Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kocsmagomba

0 bejegyzést írt és 2411 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kicsit szokatlanul hangzik, de gondoltam kipróbálom őket együtt - elvileg mindkettő valahol sárga :) Amúgy is megkívántam a puliszkát és a barátunk is, akinek dílere van, és aki hozta a gombát...
kocsmagomba 2024.07.26 10:47:51
@látjátok feleim szümtükkel:

A kugli? Azt már régen nem játszom. Pár évtizede még nemzeti sport volt Magyarországon, minden kocsma udvarán volt kugli, és ehhez kapcsolódó sörmeccs bajnokság. Egyéni és csapatverseny. Esélyes lehetett volna olimpiai játékokra, talán több értelme lenne, mint a break táncnak. Nem összetévesztendő a tekével, kugli=lengőteke. Ma már se kugli, se kocsma.

Jó, jó, értem. Közben megokosodtam.
A "fitty" sok szóban szerepel szótőként. Mindig valami lekicsinylést jelent.
Csak még azt nem tudom, miért kell "hányni". Ez nyilván valami fokozása a jelentésnek. Mint a falra hányt borsó.
Már legutóbb is megigértem, hogy folytatom a sorozatot. Hát most következik a folytatás. Felbuzdulva a múltkori tojás-hízottmáj kombináción, most a hasonlóan beszerzett kacsamájat vettem elő...
kocsmagomba 2024.07.18 21:34:11
@kocsmagomba: és ilyen körülmények között vártok maximális ellátást, hová köpjek...?
kocsmagomba 2024.07.19 10:10:05
@Tangó Suszter:

"Szerintem most kicsit legyél csendben,..."

Ezen mit nem értettél?????????
kocsmagomba 2024.07.20 15:52:13
@látjátok feleim szümtükkel: Apám ilyenkor locsolta az őszibarack fákat. Igen, nagy 15-20 éves fákat is, mintha muskátli lenne. Azt is, amelyik már letermett, hiszen nevelte a jövő évi rügyet.
Kitányérozta a homokon, és pár naponta 200-250 liter vizet adott nekik darabonként. Fúrott kútból. Szivattyú, gumicső. (most majd az akkugyár elszívja azt a vizet is)
Vigyázz! Rengeteg kép!!!..
kocsmagomba 2024.06.20 11:06:49
@Tangó Suszter:

Drága cimbora! Az én időbeosztásom olyan - aki figyeli látja - hogy időnként napokra eltűnök a netről és ebből a kocsmából is, bizonyos napokon pedig tele kommentelem, sőt azonnali választ is adok bárkinek. Evvan. Ezen nem tudunk változtatni.

A foci most nem köt le, belenézek ugyan, de nem tudja meghatározni az időmet.
Mert minden szabad időm most gombaszedéssel telik. Telt az elmúlt hetekben. Ez az én kikapcsolódásom, szórakozásom és keresztem egyben.
Gombaszedés: Hosszú órák, fárasztó "zergézés" a meredek hegyoldalakon. Agyalás, hová is menjek, ahol található és még nem előztek be nyolcvanan. Fáradó, visszeres lábakon. Ez nem Somogy megye, ahol 100 méter, vagy Zala, ahol 200 méter a maximális tengerszint feletti magasság, és dől a gomba ki az erdőből, hogy már magától is bekéredzkedik a gombász házába. :) Itt 250-től 750-ig mászok, egy út alatt többször. Út? Miről beszélek? Út alig esik "útba". :))) De mindez semmi, a gomba zsákmány tisztítása és tartósítása több órába telik, mint a szedése.
Utána még a friss szedésből valami étel készítése! Az elmúlt hetekben munka és gombászás miatt pár órákat alszom éjszaka.
Persze, az eredmény megéri.
(hamarosan ez a kánikula hoz egy kis gombaszünetet)
kocsmagomba 2024.06.23 12:21:39
@látjátok feleim szümtükkel:

"A gondolkodás sokszor fárasztó."

A gondolkodás mindig fárasztó. Ettől lett az agyunk akkora, hogy el se bírja a fejünk. :)
Én szeretem Tangó fejtörőit, amennyiben ezek fejtörők.
Sőt, ahogy öregszünk, egyre inkább szükségünk van hasonlóra.
Mi is az a német nevű betegség? Hirtelen nem jut eszembe, na azt kellene elkerülni. Meg az "emerenciát" vagy hogy is hívják? :D

Fekszik itt a "demens" részlegen egy volt matek tanárnő. Régi ismerősöm. Nem mindig mindenről tud maga körül, de sokszor vicces matematika-logika feladatokkal szórakoztatja az ápoló személyzetet. :)
kocsmagomba 2024.07.03 13:44:10
@Tangó Suszter:

Csak úgy válaszul, békamentés a temetőben:
greendex.hu/debrecen-temeto-to-beka/

Az ország talán legszebb nyughelye. Tölgyerdőben. A tó körül nyugszik most már mindenki, aki valaha számított. Van aki majdnem a partján. :)
Sok lefagyasztott, párolt spenótom van még a mélyhűtőben, amit üríteni kellene, mert kell a hely az újnak :) Sokat gondolkodtam, mi lenne egy jó felhasználás, amikor beugrott, hogy a család szeretei a palacsintát édeses-sósan egyaránt. Egy rövid guglizással megtaláltam a nekem tetsző receptet,…..
kocsmagomba 2024.07.02 16:03:20
@látjátok feleim szümtükkel:

Ne nyisd ki az ablakot, kimegy az a maradék is!

"Jean, nagyon hideg van. Hány fok van idebenn? - 16 fok, uram. - És odakint? - 5 fok, uram. - Akkor nyissa ki az ablakot hagy jöjjön be az az 5 fok is!"
(azt hiszem 7 éves voltam, amikor ezen utoljára röhögni tudtam, de valamiért ez a vicc jutott eszembe)

Itt nincs eső és 22 fok van! :) Ez azért jó, mert itt a meleg se volt kibírhatatlan, sőt élveztem, és a hideg se akkora trauma most. Mindenfelé vihar volt, itt meg csak száraz villámot hozott a hidegfront.
Csak az a kérdés, mit kezdjek a tegnap szedett gombákkal... reggel volt vargányás pirítós, még van egy fél kiló vegyes ez-az.

Ami a közutakon zajlik közlekedés címén, az tökéletesen tükrözi ennek az országnak az állapotját. :(
kocsmagomba 2024.07.02 17:40:57
@látjátok feleim szümtükkel: Az igen, itt még a móra-bóra, elvadult szilva alany is zöld, nem is sárgul! Miközben ekkora nagyságú termés szemek még nem is voltak a fán - az esőktől csak nő és nem érik.

Csabagyöngye.
Na erről nekem nem a szőlő jut eszembe.
Remélem sokan ismerik a "Régi idők focija" című filmet. Nekem ez a film vetekszik az Egri csillagokkal, a Tanúval, az Indul a bakterházzal, az Ötödik pecséttel, Beszterce ostromával, ... de ne vigyem félre a témát.

Minarik Ede (Garas Dezső) mosodás. 1924-ben Pesten. Semmi vagyona. De a kor kihívásának megfelelően, a meggazdagodás reményében, és hitéből fakadóan foci csapatot alapít. Ennek a neve: Csabagyöngye. Csodálja a menőket, akiknek ez a biznisz már bejött, és leggazdagabb éttermekben vacsoráznak. Pedig figyelmeztetik, hogy ez nem az ő biznisze (Major Tamás csodálatos ebben is), ő mégis mindenét ráteszi. Elbukik, de a végén mennybe megy. És a foci él. :)

Tangó: Nagyapám ekkor volt focista. Minarik Ede idejében, és mindenben rá ismertem a filmből. ;)

www.youtube.com/watch?v=xZULYqNQB2A

Kern Andrással a békéről és a háborúról, ne felejtsük 1924-ben játszódik, nem ma:
www.youtube.com/watch?v=7xwCAqDWfhQ

És végül Márkus Lászlóval, szerintem a tökéletes jelenet, ami mindent megmagyaráz ma is.:

www.youtube.com/watch?v=7xwCAqDWfhQ
kocsmagomba 2024.07.02 17:42:05
@kocsmagomba: bocs az utolsó linket elbaktam:
www.youtube.com/watch?v=_gFxwPtbfgg
Blogkocsma Libamájas tükörtojás 2024.06.16 07:00:00
A Lidl-ben adtak hízott liba és kacsamájszeleteket, amit én azonnal lefagyasztottam. Most jött az ötlet, hogy ezt kéne a tüktoj mellé tenni vacsorára! Vagdostam alá kis zöld hegyes paprikát meg lilahagymát...
kocsmagomba 2024.06.29 11:51:41
@Tangó Suszter: Ezerrel! Hetente 1-2 eset jön szembe. Régebben nem volt ennyi. Jellemzően erdőt nem járó embereknél. Erre az utóbbi információra meg te köss csomót, hogy is van ez! ;)
kocsmagomba 2024.06.29 12:03:49
@Tangó Suszter: Cserébe viszont, ma már kész a tejfölös gombaleves, vegyes, direkt levesnek való erdei gombából: sárga rókagomba, varashátú galambgomba kombináció. Tegnap délben szedtem egy fazékra valót, miközben a villám csapkodta a sarkamat menekülés közben, és vérszívók üldöztek. :)

Ja, ha valakit (gombászt) érdekel, 3 napja hagytam pár darab vargányát a mátraházai autóparkolónál, ott nő a lángossütő bódé mögött pár méterrel, még nagyon kicsik voltak, körömnyi gombák. Ha ott maradt, mostanra jó. Lehet kérni a tejfölös lángost vargányával... :D
kocsmagomba 2024.06.29 14:15:57
@Andrass9: Én nem tudom miért, de ilyenkor a legnagyobb melegben kívánom meg ezeket a bő zsírban sült ételeket. Lángos, hekk, sült kolbász.
Reggelire nagyon megkívántam egy friss tojásrántottát, így elindultam a hozzávalókat begyűjteni. Ezek szerencsére a konyha melletti spejzban vannak, így nem fáradtam el a keresésben :)..
kocsmagomba 2024.05.22 19:19:37
@Tangó Suszter: jól sejted, mit kellene, csakhogy ez már rajta is van, mégsem jó
kocsmagomba 2024.05.24 18:22:18
@látjátok feleim szümtükkel: én olvasni szeretek, kép van a neten is...

Végre gombásztam ma, idén először.
Holnap gombaragu lesz a sült husihoz. Rókagomba, vargánya.
Hacsak el nem megyek megint gombászni, mert akkor meg főzés nem lesz. Csak szedés és tisztítás.
Állítólag 5-7 ezer Ft a piacon kilója az erdei gombának. Csakhogy én nem adok el...

Viszont majdnem ráléptem egy alig egy napos (pár órás?) újszülött őzikére, az egyik tisztáson. Ott lapult összegömbölyödve, el sem tudott volna még futni. Befért volna a kosaramba...
Nagyon gyorsan elsiettem onnan, még gombát se kerestem ott tovább.
Kerestem képet, ilyen volt:

oroscafe.hu/wp-content/uploads/2020/05/200518_ozek_gadoros_RT_003.jpg
kocsmagomba 2024.05.26 09:30:58
@látjátok feleim szümtükkel: Képet mindenről IS lehet találni. Ellenben a hozzá fűződő gondolatokat és élményeket csak olvasni lehet! Hahó. ;)
Márciusban már megbolondulok a spenótpüréért! Annyit meg tudnék enni, amennyi nincs is :) Szerencsémre olyan sok terem minden tavasszal, hogy dobozszám tudom már elõkészítve lefagyasztani, oszt egész évben foglalja a drága helyet a mélythûtõben...
kocsmagomba 2024.04.09 20:24:47
@Andrass9: Ebben a faluban 2,5 éve zárt be, az akkorra már csak ritkán nyitva tartó kocsma. Igény pedig lenne rá. Valamikor a társadalmi élet központja volt. Nem a részegeskedésé. Marika néni, a kocsmáros nem is tűrte volna. Annak már persze 30+ éve. Aki túltolta az italt, nem kapott többet, és aki az utolsó pénzét is odahordta volna, az se. Kemény volt az öreglány.
Volt viszont kártya, sakk, kugli, rex, biliárd. TV is, de kellett a kutyának, inkább játszottak a vendégek, vagy megbeszélték, amit egy ilyen faluban kell. Sokszor, akik éppen nem játszottak, körbeültek mindannyian beszélgetni, még külön asztaltársaságokra se szakadtak széjjel. Szokás volt, a bejövő vendég mindenkivel kezet fogott. :)
kocsmagomba 2024.04.10 18:57:56
Mindenütt felzúgtak a fűnyírók. A Mátra déli oldalán már 2-3 hete, de most már itt is. Hol innen hallom, hol onnan.
Közben én így gondozom a kertemet:

greendex.hu/kesz-elkaszalt-elovilag-elkaszalt-jovo/?utm_source=index.hu&utm_medium=cimlap&utm_campaign=doboz

Jó ötlet, hogy ha valahol tényleg zavar a magas (vizes) növényzet, akkor csak azon a helyen nyírom.
Van is csodálatos virág és rovarvilág. Ehhez kapcsolódó madarak, hüllők. Illatok. Olyan mint egy hegyi rét, mert tulajdonképpen az. A hosszú szálú füvek után szoktam egyet fűkaszálni. Ez már június. Ez növeli az egészségét, mert nem ott rohad, szárad a növényzet, hanem levegőt kap, felszabadul az augusztusi, őszi virágok előtt. A közben benne növő gombákról már nem is szólva. Tulajdonképpen ez egy legelő, kaszáló rét.
A szomszédaim már most 1 milliméteresre vágták. :(

Azért a szarvasokra kicsit haragszom. Megint földre tiporták a kerítés egy részét. Amelyik nem tudja átugorni, ne jöjjön be, a kutyafáját! ;)
kocsmagomba 2024.05.26 09:27:24
@Tangó Suszter: Munkavédelmi boltban lehet kapni megfelelően hangszigetelt fülvédőt. Azt feltéve kihúzhatja a földből a mandragórát is.
Ettem már vörösborosat is, de egy kis minőségi barnasör csodás ízt kölcsönöz a pörköltnek! Nem a legszebb tányérkép, de már a felét kiettem, mire eszembejutott, hogy lefotózzam.....
kocsmagomba 2024.05.13 20:07:40
@Tangó Suszter: Gasztroblogon nevezhetjük egyszerűen sonkának is. :) Marha esetében netán fartőnek. Minden esetben a legfinomabb, legnemesebb részekről van szó. Lásd még: püspökfalat. :)
kocsmagomba 2024.05.13 20:38:16
@látjátok feleim szümtükkel:

"mit permeteznél a kertedbe kullancs ellen?"

Nos, én semmit. Elég reménytelen küzdelem lenne, itt az erdőszélen, bokros, magas aljnövényzettel. Azt is bevallom, nem szeretnék vegyszerezni, más hasznosabb fajokban kárt tenni. Bár a szunnyogok időnként elgondolkodtatnak... :)))

Sűrűn vizslatjuk magunkat, és persze egymást is. :))))
Ami ellen oltani lehet, oltunk.
Viszont érdekes, hogy idén még nem kerültek elő a kullancsok. Tavaly ilyenkor már volt bennem pár darab. Most talán az itteni hidegebb idő miatt lassabbak lesznek idén.
Kedves barátnőnk hozott egy kis adag kucsmagombát a Hüvi kispiacról (fél órával azelőtt én is kacérkodtam vele, de nem vettem ...) Még volt egy adag spenópürém a hűtőbe, amihez tükörtojást szántam - a szokásos feltétem hozzá...
kocsmagomba 2024.03.20 13:03:30
@Andrass9: nyilván finom volt, csak szakértettem egy picit

mifelénk később, április elejére várható (talán) néhány darab ilyen gomba, tavaly összeszedtem 8-10 darabot és ennyi, nem tipikusan hegytetői gomba egyik kucsma fajta sem
(alföld, puszták, árterek és bizonyos fafajok kellenek... ahhoz meg idő és benzin)
kocsmagomba 2024.03.21 09:04:00
@Andrass9: Tafrina ellen apró kis milliméteres, vagy fél milliméteres zöldleveles korában kell. Egyszer. Utána nem árt ismételni pár milliméteres levélke korában, ha erősen érzékeny fajról van szó.
Az elsőnél korábban nem sokat ér a szer, mert levélen, zöld anyagon szívódik fel. Később pedig már halottnak a csók. Sajnos, ami a kérges fát éri, az a szer elveszett. Elég a leveles hajtásokra fújni, de azt jól eláztatva. Mert ugye k*va drága szerről van szó. Egy-két fa esetében csak ez a szer önmagában többe kerül, mint a várható termés.

A fertőzést jelzi a kijövő kis levélhajtások hegye, éle nem zöld, hanem pirosasan, sárgásan színezett. Ha ezt látod, várható a májusi levélhullás, mindegy mit csinálsz, de azért csökkenteni lehet a kárt.
kocsmagomba 2024.03.21 16:37:07
@Andrass9: Jól tetted, hogy megpermetezted, kellett! A hajtás hegye pirosas. Én látom. Nem lehet elég korán elkapni. Ez a rohadt hideg nagyon kedvez a tafrinának, ezt imádja, a száraz napsütéses hideget is.
Blogkocsma Latin nagy Fiesta 2024.03.06 07:00:00
Sergio Tabeira ismét tündökölt! Sajnos nem fényképeztem, ezért csak pár kép van az étlapról.   Svéd asztal  ami tartalmaz: Vegyes húsos táska Uruguayi kolbász Ají de gallina ( perui étel) Tarja szeletek Marhús: rybay vagy hatszín Vegyes saláta Petreslymes krumpli Deszert pedig…..
kocsmagomba 2024.03.20 12:51:26
@Tangó Suszter:

Szinte mindegy.

Gondolj úgy az avokádóra, mint alapanyagra. Ami nem más, mint növényi zsír. A konyhában kiváltja - ki tudja váltani! - a vajat, tejszínt, kacsazsírt. Ez egy hozzávaló. Gyenge íze miatt bátran elvihető az íz bárhová.
Zsíros, és kicsit, de nem markánsan ízletes. Élettanilag könnyebb, mint a tej származékok, és a csinált margarinok.

Tudod, hogy mit készítenek még avokádóból? Tudod?
Csokitortát! Vegán és egyéb érzékeny konyhában.
Csodálatos alapanyag.
kocsmagomba 2024.03.21 08:47:54
@Tangó Suszter:

Hát, nem tudom... a csillagos égben még nem jártam! :))))

Én már nem is akarom magam ismételni, de ha már szóba került: zöld koriandertől irtózom, a római kömény pedig kifordul a számból, erős hányinger segítségével.
A koriander magját viszont szeretem. Egészben, ez főleg savanya, és őrölve is, darált húshoz.
De hasonlóan érzek az édeskömény gumójával is, én megpróbáltam, nem kell vele elrontani az ételt.
Vagy ilyen a szárzeller is, én kihagyom az olasz alapmártásból. Öklendezek tőle! Ha nagyon kell valami íz, akkor a "rendes" zöldleveles friss zeller gumójának tetejéből, és zöldjéből adok hozzá.
kocsmagomba 2024.03.21 10:01:42
@Tangó Suszter: Tudod mit? Kacsazúza paprikás, nokedlivel. Már kész is, nem is várok vele délig.
Rég ettem már tojásos ételt, pedig a solymári gazdaboltban csodás friss és nagy tojások kaphatók. Veszünk is gyakran! Megkívántam egy tükörtojást. De nem ám csak úgy, magában! Valahol olvastam (tán a Sóborsban), hogy palacsintára tették - ezt most muszáj kipróbálni!..
kocsmagomba 2024.03.02 19:32:59
@Tangó Suszter:

feleségem azt tanította, hogy ne mossak össze mindent, mert akkor semmi jó nem jön ki a mosógépből :)))
kocsmagomba 2024.03.05 19:50:00
@látjátok feleim szümtükkel:

Tudja a jóisten a dolgát, mert nálunk még semmi nem virágzott ki. Na jó, a mogyoró. Moccantak valamit a gyümölcsrügyek, de még semmi szín sehol.
Jól van ez így, mert péntek, szombatra is -6 fok várható hajnalra.
Tegnap Debrecen, Nyíregyháza környékén autóztam, ott már talpig virágban a sárgabarack, és bomlik a szilva is. Viszont csak -1 vagy -2 lehet ott.
kocsmagomba 2024.03.07 19:50:13
@látjátok feleim szümtükkel:

Hidegcsepp. Az.
Kékesen hó van. Ebben a pillanatban is esik valami iszonyú jeges hideg szutyok az égből nagy vastag cseppekben. Erről mit sem tud az időjárás jelentés. Reggel itt fagyni fog, az tutti.
Itt még kárt nem okoz, de a csapadék már ősz óta sok. Sártenger az egész környék.
Blogkocsma Currys tonhal steak 2024.01.10 07:00:00
Belefutottam egy szép sárgaúszójú tonhal szeletbe, amit nem volt szívem otthagyni - megeszem vacsorára! Nem a legszebb tányérkép, de így sikerült. Nem spóroltam a fűszerekkel - Wakát úgyse érdekli mostanában...
kocsmagomba 2024.02.12 14:11:05
@Andrass9: Nyilván nem egyformán reagál a szervezetünk ezekre a mérgekre. Hál istennek, van legalább egy olyan, ami használ, mert egyébként már bottal járnék.
Jáj, a kenőcs. Mindig úgy érzem, hogy piszkos vagyok, le kell mosni. :D
kocsmagomba 2024.02.22 12:40:18
@látjátok feleim szümtükkel:

Gondoltam a metszőollódra a minap, amikor egy 3 éve elhanyagolt, 12 méter hosszú orgona sövényt raktam rendbe. Volt ott minden, metszőolló, ágvágó, fűrész, kisbalta. Csak elegendő kéz nem...
Jól jött volna valami külső energia forrás.
Gondoltam én sok mindenre közben, nem csak a motoros ollóra. Jutott közben eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat, mint a költőnek, de sajnos ezek nem publikálható gondolatok kulturált környezetben.
Végül elmondható tehát, hogy a költészet erejével győztem le a problémát, de motoros olló jobb lett volna. ;)
kocsmagomba 2024.02.22 16:01:57
@látjátok feleim szümtükkel:

eh, mindegy, igazi férfi nem használ ilyet, széttépi az orgonát, mint maci a málnást! :)

/ameddig bírja, khm, khm.../
Nem egy ritka recept, de kisunokáimnak és a nagylyánynak főztem - hát posztolom. A nagylyány ráéhezet a pörköltre, mert ő csak ritkán főz odaát ilyesmit. A feleségem persze kiadta az ukázt, hogy semmi extra fűszerezés, se bor, se semmi ne menjen a pörköltbe, ami nem hagyományos...
kocsmagomba 2024.02.22 09:18:40
@látjátok feleim szümtükkel:

Egyébként brit tudósok szerint a kutyák fognak először emberi nyelven megszólalni.
Kérdés, hogy mit fognak mondani?????
Azt, hogy : "Postás, postás, postás..." talán? :D

(Kovács András Péter poénja nyomán)
kocsmagomba 2024.02.22 09:22:01
@Andrass9:

"A zabari hideg mindig megrémít."

Én is szoktam itt mondani, mikor k* hideg van, néha nyáron is megfagy a levegő, hogy az időjárás "meg van zabarodva". :)
kocsmagomba 2024.02.22 10:08:58
@látjátok feleim szümtükkel:

NER-eménykedj, ha most nem tudod, biztonsággal megmondani, akkor élethosszabbító műtétekre és orvosi kezelésekre lesz szükséged, hogy megtudd a választ. :)
Kedves vendégeket vártunk, akik nagyon ritkán jutnak sertéshúshoz, ezért a csodahüttőben bújkáló disznó alkatrészeket választottam ebédre. Eredetileg csak a csülköt akartam megsütni, de kevésnek itéltem. A karajhoz házi füstöltkolbászt kaptam a barátunktól, akinek dílere van...
kocsmagomba 2024.01.30 19:40:49
@Andrass9: Megértelek. Bár nekem nincs unokám. Mégis átérzem. Viszont hiába erőszakoltam, a fiam nem hajlandó elhagyni Magyarországot. Ez a legnagyobb bánatom. Se unoka, se külföldi megélhetés. Mehetne a fiam már az államokba is, vagy egész Európába, érvényes szakvizsgával. Ez a hülye meg itthon marad, és még unoka se. :( Mit vétettem???
kocsmagomba 2024.02.02 10:42:52
@geegee:

...és ha még belegondolsz ebbe:

"szívem szerint két szálat tettem volna bele, de a feleségem megtorpedózta az ötletemet"

:)

De nincs igazad. Ennek az ételnek a becsületes neve:
debreceni karaj.
Ez egy műétel, műszóval, amit a múlt századi vendéglátásban találtak ki.
A név választás arra az időre utal vissza, amikor még a debreceni páros kolbász jelentett valamit a gyulaival vagy a csabaival szemben. Még bőven a modern húsipari idők előtt.
(most árulnak nádudvari "debreceni páros" kolbászt, ami nem csak a recept, hanem egyben a matematika megcsúfolása is, mert következetesen 5 db kolbászka figyel a vákum fóliában, páratlanul) Csalók...

Mindenesetre nem rossz ez a recept, ha nem hagyjuk kiszáradni a karajt. Hidegtálakon is szépen tálalható, vékonyra szelve.

Emlékszem, én is esküvő alkalmából készítettem. Debrecenben. Sógorom esküvőjére egész hosszúságában, a karaj csontján sütve. Persze tálalás előtt levettem a csontot. Szerencsére apósom mindig olyan lehetetlen hosszú házi kolbászt töltött, hogy simán végig lehetett tolni egy disznó hosszúságon. :) Trükk. A kolbászt előtte kicsit le kell fagyasztani, akkor sima ügy végigtolni, nem kell akkora lukat vágni.

Szép étel, de én magam se szeretem nagyon. Inkább "vörösbor" módszeréhez hasonlóan dolgozom. Több hosszanti szúrással végigszúrom a karajt. Összekeverek sót, borsot, egész köményt. Ezzel végig fűszerezem a belsejét. Majd végigtolom fokhagyma gerezdekkel. Maradék fűszerrel kívülről is megmasszírozom és már mehet is a sütőbe.
Hamár mikulás van, együnk valami finomat! A madarasban jártam, mert tankolni kellett a kocsit. Végignéztem a húsfrontot, bár a mélyhűtőm tele van... Hát persze, hogy találtam legalább egy ebédre valót kettőnknek: nagyon szép oldalas szeletek csont nélkül. Zsír is alig volt rajta, így a feleségem…..
kocsmagomba 2024.01.02 15:09:12
@Andrass9: nyugi, előre fizetünk! :)
kocsmagomba 2024.01.04 08:44:16
@Andrass9:

"Igyekszem több receptet megírni, hogy ne ürüljön ki teljesen a blog :) Fotózva már van 18, csak a szöveget kell hozzá megírni! "

Küldjél át pár fotósorozatot. Majd én kitalálok hozzá szöveget és megírom. :DDD
kocsmagomba 2024.01.09 17:56:21
@Andrass9: Mindenképpen írok majd magánban, most éppen dolgozom. Holnap estig átgondolom, és megbeszéljük ki és mire gondol.
Szerencsére a családban mindenki szereti, így egy kis krumplipürével és birsalmakompóttal teljesértékű ebéd lett. Párosával csomagolt kacsacombokat árultak a madarasban, vettünk hát négyet (még kettő volt itthon befűszerezve)...
kocsmagomba 2023.12.04 12:05:49
@Andrass9:

"...nem szabad megköszönni a babona szerint"

Én nem vagyok babonás és nem hiszek a badarságokban, mert aki minden hétfőn hármat köp kelet felé egy barna kavicsra, azt nem érheti megrontás.

:)
kocsmagomba 2023.12.04 20:10:14
@szivar: Ó. Remélem fekete macska nem ment át előtted.
kocsmagomba@protonmail.com
kocsmagomba 2023.12.04 20:16:05
@szivar: Hu, nagy kő esett le a szívedről. A macskára. :)
Igen, bármilyen hihetetlen a Ritkán Látható Történelem blog szinte napra pontosan 10 éve indult! Születésnapi különkiadás! Már az első évben tömegek álltak sorba a vasárnap déli Napi érdekesre várva :)..
Blogkocsma Egy királyi reggeli 2023.11.19 07:00:00
Szombaton mentem a szokásos tejvásárló utamra a Hüvi minipiacára (1 tejtermékes, 1 zöldséges, 1 füstöltárus és egy péksüteményes - néha egy réteses). Megvettem a heti 4 liter előző este fejt tejet, amikor megláttam a csodát a zöldségesnél: Hát ennek a vargányának nem tudtam ellenállni. Vett is…..
Én itt egy korianderes+avokádós változatot mutatok be, mert szereztem friss koriandert a kínai étteremben. Miért főztem egy újabbat? Még mindig érik a bokron a termés, és kaptam érett avokádót - azt is ki kell próbálni...
kocsmagomba 2023.11.09 21:10:46
@látjátok feleim szümtükkel: Én agyonverném mindet. Az összes díszkutyát.

Rendesek? A horgászok? Meg a büdös ...-t.
Szerencsétlen halnak milyen élete van? Évente 10-szer megakasztják szájában egy horoggal. Kívánom a horgászoknak, hogy jöjjön ide egy idegen faj az univerzumból és pecázzon rájuk! Dobja vissza őket!
kocsmagomba 2023.11.09 21:24:17
@kocsmagomba:

1. Szóval a szeretetünket fordítsuk inkább embertársaink, fajtársaink felé. Ne várjunk ugyanakkor művi szeretetet állattól felénk. Ez csak olyan, mintha tükörbe néznénk. Saját magunkat szeretjük egy ilyen házikedvencben. Ezek a házikedvencek hatalmas terhet jelentenek a Föld nevű bolygónak, a tenyésztés, tartás során. Totális környezetszennyezés.

2. A férfi, aki pár kiscicát a Parlament lépcsőjén hagyott, kicsit zavart volt. Úgy érezte, ott biztos helyre kerülhetnek, életben maradnak. Megtehette volna, hogy egyenként megfojtja őket. Vagy baltával lefejezi. Kidobja a kukába.
Ő két éve felfüggesztettet biztos kapott.
Ezzel szemben a horgászok, sportot űznek az állatkínzásból.
Nem arról beszélek, akik kifogják és megeszik, hanem a "sportolókról". Pfej.
kocsmagomba 2023.11.09 21:25:50