Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cincogó elefánt

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy kifelé megyek a Kovács János 70 hangversenyről, valaki épp azt magyarázza, hogy kellett volna még valami hozzá, mert ez így olyan filmzene. A filmzene Bruckner 9. szimfóniája, de a mondás elég jól mutatja a hozzá való viszonyunkat. Még mindig nem tudunk mit kezdeni vele. Ezt a „még mindig”-et…..
Cincogó elefánt 2021.10.17 23:50:10
@András L: Talán vigaszul szolgál, hogy én a Wagner- és Bruckner-rajongó Hugo Wolf dalaival sem tudok megbarátkozni. Talán ha olyan helyzetbe kerülnék, mint a Sakknovella hőse, azaz kényszerítő okból csak ezeket tudnám hallgatni, sokadikra feltárulna előttem a tartalmuk. Számomra egy-két kivétellel mind egybefolyó szürke massza.
Cincogó elefánt 2021.10.18 09:29:12
@András L: Egyetértünk. Nagyon igényes zongoraszólam, számomra megjegyezhetetlen recitativókkal. Ennyi. Avagy nem lehet minden zenét szeretni, nekem is vannak Wolf-rajongó és Brucknert enyhén szólva nem kedvelő barátaim és ismerőseim.
Cincogó elefánt 2021.10.18 09:34:20
@András L: Nekem is! :O)))
Vagy lehet, hogy érdemes diktátorkodni. Az emberek szeretik a nagy személyiségeket, és Herbert von Karajan nyilvánvalóan az volt. Nagy zenész is, nagy elképzelésekkel, és mindenképpen méltánytalan őt úgy elintézni, mint valami túlértékelt hólyagot. Ahhoz túl jó dolgok maradtak utána.  Másrészt meg…..
Cincogó elefánt 2019.04.08 12:01:50
@Sorceress777: Ez 43-ban, a magyar-német barátság csúcspontján történt, miközben a 2. magyar hadsereg elveszett a Donnál. Egy azóta elhunyt öregúrtól tudom, hogy Furtwängler kb. ugyanilyen kori bp.-i fellépésén megállt a levegő.
A város egykori szélén álló ferences kolostorban (Convento dei frati minori di San Francesco a Verona) lévő Júlia–sír legendáját szintén a XIX. század termelte ki magából. Azért lett kijelölve ez a hely erre, mivel a kolostor udvarában találtak valamikor (évszázadokkal korábban) egy kőből készült…..
fáymiklós Tobia talánya 2019.02.25 07:20:31
Nem sok lehetőséget ad az Opera a Gioconda élvezetére, mintha az volna az alapgondolat, hogy ez egy irdatlan nagy hülyeség, van benne négy - öt - hat sláger, azt megmutatjuk (nem az összeset, mert a Barcarolát kihúzták), és tessék valahogy elevickélni slágertől slágerig. Ez úgyis egy ilyen opera,…..
Cincogó elefánt 2019.03.01 11:49:01
@András L: Köszönöm, nekem is ez a felvétel van meg. A tegnapi előadás kellemes csalódást okozott. A főszereplők közül viszont Boncsér nagyon kilógott, a 2. felvonásbeli áriáját elrontotta, máskor vagy ordított, vagy elnyomta a zenekar. A másik két férfi és a három hölgy viszont minden elismerést megérdemel. A rendezés nem hamisította meg teljesen az eredeti sztorit, noha felesleges volt a cselekményt a 19. századba áthelyeznie, a színpad vízzel feltöltése pedig a Karinthy-féle bizonyítványmagyarázás kategóriájába tartozik. Feltehetően a süllyesztő hiányával és a tűzvésztől való félelemmel magyarázható Enzo hajójának kötélzettel pótolt hiánya. Nem értem, miért csonkították meg a zenét két szám kihagyásával: Az első a 2. felvonásbeli barcarola, amelynek eredményeképpen szegény Boncsér belekezdett a Cielo e mar-ba, amely ária sajnos kifogott vele. A második csonkítás az a rövid jelenet, amelyben Alvise túlzott szívélyességgel fogadja a bálra érkező, vele azonos társadalmi pozíciójú vendégeit. Mivel át kellett rendezni a színpadot, Alvise és Laura jelenete után legördült a függöny, azután pár perc múlva felemelkedett, és táncolni kezdtek az órák, helyesebben napszakok. Itt a rendelkezésre álló táncparkett (+táncosok létszáma??) mérete miatt ugyanaz a három pár táncolta el a négy napszakot, amelyek koreográfiai megoldásában én nem láttam különbséget. (Ha van valami, ami távol áll tőlem, akkor az a balett.) Viszont meg kell dicsérnem a dramaturgiát/rendezést a végkifejlet miatt, amely meghamisítja ugyan az eredeti librettót, mégis sokkal logikusabb, mint Boito megoldása. Hangsúlyozom, hogy a hideg ver ki olyan "zseniális" megoldásokon, amikor a Hollandi elhajózik, Senta meg ott áll a parton, avagy Izolda élve áll a függöny legördültekor, amikor már az oboa is elhalkul, és a sort lehetne még folytatni nem-wagneri példákkal.
Nem felmenteni akarom a metooban erősen érintett Charles Dutoit-t, inkább azt gondolom, hogy én ugyan milyen alapon ítélném el, valahogy nem találom sehol azt az első követ, amit rádobhatnék.  Illetve egyet találtam, ezt a Mozart-interpretációt, amit előadtak a MÁV szimfonikusokkal, ezt a halálos…..
Hatkor csatlakoztam az idei maratonba, kicsit így a lényeg kimarad, a szédület, hogy a napját az ember egyetlen (jelen esetben kettő) zeneszerzővel tölti, Debussyvel és Ravellel. Másfelől meg éppen a lényeg nem maradt ki, mert aztán mindenki a Kelemen Barnabás által játszott Blues-tételről beszélt,…..
fáymiklós Michel, a nagy 2019.02.02 07:46:37
Milyen benzin legyen? Szuper. Ezt éneklik nagy átéléssel a Cherbourg-i esernyőkben, valaha ezt iszonyatosan viccesnek találtam, ma inkább meghatónak, hogy lehetett ennyire is hinni a zene hatalmában, nem lesz röhejes, ha énekelget a benzinkutas és a szép asszony. Úgysem nevet majd senki, mind bőgnek…..
Cincogó elefánt 2019.02.04 14:26:58
@stolzingimalter: Az István, a király sikere a tömeghisztéria jellegzetes megnyilvánulása. Inkább nem folytatom.
fáymiklós Berlioz és irodalom 2019.01.28 07:37:01
Van körülbelül húsz másodpercnyi ijedtség bennem. Hogy egy kicsit olyan szedett-vedett ez a Dániel. De hát milyen legyen, Bohémélet Dániel, vagyis Dinyés  Dániel, muzsikus, szerző, zongorista, karmester, ráadásul balkezes karmester, bár ez még nem derül ki az első másodpercekben, csak hogy H-val…..
Mondanám, hogy vigyázni kell, mit mivel, mit eszik össze az ember, mármint kulturálisan, de hát ki számít az ilyesmire. Egyik délelőtt a Beautiful Boy, a Csodálatos fiú a moziban, aznap este a Harold Itáliában a Müpában, és valahogy összekötődnek a dolgok, azt hiszi az ember, hogy megértett valamit…..
Cincogó elefánt 2019.01.26 20:15:43
@stolzingimalter: Köszönöm az infót! Én csak annyit tennék hozzá, olyan csodálatos, ifjonti hévvel teli, tüzes Beethoven I-t, amilyet az NFZ produkált a Zeneakadémia felújítása előtti "utolsó" (Még hónapokkal később is több hangversenyt tartottak, ha bnem tévedek, a valóban legutolsót Frankl és a Kelemen-Kokas házaspár adta) a koncerten, azaz a 9 szimfónia maratonján, a jelenlévők addig nem hallottak, és azután sem fognak hallani.
Itt most ki nem fejthető okokból a közönségnek felróhatóan az NFZ koncertjein sajnos gyakorlatilag soha sincs telt ház. Közvetlenül a MüPa előtt, 2005 januárjában Kocsis a Zeneakadémián tűzte műsorra a Haraldot, Richard Strauss igencsak zsenge Aus Italien c. korai, bár szabályosan 4 tételre osztott szimfonikus költeménye mellett. A szervezésük mindig is igyekezett betömni a foghíjakat, részben zenei egyesületek (pl. Richard Wagner Társaság) tagjainak, részben középiskoláknak* adott olcsó jegyekkel. 2005-ben néhány plazacica ült előttünk, akik folyton SMS-eket küldözgettek, láthatóan unatkozva. 2019-re annyit változott a helyzet, hogy az okostelefonokon már nem SMS-sel tartják a kapcsolatot. Az Operával ellentétben az NFZ kizárólag fővárosi gimnáziumokat keres fel. Énektanár feltehetőleg nem lévén, a diákoknak senki sem tartott bevezetést az este elhangzó mű(vek)ről. :O(((
Cincogó elefánt 2019.01.28 11:12:09
@stolzingimalter: Ja, kihagytam a csillag magyarázatát. Az NFZ nem esik abba a hibába,az Operával ellentétben, hogy távoli vidéken működő ipariskoláknak tart Bp.-en előadásokat, így legalább azt elkerülik, hogy a több órás buszozástól kimerült, enyhén szólva eleve motiválatlan kamaszok foglalják el a nézőteret.
fáymiklós Szalonkép 2019.01.16 05:09:42
Bemutatkozó koncertre jött Yulianna Avdeeva (hogy a további két egymás melletti e-t megússzuk, ezentúl csak Yulianna), bemutatkozós programmal, Debussy, Chopin, Muszorgszkij, ebbe bele kell férnie mindannak, amit tud. Ha ebbe nem, akkor még a ráadás Bachba.  Eljátszotta, jól, lehetne jobban is,…..
Cincogó elefánt 2019.01.17 09:38:16
@stolzingimalter: Sajnos az MTA átírási szabályzatáról mindenki megfeledkezett, pedig orosz nevekre jól (lehetne) használni. Ugyanakkor az (ó)görög neveknél a klasszika-filológiai szakma visszatért a latinos átíráshoz, vagyis Aristoteles/Sophocles/Thukydides stb.
Cincogó elefánt 2019.01.17 09:46:18
@anteus: No igen. Az Új Kína hírügynökség 1978-ban közzétett egy listát, amely szerint x dátumtól kezdve csakis az ott leírtak szerint írják át a kínai személy- és helységneveket, így a nagy kormányos Mao Zhedong lett, a főváros Beijing, csókol anyád, Boris. Az MTI ezt a gyakorlatot nem vette át, míg a korabeli világsajtó legnagyobb része igen. Így a magyarban maradt Mao Ce-tung, Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) és Teng Hsziao-ping. Ha nem tévedek, utóbbi Deng Xiaopeng lett az Új Kína szabályzata szerint.
Cincogó elefánt 2019.01.19 11:39:00
@stolzingimalter: Nagyon szőröző vagyok, de a magyar történelmi családnevek írásmódja más, mint a nem-latin betűs nyelvek átírása. :O)
fáymiklós Rattle-rejtély 2019.01.15 08:30:45
fotó: Posztós János Müpa Azzal hízelegtem magamnak, hogy én értem Simon Rattle-t. Értem a művészetét, és az azzal kapcsolatos dolgokat, tudom, miért váltott, miért hagyta ott Berlint. Nyilván a honvágy miatt is, de el tudom képzelni, hogy az embernek a tökéletességből is elege van, játszik a…..
Cincogó elefánt 2019.01.16 09:51:25
@Csodabogár: Tavasszal érdemes lesz megnézni, milyen koncertet ad Currentzis Freiburgban vagy Baden-Badenben. Én bevallom, hogy feltehetően a közönség nagy részével együtt korábban a büdös életben nem hallottam sem róla, sem a zenekaráról. (A permi operáról igen.)
Cincogó elefánt 2019.01.15 13:37:12
@stolzingimalter: Más kérdés, miért voltak olyan kevesen azon a Schumann-esten. A sznobok megrettentek az ismeretlen darabtól? A decemberi időjárás miatt? (Emlékezetem szerint vasárnap volt.) Sokallták a jegyárakat, tényleg világhírű karmester ide vagy oda? Megjegyzem, Fischer Iván vezetésével legalább féltucat bfz-s hangász tapsolt lekesen az előadóknak, köztük a megfázott Kate Royalnak. (Meg is jegyeztük, hogyan énekelhet esgészségesen, ha indiszponáltan ilyen remek teljesítményre képes?)