Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jakab01

0 bejegyzést írt és 252 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ebben az időszakban is megfigyelhetők természetes élőhelyükön a csatatérkutatók, akiket épp vonulásuk során sikerült lencsevégre kapni. Pillanatkép a Mohács 500 kutatóközösségének karácsonyi terepi munkáiból...
jakab01 2018.12.20 12:00:55
Tavaly nyár óta folyó feltárásokon eddig több mint 3700  középkori sír került napvilágra a perkátai ásatásokon, de a munkák végére  a feltárt sírok száma becslésünk szerint 4100-5000 körül  lesz. Ahogy arra a cikk első részében is utaltunk, az eddigi adatok…..
Elég volt a cyber térben cáfolatlanul áradó történelmi badarságokból, csodás származásból, összeesküvés elméletekből? Így gondolhatták a Tényleg!(?) honlap  indítói, akik „kutyaharapást szőrével” alapon az őrületeket hazai pályán: neten, mobilon,…..
jakab01 2013.04.22 15:46:02
jakab01 2013.04.30 15:27:58
@Joszip:
Inkább csak abszurd humor de nem mindenki érti.
Elnézést kérek a ritka és kevésbé szakmai bejegyzések miatt, remélem, hogy rövidesen rátérhetek néhány kérdésre, amin már egy ideje forognak a fogaskerekek. Addig is az AeroArt-tal való gyümölcsöző együttműködés egy képkockáját kívánom megosztani, s remélem, az…..
jakab01 2012.12.08 22:18:39
@légipék:

Üdv Máté!

Próbáltam mailt küldeni de valamiért visszadobja a rendszer.

Az interneten véletlenül futottam rá erre a képre:
homepages.uni-tuebingen.de/peter.rempis/aalen/sqhm/werkzeug/werka03.htm

Bár nincs előttem de nekem nagyon hasonlónak tűnik ahhoz amit találtunk a villánál. Ugyanaz az aránytalanul kicsi nyélfurat és ez is egy viszonylag nagyobb kalapácsfej.

forrás:
homepages.uni-tuebingen.de/peter.rempis/aalen/sqhm/werkzeug/daten.htm
A közelmúltban két, egymással rokon, ritkaság számba menő avar kori lelet került napvilágra az ELTE Régészettudományi Intézetének Szolnok és Tolna megyei ásatásain, amelyek a kora középkori ötvösség emberalakot formázó tárgyai felé fordították a figyelmemet.  Az…..
jakab01 2012.07.31 10:54:23
Középkori hajóroncsot azonosítottunk a Dunában, Tahitótfalu határában. Korábban ezt a hajót mutattuk be a blogon, mint "rejtélyes hajóroncs", Tóth Mihály úr bejelentéséből ismerjük. A lelet egy lapos fenekű szállítóhajó maradványa. A hajó építészeti jegyeit tekintve…..
Vitaindítás céljából csatolom az alábbi videót:http://index.indavideo.hu/video/Muzeum_helyett_bevasarlokozpontban_kapott_helyett_a_hajoroncs_rakomanyaEzek a kérdések merültek fel bennem:Hol a publikáció, a dokumentáció a lelőhelyről?Ki tartja nyilván a leletek későbbi sorsát?Ki…..
jakab01 2012.08.04 22:34:17
@régészbúvár:
Zelnik tudta hogy rákattannak ha a Seusoval bedob egy csontot. Nem lesz az egészből semmi de reklámnak nagy ötlet volt. Lehet a Klapka lett a mentora.
:)
Tavaly tavasszal egy apró, feliratos bronztöredék fotójára lettem figyelmes egy fémkeresős fórumon. Megtalálója a fórumozók segítségét kérte a tárgy azonosításában, mivel nem ismerte annak korát és funkcióját. Mind a betűk formája, mint a felirattöredék tartalma alapján…..
Az Országgyűlés által 2011. november 15-én elfogadott törvénymódosítással új fogalom, az elfedés került be a kulturális örökség védelméről szóló törvénybe. A törvényalkotók minden bizonnyal arra gondoltak, hogy a költséges és időigényes feltárások helyett,…..
jakab01 2012.04.17 14:19:45
Rossz a marketing amit a politikusok meg is lovagolnak. Lehet szemlélet váltásra lenne szükség. Ez hogy minden az államé de a leletek feldolgozatlanul a raktárak mélyén porosodnak nem tesz jót a hírnévnek. Hiányzik a kommunikáció, csak azt látni, hogy ami előkerül az eltűnik a süllyesztőben.

Példának okáért, hogy őszinte legyek Perkáta kicsit agyon lett szajkózva de azon kívül nem jut eszembe így hirtelen semmi rendkívüli ami az átlag ember számára is érdekes lehet.

Azonban a megoldást nem tudom, de hogy nagy a baj az egyértelmű.

Talán jobban nyitottnak kellene lenni a civilek felé és felvázolni a régészetről egy színesebb képet.

A paraszt emberke is akinek a földjén lelőhely van kényszeredetten bólogat, miközben a szomszédaikkal egymást riogatják azzal ha akarnak találnak ott is valamit. Ha a szomszéd keresztbe tesz vagy nem adja olcsón a földet, hív valami ismerőst a múzeumból és akkor évekre lőttek a termesztésnek. Hallottam olyat aki a kincsvadászt nem azért üldözte el a földjéről, mert az a közös múltat meglopja, hanem azért nehogy találjon valamit amivel a régészeket esetleg a nyakára hozza.

Tudom, hogy a fentiek többsége badarság de sajnos nem a kisujjamból szoptam, csak ismerek pár telekgazdát.

Sok esetben nagyon nagy az ellenszenv bár ezt nem merik felvállalni az egyszerű emberek egy "állami hivatalból jött dr. xy úrral" szemben ezért inkább jó pofát vágnak mindenhez és maximális együttműködést színlelnek.

Én itt látom a problémák gyökerét. Aztán meg a fene tudja igazam van-e de legalább leírtam a véleményem. Remélem senkit nem sértettem meg vele.
jakab01 2012.04.18 15:51:47
@yorkie:
Nagyon jó kis sorozat szimpatikus szereplőkkel!
Pusztulásra ítélt lelőhelyek, "ugrásra kész" buldózerek, megfélemlített kormánytisztviselők - az fn24.hu újságírója, Varajasi Viktor két részes interjúban beszélgetett blogunk szerkesztőjével az új régészeti törvényről. Az most megjelent cikket a tervek szerint…..
Korábban írtunk róla, hogy Ráckeve határában a Dunából egy különleges középkori hajó roncsa került elő. Sajnos a leletet a megtaláló szakszrűtlenül kiemelte, feldarabolt.Mivel restaurálására esélyünk sincs, ezért el fogjuk újra süllyseszteni. Jelenleg a ráckevei Árpád…..
A kedvező őszi vízállás most Mohács térségében eredményezett 4 hajót! Az egyik sajnos engedély nélküli bontás miatt került fókuszba. Az a hajó 2. világháborús. A másik három egy csoportban, egy "hajótemetőben" található...
jakab01 2011.11.21 12:04:21
@búvárrégész:

Köszönöm!

Egy helyi civil szerveződés nevében kértem az elérhetőséget. Tervezünk egy GPS-es sétát a Duna hozzánk közel eső kisebb szakaszán. Ha találunk valami érdekeset ami régészeti jellegű anomáliát rejthet, azt jelezzük ha igényt tart rá!
- Emberek, van egy jó, meg rossz hírem! – hirdeti ki a hajcsár az evezősöknek a gályán. - A jó hír az, hogy holnap mindenki dupla fejadagot kap, a rossz az, hogy a kapitány vízisíelni akar! Ez a régi vicc jut az ember eszébe, arról a parlamentnek benyújtott új…..
jakab01 2011.11.05 12:57:55
@buvarkund:

Üdv Búvárkund!

Ez az "azt sugallja" állítás nem állja a helyét. A civilek bevonása nem új keletű elképzelés. Ha lassan is, de évek óta folyamatosan zajlik és egyre többen csatlakoznak hivatalosan, félhivatalosan vagy épp nem hivatalosan is. A kölcsönös bizalmatlanság az oka, hogy ezt kevesen vállalják fel nyilvánosan. No meg a korcs törvényeink.

Amit Johnny01 írt abban az összefogás lenne a lényeg az általános széthúzás ellenében, hogy mentsük ami még menthető.
A honfoglalás-kori temetkezések egyik legsajátosabb momentuma, igazi hungaricum a jelképes koponyalékelés. Erről a jelképes, valamint a nagyobb kiterjedésű, valószínűleg orvosi célú trepanációról korábban már részletes beszámoló jelent meg a blogon, két részben. A jelképes…..
Mi az a Zenta Projekt?Tavaly ősszel a Vajdasági Vízalatti Kutatók, az Aqua et Archaeologia csoport, az osztrák Triton egyesület és a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat Búvárrégészeti Szakosztálya megállapodott, hogy közösen nekilátnak az 1697. 09. 11.-i zentai…..
jakab01 2011.09.08 14:06:30
„Ezt Wagner terjedelmesen leírja. Eszerint Jenő herceg először Kobilnál476 ütött tábort, azután ezt Hornra bízta, maga pedig Rabutin ezredeivel Szeged irányában szembehaladva a Becse és Zenta közti mocsarakra hidakat építtetett és seregét az úgynevezett római sáncokon át, alig nyíllövésnyire az ellenségtől épségben és egészben átvezette a Péterváraddal szemben lévő mocsárhoz. Majd Wagner elbeszéli, hogyan követte innen a Szegedre tartó Mohamedet és érte be Zentánál. Miután összecsaptak, „a vezír - mondja Wagner477 - a basák legkiválóbbjaival együtt az elsők között esett el. A sereg többi részét szűk helyre összeszorítva, a híd kijáratát elfoglalva, minden oldalról körülzárták és az összezsúfolt, a biztos pusztulástól való félelmükben elkábult, csatára képtelen emberek között rettentő mészárlást vittek végbe. Emberemlékezet óta nem volt szörnyűbb vereség... Kevesen estek fogságba, csak azok, akik vagy a halottak közé bújtak, vagy a híd rekeszei és a csónakok közé. Jóval többen pusztultak el a Tisza örvényeiben, mint a fegyvertől, mivel vak rémületükben ezt az egyetlen kínálkozó menekvési utat választották. A folyó közepét olyannyira beborították a hullák tömegei, hogy szinte át lehetett sétálni rajta. Napnyugtáig folyt a harc, mintha a világnak ez a nagy szeme -amint Jenő a császárnak írta - nem akart volna addig elbújni, míg ezt a hatalmas győzelmet nem látta befejeződni." Maga Lipót 1697. október 8-án Bethlen Miklósnak írt levelében olyan kiválónak tartja ezt a győzelmet, hogy az évszázad nem hallott ennél nagyobbat, sem ellenség még ekkora csapást és kárt nem szenvedett, hiszen az ellenségből több mint 24 ezret levágtak vagy a Tiszába fulladtak,”

Katona István: A kalocsai érseki egyház története II.

Pfff... Itt nem találni semmit...
Nagyon durva lehetett.

Pedig már vártam nagyon a beszámolót. Hát nem erre számítotam...
:(
jakab01 2011.09.13 11:14:01
@búvárrégész:
Minden kutatás eredményes, akkor is ha nem kerül elő semmi. Legalább egy adott szakaszt ki lehet zárni a potenciális helyek közül.
A Régiségbúvár oldalon olvasható annak a szakmai vitának az emlékeztetője, amely Pécsett folytattunk november végén egy konferencián a római kori lelőhelyek védelmével és azok fosztogatásával kapcsolatban. A beszélgetésben és vitában több tucat, főleg római korral…..
Tavaly nyár óta folyik megfeszített ütemben egy különleges középkori falu feltárása Fejér megyében, a 62-es főút Perkátát elkerülő szakaszához kapcsolódóan. A lelőhelyen szinte a teljes középkor időszakának leletei megtalálhatóak a 10.-től a 16. századig. A…..
Örvények titkai Gyarapodás 2010.10.04 12:01:01
Szombaton reggel megszületett a fiam, Tóth Marcell. Mindenki jól van. Lesz némi elfoglaltságom, aminek örülök. A blogot és a búvárrégészetet eddig is össze tudtam hangolni a családdal, úgyhogy természetesen lesznek még programjaink!..
Tegnap láttam a híradóban, hogy visszatelepítik a vizát a Dunába. Az ötlet szimpatikus, de ismereteim szerint a kivitelezés módja irreális. A viza ugyanis vándorló hal, amely a Fekete-tengerről jött fel a Dunán kb. Pozsonyig. Az Al-Dunán még ma is van viza, de nem tudnak…..
jakab01 2010.09.23 23:01:53
@gyvy:
Én eddig úgy tudtam, hogy épp ellenkezőleg. Ívni úszik a folyókba. Bár megél az édesvízben, de alapvetően (természetes körülmények közt) az élete javát sós-félsós, tengeri környezetben éli. Hogy ennek a tengeri kötődésnek mi az élettani jelentősége nem igazán tudni.
jakab01 2010.09.25 09:19:48
@régészbúvár:
Akkor látnám némi esélyét még (ha a csekély darabszámot figyelmen kívül hagyjuk) ennek a "visszatelepítési" projektnek, ha elvétve még feltűnne 1-1 példány vizeinkben, amik képesek lettek volna alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Azt olvastam 70-100 évet is megélhet egy-egy példány.

Talán még 1 szikrányi esély az, ha a teljes kipusztulásukat eleve valami ökokatasztrofa, komoly vízminőségromlás okozta anno.

Az viszont érdekes, hogy voltak vizák amik kiteleltek a Dunában, de ívás után azok is vissza úsztak a tengerbe.
Nyakig sárosan, bokáig egy békanyálas mocsárban állok, mellettem egy birkanyáj béget, a zsebeim sáros kerámiatöredékkel vannak tele, miközben telefonon egy angol pilóta kitartóan kérdezget a felhők magasságáról. Ráadásul a munka neve, amin éppen dolgozom, magyarul azt jelenti:…..
Máriakálnok határában van egy kavicsbánya. Ez a bánya ma horgásztó. A Lajta torkolatával szemben található a helyszín, Mosonmagyaróvárral "átellenben". A régészeti kutatás egy római kikötőerődöt tart itt számon. A falcsonkot a tó bányászata során találták, a…..
Örvények titkai Így végződött 2010.08.16 08:54:00
Pénteken befejeztük a méréseket, fotóztunk, filmeztünk. A szivattyúzás során végül nem jött elő a hajó, amit kerestünk, így délelőtt azt is abbahagytuk. A köteleinket, karóinkat begyűjtöttük. Ezzel befejeztük a 2010-es drávatamási kutatást.A legfontosabb eredmények közé…..
Ahogy arról már röviden beszámoltunk, tavaly tavasszal több római kori díszes sírépítményelem került elő furcsa körülmények között, egy munkagödörben, a XI. kerületben, a Rupphegy déli oldalában.A kövek az Aquincumi Múzeumba kerültek és aprólékos megtisztításuk,…..
jakab01 2010.05.11 09:52:26
@csik jenő:
Üdv Csik Jenő!

Az üveg nem "opalizálódik". Maximum mattul. Ha opálos, akkor az a gyártást követően újkorában is már opálos volt. A víztiszta üveg gyártása rengetek adalékanyagot követel, bonyolult eljárás amit tudtommal már az újkorban fejlesztettek ki.
jakab01 2010.05.11 09:55:28
@jakab01:

Elnézést, hogy belepofáztam. Most vettem észre, hogy ki lett emelve az "ÖNTŐL".

(A helyesírási hiba elütés. "rengeteg")