Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kocsmagomba

0 bejegyzést írt és 644 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Blogkocsma Lilatönkű pereszke 2020.11.27 07:00:00
Itt az ősz, idén különösen sok az őszi gomba. A szeptemberi esők után megindult az őzláb gomba, aztán jöttek a pereszkék, a lila és a lilatönkű. Az előbbi még a tél eleji fagyok idején is megjelenik. Nekem ugyan nincs túl sok időm eljárni gombászni, de szerencsére van, ki ellásson vele. Most éppen a…..
kocsmagomba 2020.11.28 06:49:49
@valkür: Gomba savanyítás téma.
Én magam nem szoktam. Idemásolom egy kiváló gombász kolléga receptjét, ő viszont rendszeresen csinálja és fogyasztja.
"Felforralom a vizet, es a gombakat is a forro vizben legeltetem kb 2 percig:
2 liter víz (sima, hideg csapvíz)
2 dl. 20%-os ecet
2 evőkanál só
40 dkg cukor (nekem elég 32-35 dkg)
1 kávéskanál borkén por.
5-6 üvegre elég ez a mennyiség, de ha elkészül és nem kerül felhasználásra így is simán sokáig eltartható, és ha van alapanyag hadrafogható.
Érdemes 1-2 órára vagy akár többre is beáztatni benne a gombákat, hogy össze essenek, utána üvegekbe tenni, először a gombákat, jó szorosan, majd a lével feltölteni. Különben az üvegben esik össze, és feljön a tetejére."

Mondom, ez nem az én receptem, ne velem tessék vitatkozni, ha nem jó. :)

Ellenben sokszor nézegetem "Erdőkóstoló" blogját. Azt olvasva még nekem is kedvem és gusztusom támad kipróbálni! Nagyon érdemes elolvasni!

erdokostolo.blogspot.com/2012/12/erdei-gombasavanyu-gombatartositas-i.html

erdokostolo.blogspot.com/2014/11/gombatartositas-gyujtemeny.html

Csak mielőtt valaki ebbe a projektbe kezd, tanuljon és tudjon meg mindent a botulizmusról, anélkül ne kezdje el!

Egyébként nem minden gomba alkalmas. A rizikét azért szokták, mert egyrészt finom, másrészt van egy semmihez nem hasonlító állaga, se nem kemény, se nem puha, és ezt megőrzi. Azt mondják, akik csinálják. A sima fagyasztás pedig nem mindig működik nála.
kocsmagomba 2020.11.28 07:17:07
@valkür: Ezt szokták még idézni :)

tinyurl.com/y5lktdkc
kocsmagomba 2020.11.28 17:02:56
@Andrass9: @Boar.: Nekem is a cipők ugrottak be azonnal! De nálunk még a kabátok is esélyesek, legalább egy döntetlenre. :D
A garázsban csináltam egy külön cipős polcot, 28 doboz fér rá.... :))) Egyetlen egyet sem emelt le róla a feleségem 2-3 éve. A bentiek száma ezt felülmúlja kétszer.

De engedjétek meg, hogy megosszam veletek, nőkkel és férfiakkal egyaránt, drága nagymamám örök bölcsességét!
Azt mondta, hogy a nő bármilyen ruhát felvehet, bármilyen anyagból, CSAK a táska és a cipő stimmeljen és legyen divatos.
Azt kell mondjam, évtizedek után, hogy igaza van. Olyan szegények voltunk éppen akkor, mint a templom egere, egy kis vályogházban laktunk, én a feleségem és a nagymamám, még fürdőszobánk se volt, de az öreglány megmondta, és igaza volt.
Vendégposzt Kocsmagomba konyhájából   Ahogy sikerül módon. Történt pedig, hogy bevásárló központban járva, vadhúsokat látva, elcsábultam, és vásároltam egy adag kockázott szarvashúst. Lelki szemeim előtt egy tökéletes, burgundi mintára készült ragu lebegett. Boeuf bourguignon, ami ugyan burgundi…..
kocsmagomba 2020.11.25 18:50:17
@kobold63: Igazából zöldfűszert soha nem használtam még hozzá. Lehet, hogy így nem tudok segíteni. Mindenesetre kaprot nem adnék bele, csombor esélyes, de a fantáziám nekem is süllőcske tárkonyos ízesítésére áll. Neteztem egy kicsit, hát ami ott van, azt ne vegyük komolyan: van aki a teljes zöldfűszer készletét beleszórja, rozmaringtól bazsalikomig, azután még olajban is kisüti, bő olajban.

Bátran hagyatkozzunk süllőcskére az ügyben, én is így teszek.

@süllőcske: bizony ám, a juhtúrós. Van ennek hazai, otthoni változata is. A lényeg nagyjából ugyanaz, csak a hangulata nem olyan! ;) Tehát a megkavart sós puliszka rendelkezésre áll, akkor tepsibe (jénaiba esetleg) lehet simítani, lyukakat ütni bele és beletolni a juhtúrót, majd mehet a forró sütőbe egy kicsit. Ez hasonlít a "medvére", csak szabadtűz nélkül.

Én kavargatva szeretem a tűzhelyen, feleségem szerint csak fel kell főzni az öntöttvasban és úgy hagyni, jó lesz úgy is, feleségem nagymamája csinálta úgy, mint a fekete öves Waka, tepsiben. Megannyi íz, állag és változat.
kocsmagomba 2020.11.26 15:36:46
@valkür: ne legyen nagyon savanyú a pác, csak óvatosan az ecettel, a bor savassága nekem elegendőnek tűnik. Szokás esetleg citromlevet és karikát tenni hozzá, pikánsabb, mint az ecet. Igen: Nagyobb darabokban, hogy sütés előtt le lehessen szárítgatni. Mivel nem használsz papírt, konyharuhával. Nézd csak meg azt a videót, amit fentebb linkeltem, Raymond Blanc séffel.
kocsmagomba 2020.11.28 07:47:40
@valkür: Így van. Paprika ebbe nem való. Póré oké. Azon gondolkodtam, a csipkebogyót megfőve egy kis szitácskán nem lehetne átnyomni?
Ha sima lisztet nem is, de például szép sárga kukorica lisztet tarthatnál otthon. (nem darát, hanem finomra őrölt kukorica lisztet) Gluténmentes, és a keményítőtartalma pontosan hozza azt, ami ebbe az ételbe is kell.

@Andrass9: azért szét ne főzzétek...
Blogkocsma Kreol Párizsban 2020.11.21 07:00:00
A cím természetesen szokás szerint megtévesztő. Voltaképpen palacsintatésztában sült, kreol fűszerrel ízesített, kicsontozott csirkecomb. Hogy a csontozás hogyan jutott eszembe, nem tudom, de jó ötlet volt. Amúgy is volt vele munka, hiszen farrésszel együtt vettem. Eltettem későbbre a leeső részeket…..
kocsmagomba 2020.11.23 18:50:11
@Andrass9: én azt hittem a hüvelyesekkel van a gond... :)
kocsmagomba 2020.11.23 21:14:29
@látjátok feleim szümtükkel: erről eszembe jutott, hogy írnom kell Andrass9-nek! Csak megint a spam mappában fogja megtalálni! :)
kocsmagomba 2020.11.23 21:21:24
@Andrass9: küldtem valamit, nézd a Spamet....
Blogkocsma Lecsó befőzés 2020.11.15 07:00:00
A korábbi években a télire szánt lecsót a fagyasztva tettem el. Szögletes margarinos dobozban megfagyasztottam, aztán kivettem belőle, frissen tartó fóliába csomagolva tettem vissza, úgy kevesebb helyet foglalt. Idén úgy döntöttem, hogy üvegben teszem el. Hajdan, mikor a seregben konyhaügyeletes…..
kocsmagomba 2020.11.21 14:48:47
@kocsmagomba: ..mármint, hogy én fizetnék érte, de úgy sincs...
kocsmagomba 2020.11.22 13:31:37
@Boar.: Így van. Nagyon sok a bent ragadt vér. Van aki ezt nem szereti, emiatt nem eszik vadat. Vágóhídon és házi vágásnál is alapvető a teljes kivéreztetés. Van aki még az élő harcsát, nagyobb pontyot is kivéreztetéssel öli meg! Nyilván, hiszen a vér értékes tápanyag.
Erre az erdőn-mezőn nincs lehetőség.
kocsmagomba 2020.11.22 13:33:26
@látjátok feleim szümtükkel: nem a karaktere tűnik el, hanem a sok alvadék, hidd el nem kell a húsba.
Blogkocsma Gombás tojás kimcsivel 2020.11.18 07:00:00
Gombás tojást mindenki tud csinálni, node kimcsit ritkán eszik az ember hozzá, mert nincs otthon. Pedig egyszerű megcsinálni: feleségem egy hét alatt elkészült egy 3 literes adaggal. Persze most ennek posztolására nincs lehetőségem, ezért marad csak a felhasználása...
kocsmagomba 2020.11.20 15:46:02
@valkür:

Akkor bevezetésnek engedd meg, hogy ezt ajánljam!
www.youtube.com/watch?v=SIqbq_-He_Y

Hórukk! A zene segít, szeresd a zongorát!
Hórukk! Lökdösi a szívem ritmusát.
Hórukk! Felmelegít, igazi jó barát.

:D
kocsmagomba 2020.11.20 18:18:20
@látjátok feleim szümtükkel: idáig érzem a köret illatát.
kocsmagomba 2020.11.21 11:48:02
@valkür: Én mindig mondom, de nem sokan hallgatnak rám. Vegyetek egy ilyen ollót a mezőgazdasági boltban. Tegyétek a konyhafiókba. Használjátok egészséggel.
Egész szárnyast hosszában elvág gerincén! Nem mellette, hanem pontosan félbe. Élő hal feldolgozásnál is használom. Gyengébb disznó gerincet megroppantja.
mindenféle daraboláshoz, ahol csont van útban és pontosan, szilánkmentesen kellene vágni.
Nyakat keresztben? Gyerekjáték vele.
Odacsíp. ahová kell és elég erős, hogy roppantson.
Nem kell konyhai olló, ez kell.

innomanagement.hu/analog/webshop_pics_db/3503_1450.jpg

Tisztább, szárazabb érzés.
Posztoltam már szuvidált oldalast, mert jónak itéltem. Belefutottam egy szép adagba a madarasban, amivel a csodahüttőt szándékoztam gazdagítani. Egyben arra is alkalom adódott, hogy bemutassam Amatőr  olvasónknak, hogy miért érdemes ezt a főzési módszert alkalmazni. Ez persze nem jelenti azt,…..
kocsmagomba 2020.11.13 15:24:53
Megint a képről, és persze a tartalomról lesz szó.
Na.
Most megmutatom neked, hogyan kell ezt csinálni.
1. lépés: kitalálni a témát. Nem megfőzni, abból, ami van, hanem csak kitalálni. Ahogy valkür nagyon pontosan megírta, vagy főzünk, vagy posztolunk.
2. Kell csinálni egy ételfotót, ami közelítőleg úgy néz ki, mintha az lenne. Kötelező elemek: fa asztal lap. Kendő. Zöldek. Vagy száraz dizájn elemek. Vagy tégla berakású csempe, ősvasaló vagy talicska, vagy muskátli, mindegy. Mindjárt alább a képen látható két villa. Kés nélkül. Aha, szerelmes kaja ez. Lehetőleg minden villa fanyelű legyen. (ez utóbbit jól eltanultad, de ezzel be is fejeződik nálad pozitívum)
3. Kell egy szöveg. Minél rövidebb legyen, mert manapság az emberek három sornál többet nem olvasnak el. Logikai összefüggéseken nem gondolkodnak el. (köszönjük fészbuk) Ez így van, tapasztalat és szociológiai kutatások bizonyítják.
4. NEM baj, ha a recept szövege köszönő viszonyba sincs a kirakott egyetlen (fotósnak jól megfizetett képpel) Nem számít.

Mi következik ebből: rossz gasztroblogger vagy.

Mi meg ezért szeretünk és ezért járunk ide hozzád a kocsmádba. :D
Mert nekünk, dinoszauruszoknak kell még valami igazi, valami valódi. Nem a netes hazugság-gyár.

Íme a példám, de tudnék ennél rosszabbat is:
azotthonszepsege.blog.hu/2020/11/12/egyszeru_tepsis_krumpli

(inkább dobnád ki azt a favillát is késsel együtt...)

:D
kocsmagomba 2020.11.13 17:05:50
@valkür: Apolló ágyéka... ezen elsírtam magam a röhögéstől, nagyon köszi! :)
Ismét november van, továbbra sem kell fürdőnadrágra vetkőzni ... Ez persze a termények betakarítását jelenti, mert azok nem érnek már tovább az éjszakai fagyokban. Leszedtem hát az összes jalapeno paprikámat, hogy elteszem savanyítva: lesz majd mexikói ételhez savanyúság...
kocsmagomba 2020.11.11 19:16:40
@látjátok feleim szümtükkel: nagyon szép lehet! Mekkora a spájz ablaka? Beszorulnék? Ha benéznék "gyűjtögetni"? Vagy úgy járnék, mint Micimackó Malackánál, befelé befért, kifelé nem. :)

@kobold63: Örülök, hogy sikeresek az átadott tapasztalataim.
kocsmagomba 2020.11.11 21:24:54
@süllőcske: Nem unatkozol, állandóan alkotni kell :)

Almát, céklát hogyan egyesítetted a májjal?

Olajos hal receptjeid bővebben is érdekelnek, főleg a máshol nem elérhető tapasztalatok, vagy volt már leírva? Alapanyag gondom van, a jó hal hiánya, de próbálkoznék. Technológiailag hogy puhítsuk ehetőre az ipszilonokat?
Melyik fajjal kísérletezzen a kezdő? Megannyi kérdés.

@látjátok feleim szümtükkel: érdekes, az ajtó eszembe sem jutott :)
Blogkocsma Sztrapacskaleves 2020.11.06 07:00:00
Pénteken ebédnél ment az ötletelés, mi legyen a kaja a hétvégén. Igazából nem akartam semmi eget rengetőt, csak valami egyszerű egytálételt vagy gazdagabb levest. Repkedtek a jobbnál jobb ötletek, töltött paprikától a gulyásig, aztán valaki feldobta a tócsit. Ez nem is hangzott rosszul, csak éppen…..
kocsmagomba 2020.11.11 17:41:47
@Waka: Ha már darazsak. Nyáron elkaptam egy képet. Nagyon esős hét volt mifelénk, a kertben a háborítatlan gyepben találtam egy lukat, ami körül felhőben repdestek. Nem tudom, milyen állaté lehetett a luk. Node a darazsak. Mit csinálnak a képen?
Jól megnézve látszik.

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26803713-96fbaf86/user
kocsmagomba 2020.11.12 19:56:07
@valkür: @látjátok feleim szümtükkel: na mindegy lezárom. Először én is azt gondoltam a darazsak tevékenységéről, amit ti: lakás vagy zsákmány. Hát, egyik se. Sarat gyűjtenek és viszik építkezni!
Van ott egy darázs a képen, amire pont ráfókuszált a gép, nagy odafigyeléssel látszik, hogy egy saját súlyának legalább megfelelő, vagy nagyobb darab sarat emel a rágói közt. Az összes darázs ugyanezzel foglalkozik. Leharap a sárból, felgörgeti a ragadós anyagot és viszi. Oké, nem mozgókép.
Ugyanis. Nekik kell ez az anyag. Viszont ez erdőben nincs sár! A mezőn se. Ez ott tényleg egy olyan terület, ahol erdő van és avar, vagy zöld ősgyep. Feltöretlenül. Nem férnek hozzá a sárhoz eső után se. De találtak egy lukat, amit nem ők fúrtak. Hogy milyen állat, az rejtély nekem is. A luk faláról hordják el az anyagot, hatalmas rajokban. Ja, ha kutyus megzavarja őket, biztos marnak. A kutya meg tudhatja milyen állat fúrta a lukat. Nem kérdeznénk meg tőle? :)))

Megj.: legutóbb Gyalogrépa kollégával vitatkoztam kicsit, ő azt állította, hogy nem megy a sáros erdőbe gombászni. Mire én mondtam neki, hogy az általam ismert erdőkben nincs sár, mert sár az a szántóföldön van. Az erdőben avar, a mezőn gyep honos. Nem értettünk egyet, de ez a kép is alátámasztja az én véleményemet. :)
kocsmagomba 2020.11.12 21:39:12
@valkür: legalább 45 képet nyomtam, pár perc alatt, mire sikerült valamennyire megfogni a pillanatot :)
Blogkocsma Egy NAGY kenyér 2020.11.03 07:00:00
Gyerekkoromban a 2 kilós félbarna kenyér volt a norma, mindig azt vettük. Előfordult, hogy Dömösön egy szomszéd néni süttetett nekünk általa dagasztott háromkilósal - az elállt egy hétig is, de ez ritka alkalom volt. Én ismét rendszeresen sütök kenyeret, boltban nem veszek. Alapvetően rozskenyér…..
kocsmagomba 2020.11.07 20:37:01
@süllőcske: még csak az kéne, hogy pont te érezd magad hlyének, szó sincs róla. Jól láttad szerintem.

@Andrass9: világos, nem is arról volt szó, hogy gombászni menjen, aki olvassa, csak egy recept volt, meg némi ismeret, mert hitem szerint bármilyen megalapozott tudás vagy tapasztalat közkincsé tétele előbbre viszi ezt a világot, soha nem szabad bent tartani, ami ki akar jönni :)
kocsmagomba 2020.11.07 21:31:10
@süllőcske: igen, nyár közepén szokott lenni az is, néhány darab. Nem vadászom rá kifejezetten. Jó receptet elfogadok. :)
kocsmagomba 2020.11.08 17:15:16
@süllőcske:

Hohó, valóban. A kenyérgomba valóban az egyik nyersen is gond nélkül ehető gomba. Carpaccionak tökéletes lehet.
De szerintem svájci késsel is jó vékony szeletek vághatók. Császárgalócából kipróbálva. :D Tudom, tudom, elvileg más az élszög. ;)
Ruszlinak kicsit meredek, annak már jobb a hal a maga valóságában. A magas fehérje tartalom miatt tényleg befigyelhet a halíz is. :)
Jó ötletek, köszönöm.
Kedvenc négybetűsöm árult Black Angus Denver steaket, állítólag 30 napig érleltet. A kicsilyány csapott le rá, és hozott nekem is. Ez a rostélyosnak a szíve az ötödik borda előtti szakaszból. Általában rendesen márványos hús, ideális hirtelen sütve...
kocsmagomba 2020.11.03 17:48:10
@süllőcske: Déltájban ismét másfél órám volt magamra. Pont a múltkori ízletes vargányák közelében voltam. Felkerestem tehát az egy héttel ezelőtti helyet. Nagy örömömre az öreg spóragyárak, amiket pont ezért hagytam ott, érintetlenül megvoltak! Beteljesítették küldetésüket! Közben max. 2 napos friss ízletes vargányákat termett az a pár négyzetméter! Ezt már lelkiismeret furdalás nélkül elhoztam. Közben némi karcsúcska őzláb, sötét trombitagomba, csak a válogatott példányok.
Nyilván nem a somogyi erdőket járom, vagy a Börzsöny, Cserhát szélét, ahol tömegével van most minden, hanem olyan helyen vagyok, ahol az őszi esők kevesebbek voltak, és ritkább, de annál megbecsültebb a termés.
kocsmagomba 2020.11.04 10:27:25
@Kumari aki Nilüfer: Na és az őszi vargányázás egyik legnagyobb előnyéről még nem is beszéltem. Ahogy a légyölő galóca megjelenik az erdőkben, eltűnnek a legyek, szúnyogok és egyéb gombakárosító rovarok. Hiszen éppen ezért nevezi a népnyelv ezt a piroskalapú, fehérpettyes mesekönyvgombát "légyölőnek"!
Innentől kukacmentes a vargánya.
Blogkocsma Debreceni 2020.10.28 07:00:00
Hát ez egy minimál projekt volt. Készültem a vizsgákra ezerrel, de enni azért kellett valamit. Ergo, főzni is kellett. Valami alacsony munkaigényű fogást, olyat, hogy főzés közben is tudjak tanulgatni. A közeli boltban éppen akciós volt a debreceni, a suliból hazafelé meg beugrottam a…..
kocsmagomba 2020.10.31 17:58:45
@Andrass9: A macska bármire megtanítható. Amiről ő maga eldöntötte, hogy meg akarja tanulni. :)))
kocsmagomba 2020.10.31 19:18:00
@valkür: ez a levesed is érdekes, kóstolnám

@süllőcske: most az egyek fő gombász fórumon is felbukkant a májgomba téma. Valaki tejszínes(tejfölös?) paprikást főzött belőle, és tett bele még őzlábat is. Megint és sokadjára megállapítottam, hogy a jó gombászok ritkán jó szakácsok. Szűknek tűnik a két halmaz metszete. Másik gombász fórumon olvastam már rántott sötét trombita gombáról is. Ez olyan, mint piros ulti végén a piros hetes: mindent visz, vagy nem. :(
Még ha valamiféle tempuráról olvastam volna, de nem, rántott. Mert a magyar mindent kiránt, amit nem, abból lesz a paprikás. :(
kocsmagomba 2020.11.01 16:31:18
@süllőcske: Nemrég pár héten át ismételték a TV-ben a tíz részes orosz Mester és Margarita sorozatot. Néha konkrétan csorgott a nyálam, a különféle fogások láttán. Gombák, kaviár, halak, vagy nyárson sültek a kandalló lángján. :)
Nem sikerült rizikét szedni (pedig megyünk utána, csak mindig mást ad az erdő), hát vettünk. Savanyítani, raguba kiváló gomba, ugyanis elég jól megőrzi a roppanós állagát, és jól áll neki az ecet. Éppen ezért szeretem kicsit savanyúra készíteni a rizikés rizottót. Egyre kevesebb a termelő, ahogy…..
Tipikus szláv "sós" töltelékek túróval, hússal, krumplival, hagymával, káposztával és gombával készülnek. Viszont gombát nem töltenék gombával, meg a káposztát sem érzem odaillőnek. Túró meg nem volt kéznél. (A gombász nem azt szed, amit akar, hanem ami van. Rizikézni mentünk, őzlábazás lett…..
kocsmagomba 2020.10.27 22:14:52
@Gyalogrépa: Mindegy. Én megvédeném a gombát a direkt hő szárító hatásától, de nem vagyunk egyformák. Nekem ez a kép itt nem tetszik. Ez van, nem nyitunk vitát. Olyasmire gondoltam, mint például a banánlevélben főzés, ami igazából sütés. Beteker+átköt. De jelen esetben nyitott lenne felülről, hogy piruljon össze a teteje. A káposzta levelet túl durvának tartom ehhez, legyen inkább más, de mi? Valami ízben is passzoló, ehető dolog. Kötöző anyagnak pedig póréhagyma csíkok masnira kötve. Nem vicc. Palacsintát szoktam így tölteni batyunak.
Csak együtt gondolkodásra hívtalak, nem kötözködöm, a póréval se. ;)
Vejem készített már párszor nekem ilyen ételt, és nagyon szerettem. Most belefutottam az egyik négybetűsben megfizethető áron nagyon szép báránygerincbe, vettem is azonnal 8 szeletnyit, ami a csodahüttőt gazdagította. A fiamék bejelentkeztek vacsorára, gondoltam előveszem ezt a szép húst, mert…..
kocsmagomba 2020.10.27 18:33:12
@látjátok feleim szümtükkel: nem értem, "üsse" vagy "süsse"? :)
kocsmagomba 2020.10.27 18:41:37
@Andrass9: Biztos be lehet állítani ezt a blogizét, hogy átmenetileg zárt legyen. Mint az a bizonyos osztály. Csak a meglévő nickek írhatnak, újat kézzel engedélyezel, ha kéri és visz neked virágot, fényképes önéletrajzzal. Vagy nem?
Csak addig, amíg feltisztul az illető tudata. A skizofrénia sajnos ilyen. :(
kocsmagomba 2020.10.27 20:54:03
Ma volt egy óra szabadidőm a rengetegben:

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26796741-9fafeae5/user

Ízletes vargánya, ízletes rizike, és az őzláb is ízletes, csak a nevében ez nem szerepel. :)
Végre összekaparta nekünk az időjárás az őszi gombaszezont. Most már tényleg, biztosan! Évek óta nem szedtem lila pereszkét, már épp ideje volt. Rengetegféle gombával lehet mostanában találkozni. Lehet fotózni, határozni, rácsodálkozni az élőlények ezen országára. Persze ott vannak egész évben, csak…..
Mondjuk sztéket már sokat posztoltam, de a zöldbors szószt nagyon szeretem, azt leírom ismét , bár most tényleg bélszínnel ettem. A madarasban az utóbbi időben van 4500-ért bélszín. Vettem is egy egészet, amit felhasználásra bontva vákuumfóliázva lefagyasztottam. Ennek nyesedékét sütöttem meg a…..
kocsmagomba 2020.10.23 19:07:32
@valkür: A döner kebab receptet néztem. Jó ötlet! Fagyasztva a darálthús, és úgy vékonyan szeletekre lehámozva, forró serpenyőben sütve. Ilyet még nem is láttam. (vicces, hogy bemutatja a német-török verziót és a hagyományos török verziót, naná, hogy a káposzta a különbség)
kocsmagomba 2020.10.24 18:52:57
@Kumari aki Nilüfer: Figyelj, ha majd Isztambulban járok, felhívlak, el ne tévesszem a helyet. :)
kocsmagomba 2020.10.26 11:20:25
@Andrass9: Valóban, milyen jó "villás képet" lehetne készíteni erről!!! :)))
Blogkocsma Leveles fejes káposzta 2020.10.19 07:00:00
A szakállas ember tavaly is hozott Karácsonyra mindenféle magot. Volt köztük egy fura káposztaféle. Százados asszonnyal - aki nagy kertész - nézegettük, végül arra jutottunk, hogy afféle leveles fejes káposzta lehet. Tehát olyan fejes káposzta, ami nem fejesedik. Gondoltam, egy próbát megér,…..
kocsmagomba 2020.10.22 17:08:23
@Kumari aki Nilüfer: Szárított marha? Hááát, nem tudom. Mivel kutyakajaként simán beszerezhető, ezért az emberi fogyasztásra szánt csomagokkal óvatos lennék kishazánkban!
Volt egy jó kis sorozat a TV-ben, Depardieu felfalja Európát vagy valami ilyen hülye címen futott Magyarországon. Abban volt marokkói rész is, vagy tunéziai, nem tudom, mindenesetre szárították a marhát, méghozzá napon. Azután készült belőle hatalmas kondérban étel. Azt bevállaltam volna. Ha ugye Depardieu az előkóstoló...

Világvégére inkább száraz szemes terményeket spájzolnék.
A hangulatom megvan hozzá. :( Nézegetem is a szárított vargányát a spájzban, meg ne romoljon nekem.
kocsmagomba 2020.10.22 20:47:04
@Waka: Ez most is így van. Különféle gyúrótermekbe járó honfitársaink ilyen porokat, "turmixokat" isznak felvizezve, ez azóta nem ment ki a divatból. :D
Halálosan komolyan ismerek olyan családot, akik ezen ÉLNEK. Hiába minden felvilágosító munka. Ismerek olyan értelmes embert, akinek a fél veséje már odavan, de időnként csak-csak megissza, igaz, hogy lefutja a maratont, de megéri? Miért kell lefutnia a maratont? Jönnek a perzsák? (ja, igen jönnek, de azért már nem kéne annyit futni...) De ez egy szubkultúra, sőt lassan uralkodó kultúra.
Szemben azzal az izomzattal, ami annak van, aki felássa évről évre kézzel a kertjét!!! :D
kocsmagomba 2020.10.24 08:30:26
@M.d.p.:

"...milyen a szovjet paradicsomleves ? Két deci meleg víz,egy piros mélytányérban. "

Cirill betűtésztával pedig már a párttitkári változat. :)
Még lehet kapni paradicsomot, de már nem is kell annyira. Itthon őrzök még a korábbi vásárlásokból, szerencsére jól bírják. A salátaparadicsom lilahagymával megy sajtos burekhez, a főzőparadicsomból pedig forró paradicsomleves készül. Persze fóliások. A mezei szegfűgombából leves lesz. Amúgy jó…..
kocsmagomba 2020.10.18 13:54:37
"...így legfeljebb sarat lehet dagasztani az erdőn-mezőn, meg vizes gombákat gyűjteni. A jól megázott gombát úgy érdemes szedni, hogy jól kifacsarjuk belőle a vizet, majd messzire hajítjuk."

Jó. Értem. A komment számlálót akarod növelni. Ezért provokálsz. :)))
1. Az erdőben nincs sár. Sár a szántóföldön van. Ennyi.
2. Vizes gomba. Oké. Én beleállok! :) Nézzük a legjobban vizesedő őzlábat. Amikor megindul és éppen kinyílik, még nem vizes, hiszen alakja és állaga ezt nem teszi lehetővé. Ha kinyílt és szivacsként vizet szívott magába, akkor persze nem szedjük le, és főleg nem hajítjuk messzire, ennél jobban tiszteljük az életet! Ha pedig fiatalka, éppen, ahogy te is szereted, akkor nem lehet vizes, leszedjük és megesszük. Más fajok. Rókagomba képes vízben állva finom lenni. Igencsak szereti a vízfolyásokat, abban nő. A vargánya is csak olyan öregen vizesedik meg az esőben, amilyen öregen száraz időben sem kéne egy falat se belőle. Ugyanez igaz az érdestinórukra is. A fenyőtinóruk kalapbőrét szárazon is lehúzzuk, még hogy vizesen rajta hagynánk, amikor kondom minőségű? Egyéb kemény húsú őszi gombák is felkészültek az esős időre.
Egyszóval nem tudom melyik, szedésre érdemes fajra gondoltál. Igaz, ez a kis biszbasz szegfűgomba tényleg vizesedik nagyon, de csak ő.

@Sólyom Tomi: a vizes gomba egyébként gyorsabban romlik, némi törődést igényel, ha vizes időben gombászunk. Én viszek papírtörlőt is, nem öntöm egybe rohadni a kosárba, otthon jobban válogatom.

Egyébként a hűtőgép szárít. Fedés nélkül egy tálcán szétpakolva, hűtőszekrénybe téve csoda vár másnapra. Meg egy maga alá pisilt hűtő... :)
kocsmagomba 2020.10.21 16:54:22
@Gyalogrépa: A tett halála az okoskodás. Van már ízletes vargánya is. Azért se kell sárban járni... ;)
Blogkocsma Egy finom kaporszósz? 2020.10.16 07:00:00
Megkergült a veteményes! Nálam a kaporból csak néhány szál szokott kikelni, akkor és ott, ahol nem is számítok rá, de semmiképpen nem ott, ahova vetem. Idén begorombultam, és a spenót helyére elszórtam egy teljes zacskó kapormagot. Picit meggerebléztem, aztán el is felejtettem. Hát nem kikelt…..
kocsmagomba 2020.10.18 10:59:40
@látjátok feleim szümtükkel: nomeg a kapros töltöttkáposzta.
Tudjátok rólam talán, hogy nekem töltöttkáposzta fétisem van. :)
Egyik fajta kaprosan készül: savanyúból, fehéren, azaz pirospaprika és paradicsom nélkül, és kaprosan. Olyankor a főzés vége felé gyenge rántást csinálok, kicsit hűtöm, majd apróra vágott kaprot teszek a rántásba gazdagon. Ezt a káposzta főzőlevével felengedve, óvatosan belecsorgatom, készre főzöm. Persze már a rétegezés során is hullik a töltelékek közé kapor, csak úgy véletlenül...
Ez is valamiféle kaporszósz.
kocsmagomba 2020.10.18 11:41:28
@Kumari aki Nilüfer: semmi nem ront el a kapor! Nálunk a paradicsomoshoz a füstöltet erőlteti rám a család, de én is szórok időnként oda is kaprot, ha nem figyelnek. De pszt!!! Ne említsük a káposztát együtt a paradicsommal, mert kihajít a kocsmáros! Régi szokása ez neki. :)
kocsmagomba 2020.10.18 12:16:15
@Kumari aki Nilüfer: nem tudja megkülönböztetni, nekem hidd el! :)))
Ott ezeket poblano-nak hívják, amíg még friss és ancho-nak, amikor szárított. Tényleg ebből van a töltött paprikájuk, hisz ez nem egy csípős csili. Amúgyis a paradicsomot is náluk kezdték el előbb termeszteni ... Megszállotja vagyok a különféle csiliknek, bár termesztem a világ legerősebb…..
kocsmagomba 2020.10.16 15:13:36
@Waka: Csak nem úgy jártál, mint az a 100 éves néni, aki Magyarországon született, Csehszlovákiában nőtt fel és Szlovákiában halt meg, de közben el se költözött?

@Andrass9: Essen csak. Ma 11 óra körül indultam egy körre a Mátrába, 14 órakor már itthon voltam. Ennek az időnek a felét autóvezetéssel töltöttem. Mégis közben gyűjtöttem 50-60 darab nagy őzlábgombát. (pár darab lila pereszkét és érdestinórut, láttam egy csokor májgombát, mérgező kénvirággombákat) Csak azért hagytam abba, mert akkora lett a köd az erdőben, hogy 15 méterre nem lehetett látni. Mégsem kellett keresni a gombát, csak szedni, szedni... Megálltam a kocsival, kiszálltam és felszedtem a kocsi orra elől hármat. Autóból többet is láttam az erdő szélében, de már nem álltam meg minden gombánál.
Múlt szombaton még olyan száraz volt minden, hogy amelyik őzláb meggondolatlanul kidugta a fejét, inkább gyorsan visszabújt. :)
kocsmagomba 2020.10.17 10:07:43
@Kumari aki Nilüfer: Tudom, hogy szereted a velőrózsát rántva. Hát ez a nagyőzláb most olyan volt. Vastag, húsos kalapok. Nem minden év ilyen. Az biztos, hogy az egész blogkocsma népet jóllakathattuk volna belőle. Ha nem csak a prémium minőséget hozom el az erdőből, hanem az I. osztályút is! Azok maradtak a lábukon. Azért a Debrecen környéki erdőspuszták sem elhanyagolható őzlábazós és vargányázós helyek! (bárcsak laknék közelebb, de egyelőre nem akar összejönni, csak talán a másik, amiről írtam... illetve még minden képlékeny)
Külvárosi konyha Őzlábazás 2020.10.13 06:13:18
Alakul valami olyasmi, amit őszi gombaszezonnak nevezhetünk. Vasárnap, a "nagy őszi esők" előtt kinéztünk a Pilisbe. Az erdő bejáratánál egy fél békatetem fogadott. A másik felét megették. Egy druida biztos visszafordult volna, mert hát mi ez, ha nem az erdő szellemének a figyelmeztetése. Szerintem…..
Íze messze jobb, mint a broiler csirkéé: már-már a fácán ízével vetekszik! Akciós volt a múlt héten egy négybetűsben, de még az akció utáni napon is találtam egyet a hűtőpultban (még akciós áron). Nem fagyasztott, csak hűtött, a lejárati ideje is még odébb van. Ezt megveszem és meg is főzöm a…..
kocsmagomba 2020.10.07 10:16:01
@Andrass9: Én meg B. néni őrölt paprikáját használom, mióta felfedeztem. Gyalog sincs messze, pár utcányira. Sajnos nincs neki sok és nagy a család, ők az első, de én a második. Elképesztő gondossággal van válogatva és őrölve. Úgy keveri, ahogy kérem. Édes, enyhén csípős, amit még elbír a gyomrom, középerős, méregerős. Jól tárolva évekig elvan minőségromlás nélkül. Ezt más blogon nem szokták nekem elhinni, de sebaj, én tudom.
Sajnos idős már. Ha nem lesz, akkor ráfanyalodom arra a Farkas András félére. :)
kocsmagomba 2020.10.07 14:41:24
@süllőcske: semmi gondom ezzel :) Szívem örül, ha ilyet látok. Csak mondom, hogy itt helybéli asszonnyal nagyon pozitív minden. Azután majd nem lesz ilyen pozitív, mert hamarosan lelépünk még a környékről is, ha minden terv szerint megy. Akkor majd jöhet az a másik paprika!
kocsmagomba 2020.10.13 20:37:06
@Andrass9: Hogy ebbe a témába is beleszóljak: volt itt a faluban egy néni, aki isteni finom tésztájú, diós töltelékű, porhanyós, omlós, szinte rétes állagú kis kifliket tudott sütni. Ő a végén egy félkiló porcukrot rászitált egy tepsi tésztára. Kisebb közelharc árán elértük, hogy ha már nekünk csinálja, minden karácsonyra, akkor felezze meg a töltelékben a cukrot, ÉS ne szórja rá a porcukrot. Eszméletlen finom lett úgy. Valami hihetetlen csoda volt az a tészta. A néni ezek után csak úgy hívta a diós kifliket, hogy "befejezetlen kifli". :) De örömmel csinálta úgy is, kis megvetéssel a szája sarkában. Nagyon szerettük. :)
Már megint éhesen mentem vásárolni, ami nagy hiba. Vissza kellett vinnem egy akkumulátort a madarasba, ami egy év után feladta. Az ügyfélszolgálat kérdés nélkül visszavette, és kifizette a vételárat (több, mint egy éve vettem, de most döglött be). Ez persze nem indok, hogy bemenjek körülnézni.…..
kocsmagomba 2020.10.13 15:29:37
@valkür: Rendben. Akkor a felfogásról.
1. Ha a laktózérzékeny személy vesz magának otthonra valami tudhatóan laktózosat, akkor beszed hozzá valami tablettát, vagy kapszulát és kísérletezik. Otthon elég közel van a WC, ha mégis gond lesz. Mert ez komoly görcsökkel, fájdalommal, hasmenéssel jár. (esetleg 2 napig is) Saját döntése.
2. Valaki éttermet üzemeltet, és szeretné, hogy két fő, én és a feleségem alsó hangon 10 ezer forintot ott hagyjunk a süllőcske által is említett szép ételért, gasztronómiai élményért. Megtennénk. Illetve ha egy idegen városba kirándulnánk, nincs is más választásunk egy napra, vagy egy hosszú hétvégére.
Igen ám, de itt jön a vendéglátó közönye: ne jöjjön ide, ha nem bírja, vagy szedjen tablettát! A bizonytalanra, mert talán nem teszi tönkre egy szombat esti vacsora a teljes hétvégét Szegeden. Vagy igen. A vendéglátóst ez nem érdekli. Közöny. Aki "beteg" dögöljön meg. Rossz: mert a beteg embernek is van elkölteni való pénze. És igénye a normális ételre, ami minimális odafigyeléssel elkészíthető. Azután jön a panasz, hogy kompenzálja az állam a bevételkiesést! Aha.
Sokfelé lehet ezt még ragozni, de nem érdemes.
Mióta laktózérzékenyre főzök, tudom, hogy milyen egyszerű ez!
Gluténérzékenységet nem vállalnék be.
3. Ja, kedvencem még a mindenmentes étel, mindenmentes kenyér, .... külön posztot érdemelne. :( Marhaság.
kocsmagomba 2020.10.13 19:38:58
@Andrass9: A héten az egyik pékségben megkérdeztem, hogy van-e garantáltan laktózmentes kenyér. Nem tudta a két kiscsaj, végül elém tettek egy 25 dekás mindenmentes kenyeret. Kérdeztem, hogy ha mindenmentes, akkor mégis miből van? A választ nem vártam meg. Gondolom még áfamentes is volt! :)
kocsmagomba 2020.10.13 19:46:03
Blogkocsma Lekváros bab 2020.10.07 07:00:00
Igen. Az. Hogyan? Hosszú sora van. 1990 nyarán, mikor a Kis-Balatonra mentünk halászni, Feri bácsi három alapvető fontosságú dolgot hozott magával. 20 liter saját termésű somlai bort, 2 liter pálinkát a hegymagasi szeszfőzdéből és egy szakácskönyvet. A szakácskönyv egy darabig parlagon hevert.…..
kocsmagomba 2020.10.07 16:55:00
@Andrass9: a lényeg az, ha mi találjuk meg süllőcskével, akkor ütünk rá vagy 6 tojást, aztán elkísérjük egy nem túl savas rozé fröccsel, és már vidáman túl lennénk rajta, de mivel nem mi találtuk meg, neked nem tanácsolhatunk semmit.
Még ezt sem láttad, nem olvastad! :)
kocsmagomba 2020.10.09 08:08:55
@valkür: Ébresztő!!! Kihűlt a marhanyelv! :)

@Waka: Ha kapsz valahol úgynevezett puhahátszínt, abból isteni. Régi jó henteseknél volt.
Segítség:
gasztroabc.hu/lexikon/alapanyagok/hus/2049_marha-puhahatszin/
kocsmagomba 2020.10.09 10:03:13
@Andrass9: @Boar.:

Oké, akkor rendesen fogalmazok. Boar jól ismeri, ez lényegében "marha dagadó". De. Ahogy a sertésnél is, nagyon szépen szétszedhető az a hús, változatos formákra és különféle állagú részekre. Nyilván jól le kell hártyázni, nagyon finom színhús darabok vannak benne. Ízletes, puhára párolható, de akár lassan süthető is (bbq)
A hülyeség, amikor hosszú csíkokra vágják, jó hártyásan, és az már tényleg csak levesnek jó. Ezért mondtam, hogy rendes hentesek ismerik. Én utoljára 10 éve jártam olyan henteshez, ahol szépen lehártyázott darabokat lehetett kapni. Sajnos az akkor is már 200 kg körüli mestert elvitte a súlya és a rettenetes nagy jó szíve, ahogy ezeket a dolgokat csinálta. :(
Igen, az ilyen netes képekkel vigyázni kell, nem mindig stimmel a szöveggel. Ahogy nézem, ez se, csak gyorsan linkeltem, én a szöveget néztem csak. (lásd, amikor a töltöttkáposztás képeimet ellopták innen, és egy pirospaprikás recept mellé tették, pedig csak paradicsomos volt az étel...)
Találtam rossz példát és jót:
Rossz: ez hosszú csíkokra vágja és levesnek ajánlja
www.youtube.com/watch?v=dIbY8bXQIBA
Jó: pl. BBQ itt jobban látszik a hús
www.youtube.com/watch?v=5QGy4KYK0I4

Persze nincs rossz és jó, a cél dönti el.
Sertésnél a dagadó részt egy az egyben darálom töltöttkáposztába. Ellenben lehártyázva darálom a színhúst fasírtba (kolbászba is)
Egyszerűen nem tudom megállni, hogy ne csináljak magamnak alapleveket a főzéshez. Most éppen egy gyöngyös leveshez összeszedett zöldség héjából készült kis adag alaplé. Nomeg készült egy nagy adag csont alaplé is, mert kaptam a barátunktól, akinek dílere van, egy zacskó marhacsontot a hentestől.…..
kocsmagomba 2020.10.02 15:52:42
@Andrass9: opsz, az előzőből kifelejtettem, hogy ahhoz az ételhez illene nagyon a churutod!
kocsmagomba 2020.10.02 18:24:59
@látjátok feleim szümtükkel: Hiába, nagy a huzat, becsapta az ajtót! Mindig mondom a kocsmárosnak, hogy ne akkor szellőztessen, mikor vendég van. :)))

@valkür: Végül is a kanalat elküldhetem neked! :) De mégsem, most jut eszembe, nagymamámtól származó emlék.