Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kocsmagomba

0 bejegyzést írt és 129 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Annyira szeretem a gulyást és a gulyáslevest, hogy azt képes vagyok egy forró nyári napon is enni - nyilván forrón. Lehet már kulturált méretű, és árú idei petrezselyemgyökeret kapni. Legutóbb, mikor is volt ilyen? Lássuk csak... Tavalyelőtt! Még sok helyütt ilyen olyan elvermelt…..
kocsmagomba 2019.08.21 21:20:31
A szabadtűzi főzés egy külön tudomány. Nem is érdemes összevetni a benti főzéssel, legyen akármilyen öntöttvas lábas vagy alaplé kéznél. Természetesen nem valamiféle gázrezsóra gondolok. Nekem a szabadtűz mindig hagyományos tüzelőanyagot jelent, jellemzően fát vagy faszenet. Emiatt már az is külön művészet, hogyan szabályozzuk a hőt, melyik étel melyik fázisában mit művelünk magával a tüzelővel.
Igaz ez a gulyásra is.
Odáig teljesen egyet lehet érteni, hogy kell egy erős ízű lé és egy megtartott ízű és állagú hús. Exelent.
Csakhogy 8 dl? :))))
Ha gulyáshoz készülök, nem a 6 literes bográcsot veszem elő, hanem a 10 literest. Hárman eszünk. Kisebbe nem szívesen. Ennek oka, hogy nincs külön alaplevem ilyenkor, hanem ott a bográcsban gyártódik a lébe való íz, csontokból, inakból, zsírosabb részekből. Ezek a főzés egy fázisában kikerülnek az ételből. Nem lesznek feltálalva. Ez lesz a szakács jutalma! :) Ezért a 10 literes méret.
Másik: bele lehet tenni a fűszereket a főzés elején, porpaprikát is, kell hogy átjárja az íz. A végén az elfáradt ízeket ettől még lehet, kell is frissíteni.
Harmadik: fedő. Ezt nem használom. Bográcsnál különösen nem. A fafüstnek bele kell mennie. Az illatok elfővését pedig a gondos hőszabályozás megoldja. (pirítás, forralás, pötyögés hőmérséklete) Vicces, ilyenkor mindig van nálam egy 100-as méretű szeg. Rendes, tetőácsoláshoz használható szeg. Láncon lóg a bogrács, a szeggel szemenként tudom emelni vagy süllyeszteni a bográcsot a kívánt főzési hőmérséklethez. El is neveztem tudományos-technikai nyelven a szeget: "hőfokszabályzó szeg", mint valami csicsás mérnöki gépezet menő alkatrésze. :) Fedő helyett.
Negyedik: a hús zöldség aránnyal nincs itt semmi gond, sőt én még csipetkét is csipegetek bele. Debreceni gyerek lévén!

Kritikát félretolva, szép étel ez is.
kocsmagomba 2019.08.22 18:06:57
@acycloren:

"...a húsport nem lehet kiérezni, mert csak húsíze van."

Meg ne haragudj, de ez jutott eszembe:
www.youtube.com/watch?v=CBcccLeB_QM

:D
Nem lehet mindig recepteket posztolni, néha szükség van kiegészítő alapanyagok elkészítését is ismertetni. Igazi zsemlemorzsát már rég nem látok a boltokban. Azok jó esetben maradék kiszáradt kenyerek, vagy pékáruk. Néha vajas kifli is kerül bele, akkor hamar meg is avasodik. Ráadásul nem is nagyon…..
Kicsilyány túrógombócot kért ebédre. Természetesen elkészítem, nomeg én is szeretem és régen ettünk. Sajnos tányérképet elfelejtettem készíteni, ezért a másnapi felmelegített ebédemet fotóztam le. A recept kicsit eltér a szokottól, mert a kicsilyány barátnője gluténérzékeny, és neki is akartam…..
"Egy perc az egyik oldal, egy perc a másik, csak nehogy túlsüljön" Na ez a szürkeharcsára pont nem igaz, hiába hal, meg fehér a húsa. A szürkeharcsa elkészítésénél nem azon kell sopánkodni, hogy túlsül és szétesik, hanem hogy egyáltalán megsüljön, megpuhuljon a legvastagabb részén is. Pont, mint a…..
kocsmagomba 2019.08.01 08:49:47
@Gyalogrépa: most pár napig nem leszek netközelben, beveszem magam az erdőbe pár napra, most indulok, de szeretnék majd bővebben reagálni erre az írásodra. Harcsáról és receptről is. Lisztről is.
A KFC legutóbb az új rizses csirkéjével került be hozzánk, akkor az derült ki, hogy azért teljesen más a képen a termék fotója, mert: "A termékfotók esetében szeretnénk jól megmutatni a terméket, hogy a menütáblánkról a sor végéről is jól látható legyen. Ezért emeljük ki a tartalmát." Tehát ők nem…..
kocsmagomba 2019.07.20 20:57:41
@Jenny Wilson: én férfi vagyok. ÉS negyedéből kihozom a családnak. Minőségben. Épp most nyomtam be egy saját gyártású hamburgert, hát a normál nagy zsemle volt kisebb, mint a hús

@élhetetlen: még mindig idegesítő a stílusod, de ebből szerencsére nem fogsz fel semmit
Jól esik kicsit elidőzni a múlt század elején készült debreceni fényképeken, képeslapokon. Akkor sem volt ugyan kolbászból a kerítés, és nyilvánvalóan abban az időben is igyekezett egy bizonyos réteg érvényesíteni a maga érdekeit, akárcsak ma, mégis a város egykori hangulata sokkal megkapóbb…..
kocsmagomba 2019.07.19 21:31:13
@uniót erdéllyel: amiről írsz, Antall József idejében történt
kocsmagomba 2019.07.19 21:32:29
@acycloren: ja, jobbra se lejt, balra se lejt, tehát selejt, menj te a búsba...
Szerintem a gyerek-kérdéskör legsarkallatosabb pontja mindig is az egészség volt. Egy újdonsült anyuka mi másért aggódna úgy igazán ha nem amiatt hogy a dedet megtámadja valami ismeretlen eredetű veszélyes betegég. Ez egyrészt reális félelem, hiszen sajnos vannak ilyen esetek,…..
kocsmagomba 2019.07.05 18:16:43
@Pilotax: ja és a joghoz is totál hlye vagy, nézz utána mit jelent a TEK! Az alapellátásban nem a fegyveres erőknél!
kocsmagomba 2019.07.05 19:30:03
@Pilotax: dehogy beszélek én veled, utasítsd a magadfajtát!
(bocs mommy, töröld nyugodtan ezeke ta kommentárokat, csak amit szümtüknek írtam azt ne, vele régi jó cimbik vagyunk, ha morgunk is egymásra)
kocsmagomba 2019.07.05 20:08:27
@látjátok feleim szümtükkel: Ugyanmár! Az orvos robot. Éjszakára beáll a sarokba a konnektor mellé és feltöltődik. Nem érez, nincs más gondja. Az orvos gyerekének nem kell cipő elvan mezítláb is, mert robot.

Engem inkább az zavar, hogy ezeknek itt szavazati joguk van. Egyiknek az a baja, hogy 10 másik között vizsgálják meg. Másiknak az a baja, hogy fogalma sincs a jogról de kijelenti, hogy az orvos nem utasíthat el senkit. Tudatlanok és ezek 4 évente mindig megválasztják azokat, akiknek nem áll érdekükben ezen változtatni. Az orvosz szidják, nem a rendszert, ami így egyre több és több alkalmatlan orvost nevel és tart rendszerben. Akik szintén emberek, embertelen körülmények között.
De pofa az van!
Nesze!szer Az erdő mélyén... 2019.06.27 19:18:04
      Az erdő mélye mindig titkokat rejt. Egy lila gombát, esetleg egy telefonfülkét, vagy egy csomó tányért. Íme néhány fotó, hogy más erdőkerülők mit találtak a varázslatos táj mélyén. Neked is volt már vicces leleted? Szoktál kirándulni? képek: boredpanda  ..
kocsmagomba 2019.06.29 08:23:30
Teljesen nyilvánvaló, hogy töltött karalábé fog készülni ezekből a karalábékból. Hatalmas nagy lombjuk van, sehol rajtuk fehér permetfolt, kiváló. Már van levendula, de nem nekem! A párom szereti, szagolgatja, megszárítja, vázába rakja, dísztárgyat készít belőle. Én viszont nem vagyok hajlandó ételt…..
kocsmagomba 2019.06.09 08:50:29
Ez a hétvége már adott az első kovászos uborka elindításához. Viszonylag meleg van, akad uborka és vastag kaporszár is. Itt a példa arra, mennyire nem lehet külső alapján epret venni. Apró, szamócás, sötétpiros szemek. Illatuk minimális, ízük kábé semmi. Legyen a rigók martaléka! Mentás, fokhagymás…..
Nagyon egyszerű házias leves, ami a fejes salátának egy másik, ritkán bemutatott arcát mutatja be. Még tavaly mutattam be, hogy mennyire jó kenyérrel sűríteni a spenótot, ugyanez salátalevesnél is kiváló - sőt kovászos kenyérrel még jobb. Összetevők: százhetven gramm tisztított, mosott fejes…..
kocsmagomba 2019.05.24 10:59:19
Még a spárga és az újburgonya megjelenése előtt készítettem egy zöldségragut, amit végül nem volt időm posztnak megírni. A zöldségkínálat sokkal szűkösebb volt mint most, a ragu is tartalmasabb lett. Egy szokványos (melegebb és szárazabb) májusban ez már nem állná meg a helyét, de most, ismét…..
Azt hiszem az utóbbi évek legjobb babos ételét sikerült elkészítenem. Már lassan egy hete elkészítettem, de nem nagyon bírom letenni - ma fogom megenni a hatodik adagot, de nem sikerült ráunni. Miután elkészítettem pár idegen gasztro-kultúrához tartozó komoly babételt, a tanulságokat leszűrve…..
Ez az az étel, amit soha ne vegyetek mirelitként, még ha az életetek múlna is rajta és ha lehet, ne kérjétek vendéglőben, mert az életetek múlhat rajta. A mirelit tölteléke valami rémes, ízetlen húspép (igen, egyszer ráfutottam, brrr...), az éttermekben pedig leggyakrabban maradéktemetőként…..
kocsmagomba 2019.05.15 18:38:07
@Mitzi von Küche: jaj, lehet, hogy még ide nem írtam meg (?) de nicket váltottam, már jó ideje, tehát "pizzaszeletvago" voltam "kocsmagomba" előtt. Így ismerhettek itt. András blogján kommenteltem és írtam pár éve többet, meg persze itt is párszor. Onnan lehet esetleg tudni, hogy van debreceni kötődésem. (már nem kommentelek, nem írok Andrásnál, és most végleg soha többet, mert problémám lett a környezettel) Nem tartozik ez ide, csak mindenféle félreértés elkerülése miatt pontosítok.
Sajnálom, ha esetleg így már nem vagyok annyira szimpatikus. :)
kocsmagomba 2019.05.20 20:56:22
@Mitzi von Küche: megvan az email, önmagában csoda esemény, meg is ígérek egy választ.... későbbre, de tényleg küldök
"Szomszéd! Maga is trágyázza az epret?! Nem, én cukrozom, de lehet hogy hülye vagyok." Szóval vannak rossz és jó szomszédos viccek, de azért ez a debreceni Telekomos nem sikerült túl jól. Mert mi van akkor, ha a szomszédnak tartozása van, erre feketelistára kerül egy egész…..
kocsmagomba 2019.05.06 19:38:19
@MAXVAL bircaman közíró: ahogy te is rossz helyen vagy rossz időben, az össze szájba* kommenteddel együtt, de te még választhatsz, hogy eltakarodsz végleg a magyar webről, másoknak ebben az országban kell élni, ellentétben a tetves valagaddal
A törökszegfűt gyakran titulálják temetői virágnak - tévesen. Persze nem olyan látványos, mint például a királyliliom, de az illata pont olyan erős, csak inkább fűszeres. Nyilván az illatával fogja meg a haspókot. Az újhagyma és retek kiemelkedően finom, a spárgáról csak gyanítom. Mint kiderült, a…..
kocsmagomba 2019.05.06 18:02:13
@Gyalogrépa: Igen. Én is élezem a gombászkést. Jó ez az eső, de hideg. Előtte sem voltak olyan tartós melegek errefelé, ami a talajt felmelegítette volna az erdőben. Ezért kételyeim vannak a korai gombatermést illetően. Persze figyelünk. Tavaly május 25. és június 6. között megszedtem a fagyasztóba való vargányát. Most ott hó van, az időkép szerint, tavaly nagymeleg előzte meg a májusi esőt. Viszont szegfűgomba nő a fűben itthon a kertben. Ki tudja? :)
Ausztria egyik fő látványossága Heiligenkreuz (Szentkereszt) ciszterci apátsága. Ezt mutatta az is, hogy mekkora turistatömeggel szembesülhettünk ott. A belső parkoló tömve volt gépkocsikkal, buszok és autók torlódtak egymásra; mellettük szabadtéri étterem, már kora délelőtt körbeült asztalokkal; a…..
A lábnyomos kő, mellette egy fakereszt A nagylóci Őrhegy oldalában, a Mátraverebély-Szentkútra vezető zarándokút mellett található egy andezitszikla, amelyben a néphagyomány szerint Jézus lábnyoma látható, mellette pedig a szamarának és a botjának a lenyomata van. Palócföldön több olyan…..
Elbukott a szárított paprikáim többsége. Tavaly nagy lendülettel vágtam bele különféle paprikák szárításába, de a klíma és a természet helyretett, hogy ez itt nem Mexikó vagy Arizona. Mexikóban rengeteg paprikát szárítanak, vagy füstölnek egészben, amit nem csak fűszerezésre, hanem töltelékanyagnak…..
kocsmagomba 2019.03.28 20:33:02
idegen tollak, de érdekes lehet neked is:
pasztortuz.blogspot.com/2013/01/hogy-volt-paprikat-fustoltunk-nagyon.html

@Benikuty: kivételesen igaz

Esetleg valami napkollektoros aszalóra nincs lehetőséged? Mégis kíméletesebb mint más hőforrás, de talán eléggé meggyorsítja a folyamatot, hogy beelőzd a gombát. Nem próbáltam, de látok esélyt.
Ami még lényeges, hogy sok függ az alapanyagtól. Nem a víztartalom, hanem, hogy pontosan érési időben szüretelték-e, nem előbb, nem később. Milyen vegyszerezést kapott. Mennyit állt a piacon, esetleg nájlon zacskóban, mielőtt megvetted.

Nem szorosan: Van itt egy 80+ nénike, akitől az őrölt fűszerpaprikát szerzem be saját célra. Nos, ő addig válogatja még a vékony/száraz fűszerpaprikát is őrlés előttig, amíg legalább fele kukában végzi. Meg is látszik az eredményen. Egyik évben például egyáltalán nem őrölte meg az azévi termést, mert (szerinte) nem sikerült, maradt az előző éviből, azt őrölgette frissen, abból főztünk, ők is, én is. ;) Miközben például a 2016-os őrlést vígan használom most 2019-ben is, szín, íz, állag romlás nélkül. Ennyit számít a "földtől az asztalig" kifejezés. Ezt nem fogod tudni a piacról megoldani, ezért lesz sokkal több buktatója a szárításnak, mint elsőre gondolod. Van ott az első képen egy kápia balról. Azt gondolom, hogy az már vásárláskor penészes volt belül.
kocsmagomba 2019.03.29 20:43:50
@Gyalogrépa: akkor érzékszervileg figyeld meg a paprika szárát! Ne a fényét, ne a nézését vagy a járását! ;) Ha úgy van leszedve (pattanva kézzel letörve) mint a 2. képen a halapényóké, akkor rendben, az a helyes, az az esélyes, bár ott is van egy kivétel. Az első képen a kápia már nem ilyen! Az szárhibás, ezért mondtam, hogy valószínűleg már gombás is.
Ha ollóval, késsel, vágták le a paprikát a tőről, akkor azt ne vedd meg.
Külön kategória, amikor a termelő vékony madzaggal, cérnával köti el a paprika szárát, amitől az érésbe fordul, természetesen ez kényszerérés, na ezt főleg ne vedd meg. A sérült száron könnyen bemegy minden fertőzés a paprika belsejébe, ezt nem fogod tudni egészben szárítani.
Nem akarom túltolni, de annyit tudni illik a paprika terméséről, hogy amikor pontosan érett, akkor a növény már szabadulna tőle, csökkenti a keringést, és a paprika egy megvastagodott ponton szépen pattanva letörik, ez a jó minőségű szedés. Ilyenkor nem nagyon sérül a szára. Csak nem gazdaságos. A szabad törésnél lezár a növény, ami hosszú eltarthatóságot, minőséget eredményez. Minden más problémás, nem csak a célod szempontjából.
Ha érdekel, teszek fel képet az olyan piaci paprikáról, aminek a szárát elkötötték, esetleg megvágták, hogy hamarabb érjen, majd levágták a tőről, és piacra dobták. Most indul ennek a szezonja, ezeket még darabáron primőrként tudják eladni, pár hónapig, ahelyett, hogy megvárnák a természetes érést, csakhogy akkor alacsony lenne a piaci ár, többet kellene rá fűteni a fóliában, azaz nem lenne extra haszon.
Csak szólok, mint rutinos piacra járó társnak....
Vajon finomabb volt-e a zöld üveges sör vagy az egri cigaretta, és volt-e arany a 73-as kétforintosban? Utánajártunk a szóbeszédeknek...
Március 10-én az Allee mellett megrendezésre kerülő Nagy Budapesti Palacsintafesztiválon járt a kis a csapatunk. Az időjárás nem volt éppen kegyes hozzánk, esett az eső és fújt a szél, de így is megérte, borzasztó jókat ettünk. Az egész napot ott kellett volna tölteni, hogy a lehető legtöbb kaját ki…..
kocsmagomba 2019.03.22 14:01:01
@Tartalom: "piskóta"
Hát te sem vagy piskóta, ahogy a gofri sem az, és a boldogi rózsa nevű bő olajban sült tészta sem piskóta
Érdekes, hogy neked sem a Tartalom sem a Forma nem számít. :)
Citromdisznó Zöldborsó főzelék 2019.03.20 08:30:00
A zöldborsó főzeléket nagyon egyszerű elkészíteni, de ugyanolyan egyszerű elrontani is. Egyszer frankón ettem egy olyat, ami inkább hajazott egy kevésbé sikerült pudingra, amelybe véletlenül beleborult néhány szem borsó. A jó borsófőzelékhez nem kell sem rántás, sem habarás.…..
kocsmagomba 2019.03.21 13:56:40