Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Matritel Labs

82 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nincs olyan hét, hogy valamilyen kontextusban ne jönne szembe a "sokkoló" információ: több tízezer fejlesztő hiányzik a székekből! Azon túl, hogy a legtöbb bootcamp ezt nemcsak hetente, de posztonként igyekszik hangoztatni, MIT JELENT tulajdonképpen ez a munkaerőhiány, és mi áll mögötte?…..
A világ jelenlegi felépítése abszolút az extrovertáltaknak kedvező. Legyél hangos, mutasd meg magad, építs kapcsolatokat... Miközben introvertáltként ez az egész iszonyatosan fárasztó. A legtöbb introvertált mások szemében simán csak antiszociális, és sok esetben még a pozícióversenyben is rossz…..
Olvasottság szerinti rangsor :) 6. Létezik született programozó személyiség? https://matritellabs.blog.hu/2019/11/30/letezik_szuletett_programozo_szemelyiseg November végén összeszedtük, az MBTI-típusok közül kiknek való leginkább a programozás. Mi is tudjuk, hogy ez csak általános tipizálás,…..
Lezárjuk a '10-es éveket, de, mivel a téma technológia, inkább ne vissza, hanem előre nézzünk! Egy kis olvasnivalót hoztunk, mi várható 2020-ban és azután... 1. Elon Musk, Tesla, Cybertruck Az igen "pofás" és vásárlói körben is népszerű elektromos autók gyártása után a Tesla mintha inkább a…..
A fejlesztés és az IT területe úgy általában alkalmas a digitális nomádságra, és egyre többen is vannak, akik ezt az életformát választják. De mit is jelent digitális nomádnak lenni?  Első kör: szabadúszó vagy digitális nomád? Sokan keverik A szabadúszók jellemzően egyszemélyes kommandók, azaz…..
2019-ben abszolút "megrendülni" látszott a bootcampek sorsa, aminek i-jére a híres-hírhedt Index-cikk tette fel a pontot. (Amelyik arról szólt, hogy az egyik piacvezető képzésen mi minden nem úgy van, mint ahogy azt hirdetik.) Mi is foglalkoztunk korábban bootcamppel, és amennyiben igény lesz rá,…..
Nyomába eredtünk annak, lehet-e valakiben kódolva az, hogy kódolni fog? Alaptulajdonságok, amik a fejlesztéshez kellenek... Először is: nem valami misztikus személyiségelemző, és nem is szubjektív kategorizáló cikk lesz ez, hanem a "16 personalities", azaz az MBTI-típusok alapján írjuk le, ki…..
Évről évre rengeteg statisztika lát napvilágot arról, melyek a leginkább keresett programnyelvek. Ráadásul a népszerűség és a nyitott pozíciók aránya általában minimális összefüggést mutat. Programnyelvek már a számítógépek megjelenése előtt is léteztek, manapság pedig újabbak és újabbak látnak…..
Mindig voltak, vannak, lesznek különbségek a generációk közt szokásokban, "kényelmességben."  Az Y generáció tagjai - angolszász vidékeken "Millenials" - , a nagyjából 1981-1996 közt születetteket jelenti. Ők azok, akik még bőven tudják, milyen internet és okostelefon nélkül felnőni, viszont velük…..
Bár a 2020-as konferenciák teljes listája még várat magára, addig is itt egy kis segédlet, mi alapján válassz majd közülük! Az IT világának szuper előnye, hogy rendelkezésedre állnak az apróbb, zártabb eseményektől egészen a világszinten elismert konferenciákig is lehetőségek, ahol megismerheted a…..
Mindennapjaink része, hogy valamilyen új technológia jelenik meg, vagy a meglévők ugranak nagyot. Értelemszerűen, bejósolni az előbbit nem lehet, de számos nemzetközi portál eszmefuttatásait összevetve és értékelve úgy tűnik, az alábbi 5 fog majd lázban tartani minket. Mesterséges intelligencia -…..
A legnagyobb nehézségeken és változásokon is átsegít, ha ezekben jó vagy. Ahogy mi is írtunk már róla, és különböző módokon mindig előjött a cikkeinkben, a munkahelyek a következő 1-2 évtizedben jelentősen átalakulnak majd. Szakmák születnek és tűnnek el, és aki képes megmenteni a karrierjét az…..
Nemrég került elém egy cikk úgy 8-9 évvel ezelőttről, ami azt taglalta, milyen sok középfokú végzettséggel rendelkező munkavállalóra lesz még szükség a következő 20 évben világszerte... Mindeközben az AI térnyerésével egyre-másra érkeznek azok az információk, hogy pontosan ezek, közülük kiemelten a…..
A harmóniának nem az a kulcsa, hogy minden tökéletes legyen, hanem az, hogy például ezekre is képes legyél. 1. Jól dolgozni nem azt jelenti, hogy bele kell halni Ezt már szerencsére egyre több, főleg IT-cég ismeri fel, és biztosítja a felfrissülés lehetőségét, illetve a munkavállaló-barát,…..
Az elmúlt évek idézetjárványa és közhely-áradatai után jól tudjuk, hogy motiváltnak lenni menő, kívánt és a sikerhez nélkülözhetetlen. De ezeknél a motiváció jóval többet jelent, mi több: a karrieredben is akkor maradhatsz sikeres, és kerülheted el a kiégést, ha képes vagy rá. Lássuk kicsit…..
Magadra ismersz? (Tudjuk, senki nem hisz benne, de mindenkit érdekel a sajátja... Valamiért.)   Kos: Minden nap 20 percben piros fejjel átnézi a lehetőségeket, elküld 5 önéletrajzot, majd ahonnan 3 napon belül nem írnak vissza neki, azt a céget törli a lehetséges versenyzők sorából. Utálja…..
Burnout, azaz kiégés. Gyorsan élünk, intenzíven, a kommunikációs eszközeink miatt sehol nincs menekvés a munka elől, éjjel kettőkor is pittyenhet a Slack, a szombati buli alatt is megzavarhat egy frusztráló email... Kilépni, nem figyelni nem lehet csak úgy. És ehhez még hozzájön az, ha esetleg…..
Az, hogy többéves - sokszor totál elavult tananyagokra épülő - egyetemi szívás helyett kb. fél éven belül fejlesztői pályára léphet valaki, nem egy rossz konstrukció. Sőt, kellő szakmai alázattal, szorgalommal, elhivatottsággal tényleg fejlesztő válhat valakiből ennyi idő alatt is, és jó esélyekkel…..
Kultsorozat volt - sőt, a mai napig az -, és hiába érzik azt a '70-'90 közt születettek, mintha csak ma lett volna, a Jóbarátok bizony már durván retró. Ahogy a kütyük is, amik a 6 főszereplő életének részei voltak. Nézzünk pár emlékezetes tech-pillanatot GIF-ekben! 1. Video chat Ma teljes…..
Az ExperienceIT!-programunkat arra találtuk ki, hogyha rendelkezel otthon megszerzett tudással junior szinten, de az elhelyezkedéshez még hiányzik a tapasztalat, ezzel se legyen probléma. Az első 5 hetes programunk augusztus végén lezárult, és kicsit kikérdeztük a mentorainkat, mit gondolnak az 5…..
Az új almás telefonok finoman szólva is érdekesek lettek, és nem kellett sok hozzá, hogy mémmé váljanak. Nekünk ezek tetszettek a legjobban!   A gasztro influenszerek lehet, hogy szeretik majd.                 Ütős…..
Bármelyik iskola bármit is mond, bizony előfordul, hogy a bootcampen végzettek valahol "elvéreznek", illetve igencsak gyorsan pályaelhagyók lesznek. Ez benne van a pakliban, viszont odafigyeléssel elkerülhető. Ez már mindenkinek a saját döntése :) 1. Ami elengedhetetlen: a gyakorlás! Kilépsz egy…..
A szeptember a második január, sőt, az újévnél talán még inkább jelentős ugrás ez... És mellé még szezonváltás is: hiába nem vagyunk már sokan iskolások, a szeptember valahogy mindenkinek a készülődést, az újrahangolódást hozza el. Ehhez adunk most egy kis útravalót! "A fejlődés útja (...) sosem…..
Pályaváltás? Fejlesztői karrier? Akkor bootcamp! Ezt látod mindenhol, és szembe is találod magad ígéretek sokaságával.Azonban nem váltja be a terület a hozzá fűzött reményeket, és nem lesz sikeres a karrierváltás, ha az alábbi veszélyekbe ütközöl! 1. A futószalag-képzés kockázatos Nagy létszámú…..
A zseniknek több mindent megbocsátunk. Az igazi őrült professzorokkal elnézőbbek vagyunk.   Aki tényleg "nagyon tud valamit", attól azt is lazábban fogadjuk, ha egy-egy dologban abszolút fura, random, ufó. (Van még erre más szlenges kifejezés?) Az IT-ban, vagy annak határán, dögivel…..