Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fadrusz

0 bejegyzést írt és 125 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vajon élettartamának második felében elérheti-e potenciális lehetőségeinek optimumát a magyar Gripen-fegyverrendszer? Erre vonatkozóan kaphattunk "materiális" utalást az elmúlt napokban.  Zord..
fadrusz 2021.09.22 14:20:43
@Kelepisti: Ha sikerül minimálisan életképes üzleteket felépíteni, akkor nem hiszem, hogy annak bármilyen kormány csakazértis keresztbe feküdne. A "demokratikusok" sem vetik meg a közpénzt és a NER-lovagok sem ideológiai alapon működnek, hanem elsősorban gazdagodni akarnak. Biztos vagyok benne, hogy akárki is lesz kormányon, ki fog egyezni a pénzes emberekkel és fordítva. Ld. a minap a főpolgármester és a főbankár haverkodását.
Folyamatban van az első, Magyarországnak épülő Airbus Helicopters H225M közepes többfeladatú helikopter végszerelése. Ennek alkalmából látogatott el ma a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos vezette delegáció a gyártó franciaországi Marignane-ban lévő gyárába. Illő pillanat a LégierőBlogger…..
fadrusz 2021.08.03 16:24:45
@Levente B.: Hasonló képességre sajnos nálunk is szükség lehet 10-20 éves távlatban. Lehet, hogy lassan érdemes lenne gondolkodni a létrehozásán.
fadrusz 2021.08.04 12:14:37
@zord: Például a CL-415-ösről azt találtam, hogy egy 1340m hosszú akadálymentes területre, ezen belül pedig egy 410x90m-es szabad vízfelületre és legalább 2m-es vízmélységre van szüksége a teljes feltöltéshez. Ezeknek a feltételeknek a Balaton jelentős része megfelelne, de valószínűleg a Duna is, bár az utóbbi lehet, hogy vízállásfüggő.
        Magyarországnak tíz év múlva X darab nemzetközileg kiemelkedő és Y darab rendkívül képzett, élvonalbeli mesterséges intelligenciával, gépi tanulással, adattudománnyal foglalkozó kutatóra, fejlesztőre, Z darab a mesterséges intelligenciát napi szinten alkalmazni képes mérnökre,…..
fadrusz 2021.04.19 15:14:36
@ámbátor: Oké, ha viszont ez mindig egy cutting edge, definíciójából adódóan tágan értelmezett és folyamatosan változó tartalmú problémakört jelent, akkor megintcsak az a kérdés, hogy hogyan lehet erre célzott felsőoktatási vagy akármilyen stratégiát alkotni? Ha valami ennyire volatilis, akkor szerintem sokkal célszerűbb lenne az oktatásban és kutatásban is az alapok (matematika, alapkutatások, stb.) megerősítésére stratégiát építeni, mert egyelőre ez lenne a leghatékonyabb ismert stratégia ha arról van szó, hogy folyamatos változáshoz kell alkalmazkodni.
fadrusz 2021.04.21 15:52:01
@lmate: Köszönöm, ez remek cikk. Hasonlóan közelíti meg a kérdést, ahogy én is látom. De ebből is inkább azt olvasom ki, hogy inkább egyfajta (lassú) evolúció zajlik, mintsem valami tudományos forradalom. Ahogy a szerző írja: egy új mérnöki terület kialakulása zajlik épppen. Ez kétségtelenül jelentős fejlemény, de szerintem inkább egy lassú folyamat lesz és szándéktól függetlenül meg fog jelenni az oktatásban, a kutatásban és a gazdaságban is.

Külön tetszik ez a történeti kontextusba helyezés: 'In an interesting reversal, it is Wiener’s intellectual agenda that has come to dominate in the current era, under the banner of McCarthy’s terminology.'
     Szüksége van-e Magyarországnak a Fudan Egyetemre?      Mondjuk úgy, szüksége lehet Magyarországnak valamire, amit esetleg megkaphat a Fudan Egyetemmel történő együttműködéstől.      Szüksége van-e a Kínai Népköztársaságnak erre a bizonyos együttműködésre?    A kínai kommunista vezetés…..
fadrusz 2021.04.13 15:07:41
@MEDVE1978:
"Szóval továbbra is tartom, hogy 100 mérnökkel gazdagabb az ország, mint 100 tudományfilozófussal - közgazdásszal - jogásszal stb."

Természettudományos-műszaki képzettségűként én ebben egyre kevésbé vagyok biztos. Pláne Magyarországon, ahol alapvető problémáink vannak társadalmi-mentalitásbeli hiányosságokból fakadóan. Akár a saját kollégáimat is nézve: a szakmai lemaradásukon nem segítene semmilyen további szakismeret. Annál inkább hozzáállásbeli változás, például kezdve azzal, hogy felébredhetnének az önelégült ostobaságukból.

Egyre inkább az az érzésem, hogy egy jó magyartanár vagy pszichológus áttételesen sokszor annyi GDP-t képes előállítani, mint a legjobb mérnök.
      Az Orbánból élő magyar értelmiség kapott egy Hungarian Conservative című lapot. A főszerkesztő  professzor, Magyarics Tamás professzor egykori dublini nagykövet  lett (kellett a helye Pálffy Istvánnak Tullamore és Jameson nemzetközileg is elismert szaktekintélyének). Ő mindenhez is ért, amit…..
       Gulácsi Péter, a magyar futballválogatott és az RB Leipzig kapusa kiállt a meleg családok mellett. Emiatt a fasiszta rezsim pogromlapja, a "Vasárnap", megtámadta. Gulácsi nem gyűlölködött, és a nem gyűlölködésre még neki sincs joga.       Semmit nem tudok erre mondani. Ha ő bűnös, én is az…..
fadrusz 2021.04.06 14:59:14
@acs63: Nem kétlem, hogy ez jogilag megállja a helyét, ennek ellenére visszásnak érzem erre hivatkozni ebben a helyzetben. Kicsit olyan megváltozott-tartalomfogyasztásiszokások szaga van.
A haderő- és hadiiparfejlesztés ékköveként, ipari együttműködés keretében, a Rheinmetall Lynx gyalogsági harcjárművel (IFV) folytatódik a nemzeti védelmi szféra rehabilitációja Magyarországon.    A leendő magyar Lynx makettje az aláírási ceremónián Unterlüßben. A megállapodás magyar és német…..
fadrusz 2021.03.26 15:52:08
@Harrdder: "Egy lépés", ha úgy tetszik, de azért elég nagy az a lépés. Nem vonnék le túlságosan messzemenő következtetéseket. Szerintem bizonyos esetekben hajlamosak vagyunk túlbecsülni a technológia lehetőségeit, különösen azon a területen, amit manapság "AI"-nak szokás nevezni. Egy dolog mondjuk leolvasni a rendszámot az autópályán, megtalálni a daganatot egy CT-felvételen, vagy éppen felismerni egy alakot egy zajos optikai- vagy radarképen és rátartani a fegyvert. Ezekben egyre jobb az AI, talán már jobb is mint az ember. Más dolog viszont értelmezni egy összetett harctéri helyzetet és döntéseket hozni, pl. priorizálni a fenyegetéseket, összeegyeztetni a taktikai és a magasabb szintű célokat, stb. Ezekben viszont meglepően buta a ma ismert AI és másik problémacsoporttal ellentétben lényegi fejlődést sem mutat. Szerintem néhány speciális területet kivéve az ember belátható időn belül nem fog kikerülni a döntési láncból.
fadrusz 2021.03.26 17:46:29
@zord: Az ember szerepét inkább általánosságban értettem, nem az egyes alrendszerek működtetésének a vonatkozásában. Ha az egyes alrendszereket nézzük, pláne az olyan speciális dolgokat mint az önvédelmi rendszer, az más kérdés, ott nyilván nincs helye az embernek.
fadrusz 2021.03.26 21:04:26
@Harrdder: Valóban, technikailag megvan a lehetőség erre, de tulajdonképpen már évtizedekkel ezelőtt is megvolt. Például a Phalanx CIWS is tekinthető egy kezdetleges példának. Még ha nem is igazán jó példa, mivel az egy önvédelmi rendszer. De mindent együttvéve is, én ezt nem látom olyan lehetőségnek, amiből széleskörűen valós képesség lenne előbb vagy utóbb. Olyan szoftvert készíteni ugyanis, amiben köszönet is van és bonyolult környezetben is megbízható (pl. véletlenül sem nézi célnak a saját erőket, legalább annyit "lát", mint az ember, stb.) szerintem egyáltalán nem egyszerű és emiatt nem várható a belátható jövőben. A szoftver ettől persze még fejlődni fog, egyre ponotsabban lesz képes a célok azonosítására, egyre több részfeladatot vesz át a kezelőtől, de nem lesz teljesen autonóm, hacsak valami teljesen új dolog meg nem jelenik AI-területen, de ennek egyelőre nem látom nyomát.
100601. A NEWFIP gyakorlaton Szűcs Pál ezredes úrral a NEWVAN előtt...
fadrusz 2021.03.11 10:21:14
@zord: Ez csak egy vicc, szerintem nem kell annyira komolyan venni. Engem személy szerint az állandó feliratok, pl. a "Hungarian Air Force" és hasonlók sokkal jobban zavarnak, amiért nem magyarul vannak kiírva.
      Kirúgtak egy újságírót a New York Timestól mert egy szót használt. Az újságíró Peruban megkérdezte valakitől, hogy egy személy használta-e a szót. Az volt a verdikt, hogy a szót szándéktól függetlenül nem szabad használni. Amennyiben az újságíró visszakérdezett volna, hogy akkor most mondják…..
fadrusz 2021.03.09 19:08:05
@ámbátor: Valóban az a kettő a fontos, mivel nekik vannak érdemi érveik, de ettől még baj, hogy van az másik nyolc.
Viccországban (még) mindig bejelentenek.....
fadrusz 2020.12.18 12:06:28
@Vakmadár: Ez bizony lehet, hogy így lesz. Engem leginkább az zavar a dologban, hogy nem nagyon látszik, hogy hogyan lesz az azután, illetve, hogy előbb még egy kis ungabunga (vér, veríték és könnyek). Jelen pillanatban viszont még a nemzetállamnak fizetjük az adót és az küldi ki értünk a mentőt (jobb esetben), ezért egyelőre inkább nem kapkodnék az állam képességeinek további leépítésével.
fadrusz 2020.12.18 12:15:56
@rdos: Inkább csak ironizálni szerettem volna, mint minősítgetni. Bocsánatot kérek, ha félrement.
fadrusz 2021.03.07 17:57:01
@Bolygó Hollandi: Hát, pedig nem úgy tűnik, mintha tudná miről beszél. Vagy ha tudja, akkor jól titkolja. Ajánlott irodalom: combatant.blog.hu/2021/03/05/a_falcon_sztori
      Aránylag biztos voltam benne, hogy az Orbán-rezsim nem engedi el a járványt és a végén nem lesz napi száz halott. Elengedte. És meghamisították a halálozási adatokat. Ezért nem tévedtem olyan nagyot látszólag.     Kásler Miklós mai bejelentése:    December 10. környékén 27-30000…..
fadrusz 2021.02.26 13:57:37
@aronsatie: pedig rdos kollégának igaza van. Ajánlott olvasmány: en.wikipedia.org/wiki/Fighter:_The_True_Story_of_the_Battle_of_Britain
Ma megérkeztek Magyarországra a honvédség első, kiképzésre szánt Leopard 2A4HU harckocsijai. Pihenő határátlépés után Hegyeshalomnál. Nagymacskaprofil. Továbbindul nehézsúlyú rakományával a tréler. Valahol az M1-es autópályán. A Leók hazaútját az előzési tilalom miatt alighanem több ezer…..
fadrusz 2021.02.21 20:39:47
@zord: Ezek a járművek nehezek, de a lánctalp érintkezési felülete jóval nagyobb, mint a gumiabroncsé, így a talajnyomás alacsony. Nem tudom a számokat, de lehet, hogy egy Leo kevesebb kárt tesz az útban, mint egy megrakott kamion.
Most, hogy küszöbön áll a Ejder Yalcin-Gidrán páncélozott járművek első tízes csoportjának ünnepélyes fogadása Tatán, a LégierőBlogger ismét kivételt tesz, és szárazföldi témát helyez aktuális hírbejegyzése címlapjára. Éljen az összehaderőnemiség! Zord..
fadrusz 2021.02.20 14:18:06
@Harrdder: Inkább olyan lehetett, mint egy dízel-elektromos mozdony: dízelmotor, generátor, villanymotor a tengelyeken.
Az első 10 Ejder Yalcin harcjármű már tavaly novemberben megérkezett Magyarországra, de csak ezen a héten kapta meg hivatalosan a tatai lövészdandár. Az új szerzemények ünnepélyes átadóján részt vett a török Nurol Makina gyár vezérigazgatója, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, és Korom Ferenc, a…..
fadrusz 2021.02.12 10:49:31
@huleaks: más hasonló megoldások alapján úgy tippelném, hogy központi abroncstöltő rendszer szerelvényei lehetnek mögötte.
Közel 18 éves fotón az Irak lerohanására készülő amerikai hadigépezet tengerészeti légierejének függesztésre váró precíziós illetve stand-off fegyverzete. Emlékeztető, hogy minőségileg és mennyiségileg releváns effektorok, fegyverzet, lőszer nélkül a platformok, legyenek azok repülőeszközök vagy…..
fadrusz 2021.02.03 20:09:52
@zord: Lehet, hogy még felül is elférne, ugyanis a rotorok síkja viszonylag magasan van helikopterüzemben. Esetleg emelhető állványon is el lehetne helyezni. Viszont lehet, hogy problémát okozna az aerodinamikában és rontaná az eredő emelőerőt.
     "Stumpf István eközben a Kossuth rádió vendége volt reggel, és ő azt mondta, hogy egy-két kivételtől eltekintve a magyar egyetemek jókora távolságban vannak a világ élvonalától, ezért van szükség az átalakításra. Ezen kívül a fiatalok itthon tartásához is szükséges, hogy legalább a prágai…..
fadrusz 2021.02.01 22:00:36
@naebneerG: Lehet arról nyilvánosan tudni valamit, hogy melyik szervezeti egységeket kb. milyen arányban érintette a leépítés?
fadrusz 2021.02.01 23:17:44
@naebneerG: Köszönöm a tájékoztatást. A kirúgottak esetében volt valami differenciálás? Vagy csak fűnyíró? A többi elbocsátott adminisztratív alkalmazott volt?
fadrusz 2021.02.02 12:36:32
@Wolff:

"előrelépés ezen a területen, hogy új egyetemi szakot például nem lehet indítani az MKIK engedélye nélkül"

Beszarás, ez most komoly? Azthiszem, hogy ezt nem bírom egészen felfogni. Honnan van ez az idézet?
     Remélem egyenesen ülnek az egyetemek, mert Prof. Dr. Stumpf István fogja felügyelni az átalakításukat, értsd örökös FIDESZ-tulajdonba vételüket.  Prof. Dr. Stumpf István úgy kutatóprofesszor, hogy az egyetemi tanárság minimálkövetelményének sem felel meg. Politikai hatalma volt, korábban…..
fadrusz 2021.01.30 12:28:58
@combo:
Azért az sokat elárul a közállapotainkról, hogy egy random rajzfilm készítője valamiért adekvátnak találta szerepeltetni az akadémiai korrupciót, ráadásul rögtön a főcímben.

Hogy mennyire nem nyúlt mellé, az is mutatja, hogy mi itt rezonálunk rá.
      Vajon akkor is a Sandhurst Akadémia növendéke lett volna Orbán Gáspár, ha a kedves papa nem az ország miniszterelnöke? Biztos, hogy játszott volna NB I-es meccsen? Biztos kapott volna X milliót a fura egyháza, Y milliót a diákszervezete?      Orbán Gáspárról még azt sem gondolom, hogy…..
fadrusz 2021.01.15 21:48:34
@szatmárynéirénke: Hát, hogyizé, hogy kell ezt mondani, khm. Szóval a delikvensről terjednek bizonyos mendemondák, miszerint ő is érdekelt lehet a csapadékvízelvezetés-bizniszben.
A LégierőBlog (légierő- és légvédelmi vonatkozású) haditechnikai kérdésekkel foglalkozó publikáció. A bloggazda néha persze önjelölt szakbarbárságából kilépve, történészi végzettségének, két évtizedes külpolitikai újságírói múltjának engedve is apró utalásokat tesz világunk nagyon is nyilvánvaló,…..
fadrusz 2020.12.21 12:06:46
@Beat it!: Nem szándékozom különösebben védeni a szerzőt, de ez szerintem kissé félrement. A címet látva én is dühödten kattintottam, hogy ez meg mi, de az írást alaposabban elolvasva az még érintőlegesen sem a honvédelemről vagy a kiadásokról szól, hanem a miniszterelnöknek a szerző által vélelmezett politikai attitűdjéről.
fadrusz 2020.12.21 18:46:32
@Beat it!: Én úgy látom, hogy azért ez lassan az ellenzéknél is változik. Persze, a hülyébbje sipákol (pont itt volt linkelve pár napja valami alufóliasisakos marhaság az új radarokról), de a mainstream mintha lassan alakulna. Pár hónapja volt valami interjú a Vadai nevű némberrel, talán a NASAMS kapcsán, már nem emlékszem. Na, mondom, ez most bele fog szállni páros lábbal. Ehhez képest meglepődtem, mert azzal kezdte, hogy szükség lehet a beszerzésre, de transzparencia, meg külpolitikai helyezkedés, stb. Ezt előrelépésnek érzem ahhoz képest, mintha azt mondta volna, hogy egyáltalán minek nekünk ilyesmi.
Újabb hír Kiskunfélegyházáról, az Arzenál fegyvergyárából: a CZ-k mellett Unique Alpine mesterlövészfegyvereket és az AR-10/15 családba tartozó félautomata karabélyokat is fognak előállítani idehaza. Zord ..
fadrusz 2020.11.16 16:15:41
@zord: Nem vagyok szakmabeli, de nekem úgy tűnik, hogy lassan már a harmadik világbeli lokális konfliktusokban is mindennapossá válik az irányított páncéltörő rakéták alkalmazása, és akkor most még itt van a karabahi háború a drónokról indíott rakétákkal és az öngyilkos drónokkal.

Lehet, hogy nincs igazam, de szerintem a nehéztechnika eléggé kiszolgáltatottá vált. Túl azon, hogy rendszerben kell gondolkodni (felderítés, légvédelem, EW, stb.), nem lenne szükségszerű a védelem utolsó vonalaként reaktív páncélzattal, vagy aktív védelemmel, vagy leginkább mindkettővel védeni a sokmilliárdos nehéztechnikát? Ilyesmi nincs tervben?
      Mintha kínos lenne Bíró László képviselőjelölt úrról írni. Igen, ő az egyesített ellenzék jelöltje Tiszaújvárosban és hát szegény éppen antiszemita. Lehetne ő antikvitás, akkor a kvitások panaszkodnának, vagy antilop és akkor a Mészáros Lőrinc, de épp antiszemita ez a derék ember, úgyhogy…..
fadrusz 2020.10.10 16:27:32
@jotunder:

"amennyiben nem választáson verik meg orbánt, akkor polgárháború lesz"

Erre azért nem fogadnék nagyobb összegben. Pár éve cikkeztek egy kutatásról, ami azt vizsgálta, hogy szíriai polgárháború miért tudott annyira eszkalálódni, amennyire, és miért tart évek óta. Az egyik következtetés az volt, hogy a polgárháború egyik hajtóereje a társadalom korösszetétele. Elsősorban a 15 év alatti korosztály aránya, mert néhány éves késéssel belőlük kerül ki az a tömeg, ami egyrészt kellőképpen elégedetlen, másrészt hajlandó erőszakot alkalmazni. Ha nincs elég fiatal, nincs polgárháború.

De nem kell ehhez nagy tudomány. Magyarországon ki csinálna polgárháborút? Úgy sejtem, hogy az ide írogatók lennének az elsők, akik egy igazi polgárháborúból fülüket-farkukat behúzva menekülnének. Én legalábbis biztosan. Ha nagyon megerőletetem a fantáziámat, akkor talán el tudok képzelni olyan helyzetet, amiben a polgárháborúzás tűnik a kissebbik rossznak, de Orbánék sosem tudnának odáig eljuttatni. Szeretem Magyarországot és sajnálom ami jelenleg történik, de hogy vásárra vigyem a bőrömet egy polgárháborúban? Nonszensz.

Szóval a lehetséges forgatókönyvek inkább úgy néznek ki, hogy:
a) választáson váltják le Orbánt
b) majd egyszer jön, vagy valami külső erő, vagy a koleszterin, ami megnyitja az utat egy újab elmismásolt rendszerváltásnak, illetve a következő Orbán felemelkedésének. Addig meg marad a csendes süllyedés, a szomorú posztok a Vincenten, meg az ingyen krumpli a választások előtt.
    A kormánypárti elitértelmiség teljesítményéről szóló posztom zárolta az index/blog.hu.    Ebben a posztban egy árva mondat nem volt, ami érintőlegesen is sérthette volna bárkinek a jogos érzékenységét, jogi képviselőnk konkrétan elaludt az olvasása közben.    Ebben az országban bátran lehet…..
fadrusz 2020.09.26 13:47:52
@Kuviklacz:

Tapasztalataim szerint a "magyar innováció" - akármit is jelentsen ez -, ha létezett is egyáltalán, már elég régen halott lehet. Legalábbis nekem még nem sikerült élő példányt megfigyelni belőle, pedig a munkaköri leírásaim szerint lennie kellett volna a belőle a környezetemben.

Viccet félretéve, az autógyártók valóban nem hoznak ide semmilyen innovációt, azt azonban teljes tévedésnek gondolom, hogy ha nem dörgölőznénk hozzájuk, vagy nem jönnének ide, akkor itt hirtelen mekkora magyar innováció szökkenne szárba. A realitás sajnos az, hogy ha ezek a cégek nem lennének itt, akkor kb. az ukránhoz hasonló gazdasági viszonyok lennének az országban, és ezen semmilyen kormány nem tudna egyhamar érdemben változtatni. Lehet őket nem szeretni, de ez van, ennyire futotta.
            Mintha ezernyi békésmárton fénye áradna a Kárpátok minden zegzugába, úgy világítják meg a neoliberalizmus mocsarába süllyedt társadalomtudományok romvárát a Corvinus Institute of Advanced Studies bézs és pink sugarai.         Új barázdát szánt a népkohóban született magyar eke, új…..
fadrusz 2019.11.08 18:09:41
@Bogomil: @Flageolet: Nem ismerem Mátyus Editet, csak most így hirtelen ránéztem a Scopuson: kérdem én, miről beszélünk, milyen adjunktus, milyen docens? Ez a nő olyan kemény mint a beton, nem, hogy az adjunktusokra meg a docensekre, hanem a professzorok többségére is köröket ver! Ilyen mutatókkal ma Magyarországon nem docensi, hanem kb. olyan tetszőleges kinevezést/címet/akármit kellene kapnia, amilyenhez csak kedve támad. (Amúgy nem ismerem az eltés szokásokat, de nekem kissé túlzó elvárásnak tűnik, hogy már egy docensi kinevezéshez is habilitációt várnak el.)
fadrusz 2019.11.08 23:36:49
@közösperonos átszállás: "Szerintem nem abszurd; az SZTE-n is a PhD -> adjunktus, habilitáció -> docens, DSc -> egyetemi tanár az elvárás"

Én vidékről jövök, annak is a rosszabbik feléről. Nálunk kb. tanársegéd -> PhD -> adjunktus -> docens -> habilitáció -> egyetemi tanár szokott lenni a sorrend, ami DSc-t legfeljebb csak nyomokban tartalmaz. Lehet, hogy nem így kellene lennie, csak ehhez szoktam hozzá és ezért tűnt fel a habilitáció adjunktusként.

@Bogomil: "De ennél szerintem nagyobb probléma, hogy sok helyen a habilitáció mögött nincsen a phd-t érdemben meghaladó tudományos teljesítmény."

Legjobb emlékeim szerint a habilitációs eljárás célja elvileg a "vezető oktatói és előadói képesség megítélése" lenne (by Wikipédia), tehát nem feltétlenül arról kellene szólnia, hogy a jelölt hogyan áll a PhD-t érdemben meghaladó tudományos teljesítménnyel. De ezt csak úgy megjegyeztem, egyébként nem akarok ideákat kergetni egy olyan világban, ahol nagyjából leszarják mind a tudományos teljesítményt, mind a vezető oktatói képességeket, és ahol általában ez is csak egy megszerzendő plecsni a többi között.
fadrusz 2019.11.11 19:26:09
@közösperonos átszállás: Valóban, lehet, hogy elragadtattam magam, és az is igaz, hogy nem néztem utána alaposabban. Csak abból indultam ki, hogy feltételeztem, hogy legalább a műszaki- és természettudományokon belül a számok, ha nem is közvetlenül összehasonlíthatók, legalább nagyságrendjükben hasonlók. Az én területemen a Mátyus-féle számok pedig csillagászatinak számítanak, hazai viszonylatban legalábbis mindenképp, ennek szólt az elragadtatás. De lehetséges, hogy tévedtem.
 Az orbánizmus nyilaskeresztes vonulatához tartozó Demokrata nekiszaladt az ELTE egyik doktoranduszának, aki éppen most védte meg a doktori disszertációját. Az Akadémiai Dolgozók Foruma tiltakozó nyilatkozatot adott ki.  A rezsimlap szerint a disszertáció silány. OK, ez az ő véleményük, azt…..
fadrusz 2019.09.27 22:50:33
@harmadikszem: Mellékszál, de ha már szóba került: nem ismerek egyetlen diamond OA kiadványt sem az IEEE-től, de lehet, hogy csak elkerülte a figyelmemet, mivel amúgy rengeteg kiadványuk van. Amúgy az IEEE kapcsán az a tapasztalatom, hogy viszonylag konzervatív a szerzői jogokhoz való hozzáállásuk (mármint abban az vonatkozásban, ami a nagy kiadók szerepét illeti), bár kétségtelen, hogy van egyfajta laissez-faire viszonyulásuk a szerzők felé (kéziratok terjesztése, green OA, stb.), legalábbis pl. az Elsevierhez viszonyítva.