Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kocsmagomba

0 bejegyzést írt és 168 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valóban egyre többen vagyunk allergiásak vagy intoleránsak bizonyos ételekre? Vagy csak divathóbort a sokféle diéta? Dr. Szabó Endre gasztroenterológusunk segít a témában. Észrevehetően nő azoknak az embereknek a száma, akik egyes ételeket mellőznek, étel-allergiára vagy étel-intoleranciára…..
kocsmagomba 2019.09.18 20:47:49
@segar: Neked orvos allergiád van. Ma már ne egyél több orvost!!! :)
Semmit, amennyiben azt feltételezzük, hogy ez nem volt az élet része a kezdetektől. Az állatvilágban és az írott történelem kapcsán azonban bármerre is tekintünk, homoszexualitást találunk, tehát úgy tűnik, ez mégis velünk volt a kezdetektől. Hogy ezt a tényt miért nem tekinti a legtöbb társadalom…..
kocsmagomba 2019.09.13 13:45:09
@MAXVAL bircaman közíró: a hájfejű is az volt! Cáfolod? :)
kocsmagomba 2019.09.13 13:48:26
@MEDVE1978: kösz, ez jobb volt mint maga blogbejegyzés!
kocsmagomba 2019.09.13 19:02:55
@MAXVAL bircaman közíró: büdös kommunista/fasiszta! Húzd alá a megfelelőt!
Roppant illetlen dolog olyan ételt posztolni, amit az ünnepelt nem szeret, de hát mit csináljak? Semmit sem szeret ... Hamár annyi egyszerű gomba receptet posztoltam, jöjjön még egy, de ez közönséges barna csiperkéből. A cimke szerint BIO volt, de nem tudom, mitől NEM bio egy gomba. Igaz, a…..
kocsmagomba 2019.09.13 15:22:51
@Topy: Csak neked és csak most. Én kiváló tárkonyos ragut (ragulevest) készítek időnként bográcsban. Nem kell kihagyni semmilyen összetevőt. Kevés hagymával készítsd, de savankásan. A lényeg az epekímélő zöldfűszerezésen van. Nem lesz reflux. (nekem is gondom van reflux kollégával) Lehet csirke, pulyka, akár bárány vagy vadmalac is. Esetleg házinyúl. Mindenki szeretni fogja, nem csak a refluxos.
Nem tudom, hogy régebben posztoltam-e ide. (kocsmáros?) Képek készültek, kisbogrács, rajta citrom és kakastöke, talán így emlékszik a képeimre valaki. Ha adsz egy címet, elküldöm.
kocsmagomba 2019.09.13 16:07:41
@Andrass9: Kösz. Kár, akkor kimaradt, pedig video is van hozzá. Ha Topy elfogadja, szívesen segítek. Jó, tartalmas, férfias, főleg ha a kakastökét is bevállalja. :) Kímélő refluxdiétában pedig verhetetlen vagyok. Sajnos. :(
kocsmagomba 2019.09.13 18:25:51
@Topy: Jó. Mivel eddig nincs válasz, nekem pedig erre több időm nincs, így Topynak néhány ingyen tanács. Szeretettel.
Reflux diétában ne használj őrölt paprikát, de borsot se! Főleg borsot ne. Csípőset semmit!!!
Tilos a rozmaring. A kakukkfű. Babérlevél a recept szerinti fele lehet csak. Ha lehet, ne. Helyettük mehet marékszám a majoranna, oregano, petrezselyem. Mehet: Rukkola és bármilyen kerti levél frissen, kapor is. Savanyíthatsz viszont citrommal.

Zsír. Ezt kell minimalizálni a főzéskor. Akár olaj, akármi, az olaj még a legrosszabb. Én a legfinomabb olíva olajtól begörcsölök. Zsírtól nem. Fehér sózott szalonnától sem. Módjával.

Hagyma. Fele. Savgerjesztő keményen. Fokhagyma csak az íze miatt, nem annyira veszélyes, de inkább elfőzve, mint sütve.

Ne legyen cukros. Tejes se, tejszínes se, inkább a savanyított tejtermékek. Tejszín helyett tejföl, vagy éppen kefír, joghurt!

Tilos a paprika haj, paradicsom haja. Aprómag is inkább ne.

Kívánatos fűszer viszont a kömény. Nem a római, hanem a "rendes". Bárhogy. Nem hogy nem árt, hanem még használ is!

Egyébként meg Dicetel. Napi 3x1 súlyos esetben, de még nekem is elég napi egy, éjszakára.
Majd kobold megírja a pontos hatóanyagot, én most nem keresem, de az elmúlt idők legjobb találmánya. Több szakvizsgás belgyógyász feleségemnek nem hittem el, mit akar lenyeletni velem, elég macsó vagyok, hogy ne kelljen semmi gyógyszer, mit nekem a hosszú távon rákot is okozó reflux, leverem, mint vak a poharat, de én voltam a hülye, hogy eddig nem használtam. Megkönnyebbülés. Tényleg.
Csaknem egy éve annak, hogy a blogomon először érveltem a napi háromszori étkezés mellett, illetve a napi ötszöri étkezés ellen. Még most is rengetegen csodálkoznak rá, amikor ezt mondom, de szerencsére egyre több fogyni vágyót sikerül meggyőzni arról, hogy a „sokszor keveset” elve helytelen. Most…..
Jó, ha néha hal is kerül az asztalra. És még jobb, ha nem csak ünnepekkor halászlé vagy rántott hal formájában. Például süssünk egy kis szürkeharcsa filét, pároljunk, készítsünk pörköktöt halból. Most az első verziót készítettem el, vagyis a halat sütöttem. Hogy még különlegesebbé tegyem,…..
kocsmagomba 2019.09.09 18:56:30
@Heni süt neked: persze, az ízekkel valószínűleg rendben van. Ismerek olyan embert, aki egyenesen irtózik a húsok gyümölccsel való körítésétől. Pedig sokak szeretik, legyen az vad, kacsa, egyéb szárnyas, marha, esetleg még disznó is. Én szeretem ezeket, de halat még sohasem párosítottam gyümölccsel. Így viszont el tudom képzelni, egy próbát megér alkalomadtán.
Arra a felismerésre jutottam, hogy jelenleg a kedvenc zöldségeim a hagymák. Nos, hát mit látunk a képen? Póréhagymákat, amik már elég nagyra nőttek. Vöröshagymákat, amik már eléggé megszáradtak, hogy koncentráltabb legyen az ízük. Apró lapos hagymákat, amit egészben lehet pirítani, főzni, pácolni,…..
Lassan 3 éves tapasztalatom van a gyerekorvosokkal és védőnőkkel, és egyre többször gondolkozom el azon, hogy tulajdonképpen mekkora segítséget is jelent a jelenlegi rendszer. Eddig 3 védőnővel és 2 gyerekorvossal volt dolgunk, két külön településen, plusz a család többi kisgyerekes tagjával való…..
kocsmagomba 2019.09.07 10:03:49
@croc: sajnos ellenkezőleg "dolgozik" néhány védőnő. Orvost játszanak, sokszor feleslegesen ijesztgetik a szülőt. Meg van ellenpélda is. Amikor a dolgukat sem végzik. 20 év, nem szülői oldalról nézve, erről írtam.
kocsmagomba 2019.09.07 21:02:17
@Horváth Kálmán Imre: a védőnő is lehetne férfi, aztán az gyesen lévő apukával elmennének sörözés közben megbeszélni a dolgokat... :D
Tombol a zöldbabszezon! A kertben 4 ágyásban ontja a babot a növény, 15 méteres kerítésen meg fejtenivalót termeszt a feleségem. Amit leszed, azt gyorsan meg is főzi, így már bő egy hete zöldbabot eszünk zöldbabbal. A kedvencünk a kevés vízben párolt szálak egy kis pirított prézlivel és tejfellel…..
Blogkocsma Fejes bab 2019.08.28 07:00:00
A hosszú hétvégére főzni kellett valamit. Finomat, kiadósat és sokat, mert amúgy a befőzések miatt foglalt lesz a konyha. Jött az első csilikrém, az első paradicsom ivólé és az utolsó szederszörp. A fagyasztóban állt még tavalyról a zsenge fejtett bab, az újból is bespájzoltam, szóval abból kellett…..
kocsmagomba 2019.09.03 17:52:11
@old forester: @Topy:

na persze, tegnap 2 infarktusos volt 1 órán belül, még élnek, mert kurva jó a háziorvosuk, menjetek a bánatba viccelődni! :(
"Egy perc az egyik oldal, egy perc a másik, csak nehogy túlsüljön" Na ez a szürkeharcsára pont nem igaz, hiába hal, meg fehér a húsa. A szürkeharcsa elkészítésénél nem azon kell sopánkodni, hogy túlsül és szétesik, hanem hogy egyáltalán megsüljön, megpuhuljon a legvastagabb részén is. Pont, mint a…..
kocsmagomba 2019.08.28 14:00:27
@kocsmagomba: saját magamat is pontosítom, mielőtt megint problémája lesz valakinek: az angolna típusú halak látványosan kígyóznak, és a testükön végigfutó úszók arra jók, hogy a tolóerőt növeljék, és hogy közben függőlegesben maradjanak, ne pörögjenek, mint a fúrógép. A nagyobb úszókat fejlesztett halak csak rásegítenek a fej és hasúszókkal, amik pontosan úgy működnek, mint a kajakosok evezői, de nem a haladást segítik elsősorban, hanem a helyben maradást az áramló közegben. Ponty, süllő, csuka. A harcsa például megint csak mindkettő, mert ott a hosszú hasúszó, ami függőlegesen tartja, de nincs igazi erős evező lapátja, ebből látszik, hogy a fenék közelében elfekszik és leskelődik felfelé, hogy raboljon, hiszen a neve is lesőharcsa. Egyszóval minden hal mozgása a gerincre támaszkodó izmokon alapszik, méghogy a bőr alatti kis biszbasszal úsznának. ;) De most már tényleg hagyjuk a fizikát.
kocsmagomba 2019.08.29 22:29:33
@Gyalogrépa: szuper a link! Ezt hogy találtad? Pont ezekről beszéltem, saját kútfőből, csak nem akartam még szegény Newton mestert is szóba hozni.
Viszont itt jön az, amire jobban oda kell figyelni, ha az egészet értelmezed.
A tonhal ugye, amelyiknek majd a teljes izomszövete vörös. Ő az, aki csak a hátsóját mozgatja, látszólag, és mégis ő az, aki iszonyat sebességgel haladva tölti az egész életét. Akkor miért nem csak a hátsója vörös, mint a páviáné? ;) Megoldás: a teljes gerincét használja ő is. Csak nagyon intenzíven az egészet. Megoldja, hogy közben a feje ne lengjen oldalra, ez még plusz erő, a teljes gerincen, elöl is. Newton 3. axiómája, valamin támaszkodnia kell a mozgásnak. A saját járásod is ilyen. :)
Mind így úszik, nincs kivétel.
A lesőharcsa és a csuka viszont nem úszik. Pihen. Fehér is mint a hó.
Tehát minden egybevág minden következik mindenből.
Csak egy dolog nem következik sehonnan: hogy a vörös hús mozgatná kis sebességnél a halat.
A vörös szövet akár mozgathatna is, ahogy írod, szépen el lehet mechanikailag képzelni. Csakhogy közben rájöttem, mi is az a vörös izomszerű szövet. Pontosan a linked alapján. Nem a mozgatás az elsődleges célja.
Attilajukkája nagyon ért hozzá, sejt, szöveti, szervi szinten, nem véletlenül szólt hozzá, az én pontatlan megfogalmazásomhoz. Remélem ő is elgondolkodik ezen.
Tehát egy felvetés: a vörös szövet, oxigén és cukor és zsír raktár a többi, keményebb, dolgozó izomszövetek számára.
"The red muscle contains a lot of myoglobin, capillaries and also a lot of glycogen and lipids."

Én kérek elnézést, ha fárasztó vagyok. Ezt a témát jobb lenne egy halvacsora keretében megvitatni. :) Részemről ennyi, én nem folytatnám itt.
kocsmagomba 2019.09.01 19:58:06
@Gyalogrépa: Először a gombákról. Ha már szóba került. Jó 10 napja már, hogy a Mátrában találtam egy zsebkendőnyi, majdcsak A5-ös lap méretű trombitagomba foltot. Hagytam békében nőni. Ott, ahol máskor sarlóval lehetne aratni. Pénteki piacon pedig pár kiló megvehetetlen minőségű vargánya mellett kis csomó trombitagomba nézett rám. Szerintem a Mátra, ami idén egész évben ontotta, most sem esett el, ebben a nyárvégi kánikulában. Tegnap például volt egy kiadós zápor. Kékestető felé sétálgattam, dörgött, kicsit lejjebb esett is, és a montán bükkösben, 900 méteren erőlködik is az őzláb. A varas galambgombából ipari mennyiséget szedtem, igaz, még augusztus közepén, elején. 4 nagy varashátú foltot ismerek a Mátrában, mindegyik bejött, mindegyiken, minden alkalommal 8-12 darab szép gombával. Több napon keresztül. Kedvencem a varas, neki jó a meleg száraz idő.
Azt viszont, nem bírom magamban tartani, hogy idén először, a mátrai kis bázisom kertjében, nyírfa alatt a fűben, 2 darab császárgomba nőtt, augusztus első hetében. Nem tudom hány ember van ebben az országban, hány gombász ember, akinek a kertjében szigorúan védett császárgomba él. Aki ismeri, tudja miért különleges ez. :)
Augusztussal nagyjából a határátkelők nyári hazalátogatásai is véget értek, ilyenkor mindig érdekes látni, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a külföldön élő magyarok. Balázs (akinek előző posztját itt olvashatjátok) például egészen pozitívakkal. Te is hazalátogattál? Milyen tapasztalatokat…..
kocsmagomba 2019.08.26 22:20:06
@Benikuty: öreg! ne hagyd, hogy hülyére vegyenek ezek a trollok! ennél többet éltünk már meg... adjunk magunkra és röhögjük ki őket! :)
Elkezdtek jönni azok a paprikák, amiből minálunk a legtöbb fogy. Ezek pedig a savanyításra szánt fajták. Egész évben élünk velük. A kisebb cseresznye papaprikák a szó szoros értelmében ízbombák. A nagyobb cseresznyéket és a nagy jalapeñokat kiválóan lehet tölteni, bár utóbbi elég nehezen viseli az…..
      Nem szeretnék most egy dühös postot írni. Azt sem szeretném, ha minden másfeledik komment arról szólna: ezt hozta a feminizmus. Mert aki ismeri az országot, amiben élünk, az tudja, itt bizony családon belüli erőszak van sok helyütt, a komondor löki fel a feleséget és vállalatvezetők…..
Az alkohol káros hatásairól szóló cikkekből, bejegyzésekből, felmérésekből lassacskán Dunát lehetne rekeszteni, amiket az olvasóközönség kíváncsiságtól vezérelve az esetek többségében elolvas, majd megdöbbenve az információk és probléma súlyosságán elhüledezve elmorfondírozik, hogy végül este a…..
Annyira szeretem a gulyást és a gulyáslevest, hogy azt képes vagyok egy forró nyári napon is enni - nyilván forrón. Lehet már kulturált méretű, és árú idei petrezselyemgyökeret kapni. Legutóbb, mikor is volt ilyen? Lássuk csak... Tavalyelőtt! Még sok helyütt ilyen olyan elvermelt…..
kocsmagomba 2019.08.22 18:06:57
@acycloren:

"...a húsport nem lehet kiérezni, mert csak húsíze van."

Meg ne haragudj, de ez jutott eszembe:
www.youtube.com/watch?v=CBcccLeB_QM

:D
kocsmagomba 2019.08.23 19:37:17
@Occam beretvája: Köszönöm a linkedet. Majd megnézem. Ha megtalálom a neten ezt a Makay könyvet olvasható formában. Ne vedd zokon, tényleg érdekel, mit gyűjtött be. Én nyitott vagyok.

Csak tudod, két dolog.
Egyik, hogy én akkor már éltem... és nekem a is nagyszüleim pont jó adatközlők voltak. :)) Némelyik rokonom a XIX. században született.
Másik, hogy mindez történt a Debrecen-Balmaz-Hortobágy-Egyek vonalon.
Ezt az ételt pedig magam is főzöm, itt a videón:
Nem tésztából, hanem tísztából. :)

www.youtube.com/watch?v=L_kSCZ7mHOo

Minden tiszteletem ezé a számomra ismeretlen Makay tanár úré, majd utána nézek, mert nagyapám egyik testvére Makay nevűhöz ment férjhez... ;) igaz ő nem volt tanár, csak magas rangú hivatalnok Debrecenben.
Nem lehet mindig recepteket posztolni, néha szükség van kiegészítő alapanyagok elkészítését is ismertetni. Igazi zsemlemorzsát már rég nem látok a boltokban. Azok jó esetben maradék kiszáradt kenyerek, vagy pékáruk. Néha vajas kifli is kerül bele, akkor hamar meg is avasodik. Ráadásul nem is nagyon…..
Kicsilyány túrógombócot kért ebédre. Természetesen elkészítem, nomeg én is szeretem és régen ettünk. Sajnos tányérképet elfelejtettem készíteni, ezért a másnapi felmelegített ebédemet fotóztam le. A recept kicsit eltér a szokottól, mert a kicsilyány barátnője gluténérzékeny, és neki is akartam…..
A KFC legutóbb az új rizses csirkéjével került be hozzánk, akkor az derült ki, hogy azért teljesen más a képen a termék fotója, mert: "A termékfotók esetében szeretnénk jól megmutatni a terméket, hogy a menütáblánkról a sor végéről is jól látható legyen. Ezért emeljük ki a tartalmát." Tehát ők nem…..
kocsmagomba 2019.07.20 20:57:41
@Jenny Wilson: én férfi vagyok. ÉS negyedéből kihozom a családnak. Minőségben. Épp most nyomtam be egy saját gyártású hamburgert, hát a normál nagy zsemle volt kisebb, mint a hús

@élhetetlen: még mindig idegesítő a stílusod, de ebből szerencsére nem fogsz fel semmit
Jól esik kicsit elidőzni a múlt század elején készült debreceni fényképeken, képeslapokon. Akkor sem volt ugyan kolbászból a kerítés, és nyilvánvalóan abban az időben is igyekezett egy bizonyos réteg érvényesíteni a maga érdekeit, akárcsak ma, mégis a város egykori hangulata sokkal megkapóbb…..
kocsmagomba 2019.07.19 21:31:13
@uniót erdéllyel: amiről írsz, Antall József idejében történt
kocsmagomba 2019.07.19 21:32:29
@acycloren: ja, jobbra se lejt, balra se lejt, tehát selejt, menj te a búsba...
Szerintem a gyerek-kérdéskör legsarkallatosabb pontja mindig is az egészség volt. Egy újdonsült anyuka mi másért aggódna úgy igazán ha nem amiatt hogy a dedet megtámadja valami ismeretlen eredetű veszélyes betegég. Ez egyrészt reális félelem, hiszen sajnos vannak ilyen esetek,…..
kocsmagomba 2019.07.05 18:16:43
@Pilotax: ja és a joghoz is totál hlye vagy, nézz utána mit jelent a TEK! Az alapellátásban nem a fegyveres erőknél!
kocsmagomba 2019.07.05 19:30:03
@Pilotax: dehogy beszélek én veled, utasítsd a magadfajtát!
(bocs mommy, töröld nyugodtan ezeke ta kommentárokat, csak amit szümtüknek írtam azt ne, vele régi jó cimbik vagyunk, ha morgunk is egymásra)
kocsmagomba 2019.07.05 20:08:27
@látjátok feleim szümtükkel: Ugyanmár! Az orvos robot. Éjszakára beáll a sarokba a konnektor mellé és feltöltődik. Nem érez, nincs más gondja. Az orvos gyerekének nem kell cipő elvan mezítláb is, mert robot.

Engem inkább az zavar, hogy ezeknek itt szavazati joguk van. Egyiknek az a baja, hogy 10 másik között vizsgálják meg. Másiknak az a baja, hogy fogalma sincs a jogról de kijelenti, hogy az orvos nem utasíthat el senkit. Tudatlanok és ezek 4 évente mindig megválasztják azokat, akiknek nem áll érdekükben ezen változtatni. Az orvosz szidják, nem a rendszert, ami így egyre több és több alkalmatlan orvost nevel és tart rendszerben. Akik szintén emberek, embertelen körülmények között.
De pofa az van!
Nesze!szer Az erdő mélyén... 2019.06.27 19:18:04
      Az erdő mélye mindig titkokat rejt. Egy lila gombát, esetleg egy telefonfülkét, vagy egy csomó tányért. Íme néhány fotó, hogy más erdőkerülők mit találtak a varázslatos táj mélyén. Neked is volt már vicces leleted? Szoktál kirándulni? képek: boredpanda  ..
kocsmagomba 2019.06.29 08:23:30
Teljesen nyilvánvaló, hogy töltött karalábé fog készülni ezekből a karalábékból. Hatalmas nagy lombjuk van, sehol rajtuk fehér permetfolt, kiváló. Már van levendula, de nem nekem! A párom szereti, szagolgatja, megszárítja, vázába rakja, dísztárgyat készít belőle. Én viszont nem vagyok hajlandó ételt…..
kocsmagomba 2019.06.09 08:50:29
Ez a hétvége már adott az első kovászos uborka elindításához. Viszonylag meleg van, akad uborka és vastag kaporszár is. Itt a példa arra, mennyire nem lehet külső alapján epret venni. Apró, szamócás, sötétpiros szemek. Illatuk minimális, ízük kábé semmi. Legyen a rigók martaléka! Mentás, fokhagymás…..