Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Matritel Labs

132 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
AI, MI - avagy a mesterséges intelligencia. Rengeteg vita tárgya, előnyeivel, hátrányaival, lehetőségeivel, veszélyeivel. Mindenkinek a fejében, akit egy kicsit is érdekelnek a világ változásai, egy kész SWOT-analízis van e téma kapcsán. Sokan persze rögtön azt hozzák fel, mi lesz egyes…..
A tavalyi év számos szempontból speciális volt, bár az IT szektort azért kevésbé reccsentette meg. Mondjuk úgy, itt azért az átlagnál jobban felkészültek a váratlan esetekre, és legtöbbször nem okozott gondot az átállás sem a remote munkavégzésre. Mi is igyekeztük 2020-at aktualitásokkal, érdekes…..
Úgy döntöttünk, így az ünnepek ideje alatt kevésbé súlyos témát boncolgatunk, és elmélázunk a jövőn, ami talán vár minket. Hogy nézne ki a világ kedvenc ünnepének 3 napja és előkészületei, ha a mesterséges intelligencia uralná az életünket, az otthonainkat? Sci-fi ünnepre fel! Előkészületek... Az…..
Bár még benne vagyunk a járványhelyzetben, érdemes előre elképzelni azt az időszakot, amikor már túlleszünk rajta - a jelenlegi állapotok fényében! Elképesztően megugrott az álláskeresők száma, az IT területén belül sokan vándorolnak ide-oda azért, mert nem megfelelően kezelte a cégük a válságot -…..
Baglyok és pacsirták: sokszor hallhattuk már ezeket a kifejezéseket, amelyek játékos és érzékletes nyelvezettel jelölik a kronotípusokat, vagyis a későn-, illetve koránkelő embereket. A kronotípus egészen pontosan - bár biztosan számodra sem ismeretlen fogalom -, azt jelöli, ki, milyen időpontban…..
2020-ban kiéleződni látszanak a különbségek főnök és vezető közt. Korábban is sokszor, sokan foglalkoztak ezzel a témával, de idén az előtérbe került home office, illteve a folyamatos, gyors megoldást kívánó rendelkezések miatt még inkább fontos, mitől lesz valaki főnök helyett inkább vezető, és…..
Távmunka. 2020-ban aki akarta, aki nem, megtanulta a jelentését. Akárcsak a home office-nak és a számtalan különféle videós meeting-programnak. De a víruson túl is van jelentősége a távmunkának, amit mára egyre többen ismernek fel, mind munkáltatói, mind pedig munkavállalói oldalon. Ki választja…..
2020-ban a tervezés sokak szerint szükségtelenné vált. Nem tudhattuk - és nem tudhatjuk jelen pillanatban sem -, mikor, mit zárnak be és le, mikor, merre, hova lehet menni, az utazás pedig egy időre parkolópályára került. Nem tudjuk, meddig fog mindez tartani, ahogy azt sem, hogyan fogja…..
Facebook-oldalunkon a héten volt egy "szösszenetünk" a tanulási típusokról; most bővebben beszélünk ezekről. Először is, fontos leszögezni, hogy nem kizárólag az iskolai években van szerepe és jelentősége annak, milyen módon tanul valaki hatékonyan, hanem később is: Ma már egy munkahely egyáltalán…..
Egy állásnak bőven többet kell jelentenie, mint kényszer-munkavégzést a megélhetés miatt. Vagy, ha már "úgyis csak munka a munka, nem szórakozás", akkor legalább motiváljon az átlagosnál jobb kereset + a fejlődési, előrelépési + tanulási lehetőség együttesen. Ha mostanság, így 2020 utolsó…..
Bár most nem vagyunk annyira bezárva, mint tavasszal, sok cég döntött úgy – igen felelősen, – hogy megtartja a home office-t. Az IT-ban ez nyilván jóval könnyebb, egyrészt, a tevékenységek természete, másrészt az eszközpark, harmadrészt az elérhető szoftverek és az alap hozzáértés miatt. Viszont az…..
  2020: az év, amiről millió azt illusztráló mém született, tulajdonképpen mennyire is rémes. Programozói körökben ez talán egy kicsit kevésbé mutatkozott meg: kutatások alapján, amelyekről mi is írtunk korábban, többen örülnek a home office-nak, mint nem. Emellett, a vírushelyzet hozta válság ezt…..
A fejlesztés egy kifejezetten erős monotonitástűrést megkövetelő tevékenység, a fejlesztők nagy részét pedig feszültséggel tölti el az, ha komolyabb átalakulások történnek a munkájukban, a cégnél, az életterükben. Amikor az ember stresszhelyzetben találja magát a munkája kapcsán, általában külső…..
Vannak, akiknek kellemesen bizsergető adrenalinlöketet ad egy állásinterjún való részvétel, másoknak meg horror - a töményebb változatból. Ezen az online interjúztatás talán kicsit segít, hiszen így kevésbé közvetlen az átélt feszültség; viszont testbeszéd szempontjából meg pont, hogy nehezebb…..
Pár éve még egy külön kasztnak számítottak, igazi guruknak, akik a programokat írták, naphosszat kódoltak. Most pedig, a bootcampek után, ahol 4-6 hónap alatt sokakból junior programozót faragtak, ez már abszolút nem egy különc munka. Arról nem is beszélve, mennyi mód van otthon tanulni! Már…..
...Az, hogy melyik hír is fontos igazán, persze szubjektív. Eltérve a megszokottól, most úgy döntöttünk, nem egy témát járunk körbe, hanem az elmúlt 7-10 nap híreivel foglalkozunk kisebb "szösszenetekként". Elkészült az első komposzt-koporsó A hagyományos, fából készült koporsók nagyjából 10 év…..
Ha az előtt állsz, hogy juniorként bekerülj a munkaerőpiacra, esetleg pont most kezdesz az új pozíciódban, van pár dolog, amire nem árt figyelni. Méghozzá abból a célból, hogy valóban értékes munkaerőnek tartsanak, a csapat teljes értékű tagjának. Junior fejlesztőként jelenleg nem egyszerű…..
Bootcampek. 5-6 évvel ezelőtt berobbantak a piacra, azzal a céllal, hogy a munkaerőpiacról hiányzó rengeteg fejlesztő "begyűjthető" legyen. 3 éve mi is beszálltunk ebbe a műfajba, még úgy is, hogy azért recruiter cégként abszolút láttuk ennek a hátulütőit is... Most ezekről és a jövőképről is…..
2020 talán legjelentősebb változása, hogy a korábban bootcampek iránt érdeklődők inkább az otthoni tanulás felé kezdtek el nyitni. Olcsóbb, egyszerűbb, kötetlenebb. Persze, felmerül a kérdés, hányan mennek végig az úton "felügyelet" nélkül? Az a tapasztalatunk, hogy aki igazán elhivatott a…..
Biztos, hogy van, aki már hallott róluk, másoknak pedig abszolút új infó lesz, amit olvasnak... Összegyűjtöttünk és bemutatunk 3 IT-ban (is) előkerülő, elmúlt években megjelent pozíciót. Egy kis bevezetés... Mi is rendszeresen foglalkozunk a munkáltatói igények változásaival, és a munkavállalók…..
A Lenovo kutatást végzett arról, világszinten miképpen reagáltak arra a cégek, illetve azok IT-részlegei, hogy otthoni munkavégzésre kényszerülnek a dolgozóik. Amellett, hogy a munkavállalók számára a legnagyobb kényelmet kell biztosítani, az is nyilvánvalóan fontos, hogy vigyázni kell az érzékeny…..
Annyira már nincs szigor, mint a kijárási korlátozás alatt, de egyrészt, jöhet egy második vírushullám, amiről beszélnek, másrészt, a cégek inkább átkapcsolták magukat online üzemmódra, ami az állásinterjúkat illeti. Ki más járna ebben élen, mint az IT-vállalkozások, ugye? Amitől jó hír, hogy így…..
Home office. Egyeseknek a mennyország maga, míg mások epedve vágynak vissza az irodába. A legtöbb helyen már helyreállt a rend, de akadnak cégek, ahol a remote lehetőség állandósul – vagy alapvetően lényegesebb is lesz, mint az irodai munka. Utóbbi amolyan shared office / co-working jelleggel…..
Ha a programozói pálya felé kacsingatsz, vagy nemrég kerültél bele, még "formálhatók" a szokásaid, a hozzáállásod. Ez tök jó: van esélyed rá, hogy távlati szinten könnyítsd a karrierutad, nem kell mindenféle beidegződéseket kezelni. Tervezz! Karriert is meg a kódolásban is Szuper dolog a…..
A mesterséges intelligencia, MI vagy AI kettős érzelmeket hoz ki az emberekből. Vannak, akik epedve várnak egy fejlettebb jövőt, míg mások szkeptikusan, esetleg komoly aggályokkal fordulnak felé. Tenni "ellene" sokat nem lehet, de az biztos, hogy érdemes erről is - akárcsak minden másról! -…..