Regisztráció Blogot indítok
Adatok
saintlouisdefrance

0 bejegyzést írt és 398 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Október 17-én tárgyalta az Országgyűlés azt a törvénytervezetet, amely elzárással, vagy százötvenezer forintos bírsággal fenyegeti azt, aki a „közterületen életvitelszerűen lakás tilalmát ismételten megszegi”. A törvénytervezet ellen több szervezet is tiltakozott, köztük a hajléktalanokkal…..
saintlouisdefrance 2011.10.25 11:37:37
@Izrael misztériuma: úgy hat éve a Kálvin téren hallottam egy harminc körüli pufók cigányembert hegedülni - egyetlen hiba nélkül tudott Vivaldit játszani. persze őt sem vették észre. Kérdésemre válaszolva elmondta, hogy soha nem tanult meg kottát olvasni, mert hiszen "minek az".
saintlouisdefrance 2011.10.25 17:32:59
@északi szél: kitünö ötlet, felteve ha megoldhato a termeszetes szüksegletek rendezesenek kerdese es a templom nincsen rogyasig rakva XVII. szazadi ezust gyertyatartokkal.

remek marketinglehetöseg lenne. az Egyhaz egyszer vegre bebizonyithatna (ill. megjatszhatna), hogy a hiveket erintö tevekenysege nem annyibol all, hogy 10 evente egyszer konyorog a nepnek, hogy a nepszamlalo kerdesere felelve nevezze mar magat katolikusnak.

söt, ha en lennek a hercegersek, akkor Mayer Mihaly BMW-jevel szallitanak a levest es teat a templomokba : )
saintlouisdefrance 2011.10.25 19:37:01
@Tilikov: ketlem, hogy realis ar alakulna ki a mükincspiacon az egyidöben megvetelre kinalt 300.000 serült tömjenezöre, 560.000 hianyos monstranciara es 13.560.000 horpadt ciboriumra. eleget elkotyavetyelt mar ez a nemzet, nem gondolod?

a meg meglevö jobb darabok mar regen az Iparmüveszeti Muzeumban vagy mas allami intezmenyekben kepezik a "nemzet csaladi ezüstjet", miert nem azokat szeretned eladni?

arverezzük el a Szepmüveszeti Muzeum gyüjtemenyet, majd utana adjuk el az epületet... adjuk el a Parlamentet bontott teglakent... UTANA majd sor kerülhet arra a kevesre is, amit a török, II. Jozsef, a szovjetek es a kommunistak meghagytak a magyar Egyhaz kezeben.
Szeretünk arra gondolni, hogy az ima hosszú távon növeli bennünk a szeretetet és önzetlenné tesz. Egyáltalán lehetséges ez, vagy csupán egy utópia, amivel magunkat áltatjuk, hogy továbbra is hajlonghassunk az egónk előtt úgy, hogy ráadásul azt hisszük, az ellenkező irányba…..
saintlouisdefrance 2011.10.25 11:26:42
@mercator: egy háromezer éves "könyvtárat" 1611-es fordításban olvasni kevés esélyt ad a megértésre, pláne, ha az ember nem kifejezetten tanult és mellesleg a környék legterméketlenebb farmján él. Azonban egy életen át tartó makacs alázattal törekedni arra, hogy a szöveg valahogy megérintse és "táplálja", lassan hagyni, hogy az teljesen beléépüljön az emberbe, az csak jó valamire, nem? Gondolom valami ilyet jelenthet a Bibliát valóban olvasni.
Jezsuita bloggerek Filmnegatív 2011.09.19 20:53:00
Elhatároztam, hogy bizonyos, napi aktualitást élvező témákhoz hozzá sem szólok. Ezért nem fogok az állammal foglalkozni és nem fogom állítani, hogy már rég túl van a betegesség szintjén az, ahogyan Magyarországból „keresztény” államot akarnak csinálni. Mivel ebbe…..
saintlouisdefrance 2011.10.05 02:13:48
saintlouisdefrance 2011.10.11 16:19:38
@Izrael misztériuma: ahhoz, hogy a telepesek megtalálják a csendet olyan helyeken, mint Hebron, ahhoz azért erősen szelektív hallásra lehet szükség. annyira, hogy néha azt kell hinnem, nem is emiatt költöznek oda ahova költöznek...
saintlouisdefrance 2011.10.11 16:32:49
@Pandit: 20% egyáltalán nem olyan marginális. ha a fordítás elvette a szó erejét, akkor talán vegyük át egy-az-egyben a német Rechtsextremist kifejezést.
Carissimi, Stephanus Nugator barátunk jelentkezett ismét egy írással a Királyhágón túlról, amelyben a dési templom egy másik rejtélyes feliratát igyekszik megfejteni, elég szerencsésen, de azért talán lesznek még megjegyzések részetekről is. Epigráfusok, előre! (G. d.…..
saintlouisdefrance 2011.10.08 02:52:16
@G.d.Magister: régi, csendesen hűséges olvasóként (utoljára az egydollároson lévő feliratok témájához tudtam hozzászólni) hatalmas szívességet szeretnék kérni Tőled:

elárulnád hogyan hangzik a "work hard and party hard" mottó latinul? szeretném rávésetni egy ajándékra, hogy valakinek örömet szerezzek vele...

előre is köszönöm a segítséget, annál is inkább, mert máshoz nem tudnék fordulni.
saintlouisdefrance 2011.10.10 13:25:47
@G.d.Magister: örök hála és bocsánat az alkalmatlankodásért.
Hadd kezdjem messzebbről a témát. Ezekben a napokban gyászol az afrikai közélet: 2011. szeptember 25-én meghalt a kontinens első női Nobel békedíjas aktivistája Wangari Maathai. Életében 71 esztendejébe elképzelhetetlenül sok mozgalmas esemény, szenvedés és – igen! –…..
saintlouisdefrance 2011.10.08 11:58:40
saintlouisdefrance 2011.10.08 13:54:14
@zzsuzsici: ajjajjaj, ezt megtudva rólad, inkább visszavonulok anélkül, hogy bevédeném kedvenc BBC gyermekműsoromat : )
saintlouisdefrance 2011.10.08 13:54:56
@flora: az előző komment természetesen neked volt szánva...
Tudtátok? Szeptember 20-án, este 19 órakor találkozhatunk egymással – jezsuita és nem jezsuita bloggerek – egy kis ismerkedésre, (élő-) beszélgetésre, kávézásra. Most fény derülhet a „titkokra” is, hogy ki kicsoda… :-) Ha akarod, hozd el a…..
saintlouisdefrance 2011.10.05 01:36:07
@zzsuzsici: én lennék a legbüszkébb, ha komolyan mondta volna, de a karaktert ismerve inkább gondolom, hogy csak valami olyat akart mondani, ami az adott helyzetben még inkább a figyelem és érdeklődés középpontjába helyezte. egy különc és extravagáns ember egyszeri különc és extravagáns kijelentése.

bár még Budapesten is van jóval szebb épület , én is nagyon szeretem a Nyugatit. az elköltözteésének ötlete kétségtelenül abszurd volt.

korábbi rosszul megválasztott szavaimért bocsánatot kérek Tőled. ugyanakkor kérlek, ne érts félre és ne heccelj szándékosan, én is erre törekszem Veled kapcsolatban.
saintlouisdefrance 2011.10.05 13:06:26
@pacsy: "a student in my class incessantly talks loud, won't stay seated or keep his hands to himself."

"loud is your interpretation"

epic LOL.

köszönöm a figyelmeztetést és a linket, figyelmesen végig fogom nézni az egész előadást. most csak az általad kiragadott részt tudtam megnézni, a fennti dialógustól eltekintve nagyon jónak találtam.
Shlomo Sand, izraeli történész tavaly ősszel magyarul is megjelent világhírű könyvét olvasom, melynek címe: “Hogyan alkották meg a zsidó népet?” (The Invention of the Jewish People). A könyv bemutatója épp a házunkban volt, amelyen maga a szerző is megjelent. Mindaz,…..
saintlouisdefrance 2011.09.25 18:51:38
@Tilikov: 1948-ban a "palesztinok" elvből nem hozták létre a 181-es határozatban az ENSZ által nekik megítélt államot, mivel a Brit Mandátum területén létrehozott zsidó állam gondolatát is elutasították. ez az arab álláspont azóta semmit sem változott.

ebből logikusan következik, hogy aki békemegállapodás nélkül akar palesztín államot létrehozni, az valójában egy olyan palesztínát legitimál, amely a Földközi-tengertől a Jordánig képzeli el magát.

a "béketárgyalások" során a palesztín hatóság reális feltételek melletti tárgyaláshoz való jogát a többi arab államok elvitatják (Oslo kapcsán az összes arab főváros egy hangon méltatlanodott, "kinek képzeli magát ez az Arafat, hogy nélkülünk egyezkedik az izraeliekkel?"). emiatt én úgy látom, hogy akarva-akaratlanul Izrael halálos ítélete felett örvendtek azok, akik azt a bizonyos beszédet most megtapsolták.
saintlouisdefrance 2011.09.28 18:02:19
@Tilikov: igazad van az izraeliekkel kapcsolatban.

nem feltétlenül kell a világ bennünket is magába foglaló részének stratégiai érdekeit figyelembe venni. így kizárólag ízlés kérdése, hogy valakinek az izraelieknél inkább szívébe lopja-e magát a Kairótól Párizsig a civilizációk mintaszerű együttélését megvalósító és kultúrális imperializmustól a legmesszebb menőkig tartózkodó békés arab népesség.
A madridi találkozó csúcsa a 20-ai virrasztás és a másnapi pápai mise volt. Ez adta ugyanakkor a legnehezebb helyzetet is, amit a csapatunk átélt. Már délelőtt el kellett indulnunk a virrasztás helyszínére, a Cuatro Vientos repülőtérre, ahová másfél millió fiatalt vártak. Nem volt egyszerű már a…..
saintlouisdefrance 2011.09.13 22:19:26
@eichikarl: általánosságban nem kizárt, hogy igazad van, viszont én konkrétan a nyugat miatt reklamáltam. Európaiként elérzékenyülni a kétmillió felett ahhoz hasonlít, mint amikor a Szovjetunió legnaívabb hívei az 1990 nov 7-i felonulás monumentális pompájából vontak le következtetéseket a birodalom jövőjére vonatkozóan.
saintlouisdefrance 2011.09.16 02:00:51
@Felicitasz: amit írtál, az akár saját egyházélményem szimbolikus-misztikus megfogalmazásának is elmenne. fel is írtam magamnak, köszönöm!
Ez a 2,41 perces nyúlfarknyi videó nem Magyarországon, nem is Magyarországról készült, mégis van köze a témához. Ha elsőre kicsit talán szentimentálisnak tűnik is néhányaknak, azt hiszem, mégis valami lényegeset ragad meg abból, amit hiteles vallásosságnak mondunk. Nekem minden…..
A vallásosságnak az elmúlt bő száz évben számos nagy hatású ellenzője akadt. A „gyanú” úgynevezett „mesterei” – Marx, Freud és Nietzsche – alapjaiban támadták az istenhitet, és gondolataik hatására mára valóban megtörni látszik az a naiv…..
saintlouisdefrance 2011.06.12 02:16:53
saintlouisdefrance 2011.06.12 13:09:36
@Dr. szpahi: ha egy apró kisebbség akaratának keresztülvitele az egyetlen feladat, akkor ahhoz könyörtelen és saját elképzelésektől mentes emberekre van szükség. a saját kezdeményezés minden körülmények között üldözendő, mert hiszen hogyan lehetne a központban úgy tervezni, hogy közben az alacsonyabb szinteken autonóm egyéniségek vannak? ez a körülmény volt az, amiért például annak idején Pacelli éppen annyira akarta a Deutsche Zentrumspartei lenullázását, mint Hitler. túl sikeresek voltak, a hangjuk túl messzire hallatszott.

ha belegondolsz, sok analógiát találni a Vatikán és a szovjet korszak Kremlje között. mindkét helyen csupa öreg ember őrködik a folyamatos pangás felett, mindkét helyen a protezsálás és a kicsinyes intrika fontosságban megelőz minden mást. ez nem azért van, mert az Egyház és az SZKP eszmeisége egymásra hasonlítanának, hanem mert működési elvük azonos.

a pápák kérdése bonyolult. először is tabu. másodszor a pápák lelki emberek. harmadszor XIII. Leóval kezdődően az összes modern pápa nagyformátumú ember volt. legyünk nagyvonalúak és hagyjuk ki őket.

elég, ha a Sodanokon és a Mayer Mihályokon gondolkodunk.
saintlouisdefrance 2011.06.12 13:16:24
@Kajla: igazad van abban, amit helyesbítettél. sajnos túl sokszor élek a retorikai túlzás eszközével.
Jezsuita bloggerek Netikett 2011.05.06 18:05:00
Azt hiszem, hogy az internet segítségével történő kapcsolattartásnak – csakúgy, mint a többi személyes viszonynak – megvan a maga „illemkódexe”. Amolyan viselkedési szabályok ezek, melyek megsértése vagy figyelmen kívül hagyása általában a kapcsolatok…..
saintlouisdefrance 2011.05.12 18:42:48
@egyérintő: igazad van, az említett jelenség tényleg létezik. belátom, hogy minden ilyen megnyilatkozás egyenként minden magyar embernek egy kreditpontot ér. az összegyűlt kreditek mindegyike elévülési idő nélkül beváltható egy tetszőleges faji, etnikai, kulturális, stb. kisebbség bármely tagjának verbális vagy fizikai bántalmazásának szabad lehetőségére.
saintlouisdefrance 2011.05.13 15:30:28
@zzzsuzsa: naigen. a magyar zsidók ugyanúgy végigélték az általad emlegetett magyar traumákat és erre minteg "ráadásként" írtottak ki 600 000-ret az összesen 800 000-ből. javíts ki, ha tévednék, de tudomásom szerint nem pusztult ki a háború során a magyar nemzet 75%-a és nem vették el alapjáraton minden magyar összes tulajdonát és mindennemű emberi jogait. persze ha egy árja magyar ember halála és szenvedése többet ér szerinted egy magyar zsidóénál, akkor nem szóltam, és ebben az esetben aláírom, hogy az általad definiált magyar nép legalább ilyen súlyos traumákon ment keresztül. ami a kártérítést illeti, igazad van, nem jár nekik semmi, inkább nekik kellene fizetniük nekünk, mivel a nyilasok által elvett és a kommunisták által a fajtiszta magyarok között ingyen szétosztott lakásaik nem fedezik többszázados ittartózkodásuk miatt velünk szemben fennálló tartozásukat. az pedig már tényleg mindennek a teteje, hogy szeretnék gyilkosaikat bűnhődni látni.
Az utóbbi napokban a boldoggá avatás közeledtével sokat gondolkodtam arról, hogy mit is jelentett számomra II. János Pál személye. Ki is ő nekem? Miként hatott rám? Mi az öröksége számomra?..
saintlouisdefrance 2011.05.02 15:05:30
@kis_csirke: volt vilagpolitikai sulya. hol nagyobb, hol kisebb. a hideghaboru utolso evtizedeben a sok meghatarozo tortenelmi szereplö egyike volt, talan egyenesen ö volt a legismertebb fontos mellekszereplö.

ennek ellenere nem tulajdonitok hozzajarulasanak nagyobb jelentöseget mint pl Mihail Szergejevicsnek, Borisz Nyikolajevicsnek, a kis hideghaborut meghirdetö Ronnie-nak vagy a folyamatot szepen es siman lezaro George Sr.-nak. lehetetlen is lett volna vegig döntö befolyassal lennie egy ilyen sulyu kerdesre hadosztalyok nelkul, erdekzona nelkul, miegymas nelkul. teljesitmenyet ennek fenyeben kell ertekelni amely ezt figyelembe veve velemenyem szerint mindenkepp kimagaslo. meg akkor is, ha nem egymaga bontotta le a vasfüggonyt.

"A Szolidaritás a pápának köszönhette a létét. "

szerintem mind a Szolidaritas, mind Wojtyla a lengyel törtenelmi multnak, nemzeti reflexeknek es nepi katolicizmusnak köszönhettek a letüket.
saintlouisdefrance 2011.05.03 17:41:32
@Virágoskert: ha minden igaz azt is állítják, hogy az 1958-as konklávé érvényesen és eredményesen megválasztotta Giuseppe Siri genovai érseket, aki valamilyen nyomásra végül elállt ettől és elfogadta az új szavazáson megválasztott bábpápát. mivel azonban ilyesmit legitimen nem lehet tenni, ezért szerintük Siri1989-es haláláig pápa volt.
saintlouisdefrance 2011.05.03 21:29:07
@Virágoskert: "Meg aztán, maga Siri bíboros is elismerte a kortárs pápákat"

igen, valóban ez a legmókásabb az egészben : )
Jezsuita bloggerek Hazafelé 2011.02.25 20:03:00
Kedves Peti! Köszönöm leveledet és kérdéseidet. Jól esett, hogy érdeklődtél! Már régóta nem volt köztünk kapcsolat, igazán örömmel kezdek neki levelet írni és válaszolni a kérdéseidre. Mióta utoljára levelet váltottunk, több kórházat megjártam különféle…..
saintlouisdefrance 2011.03.18 21:46:43
@matthaios: továbbra is visszautasítom, hogy minden szenvedés Isten akaratából lenne. mégis milyen dolog lenne véletlenszerűen szenvedést küldeni ártatlan emberekre? újszülöttekre, szentekre, egész nemzetekre? ha jól viselik (még ha bele is halnak) kapnak egy piros pontot, ha nem viselik jól elkárhoznak... ez kegyetlenség lenne. különben is, nem bőven elég próbálgatás a világi kísértés?

valamikor Isten mindenhol ott volt, a korai fagyban ugyanúgy mint a bénán történő születésben. azóta rájöttünk, hogy ezeknek a dolgoknak teljesen értéksemleges magyarázata van. Isten bizonyos értelemben messzebb került és még misztikusabb lett.
saintlouisdefrance 2011.03.25 02:32:43
@matthaios: nem értem ezt a végletességet. miért eleve kizárt az, hogy egymás mellett létezzen értelmetlen szenvedés (földrengés, népírtás, miegymás) és olyan, amellyel Istennek célja van? én mindíg úgy gondoltam, hogy téved az, aki minden rosszba belekeveri Istent és téved az is, aki mindenből kihagyja. emiatt egy konkrét negatív helyzethez bizonytalanul állok hozzá, de ez már csak így van, a világ nem egyszerű.
Jövőre kitiltják a koldusokat - akkor hova mennek? címmel az index.hu dívány társportáljára ma délután került fel az alábbi beszámoló arról a koldulás-konferenciáról, amelyet a jezsuiták szerveztek a Párbeszéd Házában. A cikk jól összefoglalja az ott elhangzottakat. Kedves…..
saintlouisdefrance 2011.01.02 00:31:15
@Ky-Lí: "Gondolkodtunk, hogy készüljön-e külön bejegyzés azzal, hogy megindokoljuk a döntésünket. Nem akartuk, hogy egy "könyörgő" hadjárat induljon el"

az, hogy nem készült búcsúbejegyzés egyszerűen tiszteletlenség a részetekről: mindenki, aki alapszintű nevelésben részesült tudja, hogy amikor távozunk, olyankor el kell köszönni.

a könyörgő hadjáratra tett utalást sértőnek tartom. Úgy látszik nem néztek ki belőlünk elég belátást ahhoz, hogy megértsük az okaitokat, illetve az esetleges titeket méltató és a megszűnés miatt sajnálkozó véleményeket olvasni magas méltóságotokkal összeegyeztethetetlen, mélyen alantas cselekvés lenne.

Nos, hálásan köszönjük.
Jezsuita bloggerek Pártus Jézus? 2010.06.18 18:37:00
Egyre gyakrabban tapasztalom, hogy katolikus körökben is milyen népszerűségre tett szert Badiny Jós Ferenc munkássága és elméletei. Sokan úgy látják, hogy keresztény hitük és magyarságtudatuk elmélyítését szolgálja az emigrációból 2001-ben hazatért, és 3 éve elhunyt szerző, aki egyébként elhagyta a…..
saintlouisdefrance 2010.12.09 02:32:36
@peppe80: "ahogy növekszik a tudásuk, tapasztalatuk, a világképeink egyre közelebb fognak kerülni az igazsághoz, és ezáltal egymáshoz."

tiszteletben tartom a hitedet, de nem tudom osztani. szép dolog az idealizmus, de vigyázni kellene, nehogy a nagy lelkesedés áldozatául éppen az a pár még meglévő társadalmi intézmény váljon, amelyik még valami emberi jelleget kölcsönöz acélüvegdobozba zárt társadalmunknak.
saintlouisdefrance 2010.12.27 20:18:00
@thotferi: nem tudom mi köze van az angol nyelvnek a magyar bibliafordításokhoz. amellett, hogy a szeretni ige a mi nyelvünkön is teljesen kétértelmű jelentéssel bír attól függően, hogy ki kinek milyen helyzetben mondja, az angol egyébként különbséget tesz love és affection között.
Szent Pál még olyan szépen, olyan egyértelműen megírta a Bibliában, hogy mulier taceat in ecclesia (a nők hallgassanak az egyházban)! (Vö. 1Kor 1,34). Bezzeg akkor még rend volt! Nade manapság, hogy a nők nem átallnak fedetlen fővel megjelenni – és imádkozni! i-mád-koz-ni!!…..
saintlouisdefrance 2010.12.19 01:49:57
@egyérintő: az egyéni önzések aggregátumaként létrejövő kollektív erénnyel kapcsolatos XVIII. századi közgazdaságtani alapvetésre tett utalás irónia volt csupán. hogy ez az ironikus jelleg nyilvánvaló legyen, ezért hoztam épp reformációt példaként az ilyen "nagyszerű" dolgokra.

Hayek, ha már szóba hoztad, egyébként a XX. század egyik legnagyobb közgazdásza és filozófusa volt, aki a XIX. századi angol liberális politikusokkal említendő egy lapon (nem pedig a '68 utáni libertáriusokkal). nagyon szimpatikusnak tartom benne, hogy volt annyi józan bizalma az emberekben, hogy feltételezze, hogy azok képesek akármilyen mindentudó népjóléti bizottmánynál jobban meghatározni és hatékonyabban megszervezni mindannak az előállítását, amire szükségük van. nem meglepő módon Hayek erősen népszerűtlen bizonyos körökben, amiért mindenkinél meggyőzőbben mutatott rá arra, hogy a társadalmi (tehát gazdasági) tervezés szükségszerűen elnyomáshoz vezet, az elnyomó rendszerek pedig szükségszerűen brutális és embertelen rendszerek. ha valaki kiütést kap Hayektől, az aligha annak a jele, hogy az illető nagy rezisztenciával rendelkezik a fasiszta és kommunista ideológiákhoz hasonló világmegváltó társadalomjavító eszméket illetően.
A brit Robert Edwards nyerte az idei orvosi Nobel-díjat - jelentette be hétfő délelőtt a kitüntetést odaítélő stockholmi bizottság, amely azzal indokolta döntését, hogy a mesterséges megtermékenyítés úttörőjének számító kutató munkássága mérföldkövet jelent a modern…..
saintlouisdefrance 2010.10.20 01:47:26
@Virágoskert: a zsinat azért lett összehívva, mert akkoriban sokan a friss levegő hiányát észlelték az Egyházban.

több mint ötven év múltán; akiknek nem volt abban a szerencsében részük, hogy egy olyan tökéletes katolikus családba születtek volna, amely közösségi és papsági kapcsolatok egész hálózatán keresztül mélyen és boldogságtól ragyogva illeszkedik az Egyházba és annak hagyományaiba (ha minden igaz, XVI. Benedek egy ilyen családból való), azok bizony egyre erősebben fuldokolnak.

ezért van az, "az Egyházban sokan még mindig befejezetlennek, megvalósulatlannak érzik a zsinati reformokat, ill. az eddiginél jóval nagyobb megújulásra vágynak"

a liturgiának ehhez semmi köze. a Lombikbébi eljárásnak már valamivel több.
saintlouisdefrance 2010.10.20 02:16:47
@eichikarl: nagyon örülök, hogy ismételten itt vagy. remélem nem tervezel megint eltűnni egy évig...
1981 óta a "medjugorjei történet" megosztja a vallási közösségeket; folyik a vita a világ katolikusai körében arról, hogy vajon Mária állítólagos "megjelenései", a hat "látnokkal" állandóan közölt "üzenetei" hitelesek-e. A háttérben…..
Jezsuita bloggerek Mi a zene? 2010.07.23 23:02:00
Ez egy olyan kérdés, amin régóta gondolkodom. Muzsikus családban születtem: apám zongorázott, anyám pedig amatőr operaénekesnő volt. Magam is zongorázgatok, és szeretek zenét hallgatni. Előadásokat is tartottam már zenéről, és a diákjaim reakcióiból tudom, hogy milyen nagy…..
saintlouisdefrance 2010.07.24 12:43:59
@Endrosz: csodát nem várok, de annak azért örülnék, ha az orgonákat karban tartanák, azokon legalább féltehetségnek minősülő kántorok játszanának és ne állandóan a Hozsanna c. nótáskönyvből válogatnának.

az órtókat szóba se merném hozni, az egy másik liga (sőt lehet, hogy már egy másik sport)

www.youtube.com/watch?v=bdaI4ksLl1Y

a D'nB nem azért van, hogy iPodon hallgasd, ha csak nem szeretnél magadon agymosást végrehajtani. mindennek meg van a funkciója; az Edith Piaf chansonokat sem azért szeretjük, mert olyan jól lehet rájuk tombolni.

"True excitement comes from variation in rhythm, tone, pitch and a wide range of dynamics which in turn provides space and warmth"

ezzel csak egyetérteni tudok, bár lehet, hogy másra gondolunk ezeket a sorokat olvasva. én például erre:

www.youtube.com/watch?v=IykWbUVDWL8&feature=related
saintlouisdefrance 2010.07.26 00:37:29
@Felicitasz: a II. Vatikáni Zsinat után a papok olyan mértékű pusztítást végeztek mindenben, ami az Egyházban esztétikus, hogy az a reformáció és a kommunizmus legrosszabb bűneivel veszi fel a versenyt. ahogy komplett templombelsőket pusztítottak el és festetlen vasbeton templomokat kezdtek el építeni, úgy számolták fel a zenei hagyományokat is.

ezek a dolgok összefüggenek. mind egy mélyebb válság, a lelki igénytelenség és fáradtság jelei.

ha ezekből az esztétikai jelekből indulok ki, azt kell mondanom, hogy ez a legkomolyabb válság, amit az Egyház eddig átélt. ezért nem tudok egyetérteni azzal, hogy a papok zenei és liturgiai képzése nem elsődleges fontosságú

nem bízhatjuk műveletlen tahókra az európai kultúra legértékesebb hagyományait, építészeti és más jellegű műalkotásait. ami jelenleg történik, az vallásunk múltja és jövője, illetve az egész emberiség közös öröksége ellen elkövetett jóvátehetetlen bűn.
Az Egyházfórum legutóbbi száma (2010/2) Hans Küng német teológusnak 2010. április 12-én kelt “Történelmi Bizalomvesztés” című nyílt levelét közli, amelyet a világ püspökeihez intéz. “Kemény beszéd ez, ki hallgathatja.” Bizonyságul álljon itt pár…..
saintlouisdefrance 2010.07.04 19:22:40
@Felicitasz: "nekem az nem megy, hogy mások szenvedése és kirekesztettsége árán érezzem magam hű de szentnek" (...) "azonnal átlengi a légkört a kivételezettek bennfentes felsőbbrendűsége"

mintha ez önmagában nem volna elég romboló hatású, a piedesztálon tetszelgő népség magas igényeinek az "istentelen" liberális humanisták gyakran náluk jobban eleget tesznek. naivitás azt gondolni, hogy a világ nem látja nagyon is jól ezt a fajta beképzeltséget.

ez az, ami az idealista ifjúságot, az elvileg első számú célcsoportot nagyon hamar mély undorral tölti el az olyan-amilyen Egyház és a tiszteletreméltó mintapolgárok által uzurpált, a tökéletesség neobarokk védjegyeként használt kereszténység iránt. amíg ez így marad, addig vitatkozhatnak az ideológiailag képzettek arról, hogy mit kellene tenni, eresztékeket meghúzni, új támasztékokat találni, vagy akár forradalmat csinálni, igazából senkit sem fog érdekelni és semmi sem fog történni.
Bulányi György piarista szerzetes, a „Bokor közösség” alapítója 2010. június 6-án 92. évében elhunyt. Magyar-német szakos tanárként végzett, és 1943-ban szenteltél pappá. Piarista gimnáziumokban tanított, majd 1945-ben Debrecenben hozzáfogott a „Bokor…..
saintlouisdefrance 2010.06.17 13:04:00
@báhno: az Ószövetség nem a zsidó nép "eredetmondája". amit annak nevezel, az legfeljebb Mózes öt könyve (közül a vonatkozó részek), de figyelembe véve az átfedést a muszlim "eredettörténettel", még ezt illetően is ajánlatos lenne óvatosan fogalmazni.

"Az ószövetség nélkül is teljesen jól meg lehet érteni Jézust, ebben teljesen biztos vagyok, de ez egy vélemény."

ez a vélemény az összes apostoli egyház álláspontjával ellentétes, legyen szó akár a mienkről vagy akármelyik orthodox testvéregyházunkról. ráadásul ilyet soha egyik mérvadó reformátor sem tanított. a helyedben én nem lennék teljesen biztos magamban.

@jabbok: "Az Ószövetségben persze bőven vannak meghaladott dolgok IS"

ez egy váratlan kijelentés. arra gondolok, hogy egy korábbi vitánkban megfellebbezhetetlen tekintélyként hivatkoztál rá egy olyan kérdésben, amiben a mózesi álláspont nem lett Krisztus által megerősítve.
saintlouisdefrance 2010.06.22 23:20:29
@Felicitasz: @jabbok: erről MESSZE a legjobb írás amit valaha olvastam:

Vlagyimir Szolovjov: Az Antikrisztus története (Három beszélgetés a háborúról, a haladásról és a világtörténelem végéről) Ford. Kiss Ilona. Századvég, 1993.
Az Egyesült Államokban egy a szerzetesi hivatások alakulásáról készített legfrissebb felmérés azt mutatta ki, hogy újabban azok a szerzetesrendek képesek vonzani érdeklődőket, amelyek a vallásos élet hagyományosabb formáit gyakorolják. Néhányan csodálkoznak ezen, hiszen a…..
saintlouisdefrance 2010.06.22 22:18:07
@kaleidoscope: a vallásos gondolkodás tartalma alapján kategorizálni a hívőket teljesen legitim sőt valószínűleg ésszerű eljárás.

én arra akartam felhívni a figyelmet, hogy a konzervatív-liberális szembeállítás a vallásgyakorlás formája szerint is lehetséges.

ugyan a kétféle "törésvonal" bizonyos mértékben egybeesik, de messze nem teljesen.

a két tábor nem ugyanaz, ha liturgiáról és vallásos szubkultúráról illetve, ha teológiáról van szó. ennek ellenére jellemző ezek egybemosása (jó példa erre ez a post is).

szerintem ez az egybemosó hozzáállás a liturgiakérdés rendezésének legfőbb "politikai" akadálya.