezért talán érdekes és hasznos lesz megnézni, hogy a magyar…..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.05.18 09:32:49
@Horthy Miklós cselédje:
És mIlyen egy magyar polgár lakhatása? Három hónapja még az voltál, ha jól emlékszem.
Ahogyan telik az idő Magyarország uniós csatlakozása óta, egyre több határátkelő számára kérdés, hogy mi lesz majd a nyugdíjával, hogyan less jogosult és mekkora összegre. Ezért örültem meg, amikor jelentkezett Dr. Farkas András szakértő azzal, hogy csinálhatnánk közösen…..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.04.13 07:15:20
Azt gondolnánk, annál nagyobb baj nem érhet valakit, hogy egy figyelmetlen sofőr hibája miatt egy életre mozgássérültté válik. De, érhet. Ha az állam a csőd felé lavírozza magát, és eldönti: onnan szerez pénzt, ahol a legvédtelenebb emberek vannak. A rokkantaktól.

...több mint tíz évébe került, mire számtalan peren, vizsgálaton keresztül megkapta az ellátást. Az alig 50 ezer forintot. A férfi korábban mérnök-közgazdászként csaknem egymillió forint havi jövedelem után fizetett járulékot, de mire kiharcolta az igazát, a járadékát már nem a korábbi tényleges keresete, hanem a minimálbér alapján állapították meg.

az állam hosszú éveken át úgy spórolt a rokkantnyugdíjakon, hogy a betegek csak papíron lettek egészségesebbek. Az Alkotmánybíróság nemrég két határozatban is úgy találta, hogy a 2012-es rokkantszabályozás alapjogokat sért

2008 és 2012 nyara közötti időszakban 43 ezer embert minősítettek a korábbi rokkantak közül a munkaerőpiacra visszavezethetőnek.

ha valaki Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor szentté avatását kezdeményezné, ahhoz a csodás gyógyulásokról szóló dokumentumok ezreit lehetne benyújtani.
Például asztmásokét, mert ennek a betegségnek a közepesen súlyos formájára korábban 59 százalékos egészségkárosodást állapítottak meg, de a az orvosszakértőknek előírták, hogy azután csak 40 százalékot adhattak.

... (Aranka) Rokkantnyugdíjas lett, a kétezres évek elején 60 ezer forint körüli összegeket kapott havonta. 2006-ban azután nála is megkezdődött a „csodálatos” gyógyulási folyamat. Előbb 67 százalék helyett 50 százalékos lett egészségkárosodásának a foka, majd ez csökkent 40 százalékra. Miközben a májgyulladása miatt májzsugorodás alakult ki nála, a gyógyszerektől zöld hályog alakult ki a szemén, ujjai pedig eltorzultak az ízületi gyulladástól.

Egyre nőtt a lista, miközben a rokkantsági felülvizsgálatok egyre egészségesebbnek mutatták.

Ahogy láttuk a nővér esetében, a betegsége és az őt életben tartó gyógyszeres kezelések következtében újabb és újabb szervei betegednek meg, fizikai állapota egyre rosszabb, miközben a jogi állapota egyre javul.

A „jogi” állapotjavulás kategóriáját emellett leginkább azzal lehet érzékeltetni, ha valakinek hiányzik az egyik lába. Őt 20 éve 67 százalékos vagy még magasabb arányú rokkantnak minősítették, vagyis jogosult volt rokkantnyugdíjra, majd az újabb felülvizsgálatokon közölték vele, hogy már nem rokkant. Nem, nem nőtt ki a lába, és a tb által támogatott műlábak is ugyanolyan otromba darabok, mint amikor még nem futottak olimpiai döntőt amputált lábú emberek, de abba a jogi táblázatba, amely alapján meg kell határozni az egészségkárosodása mértékét, most a hiányzó lábak sorában egy alacsonyabb szám van: nem 67 vagy 70, hanem 40 százalék. Vagyis az állapota jogilag javult, egyébként ugyanúgy van azóta is.

www.valaszonline.hu/2019/03/18/az-evtized-politikai-kuruzslasa-a-nagy-rokkantbotrany/
Határátkelő Ahol már 2119 van 2019.03.19 06:30:00
Szingapúrban természetesen ugyanúgy 2019 van, mint mondjuk Magyarországon, más kérdés, hogy a városállam sok szempontból úgy néz ki, mintha 100 évet előreugrott volna az időben. Legalábbis ez Balázs tapasztalata, aki ázsiai körútját Thaiföld és Vietnám után itt folytatta...
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.20 13:51:53
@Arthamyr:
' nem mindegy, hogy az 53%-on felhőkarcoló vagy egyszintes ház áll'
Elhanyagolható számú világvárosban fogsz egyszintes házakat találni, ahol mégis, ott még azt fogod kívánni, bárcsak felhőkarcolók lennének a helyükön (indiai slum). :)

' hitvány mesterséges park csenevész kis bokrokkal, kitaposott fűvel, vagy erdő 20+ méter magas fákkal.'
Amit mondasz az elvileg jogos, de nem hinném hogy a létező metropoliszokban a parkok jelentős része erdő lenne. A budapesti második kerület Mátyás király vadasparkjaval meg a több száz hektár, xx. Századi európai szemmel nézve első osztályú erdővel rendkívüli kuriózum. Nem is nevezném parknak.

Meg remélem a másik véglet se gyakori, hogy a parkok nagy része zöld sivatag, angol / benzinkut-gyep lenne.
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.20 13:51:55
@Nagy kámpics: jártál már Svájcban?
Nem túl sok az azori eső?
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.20 16:11:05
@adg: nem szeretnének a gyerekek Magyarországon élni? Most friss élményeket is szereztek meg biztos emlékeik is vannak korábbról.
Vajon mi a magyar álom, van-e egyáltalán ilyesmi, vagy csak magyarok álmai vannak? A kérdést még az év elején tettem fel, érkeztek is hosszabb-rövidebb vélemények. Ma három rövidebbet gyűjtöttem csokorba, melyek ugyan eltérnek egymástól, de akad bennük közös pont is: a…..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.18 15:26:23
OFf
@tanato:
Egy érdekes könyv kapcsán (A nemzetek mítosza: Európa népei -nek születése a középkorban) olvastam egy interjút a szerzővel. Ebből egy rövid részlet:

A kereszténység már
eltûnt Európából

Könyvében utal rá, hogy az euró- pai államok és városok többréte- gű társadalmak voltak a múltban,hasonlóan a mai nyugat-európaivárosokhoz, ahol multinacionáliscégek alkalmazottai, őshonos la-kosság és bevándorlók éltek együtt.Ugyanakkor a kereszténység és arómai jogon álló helyi jogszabályok sikeresen integrálták a bevándor-lókat évszázadokon keresztül, szemben a napjainkban kialakult helyzettel, ahol bevándorlók tö-megei akarják gyakorolni a saját vallásukat és lecserélni a helyi jogszabályokat a saját vallási elő-írásaikra. Gondolja, hogy valós ve- szély a kereszténység eltűnése Euró-pából néhány évtizeden belül, illetveakár nemzetek is eltűnhetnek?

– (...) Különösnek tartom a kérdést, hogy „va-lós veszély-e a kereszténység eltűnése Euró -pából néhány évtizeden belül”. Gyakorló ró-mai katolikusként nekem úgy tűnik, hogy akereszténység már nagyrészt eltűnt Euró-pából: a templomok üresek, vagy csak idő-sek és menekültek (vagy amerikai turisták)látogatják őket. Leszámítva néhány magán- embert és családot, a kereszténység mára in-kább egy kulturális jelenség lett, mint élet-mód.
...
Történelmileg a nemzetek olyan em-berek alkotta, elképzelt közösségek,amelyek megegyeznek, hogy bizonyosáltaluk közösen hordozott jellemzők,mint nyelv, terület, közös történelem,kultúra, közös eredetmítoszok stb.,elegendőek ahhoz, hogy egy erős ösz-szetartozás-tudatot biztosítsanak szá-mukra. A politikai önállóság lehet en-nek része, de nem feltétlenül. A „nem-zetállamok” többségükben a Napóleontkövető időszak képződményei, amelyekfeltételezik, hogy az egységesség és afüggőleges irányú szolidaritás egyesítminden osztályt és területet egy meg-határozott földrajzi egységen belül. Újkeletű és problémás entitások, amintazt az elmúlt két évszázad háborúi éskonfliktusai is jól tükrözik.

https://www.academia.edu/15303076/Népvándorlás
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.19 07:18:13
@Csodabogár: nem vonom kétségbe, hogy a volt kollégáid között többen is utáltak téged, vagy akár más külföldieket. De ezt egy egész országra ravetiteni?

Szerintem elég sok magyar szeretné, ha olyan korrektul és tisztelettel viselkednenek velük a SAJÁT hazájukban a SAJÁT honfitársaik a boltban, az orvosnál, a vonaton vagy a munkahelyen, mint a svájciak a maguk migrancsaikkal.

A másik megjegyzésedhez.
gyakorta emlegetett tény, hogy milyen későn lett a nőknek szavazati joga Svájcban. Tény. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy más területeken meg éppenhogy a női egyenjogúság progresszív élharcosai.
Pont a napokban olvastam Einstein első feleségéről, a szerb mileva maricrol, aki azért ment 1896-Ban Zürichbe, mert ott nők is tanulhattak fizikát az egyetemen:

"Marić dealt with prohibitions against women taking physics and maths courses by moving to countries and institutions in which the courses were open to women, and getting good marks. The Swiss Polytechnic Institute in Zurich (later, the Swiss Federal Institute of Technology, or ETH Zurich) was one such. "
www.nature.com/articles/d41586-019-00741-6
Március 15. környékén (ami azért mégis valahol az ifjúság és a megújulás ünnepe is) talán nem érdektelen feltenni ezt a kérdést. Annál inkább, mert a napokban a magyar miniszterelnök is megfogalmazta, mi az, amit Magyarország kínál a fiataloknak, ahonnan egyébként egy…..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.17 18:57:20
@Platonica: a dokumentumokon alapuló adatok általában megbízhatóbbak. A jövedelmi statisztikák ezért alapulnak munkáltatói adatszolgáltatásokon. Mivel azonban a háztartások adatairól ilyenre nem tudnak támaszkodni, kénytelenek kérdezni.
Önmagában a kérdezessel sincs baj. De nem véletlen vannak a ksh-nal képzett kérdezőbiztosok. És a mintavétel itt se ad hoc jellegű, hanem szigorú metodología alapján választják ki a minta elemeit. Továbbá a nyert adatokat is tisztítják.
Március 15. kapcsán érdemes kicsit elgondolkodni és elbeszélgetni arról, miként ünnepelnek a határátkelő magyarok, és persze érdekes az is, milyenek a nemzeti ünnepek más országokban. Ti hogyan ünnepeltek, ünnepeltek egyáltalán?..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.15 13:10:03
@trabant: Az óvodások szerintem élvezik a zászlólengetest. A hazafias bullshitbol nem sokat érzékelnek, nem fognak tőle indoktrinalodni.
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.15 13:56:39
@Csodabogár: rossz magyar? Még magyar se lehetsz. Nem csak te, senki.
Sajnos nincs egy magyar se, se Magyarországon, se idegenben.

Nagy vezetőnktől tudjuk, aki elárulta nekünk a titkot: magyar az, akinek az unokái is magyarok lesznek. De mivel az unoka is csak akkor lesz magyar, ha az ő unokái magyarok lesznek, identitásunk örökre meghatározatlan marad. S mivel előbb vagy utóbb kihal a magyar (ha nem 2350 körül, ahogy a jelenlegi demográfiai trendek előre vetitesebol adódik, akkor pár száz vagy max ezer évvel később), a távoli jövőben, amikor az utolsó magyarnak se születik gyereke, kiderül, senki se volt magyar. Soha.

Ez az igazi nemzeti tragédia. Felismerését egy perces néma főhajtással nyugtázzuk.
És a dicső múltba révedés helyett tegyünk valamit a jövőért. Az elérhetetlen magyarkodas helyett tűzzünk ki értelmes célokat, a Szebb Jövő csak rajtunk múlik.

1. Az Akadémia és a CEU után lehetetlenítsuk el a teljes felsőoktatást. Érthetetlen, hogy nyolc év alatt csak harminc százalékkal sikerült e káros szubkultúra (eufemisztikusan: "egyetemi hallgatók") aktív követőinek számát csökkenteni.

2. Erőteljesebb fellépést a kórházi lobbi ellen! Az egészséges polgárokat csak a stadionok építése garantálhatja!

3. Brüsszel. Soros. Whatever.
Hat Németországban töltött év után Gábor és családja tavaly költöztek vissza Magyarországra. Önmagában a története is érdekes, de számomra a legérdekesebb az volt, hogy hiába költözik haza az ember, valami örökre megváltozik benne és másként látja már a hazáját is. Te is hazaköltöztél? Milyen…..
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.14 18:28:27
@Platonica:
Ennek megbízhatósága egy bulvárhírével vetekszik. Az adatok onbevallason alapulnak. Zéró kontroll, mindenki annyit mond, amennyit akar:

Results are based on 5,400 finance professionals working in the UK.

Emolument provides bonus and salary statistics based on data submitted directly by professionals like you. It is free, anonymous...

www.emolument.com/career_advice/very_best_paying_jobs_highest_salaries_finance
Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos 2019.03.14 21:36:34
@Platonica: nem kell szándékosság ahhoz, hogy a nyert adatok használhatatlanok legyenek. Elég ha csak figyelmetlenül tölti ki valaki vagy elüt egy nullát. Vagy máshogy értelmezi a kérdést (bruttó vagy nettó, juttatásokkal vagy anélkül, mely juttatást hogyan számítja bele, stb).

Ha nincs adat tisztítás és nincs garantálva hogy minden user Pontosan ugyanúgy értelmezi a kérdést, akkor a " garbage in-garbage out" elv érvényesül.