Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Veres Mónika

11 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Abban a pillanatban, amikor bekövetkezik egy haláleset, megszületik a Gyászoló. A gyászoló átélt veszteségeire való reakciója attól is függ, milyen volt a kapcsolata az elhunyttal, a család mennyire jelent támogató közeget számára, mennyire érzi sajátjának a tőle elvárt érzéseket… Innentől kezdve…..
Ahogyan minden haláleset, úgy minden gyászolás egyedi és ma már mondhatjuk úgy is, hogy egyéni. Régebben a gyászolóknak a halál pillanatától kezdve megvoltak a rituáléi, ebben is megtalálva azokat a biztonságot adó pontokat, amik segítették őt. Minden forgatókönyvszerűen előre adott volt. Segítették…..
Amikor ezeken a napokon kimegyünk a temetőbe, emlékhelyre, vagy egy olyan helyre, ahová elhunytainkkal kapcsolatos emlékeink kötődnek sokszor nagyon nehezünkre esik emlékezni is. Mert ezek a napok az emlékezésen túl lehetőséget adnak nekünk halottaink életén, sorsán keresztül, a saját életünkkel…..
    Beülök az autóba,  elindul a zenei lejátszó. Ezt a zeneszámot hallgattam valakivel, aki egykor fontos volt számomra. A következő egy mulatságos emléket idéz fel bennem, elmosolyodom. A harmadikkal üzennék valakinek – hé, ébredj már fel, elmegy melletted az élet! És így tovább..Ahogy suhan az…..
  A napokban értesültem róla, hogy sírásó versenyt rendeznek Magyarországon, immár többedik alkalommal. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy nézzük meg ezt a szakmát. Hiszen ez egy nagyon régi szakma, ami manapság egy felújított köntöst kapott. Mert kire gondolunk, ha a sírásó kifejezést…..
  Bizonyos periódusok eltelte után, vagy amikor olyan eseményeknek vagyunk kitéve, amit már nem bírunk a továbbiakban elviselni, mindenképpen szánjunk időt arra,hogy kilépünk a taposómalomból, a megszokott fizikai és földrajzi világunkból és olyan dolgokat tegyünk, ami nem a hétköznapi életünk…..
Halottakról vagy jót vagy semmit…?   Munkám során sokszor találkozom olyan gyászolókkal és gyászesetekkel, amikor az elhunyt életével kapcsolatban nehezen tudnak megnyílni és elmondani, bármit is. A legtöbb esetben van kedvük a hozzátartozóknak mesélni arról, aki elment. De vannak,aki…..
Lezárult életek és lezárult életszakaszok   Egy-egy haláleset kapcsán mindig felmerül bennünk, hogy mi az, amit hátrahagyott a lélek, maradhattak e még lezáratlan ügyei. Érezhetünk ugyanígy mi is, hogy azzal a lélekkel nekünk még valami dolgunk lett volna. Hasonlóan működik ez, mint egy…..
Nem sokan tudják, hogy mivel jár egy temetés lélektanilag a háttérből megfigyelve. Mit kellene és mit nem kellene megtenniük azoknak, akik utolsó útjára kísérnek egy lelket. Ennek ellenére azt gondolom, hogy mindig van mit tanulnunk egy-egy ilyen alkalom kapcsán. Mondhatja bárki, hogy  már régóta…..
Életünknek egy sajátos területe, ami – bár minden ember életében bekövetkezik, és érintetté válik benne - valamilyen formában, mégis tabudöngető, speciális területnek számít a mai napig. Ez pedig a halálozás, temetés és gyász témaköre.   A temetésnek minden korban, társadalmi osztályban vagy…..
A halálozás, temetés és gyász témakörét a mai napig átjárja egy félelemmel vegyes misztikum.  Elszakadva a sokszor felemlegetett “velünk úgysem történhet meg, minek foglalkozni vele, vajon milyen a vizihulla” kissé bárdolatlan kérdéskörén túl.   Temetési szakemberként, sokak szemében látok…..