Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kocsmagomba

0 bejegyzést írt és 2490 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy nagyon rövid poszt, de adós vagyok vele. A Fény utcai piacon jártam, ahol a bejáratnál egy asztalon csodás gombákat láttam. Óriás pöffeteget és méretes őzlábgombát. Gyorsan vettem is egy gyerekfej gömböt, nomeg néhány őzlábat, hogy aznap kirántom és a vejemmel megesszük. Se a feleségem, se a…..
kocsmagomba 2024.12.12 11:57:20
@Andrass9: Végül is megkönnyítik a dolgodat, hálásnak kell lenned... :DDD Feladhattad volna a két koffert postán is. :)

Csak nehogy az legyen, hogy 2 koffer utazása, 80 nap alatt a világ körül. :)
kocsmagomba 2024.12.14 10:52:47
@Kumari aki Nilüfer: Aranyból volt. Azóta ott van Trump arany wc-je mellett. :)
kocsmagomba 2024.12.16 13:22:15
@Andrass9: Három napja olvastam is! :)))
Nagyon sűrű a dolgom. Ez is csak egy röpke ebédszünet. Válaszolok hamar. (hétvége?)

Az megvan, hogy olyan ügyben mozogsz a hivatali dzsungelben, amit még egyszer sem csináltál. Jórészt ők sem, az ügyintézők sem. De neked teljesen szabályosan rá kell őket venned, hogy azt tegyék, amit te szeretnél, ami törvényes. Ugyanakkor rá kell venned 3 hivatalt, hogy működjenek együtt az ügyben. Cseréljenek adatot egymással. Egyik ügyintéző friss nemtudomka fiatal, másik hivatalvezető öreg szenilis.
Mindezt elektronikus formában feltöltve, kitöltve, kísérletinek is alig nevezhető kormányzati informatikai rendszerekben.
Határidő: dec. 23.
Ehhez a Jedi erő is kevés.
Ez megvan???? Mert ha nincs, akkor van egy javaslatom, hogy mit és hova..... :)))
Szóval jelentkezem, drága András, addig is imába foglaljuk a nevedet! :D
Néha a legegyszerűbb ételek közül kerülnek ki nagy kedvencek. Pár dolgot kell felaprítani, összeönteni, megmikrózni, aztán leönteni ezzel-azzal, és kész is. Én sem vagyok mindig kapható még egy közepes komplexitású étel elkészítésére sem. A bulgurra könnyű ráoltani, hogy íztelen, száraz köret.…..
kocsmagomba 2024.11.04 14:42:38
Blogkocsma Rakott krumpli újra 2024.10.23 07:00:00
Mert miért ne - ismétlés a tudás anyja! Jóbarátok jöttek a pocsolyán túlról, őket akartam megvendégelni valami finomsággal. A rakott krumpli egy Jolly Joker, mert lehet mindenféleképpen fűszerezni - mindent szeretettel fogad...
kocsmagomba 2024.11.02 20:14:25
@Fenchurch68: én is nyersen rakom le a krumplit, még csak nem is vékonyra szelve, az már gratin lenne
kocsmagomba 2024.11.03 09:51:13
@Kumari aki Nilüfer: A káposzta az oka. Nyersen talán meg sem érzi a kóstoló, hogy mit fog megfőzni, de főzve adja ki az ízét. Inkább úgy írom: főzve kell kiadnia az ízét. Zsákbamacska. :)
Sajnos a bóti hús is lehet ízetlen.
Eljött a töltöttkáposzta szezon, én is túl vagyok az elsőn. Ma még megcsinálom a másodikat.
kocsmagomba 2024.11.03 16:26:28
@Kumari aki Nilüfer:

"valahogy jobb ízű az egészz, ha héjában fótt krumplival"

Ezt hívom "hiában" főtt krumplinak, nem pedig héjában. :)
Tényleg fene vacakoljon előre a főzéssel, mert összefősül az a szaftokkal, nekem a héj íze nem ad hozzá, inkább elvesz. De ízlés dolga. Hiába. :)

Ellenben kész a töltött kápi.
Most különleges. Édeskáposzta levelekbe van töltve a szokásos töltelék, körberakva gazdagon savanyú káposztával. A savanyú káposzta alapanyag is ugyanabból a kertből van, mint az édeskáposzta fej/levél. Összetalálkoztak a fazékban.
Azt állította Kocsmagomba a minap, hogy nincs itt semmi látnivaló egy őzlábgomba kapcsán. Éppen azt rántottam ki, meg óriás pöffeteg gombát, de azt majd máskor posztolom. Ugyanakkor vettem egy nagy vargányát is, amiből megcsináltam a látványreggelimet: Még májusban reggeliztem vargányát de akkor…..
kocsmagomba 2024.10.17 08:15:19
@Andrass9: igaz...

@látjátok feleim szümtükkel:

Na tessék. Itt egy kép. Találós kérdés. Mit látunk a képen? Annyit tudok segíteni, hogy zsír. Libazsír az alapja. De milyen zsír?

freeimage.host/i/2dwTqDG

András nem játszik, mert nem látja a színét. Vigaszdíjként majd írok neki belőle egy vendégposztot. :)
kocsmagomba 2024.10.17 14:29:51
@Kumari aki Nilüfer: Valami sült a zsírban. Mi lehetett? (jó, majd elmondom úgy is...)
kocsmagomba 2024.10.17 20:19:34
@látjátok feleim szümtükkel: ...és nem jár nagyon messze...
Blogkocsma Vadmalac raguleves 2024.08.30 07:00:00
Vendégposzt Kocsmagomba konyhájából Ilyen receptből annyi van a médiában, hogy ha kinyitjuk a laptopot, kicsorog belőle egy tányérral! Pár évtizede a tárkonyos vadmalac leves sláger termék az étlapokon, akár abból készült akár nem. Én is beleszaladtam már fehér színű, tartalmatlan levekbe, ahol 2…..
kocsmagomba 2024.10.05 14:23:57
@Kumari aki Nilüfer: így van, nem kell túlbonyolítani

ma is szedtem vagy 4-5 kilót, lesz ebből pirítós is, rántott is, aprólékja fagyasztva ragunak, paprikásnak, lényeg, hogy érezzük ki a gomba ízét
magasabb hegyeken jártam, végig esett az eső, ott már megállás nélkül 3 napja, a fák hegyén ülnek a felhők, itt a háznál nem esik, de pár száz méterrel feljebb már folyamatos erős eső van, patakon átkelni egy kaland
kocsmagomba 2024.10.06 14:12:29
@Kumari aki Nilüfer: Ó, az őzláb pedig nem nagy ügy. Kígyóbőr mintázat a tönkön, csúsztatható gallér gyűrűvel, oszt már mehet is a panírba. Szóval a maga egyszerűségében készítem a vadon szedett gombát, ezért is nincs belőle poszt. Bármilyen finom is. Nincs itt semmi látnivaló kérem...
A recept ihletője Tamás volt, akinél Bélszín Rossínit ettem a Stand25-ben. Nagyon tetszett, gondoltam az utóbbi időben sok kacsa/liba máj szeletet sütöttem, jöhet egy újabb is. Persze nem én lennék, ha kicsit ne hangoltam volna a receptet :)..
kocsmagomba 2024.08.24 19:04:20
@látjátok feleim szümtükkel:

"Ha a pókjaimmal foglalkoznál, nem lennél mérges."

Jóvanmá'! Foglalkozom. Mér? Mérgespók nincs? :)
Egyrészt örülök a jó hírnek, hogy van a poloskának rendes ellensége.
Másrészt ma reggel kiléptem a teraszra hajnalban. Mit látok azonnal? Az ereszen lóg egy pókháló, benne kicsi, de elég nagyseggű pók tevékenykedik. Éppen egy poloskát tekert körbe hálóval. A pók harmad akkora sem volt, nem tudom miféle fajta. Délutánra eltűnt a corpus delicti. Remélem nem szabadult ki.
kocsmagomba 2024.08.26 19:29:26
@Andrass9: Bocs, ezekben a hetekben még besegíteni sem tudok, alig főzök, nincs idő sem ész hozzá. Hajsza van. Ma egy füstölthal konzervet bontottam. Meg sört. Ennyi.
kocsmagomba 2024.08.27 13:14:53
@látjátok feleim szümtükkel: A cukkini+krumpli igazi gyomor kímélő párosítás. Én egyszerű püré levest főzök ezekből. Kockára vágom, kevés zsiradékra teszem a fazékba. Kicsit forgatom, hagyom párolódni. (elhagyható: nagyon kevés vereshagymát aprítok bele, csak jelzés értékű)
Felöntöm vízzel, szórok bele a bárhol kapható szárított zöldség keverékből.
Megfőzöm, botmixer.
Tetejére szórom a tányérban, a 3. gyomorkímélőt: egyszerű pirított kenyérkockát.
Oszt jó napot. Fájós, fekélyes gyomrúak igencsak szeretik, és hálás szemmel néznek rám.
Már legutóbb is megigértem, hogy folytatom a sorozatot. Hát most következik a folytatás. Felbuzdulva a múltkori tojás-hízottmáj kombináción, most a hasonlóan beszerzett kacsamájat vettem elő...
kocsmagomba 2024.08.09 22:13:23
@vörösbor(de)minőségi: Egyszer megírtam valakinek egy ilyen fórumon, hogy tökéletesen megértettem, elfogadom a véleményét, neki van igaza. Tudom mit kaptam válaszul? Anyázást.
kocsmagomba 2024.08.10 12:57:33
@látjátok feleim szümtükkel:

Nekem savanyú a szőlő. :) Amit ma a falusi piacon vettem. Valami fehér, de nem saszla, néró, meg valami piros nagy szemű. (de nem nyúl :) )
Vásároltam 3 szem őszibarackot is. Az árus leejtette az egyik barackot a földre, mérés után. A barack pattogott kettőt, akkorát, hogy rutinos teniszező még beleütött volna és pontot szerez. Majd elgurult. Elhoztam, még mindig nem látszik meg rajta a törés. :D
Az árus pofátlanságán csak röhögtem, eszébe sem jutott kicserélni a barackot, amit ő ejtett le. Igaza volt, nem érte semmi kár a gumibarackot. :D
kocsmagomba 2024.08.10 17:56:57
@látjátok feleim szümtükkel:

" itt sem akart érni-cukrosodni addig, amig meg nem locsoltam a tőkéket néhányszor. Attól beindult az érés. "

Jó ötlet. Legközelebb viszek egy vödör vizet és meglocsolom az árust, hátha érettebb lesz a portékája! :D
Kicsit szokatlanul hangzik, de gondoltam kipróbálom őket együtt - elvileg mindkettő valahol sárga :) Amúgy is megkívántam a puliszkát és a barátunk is, akinek dílere van, és aki hozta a gombát...
kocsmagomba 2024.08.03 20:49:11
@Kumari aki Nilüfer:

Néztem ma az olimpiát, azon belül is az íjász nők egyéni versenyét.
Nem lehet kihagyni a koreai lányokat, akik talicskával hordják haza az érmeket minden világversenyről.
De nem ezért írok.
Az indiai versenyző, aki egy ideig versenyben volt, és nagyon ügyes: Deepika Kumari. :))))

news.ournet.hu/story/deepika-kumari-storms-into-archery-pre-quarters-despite-wobb-9fa41c95240731inen

Ezek a lányok 70 méterről, egy 12 centis körbe, nagyjából akkor küldenek bele egy nyílvesszőt, amikor akarnak. Szép verseny volt. Az egyik koreai kislány 3 aranyat söpört be a mai nappal. A többi koreai is nagy táskával jöhetett.
kocsmagomba 2024.08.03 21:21:10
@süllőcske:

Jó, hogy itt vagy. ;) A puliszkás vargányát én is tőled tanultam, alkalmazom is.
Igencsak jó rókagombás szezon volt nyár elején. Régen szedtem ennyit, szép mennyiség van fagyasztóban is, félkészen. A vargánya is csúcson volt. (lehet az őszi szezon viszont el sem jön, kimarad)

freeimage.host/i/dRSI79f
kocsmagomba 2024.08.07 14:37:09
Emberi csontokat talált az új háztulajdonos a régi padláson.

telex.hu/belfold/2024/08/07/pakolaszas-kozben-emberi-csontokra-bukkant-egy-miskolci-haztulajdonos-a-padlasan

Na és?
Biztosan orvostanhallgató volt a családban. A jobbak azon tanulják az anatómiát! Eredetiben. Most én is féljek, mert találhatnak 2 igazi koponyát a garázsomban? A feleségem és a fiam is azon tanult. Ezeket az orvosisok régen adták-vették! :)
Vigyázz! Rengeteg kép!!!..
kocsmagomba 2024.06.20 11:06:49
@Tangó Suszter:

Drága cimbora! Az én időbeosztásom olyan - aki figyeli látja - hogy időnként napokra eltűnök a netről és ebből a kocsmából is, bizonyos napokon pedig tele kommentelem, sőt azonnali választ is adok bárkinek. Evvan. Ezen nem tudunk változtatni.

A foci most nem köt le, belenézek ugyan, de nem tudja meghatározni az időmet.
Mert minden szabad időm most gombaszedéssel telik. Telt az elmúlt hetekben. Ez az én kikapcsolódásom, szórakozásom és keresztem egyben.
Gombaszedés: Hosszú órák, fárasztó "zergézés" a meredek hegyoldalakon. Agyalás, hová is menjek, ahol található és még nem előztek be nyolcvanan. Fáradó, visszeres lábakon. Ez nem Somogy megye, ahol 100 méter, vagy Zala, ahol 200 méter a maximális tengerszint feletti magasság, és dől a gomba ki az erdőből, hogy már magától is bekéredzkedik a gombász házába. :) Itt 250-től 750-ig mászok, egy út alatt többször. Út? Miről beszélek? Út alig esik "útba". :))) De mindez semmi, a gomba zsákmány tisztítása és tartósítása több órába telik, mint a szedése.
Utána még a friss szedésből valami étel készítése! Az elmúlt hetekben munka és gombászás miatt pár órákat alszom éjszaka.
Persze, az eredmény megéri.
(hamarosan ez a kánikula hoz egy kis gombaszünetet)
kocsmagomba 2024.06.23 12:21:39
@látjátok feleim szümtükkel:

"A gondolkodás sokszor fárasztó."

A gondolkodás mindig fárasztó. Ettől lett az agyunk akkora, hogy el se bírja a fejünk. :)
Én szeretem Tangó fejtörőit, amennyiben ezek fejtörők.
Sőt, ahogy öregszünk, egyre inkább szükségünk van hasonlóra.
Mi is az a német nevű betegség? Hirtelen nem jut eszembe, na azt kellene elkerülni. Meg az "emerenciát" vagy hogy is hívják? :D

Fekszik itt a "demens" részlegen egy volt matek tanárnő. Régi ismerősöm. Nem mindig mindenről tud maga körül, de sokszor vicces matematika-logika feladatokkal szórakoztatja az ápoló személyzetet. :)
kocsmagomba 2024.07.03 13:44:10
@Tangó Suszter:

Csak úgy válaszul, békamentés a temetőben:
greendex.hu/debrecen-temeto-to-beka/

Az ország talán legszebb nyughelye. Tölgyerdőben. A tó körül nyugszik most már mindenki, aki valaha számított. Van aki majdnem a partján. :)
Sok lefagyasztott, párolt spenótom van még a mélyhűtőben, amit üríteni kellene, mert kell a hely az újnak :) Sokat gondolkodtam, mi lenne egy jó felhasználás, amikor beugrott, hogy a család szeretei a palacsintát édeses-sósan egyaránt. Egy rövid guglizással megtaláltam a nekem tetsző receptet,…..
kocsmagomba 2024.07.02 16:03:20
@látjátok feleim szümtükkel:

Ne nyisd ki az ablakot, kimegy az a maradék is!

"Jean, nagyon hideg van. Hány fok van idebenn? - 16 fok, uram. - És odakint? - 5 fok, uram. - Akkor nyissa ki az ablakot hagy jöjjön be az az 5 fok is!"
(azt hiszem 7 éves voltam, amikor ezen utoljára röhögni tudtam, de valamiért ez a vicc jutott eszembe)

Itt nincs eső és 22 fok van! :) Ez azért jó, mert itt a meleg se volt kibírhatatlan, sőt élveztem, és a hideg se akkora trauma most. Mindenfelé vihar volt, itt meg csak száraz villámot hozott a hidegfront.
Csak az a kérdés, mit kezdjek a tegnap szedett gombákkal... reggel volt vargányás pirítós, még van egy fél kiló vegyes ez-az.

Ami a közutakon zajlik közlekedés címén, az tökéletesen tükrözi ennek az országnak az állapotját. :(
kocsmagomba 2024.07.02 17:40:57
@látjátok feleim szümtükkel: Az igen, itt még a móra-bóra, elvadult szilva alany is zöld, nem is sárgul! Miközben ekkora nagyságú termés szemek még nem is voltak a fán - az esőktől csak nő és nem érik.

Csabagyöngye.
Na erről nekem nem a szőlő jut eszembe.
Remélem sokan ismerik a "Régi idők focija" című filmet. Nekem ez a film vetekszik az Egri csillagokkal, a Tanúval, az Indul a bakterházzal, az Ötödik pecséttel, Beszterce ostromával, ... de ne vigyem félre a témát.

Minarik Ede (Garas Dezső) mosodás. 1924-ben Pesten. Semmi vagyona. De a kor kihívásának megfelelően, a meggazdagodás reményében, és hitéből fakadóan foci csapatot alapít. Ennek a neve: Csabagyöngye. Csodálja a menőket, akiknek ez a biznisz már bejött, és leggazdagabb éttermekben vacsoráznak. Pedig figyelmeztetik, hogy ez nem az ő biznisze (Major Tamás csodálatos ebben is), ő mégis mindenét ráteszi. Elbukik, de a végén mennybe megy. És a foci él. :)

Tangó: Nagyapám ekkor volt focista. Minarik Ede idejében, és mindenben rá ismertem a filmből. ;)

www.youtube.com/watch?v=xZULYqNQB2A

Kern Andrással a békéről és a háborúról, ne felejtsük 1924-ben játszódik, nem ma:
www.youtube.com/watch?v=7xwCAqDWfhQ

És végül Márkus Lászlóval, szerintem a tökéletes jelenet, ami mindent megmagyaráz ma is.:

www.youtube.com/watch?v=7xwCAqDWfhQ
kocsmagomba 2024.07.02 17:42:05
@kocsmagomba: bocs az utolsó linket elbaktam:
www.youtube.com/watch?v=_gFxwPtbfgg
Blogkocsma Libamájas tükörtojás 2024.06.16 07:00:00
A Lidl-ben adtak hízott liba és kacsamájszeleteket, amit én azonnal lefagyasztottam. Most jött az ötlet, hogy ezt kéne a tüktoj mellé tenni vacsorára! Vagdostam alá kis zöld hegyes paprikát meg lilahagymát...
kocsmagomba 2024.06.29 11:51:41
@Tangó Suszter: Ezerrel! Hetente 1-2 eset jön szembe. Régebben nem volt ennyi. Jellemzően erdőt nem járó embereknél. Erre az utóbbi információra meg te köss csomót, hogy is van ez! ;)
kocsmagomba 2024.06.29 12:03:49
@Tangó Suszter: Cserébe viszont, ma már kész a tejfölös gombaleves, vegyes, direkt levesnek való erdei gombából: sárga rókagomba, varashátú galambgomba kombináció. Tegnap délben szedtem egy fazékra valót, miközben a villám csapkodta a sarkamat menekülés közben, és vérszívók üldöztek. :)

Ja, ha valakit (gombászt) érdekel, 3 napja hagytam pár darab vargányát a mátraházai autóparkolónál, ott nő a lángossütő bódé mögött pár méterrel, még nagyon kicsik voltak, körömnyi gombák. Ha ott maradt, mostanra jó. Lehet kérni a tejfölös lángost vargányával... :D
kocsmagomba 2024.06.29 14:15:57
@Andrass9: Én nem tudom miért, de ilyenkor a legnagyobb melegben kívánom meg ezeket a bő zsírban sült ételeket. Lángos, hekk, sült kolbász.
Reggelire nagyon megkívántam egy friss tojásrántottát, így elindultam a hozzávalókat begyűjteni. Ezek szerencsére a konyha melletti spejzban vannak, így nem fáradtam el a keresésben :)..
kocsmagomba 2024.05.22 19:19:37
@Tangó Suszter: jól sejted, mit kellene, csakhogy ez már rajta is van, mégsem jó
kocsmagomba 2024.05.24 18:22:18
@látjátok feleim szümtükkel: én olvasni szeretek, kép van a neten is...

Végre gombásztam ma, idén először.
Holnap gombaragu lesz a sült husihoz. Rókagomba, vargánya.
Hacsak el nem megyek megint gombászni, mert akkor meg főzés nem lesz. Csak szedés és tisztítás.
Állítólag 5-7 ezer Ft a piacon kilója az erdei gombának. Csakhogy én nem adok el...

Viszont majdnem ráléptem egy alig egy napos (pár órás?) újszülött őzikére, az egyik tisztáson. Ott lapult összegömbölyödve, el sem tudott volna még futni. Befért volna a kosaramba...
Nagyon gyorsan elsiettem onnan, még gombát se kerestem ott tovább.
Kerestem képet, ilyen volt:

oroscafe.hu/wp-content/uploads/2020/05/200518_ozek_gadoros_RT_003.jpg
kocsmagomba 2024.05.26 09:30:58
@látjátok feleim szümtükkel: Képet mindenről IS lehet találni. Ellenben a hozzá fűződő gondolatokat és élményeket csak olvasni lehet! Hahó. ;)
Márciusban már megbolondulok a spenótpüréért! Annyit meg tudnék enni, amennyi nincs is :) Szerencsémre olyan sok terem minden tavasszal, hogy dobozszám tudom már elõkészítve lefagyasztani, oszt egész évben foglalja a drága helyet a mélythûtõben...
kocsmagomba 2024.04.09 20:24:47
@Andrass9: Ebben a faluban 2,5 éve zárt be, az akkorra már csak ritkán nyitva tartó kocsma. Igény pedig lenne rá. Valamikor a társadalmi élet központja volt. Nem a részegeskedésé. Marika néni, a kocsmáros nem is tűrte volna. Annak már persze 30+ éve. Aki túltolta az italt, nem kapott többet, és aki az utolsó pénzét is odahordta volna, az se. Kemény volt az öreglány.
Volt viszont kártya, sakk, kugli, rex, biliárd. TV is, de kellett a kutyának, inkább játszottak a vendégek, vagy megbeszélték, amit egy ilyen faluban kell. Sokszor, akik éppen nem játszottak, körbeültek mindannyian beszélgetni, még külön asztaltársaságokra se szakadtak széjjel. Szokás volt, a bejövő vendég mindenkivel kezet fogott. :)
kocsmagomba 2024.04.10 18:57:56
Mindenütt felzúgtak a fűnyírók. A Mátra déli oldalán már 2-3 hete, de most már itt is. Hol innen hallom, hol onnan.
Közben én így gondozom a kertemet:

greendex.hu/kesz-elkaszalt-elovilag-elkaszalt-jovo/?utm_source=index.hu&utm_medium=cimlap&utm_campaign=doboz

Jó ötlet, hogy ha valahol tényleg zavar a magas (vizes) növényzet, akkor csak azon a helyen nyírom.
Van is csodálatos virág és rovarvilág. Ehhez kapcsolódó madarak, hüllők. Illatok. Olyan mint egy hegyi rét, mert tulajdonképpen az. A hosszú szálú füvek után szoktam egyet fűkaszálni. Ez már június. Ez növeli az egészségét, mert nem ott rohad, szárad a növényzet, hanem levegőt kap, felszabadul az augusztusi, őszi virágok előtt. A közben benne növő gombákról már nem is szólva. Tulajdonképpen ez egy legelő, kaszáló rét.
A szomszédaim már most 1 milliméteresre vágták. :(

Azért a szarvasokra kicsit haragszom. Megint földre tiporták a kerítés egy részét. Amelyik nem tudja átugorni, ne jöjjön be, a kutyafáját! ;)
kocsmagomba 2024.05.26 09:27:24
@Tangó Suszter: Munkavédelmi boltban lehet kapni megfelelően hangszigetelt fülvédőt. Azt feltéve kihúzhatja a földből a mandragórát is.
Ettem már vörösborosat is, de egy kis minőségi barnasör csodás ízt kölcsönöz a pörköltnek! Nem a legszebb tányérkép, de már a felét kiettem, mire eszembejutott, hogy lefotózzam.....
kocsmagomba 2024.05.13 20:07:40
@Tangó Suszter: Gasztroblogon nevezhetjük egyszerűen sonkának is. :) Marha esetében netán fartőnek. Minden esetben a legfinomabb, legnemesebb részekről van szó. Lásd még: püspökfalat. :)
kocsmagomba 2024.05.13 20:38:16
@látjátok feleim szümtükkel:

"mit permeteznél a kertedbe kullancs ellen?"

Nos, én semmit. Elég reménytelen küzdelem lenne, itt az erdőszélen, bokros, magas aljnövényzettel. Azt is bevallom, nem szeretnék vegyszerezni, más hasznosabb fajokban kárt tenni. Bár a szunnyogok időnként elgondolkodtatnak... :)))

Sűrűn vizslatjuk magunkat, és persze egymást is. :))))
Ami ellen oltani lehet, oltunk.
Viszont érdekes, hogy idén még nem kerültek elő a kullancsok. Tavaly ilyenkor már volt bennem pár darab. Most talán az itteni hidegebb idő miatt lassabbak lesznek idén.
Kedves barátnőnk hozott egy kis adag kucsmagombát a Hüvi kispiacról (fél órával azelőtt én is kacérkodtam vele, de nem vettem ...) Még volt egy adag spenópürém a hűtőbe, amihez tükörtojást szántam - a szokásos feltétem hozzá...
kocsmagomba 2024.03.20 13:03:30
@Andrass9: nyilván finom volt, csak szakértettem egy picit

mifelénk később, április elejére várható (talán) néhány darab ilyen gomba, tavaly összeszedtem 8-10 darabot és ennyi, nem tipikusan hegytetői gomba egyik kucsma fajta sem
(alföld, puszták, árterek és bizonyos fafajok kellenek... ahhoz meg idő és benzin)
kocsmagomba 2024.03.21 09:04:00
@Andrass9: Tafrina ellen apró kis milliméteres, vagy fél milliméteres zöldleveles korában kell. Egyszer. Utána nem árt ismételni pár milliméteres levélke korában, ha erősen érzékeny fajról van szó.
Az elsőnél korábban nem sokat ér a szer, mert levélen, zöld anyagon szívódik fel. Később pedig már halottnak a csók. Sajnos, ami a kérges fát éri, az a szer elveszett. Elég a leveles hajtásokra fújni, de azt jól eláztatva. Mert ugye k*va drága szerről van szó. Egy-két fa esetében csak ez a szer önmagában többe kerül, mint a várható termés.

A fertőzést jelzi a kijövő kis levélhajtások hegye, éle nem zöld, hanem pirosasan, sárgásan színezett. Ha ezt látod, várható a májusi levélhullás, mindegy mit csinálsz, de azért csökkenteni lehet a kárt.
kocsmagomba 2024.03.21 16:37:07
@Andrass9: Jól tetted, hogy megpermetezted, kellett! A hajtás hegye pirosas. Én látom. Nem lehet elég korán elkapni. Ez a rohadt hideg nagyon kedvez a tafrinának, ezt imádja, a száraz napsütéses hideget is.
Blogkocsma Latin nagy Fiesta 2024.03.06 07:00:00
Sergio Tabeira ismét tündökölt! Sajnos nem fényképeztem, ezért csak pár kép van az étlapról.   Svéd asztal  ami tartalmaz: Vegyes húsos táska Uruguayi kolbász Ají de gallina ( perui étel) Tarja szeletek Marhús: rybay vagy hatszín Vegyes saláta Petreslymes krumpli Deszert pedig…..
kocsmagomba 2024.03.20 12:51:26
@Tangó Suszter:

Szinte mindegy.

Gondolj úgy az avokádóra, mint alapanyagra. Ami nem más, mint növényi zsír. A konyhában kiváltja - ki tudja váltani! - a vajat, tejszínt, kacsazsírt. Ez egy hozzávaló. Gyenge íze miatt bátran elvihető az íz bárhová.
Zsíros, és kicsit, de nem markánsan ízletes. Élettanilag könnyebb, mint a tej származékok, és a csinált margarinok.

Tudod, hogy mit készítenek még avokádóból? Tudod?
Csokitortát! Vegán és egyéb érzékeny konyhában.
Csodálatos alapanyag.
kocsmagomba 2024.03.21 08:47:54
@Tangó Suszter:

Hát, nem tudom... a csillagos égben még nem jártam! :))))

Én már nem is akarom magam ismételni, de ha már szóba került: zöld koriandertől irtózom, a római kömény pedig kifordul a számból, erős hányinger segítségével.
A koriander magját viszont szeretem. Egészben, ez főleg savanya, és őrölve is, darált húshoz.
De hasonlóan érzek az édeskömény gumójával is, én megpróbáltam, nem kell vele elrontani az ételt.
Vagy ilyen a szárzeller is, én kihagyom az olasz alapmártásból. Öklendezek tőle! Ha nagyon kell valami íz, akkor a "rendes" zöldleveles friss zeller gumójának tetejéből, és zöldjéből adok hozzá.
kocsmagomba 2024.03.21 10:01:42
@Tangó Suszter: Tudod mit? Kacsazúza paprikás, nokedlivel. Már kész is, nem is várok vele délig.
Rég ettem már tojásos ételt, pedig a solymári gazdaboltban csodás friss és nagy tojások kaphatók. Veszünk is gyakran! Megkívántam egy tükörtojást. De nem ám csak úgy, magában! Valahol olvastam (tán a Sóborsban), hogy palacsintára tették - ezt most muszáj kipróbálni!..
kocsmagomba 2024.03.02 19:32:59
@Tangó Suszter:

feleségem azt tanította, hogy ne mossak össze mindent, mert akkor semmi jó nem jön ki a mosógépből :)))
kocsmagomba 2024.03.05 19:50:00
@látjátok feleim szümtükkel:

Tudja a jóisten a dolgát, mert nálunk még semmi nem virágzott ki. Na jó, a mogyoró. Moccantak valamit a gyümölcsrügyek, de még semmi szín sehol.
Jól van ez így, mert péntek, szombatra is -6 fok várható hajnalra.
Tegnap Debrecen, Nyíregyháza környékén autóztam, ott már talpig virágban a sárgabarack, és bomlik a szilva is. Viszont csak -1 vagy -2 lehet ott.
kocsmagomba 2024.03.07 19:50:13
@látjátok feleim szümtükkel:

Hidegcsepp. Az.
Kékesen hó van. Ebben a pillanatban is esik valami iszonyú jeges hideg szutyok az égből nagy vastag cseppekben. Erről mit sem tud az időjárás jelentés. Reggel itt fagyni fog, az tutti.
Itt még kárt nem okoz, de a csapadék már ősz óta sok. Sártenger az egész környék.
Blogkocsma Currys tonhal steak 2024.01.10 07:00:00
Belefutottam egy szép sárgaúszójú tonhal szeletbe, amit nem volt szívem otthagyni - megeszem vacsorára! Nem a legszebb tányérkép, de így sikerült. Nem spóroltam a fűszerekkel - Wakát úgyse érdekli mostanában...
kocsmagomba 2024.02.12 14:11:05
@Andrass9: Nyilván nem egyformán reagál a szervezetünk ezekre a mérgekre. Hál istennek, van legalább egy olyan, ami használ, mert egyébként már bottal járnék.
Jáj, a kenőcs. Mindig úgy érzem, hogy piszkos vagyok, le kell mosni. :D
kocsmagomba 2024.02.22 12:40:18
@látjátok feleim szümtükkel:

Gondoltam a metszőollódra a minap, amikor egy 3 éve elhanyagolt, 12 méter hosszú orgona sövényt raktam rendbe. Volt ott minden, metszőolló, ágvágó, fűrész, kisbalta. Csak elegendő kéz nem...
Jól jött volna valami külső energia forrás.
Gondoltam én sok mindenre közben, nem csak a motoros ollóra. Jutott közben eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat, mint a költőnek, de sajnos ezek nem publikálható gondolatok kulturált környezetben.
Végül elmondható tehát, hogy a költészet erejével győztem le a problémát, de motoros olló jobb lett volna. ;)
kocsmagomba 2024.02.22 16:01:57
@látjátok feleim szümtükkel:

eh, mindegy, igazi férfi nem használ ilyet, széttépi az orgonát, mint maci a málnást! :)

/ameddig bírja, khm, khm.../
Nem egy ritka recept, de kisunokáimnak és a nagylyánynak főztem - hát posztolom. A nagylyány ráéhezet a pörköltre, mert ő csak ritkán főz odaát ilyesmit. A feleségem persze kiadta az ukázt, hogy semmi extra fűszerezés, se bor, se semmi ne menjen a pörköltbe, ami nem hagyományos...
kocsmagomba 2024.02.22 09:18:40
@látjátok feleim szümtükkel:

Egyébként brit tudósok szerint a kutyák fognak először emberi nyelven megszólalni.
Kérdés, hogy mit fognak mondani?????
Azt, hogy : "Postás, postás, postás..." talán? :D

(Kovács András Péter poénja nyomán)
kocsmagomba 2024.02.22 09:22:01
@Andrass9:

"A zabari hideg mindig megrémít."

Én is szoktam itt mondani, mikor k* hideg van, néha nyáron is megfagy a levegő, hogy az időjárás "meg van zabarodva". :)
kocsmagomba 2024.02.22 10:08:58
@látjátok feleim szümtükkel:

NER-eménykedj, ha most nem tudod, biztonsággal megmondani, akkor élethosszabbító műtétekre és orvosi kezelésekre lesz szükséged, hogy megtudd a választ. :)
Kedves vendégeket vártunk, akik nagyon ritkán jutnak sertéshúshoz, ezért a csodahüttőben bújkáló disznó alkatrészeket választottam ebédre. Eredetileg csak a csülköt akartam megsütni, de kevésnek itéltem. A karajhoz házi füstöltkolbászt kaptam a barátunktól, akinek dílere van...
kocsmagomba 2024.01.30 19:40:49
@Andrass9: Megértelek. Bár nekem nincs unokám. Mégis átérzem. Viszont hiába erőszakoltam, a fiam nem hajlandó elhagyni Magyarországot. Ez a legnagyobb bánatom. Se unoka, se külföldi megélhetés. Mehetne a fiam már az államokba is, vagy egész Európába, érvényes szakvizsgával. Ez a hülye meg itthon marad, és még unoka se. :( Mit vétettem???
kocsmagomba 2024.02.02 10:42:52
@geegee:

...és ha még belegondolsz ebbe:

"szívem szerint két szálat tettem volna bele, de a feleségem megtorpedózta az ötletemet"

:)

De nincs igazad. Ennek az ételnek a becsületes neve:
debreceni karaj.
Ez egy műétel, műszóval, amit a múlt századi vendéglátásban találtak ki.
A név választás arra az időre utal vissza, amikor még a debreceni páros kolbász jelentett valamit a gyulaival vagy a csabaival szemben. Még bőven a modern húsipari idők előtt.
(most árulnak nádudvari "debreceni páros" kolbászt, ami nem csak a recept, hanem egyben a matematika megcsúfolása is, mert következetesen 5 db kolbászka figyel a vákum fóliában, páratlanul) Csalók...

Mindenesetre nem rossz ez a recept, ha nem hagyjuk kiszáradni a karajt. Hidegtálakon is szépen tálalható, vékonyra szelve.

Emlékszem, én is esküvő alkalmából készítettem. Debrecenben. Sógorom esküvőjére egész hosszúságában, a karaj csontján sütve. Persze tálalás előtt levettem a csontot. Szerencsére apósom mindig olyan lehetetlen hosszú házi kolbászt töltött, hogy simán végig lehetett tolni egy disznó hosszúságon. :) Trükk. A kolbászt előtte kicsit le kell fagyasztani, akkor sima ügy végigtolni, nem kell akkora lukat vágni.

Szép étel, de én magam se szeretem nagyon. Inkább "vörösbor" módszeréhez hasonlóan dolgozom. Több hosszanti szúrással végigszúrom a karajt. Összekeverek sót, borsot, egész köményt. Ezzel végig fűszerezem a belsejét. Majd végigtolom fokhagyma gerezdekkel. Maradék fűszerrel kívülről is megmasszírozom és már mehet is a sütőbe.