Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pali923

0 bejegyzést írt és 196 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Valóság 1968/4. számában megjelent Állóvíz című szociográfiával Penészlek is, Végh Antal is berobbant a magyar közéletbe. Először értesülhetett az ország nyilvánossága arról, hogy a népi írók legdrámaibb műveiben leírt mélyszegénység vagy még annál is mélyebb szegénység Kádár János Magyarországán…..
Bevezető Idén januárban töltötte be ötödik életévét a blog. Életmódomból fakadóan ritkán tudok cikket írni, de kivételes alkalmakkor megteszem. Az oldal elindulása óta társaimhoz hasonlóan sok energiát tettem abba, hogy létrehozzam azt a sztereó rendszert, amit hosszabb időre őszintén békén tudok…..
  Szeretném előre bocsátani, hogy az alábbi cikk marketing célokat szolgál. Reklám, nevezzük nevén. Nincs ezzel semmi baj az égvilágon, különösen akkor nem, ha a reklám igazat mond, nem visz senkit az erdőbe, nem akar nem létező tulajdonságokkal felruházni valamit, annak minél kelendőbbé tétele…..
pali923 2021.04.07 23:55:32
1918. Viseljen maszkot vagy menjen börtönbe. A spanyolnátha-járvány időszakában készült fotó..
Az első világháború egyik legnagyobb magyar csatájának a színhelye, évekkel a háború után egy hátborzongató dolgot rejtett magában.  ..
pali923 2020.02.04 11:23:06
Kedves Olvasó el tudja képzelni a jelenetet, mikor a Nagy Mű utolsó felvonására kerül sor, midőn át kell fúrni merőlegesen és pontos koordinátákon egy vastag, tömör anyagot. Egyszeri és megismételhetetlen próbálkozás. Ez tesz pontot az i-re, megkoronázva eddigi erőfeszítéseket, befektetett…..
1880-as évek. Egy magas fa metszése, még emelőkosaras daru és motoros fűrész nélkül az Egyesült Államokban..
pali923 2019.06.25 11:54:50
@Watchdog: Az bizony maradjon meg készpénznek. Kézpénz nem létezik.
Most nem vezetem le, hogy mi köze ennek a gyakori hibának a részleges hasonuláshoz és a hiperkorrekcióhoz. :) A lényeg, hogy készpénz.
pali923 2019.06.25 12:00:25
@konrada: Ez így van. Érdemes megnézni az Ellenállók c. filmet. Ez igaz történet alapján készült, ahol szinte városnyi ember (zsidók leginkább) tudott évekig az erdőben élni a mai Belorusz területén a német megszállás idején.
Hofi Gézáról nehéz eldönteni, hogy a korábbi rendszer kegyeltje avagy bátor kritikusa volt-e. Íme néhány dolog, amit kevesen tudnak róla...
pali923 2019.05.24 17:00:07
@Terézágyú: Ahogy a diktatúra lazult, a zenekiadásban is engedtek kicsit, de azért maradtak mindig is olyanok, akiknek nem volt lemezük.
Meg azért Vikidálról kiderültek dolgok a rendszerváltás után, nézz utána...
Napjainkra Földünk veszélyes övezetekkel, településekkel teli hellyé változott, hiszen számtalan országban zajlik ma is polgárháború (pl. Líbia, Afganisztán, Szíria, Szudán), több állam közt háborús konfliktus feszül (pl.: Jemen - Szaúd-Arábia) és rengeteg helyen egy-egy szervezet tartja fenn a…..
pali923 2019.05.06 22:05:20
@teéjesenmindegy: Milyen érdekes, hogy Bécs sosem volt olyan biztonságos, mint éppen tavaly. Valamit benézett Lázár, ezek a pipogya migráncsok még csak bűnözésre sem hajlandók.
Vagy valami másra kellett volna gondolni? :)
index.hu/kulfold/2019/05/02/lazar_janos_becs_ez_veszelyes_bunozes/
pali923 2019.05.07 02:14:50
@teéjesenmindegy: Biztosan nem érezném jól magam, de azért ez a közérzet összefügg a bűnözéssel is. Bécsben még sosem állt mellém egy kancigány sem.
Az emberekbe meg könnyű belesulykolni azt, hogy érezd szarul magad, mert most mindenhol szar Európában, mert jönnek a pomogácsok. Ott volt az az őcsényi eset: megijedtek pár menekült gyerektől és nőtől. Biztosan semmi probléma nem lett volna, de az emberekbe már bele van oltva, hogy ezek valami rettenetet hoznak ránk, aztán elszabadultak az indulatok. Ezredakkora veszélyt nem jelentettek volna, mint az a néhány kancigány melletted. Na itt van az igazi gond.
A második világháborúban a német sikerek története mindenki számára ismert. A jól gépesített német hadsereg és a német precizitással megalkotott harckocsik eltaposták az európai riválisokat. A német tankok könnyedén szállták meg a hősiesen küzdő, ám súlyosan elmaradott Lengyelországot, a…..
pali923 2019.03.07 14:19:40
@nookedli: Olvasgassál kicsit Hitler terveiről, nézeteiről, miért is akart a SzU felé terjeszkedni. Akkor talán nem irkálnál ilyen blődségeket.
Azért is vagyok elégedett a címmel, mert amellett, hogy jól hangzik, még igaz is. Ki ne tudná ezt nálam jobban...
pali923 2018.11.03 23:11:53
@Lőtéri Kutya: még soha életemben nem voltam autós kiállításokon, de biztos vagyok benne, hogy pl. az Opel nem az Astrát, a Renault meg nem a Cliot állítja ott ki. Aztán mégis látni Opel Astrákat az utakon.
Fél évig tartó nyüglődés után a Wizz Air végre kikukázza az eddigi kaotikus poggyászkezelési rendszerét, megalkotta ugyanis a tökéletes és átlátható csomagszabályt - konkrétan lenyúlta a Ryanair nemrég bejelentett rendszerét. Igaz, némi balkáni fűszerezéssel. Lényeg: visszatértek ahhoz, hogy már a…..
pali923 2018.10.11 07:07:34
@övön alul: én sem tudom, mi a jelzője, de az árak is elég változatosak egy csomó repülőtársaságnál. Látod, van aki a BA-t is jónak találja, ha ügyesen vagy jókor foglal. Utaztam már pl. Austriannal is, mert akkor éppen az volt a legolcsóbb. Lehet, hogy ezeknek nincsenek 10€ alatti áraik, de sokszor jobb árakat adnak az "igazi" fapadosoknál, és a direkt szívatás ismeretlen. Nem azért választottam mást, mert direkt kerülöm őket (utaztam már wizzel és ryannel is többször), valahogy mégsem mindig ők nyerik meg az árversenyt nálam.
pali923 2018.10.11 10:56:04
@Darth Revan: Én meg azt nem értem, miért mások a felvihető csomagméretek a két cégnél már régóta. Vettem bőröndöt, pont méretest, aztán időnként belepróbálom valamelyik társaság sablonjába, persze, hogy nem megy bele valamelyikbe. Egyik 5 centivel hosszabbat visel el, a másik 5 centivel vékonyabbat, aztán mehet a huzakodás beszálláskor. Mintha ez is a direkt szívatás része lenne. Annyira mások a csomagtartó méretek a gépeiken?
Idén márciusban végre újra elkezdtem merni biciklizni. Azért mondom, hogy végre, és hogy merni, mert Amszterdam után kicsit sokkoló a budapesti biciklizés - 100%-os bicikliutas lefedettség után iszonyú ijesztő volt újra autók közvetlen közelében avagy között menni, és igencsak nehezemre esik…..
1901. A himlőoltás népszerűsítésére készült brit agitációs fotó. A jobb oldali fiú kiskorában részesült oltásban, míg a bal oldali nem.....
pali923 2018.07.30 14:43:11
@gigabursch: Eszébe is jutott pl. Pasolininek a Dekameron c. (nem is pornó) filmjében. Sőt, bár most nem emlékszem, de szerintem az eredeti történetben is így van benne. :))
pali923 2018.07.30 14:49:45
@nemorino: sajnos csak az emlékeimre tudok hagyatkozni, de mintha ezt a képet láttam volna az amszterdami Van Gogh-múzeumban...
1924. Calvin Coolidge amerikai elnök (világoskék öltönyben) egy csoport észak-amerikai őslakossal a Fehér Ház gyepén. A történelmi találkozó során iktaták törvénybe az indiánok teljes jogú amerikai állampolgárrá válását. Utólag színezett felvétel..
pali923 2018.06.25 12:29:47
@soarvány: A seregben volt poén a 80-as években: mire figyeljünk atomtámadás esetén? Hogy a sisak ne folyjon a szemünkbe. :) Ehhez képest az a dögcédula alumíniumból nem bírja tovább, mint a tulajdonosa. Szerintem.
pali923 2018.06.25 13:30:31
@ócskás: Hú de jó! Akkor az nem folyik rá a cicimre, mielőtt felolvadok?
Nem pár euróval húzza le a Wizz Air azokat, akik nem akarnak szanaszét ülni a gépen, ügyesen megemelték az ülésválasztás díját azt megelőzően, hogy sutyiban átprogramozták az helyosztó rendszert szétültetősre. A kisgyerekeseket legalább nem ültetik szét, de a nagyobbakat simán elszakítják a…..
pali923 2018.05.07 08:37:22
@Belvárosi: Teljesen egyetértek veled. Igen, megértjük, hogy nem a belvárosban száll le a repülőgép, hanem Rákosborzasztó-alsón, mert az olcsóbb, megértjük, hogy nem adnak enni, mert az olcsóbb, megértjük, hogy egy konténerben várakozol, mert az olcsóbb, ok. De az miért lenne drágább, akár nekem, akár a légitársaságnak, ha a 60 kilós, gyönyörűséges feleségem mellett ülök, és nem Kovács 123 Béla vasúti pályafelvigyázó mellett, aki ráadásul 140 kilós és büdös? Ez ilyen egyszerű.
Aki itt védik a társaságokat, azok talán éppen olyan trollok, mint a kormánypárt fizetett kommentelői a közösségi médiában? Máshogy ezt nehéz elképzelni.
Innen is üzenem bárkinek, aki szerint a szétültetés jó, hogy ez csak egy próbaverzió, amivel tesztelik az utasok tűrőképességét. Aki azt hiszi, hogy a fapadosoknak nincsenek más ötleteik a lehúzásra, mélységesen csalódni fog.
Szűk egy hónap múlva esedékes a szűk egy hónap múlva esedékes, és végre megbolydultak kicsit a magyar közélet golyói. Meghasadt a NER, mert egy város azt mondta: elég volt. A választók olyan durván meghódmezővásárhelyezték a fideszes politikai és értelmiségi elitet, hogy azóta is, ha nem a tévének…..
pali923 2018.03.13 10:33:07
@teéjesenmindegy: maradjunk a számoknál: a manyupokhoz havi 30Md Ft ment, éves szinten 360Md Ft. A mai költségvetés főösszege 23.000Md Ft körül van, ki lehet számolni, hogy ez hány%. A 13. havi nyugdíj 230Md Ft körül lenne, ha lenne. Szóval én nem látom azt, hogy az éves manyup pénzek nélkül a mai nyugdíjasok éhen halnának. Évi néhány %-ról beszélünk, akár a költségvetést, akár a nyugdíjkasszát nézem (már ha lenne még ilyen). Meg azt is nézhetem, hogy egy úszóvb-re, (ami mégis csak egyszeri esemény, aminek a profitja bármilyen szempontból erősen kétséges) el lehet költeni alsó hangon is 150Md Ft-ot, a stadionokról és hasonlókról nem beszélve. Másrészt a jövőre is kéne gondolni egy kicsit, nem csak a rövid távú politikai hasznokra. Azt mindenki tudja, hogy 20 év múlva a mai nyugdíjak csak álmok lesznek. Ennek a hatásait ma csak elképzelni tudjuk, de szerintem pusztítóbb lesz bármilyen migrációs válságnál.
pali923 2018.03.13 10:38:19
@teéjesenmindegy: ""hova tűnt el az a 3000Md Ft. Ki látja annak ma bármilyen pozitív hatását? " Jézusom, te marha. Az éves költségvetés 17 ezer milliárd. Annak látod a pozitív hatásait naponta azért?"
Erre meg csak annyit, hogy a hosszabb távú megélhetésre félretett pénzeket felélni erősen megkérdőjelezhető rövid távú hasznok miatt, nagy felelőtlenség egy családban is. Biztosan eretnek gondolat, de ennél még az imf is jobb lett volna.
pali923 2018.03.13 10:43:11
@konrada: Valahogy nekem mégsincs olyan érzésem, hogy verhetjük a mellünket, mert akkorát csökkent az államadósság. Mindenkitől azt hallom, hogy mindenre van most pénz, szórják is ezerrel, baromira nő minden. Akkor az adósság meg miért több mégis nominálisan? Akárhogy számolom, most több pénzt kellene visszafizetni, mint 8 évvel ezelőtt. Az sem vigasztal, hogy a Fletó meg mennyivel hülyébb volt.
Érdekes kategóriát jelentenek a filmvilágon belül a második világháborús alkotások, melyek hihetetlen sokszínűséggel mutatják be az 1939 és 1945 közti időszak történéseit, csatáit és különlegességeit. Ebbe a bizonyos sokszínűségbe beletartozik, hogy egyes filmek inkább vidám megközelítésben, mások a…..
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre "Cégünk dinamikusan fejlõdõ, hazai tulajdonú vállalat. Munkavégzés során lehetõséged lesz a fejlõdésre egy fiatalos és szuper csapatban, mindezt versenyképes fizetésért. Nyújtunk: kellemes…..
pali923 2017.11.08 10:17:22
@GyMasa: Ez nyilván így van, de azért a fiamnál nem így volt. Eleve munkát keresett hosszú távra, a 3 havi gyakorlat csak kötelező hab lett volna a tortán. Volt több olyan cégnél, ahol ismerős szólt, hogy keresnek embereket, ezért pályázott oda is. Annyira azért nem hülye a gyerek, meg nem is gagyi egyetemen végzett, és a papírjai is rendben voltak. Persze felvették volna néhány helyre, csak éppen nem felelt meg valamilyen pályázati pénzek elnyeréséhez, meg hasonló okok is voltak. Végül megoldódott, jó helyen van, de sokáig tartott, egy állítólagos hiányszakmában is.
Nem könnyű egyik félnek sem nyilván, elég szomorú, hogy így van.
Új innovatív szolgáltatásról szól a Wizz Air friss bejelentése. A helyzet azonban az, hogy amiről beszélnek, az a legkevésbé sem innovatív, inkább sima másolás. Amit viszont nem jelentettek be, az megint egy kis kicseszés lehet sok utassal: ingyen csak az utazás előtt két napon belül lehet…..
pali923 2017.08.17 17:05:36
@MindentGátlóSam: Eddig minden alkalommal egymás mellett ültünk, ingyenes csekkolással is. Idén viszont megváltozott a helyzet: 2 úton is direkt szétültettek mindenkit a környékünkön, pedig lett volna hely. Egyszer 1 sorral, máskor 10 sorral arrébb raktak minket. Láttuk a párokat, akik nyilván együtt utaztak volna, de a látottak alapján direkt szórtak szét bennünket. Ráadásul megnéztem csekkoláskor, hány hely közül választhatnék, ha fizetnék. A gép 80%-a még szabad volt, ennek ellenére raktak szét bennünket különböző helyekre. Ki lehet persze bírni pár órát egymás nélkül, de ez nekem akkor sem szimpi terelés, és már csak azért sem fogok fizetni a helyért.
Benderik írása   Itt a politikai hamburgerkorszak vége? Divat szidni manapság a hamburgert. Így én most nem is szidom, csak egy olyan hasonlatba teszem, ahol ő a klasszikus szemét kaja megtestesítője. Ettől én még persze szeretem, mert szerethető, de azért tudjuk, hogy táplálkozástanilag a dolog…..
pali923 2017.02.21 14:59:08
@Sir Galahad: igen. Olyan sajátos bája van annak, amikor politikai célok követésével vádolja az olimpia kapcsán a momentumosokat egy olyan párt, amelyik megszervezte a vizitdíjas népszavazást, meg stadionokat épít ezerrel. Egy pártnak milyen szempontjai vanna, amik nem politikaiak?
Amikor Orbán repülője lejön, nagy robajjal fog földet érni. Halálos zuhanásába sokan fognak belepusztulni. Nem értik majd, mi történt: a gép romlott el, vagy a pilóta hol követte el a végzetes hibát? Pedig amit tesz, az önpusztítás. Az iránta érzett harag és gyűlölet cafatokra tépi majd - és nem…..
pali923 2017.02.12 20:38:20
@a nagy hohoohooo: ez jó szöveg volt. Nagy kár, hogy minden szava igaz. :(.
Sorra dőlnek be és szűnnek meg a CBA-k, Coopok és Reálok...
pali923 2016.12.06 08:33:31
@Nzoltan: Mi is a különbség? Ott fent a képen, az a Baldauf, mint echte magyar vállalkozó, miért is épít bádogdobozokból áruházat? Nem azért, hogy hasznot húzzon?
Mi a különbség, ha nyereséget érnek el? Tegyük fel, hogy Günther hazaviszi a pénzét. Na és? Baldauf meg egymillió dolláros Porschét vesz. (Ha esetleg elkerülte a figyelmedet, ez nem vicc.) Azt is a németek csinálják. Nekem melyik jobb? Szerintem tökmindegy.
A legeslegmagyarabb vállalkozó, mint mondjuk ez a Baldauf, vagy a nemzet gázszerelője, mindenki Lőrince milyen nagyberuházásokat csinált itt, ebben a szegény kis országban? Hány új munkahelyet teremtettek? Biztos vagy benne, hogy olyan sok adót fizetnek itt? Erről senki nem beszél, pedig lehet, hogy nem többet, mint Günther.

Ha mondjuk Szlovákiában jobbak a lehetőségek, akkor még Csányi meg a MOL, meg Baldauf is ott fog beruházni, akár boltot, akár gyárat építeni. Ha meg Magyarországon érdemes beruházni, akár az adórendszer, akár a képzett munkaerő, akár a fizetőképes kereslet miatt, akkor Baldauf és Günther, meg még Nyikolaj és George is itt fog befektetni, nem pedig hazavinni a keresetét.
Ezt kéne felfogni. Nem az a lényeg, hogy a pénz honnan jön, hanem az, hogy hova teszik a nyereséget. Porsche lesz belőle, gyár, vagy új bolt, vagy mondjuk szálloda. Itt, nálunk.
A beruházások aránya ma Magyarországon a béka feneke alatt van. Még ezek az agyontámogatott magyar vállalkozók sem fektetnek be itt. Ezen kéne elgondolkodni, és változtatni, nem a külföldieken háborogni.
pali923 2016.12.06 13:16:49
@Mr. Rustical: Ez egy értelmes hozzászólás volt, észérvekkel, és el is ismerem, hogy igazad van.
Viszont a versenynek azért mégiscsak van valami hatása a világra általában, még ha ezt nálunk nem is mindig hagyják érvényesülni. Elég sokan megírták itt fent a keresetlen és sajnos jogos véleményüket a hazai láncok boltjainak állapotáról. Pedig ott van a konkurencia, és mégis ide jutottak, hogy még Viktor is sajnálkozik. Hol tartanának, ha nem lenne itt az Aldi és a Tesco? Mert abban nem hiszek, hogy akkor a magyar cégek sokkal előrébb lennének, ha nincs a külföldi konkurencia.

Pár hete voltam egy osztrák Billában, egy falu szélén, közel a magyar határhoz. Választékban, minőségben, környezetben a legtöbb magyarországi akármilyen külföldi tulajdonú bolt elbújhatna mögötte. Nem biztos, hogy akár egy Tesco versenyezni tudna vele ott a faluban. Aztán voltam pár napja a mi kis falunkban, ahol egy db Coop bolt van. Tanúja voltam egy beszélgetésnek egy boltos és a boltvezető asszony között. A beosztott szólt, hogy x szalámi elfogyott (valóban üres dobozok álltak a hűtőpultban). Mire a főnök válasza (szó szerint): ha elfogyott, hát elfogyott, majd hoznak a jövő héten.
Szóval lehet, hogy támogatni kellene a magyar boltosokat, de azért be kell látni, hogy a magyar vevők érdekeivel is kéne valakinek foglalkozni. Márpedig a magyar láncok nem nagyon törekednek erre. Akkor meg marad a Lidl és társai.

És akkor még egy szót sem ejtettem arról, hogy ezek a magyar boltosok hova, mennyi pénzt csorgatnak, meg milyen pártpropagandát folytatnak. Mert az meg nem lenne a dolguk, inkább áruljanak normális szalámit. Mindenki jobban járna.