Regisztráció Blogot indítok
Adatok
drbarta

565 bejegyzést írt és 1968 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szép jó napot kívánok mindenkinek. Nagyon rég írtam ide bármit is, és valószínűleg ez továbbra is így lesz, de most mégis szívesen beszámolnék egy újabb keletű wachau-i felfedezésről. Wachauban ugye leginkább ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy minden olyan, ahogy mindig is volt. A Vinea Wachau 80-as…..
drbarta 2025.05.22 06:58:21
@furmintfan:
No, bocs a várakoztatásért, íme a rövid szösszenetek. Bár akár elküldhettem volna privátban is. :) Szóval, email-lel be lehetett jelentkezni akárhova, az viszont komoly szervezést igényelt, hogy ez mind bele férhessen másfél napba. Kissé fel kellett húzni a vastag bőrt, hogy amikor egy sztár termelő ad egy időpontot, akkor visszaírod, hogy bocsesz, de akkor épp Knollnál, vagy F.X-nél vagyunk, nem -e lehetne máskor:)

Első időpontunk a Pragerhez volt, de túl hamar érkeztünk, ezért még beiktattunk egy megállót a Kartauserhof- Karl Stierschneider-t. Nekik rendes nyitvatartási idejük van Weissenkirchenben. Szerintem baromi jó kis pince, a jobb tételek stílusban, beltartalomban elvesznének jóval prominensebb borok között. GV Urbestand Smaragd tavaly is a kedvencem volt (25 Euro), de a 24-es Acleiten GV federspiel 24-ből most nagy best buy 16 Euro körül, vszeg azért mert ebben van benne azoknak a 70 éves tőkéknek a termése mely máskor a csúcsválogatásukat adja, de most nem jött ki külön tételként.

Prager nem meglepő módon nagyon jó volt. A grünerek közül a sima Achleiten most jobban tetszett, mint akár a Wachstum, akár a Stockkultur, de a csúcs mind árban, mind minőségben a Zwerithaler Kammerlgut, 100 plusz éves tőkékről. Sajnos 70 Euro körül van. A rieslingek közül az Achleiten zártabbnak tűnt, mint szokott, a Klaus és a Wachstum viszont lenyűgözően jók és már nagyon élvezhetőek voltak. Világklasszis szint, beállították az aznapi mércét rendesen. 47 Euroért a mai árak mellett akár jó vételnek is mondhatóak, legalábbis nem hiszek benne, hogy olcsóbban bárhol megvehető ez a nívó. Új infó volt, hogy Toni Bodenstein már átadta a gyeplőt a fiának, Robertnek, az utóbbi évjáratok tehát már az ő keze munkáját dicsérik. Jelentem, az átmenet zökkenőmentes.

Knoll. Itt hozzácsapódtunk egy csoporthoz, nemcsak kóstolás, hanem pincelátogatás is volt. Érdekes volt látni a régi hatalmas fahordókat címeres faragványokkal, melyekben a smaragdok mai napig érnek. Van ennek a pincének patinája. A borok természetesen szintén magas szintet hoztak, érdekesség, hogy van steinfederük is. A legjobban a Riesling Smaragd Schütt tetszett, bár nem annyira mint a Prager Klaus vagy Wachstum, ellenben ez némiképp drágább.

Végül a napot Pichler-Krutzlernél zártuk. Szerintem Erich a legjobb arc mindenki közül, legalábbis ha feltennék a kérdést, hogy kivel szeretnék legjobban berúgni, biztos ő lenne az. A pince és kóstolóhelység vattaúj, kis túlzással mi avattuk fel. Az alap és közép kategóriát képviselő borok talán itt tetszettek a legjobban (Dürnsteiner, Supperin grünerek, Pfaffenberg és In der Wand Rieslingek) aztán a topok felé közelítve egyre hangsúlyosabb lesz a hordó. Merthogy ő azt nagyon szereti, akkor is ha termékleírások üldözik. Kellerberget sajnos nem kóstoltunk, viszont Wachauban életünkben először beinvitáltak a pincébe és mutattak hordómintákat.

Másnap reggel F.X. Pichlernél kezdtünk. Sajnos a 23-asok már mind elkeltek, a 24-esek közül meg még csak a faluborok és a bevezető szintű dűlősök voltak még kóstolhatóak. Igazából minden finom szerethető, kerek, hibátlanul csiszolt volt, huszoneurós áruk nem is elrugaszkodott.

Hofstatter. Soha nem hallottam korábban róluk, Spitz-ben vannak, Falstaff szerint négy csillagos pince. Egyik barátunk bízott meg, hogy hozzunk neki innen egy karton bort, és ha már ott voltunk, akkor lekóstoltuk a smaragdokat. Rendes nyitvatartási idejük van, a tulajdonos pár női tagja fogadott bennünket, aranyos, helyes fiatalasszony. Érett, színes gyümölcsökkel tarkított telt borok, gyakran 14 fölötti alkoholok. Az anyag bennük van, a stíl nem olyan kifinomult, mint a prominensebb pincéknél, de szívet melengető, amikor 25 Euroért Singerriedel Smaragdot kapsz.

Ebéd után jött a korábban részletezett Grabenwerkstatt, ha nem jött volna át a cikkből, baromi jó volt. :)

Végső állomásunk pedig a posztban szintén többször megemlített Martin Muthenthaler. Martinról azt kell tudni, hogy nem egy showman típus, az angollal is hadilábon, de állítólag teljesen megszállott a szőlőt tekintve, gyakorlatilag ott tölti az életét, néha előbukkan. Bajor felesége Melanie fogadott bennünket. Organikus gazdálkodás, a borok általában sokat vannak seprőn, illetve 6-700 literes hordókban érlelődnek, melyeket tizenév alatt járattak be. Az árszabás egyébként elég hasonló, mint a Grabenwerkstattnál, a dűlősek jobban differenciáltak, van 40, 70, 100 Eurós. Az alap Spitzer Graben huszoneuróért egész jópofa. Cizellált, kifinomult darab, visszafogott fajtajelleggel és a seprős-élesztős aromákkal. A dűlős grünereket mind megnéztük, az alap Schön-nél nekem azért határozottan érződött a hordó, a középső szintet képviselő Stern Monopole bombasztikusan jó, mélységgel, gazdag krémességgel, kiválóan egyensúlyban, szerintem abszolúte is határozottan jobb volt, mint a csúcs Brandstatt. Rieslingből csak a Bruckot (40) kóstoltuk, az baromi jó volt, színekkel, krémességgel, lendülettel.
Tenerife szerepelt már a "Rejtőzködő borvidékek" sorozatban, akkor a sziget egyik borvidéke és két bor került a reflektorfénybe. Most egy picivel tágabb tenerifei kitekintés következik, öt borral. Részben meg fogom ismételni a korábban leírtakat, némi kiegészítéssel, de ezúttal nagyon röviden a…..
drbarta 2025.02.14 18:38:13
@furmintfan: Mi is így voltunk plusz Puerto de la Cruz-ban a Vinoteca Con Pasion-ban beültünk borozni. Értőnek tűnő tulaj mutogatott érdekességeket. Itt ittuk a Suertes del Marquis-t is. Kár hogy nem fotóztam be a címkéket, sajnos nem emlékszem a többi névre...
Újabb rejtőzködő borvidékkel jelentkezem, ezúttal ismét Spanyolországból, az európai kontinenstől mégis eltávolodva. A rovat története során valószínűleg most járunk a legközelebb az Egyenlítőhöz, egészen pontosan a Kanári-szigetek egyik tagján, Tenerifén, amely nem csupán népszerű nyaralóhely, de…..
Santorini szigete világszerte híres a gyönyörű naplementéről és a fehérre meszelt házakról, amelyek szinte világítanak a vulkanikus sziklákon, de mostanában a sziget sajnos inkább a tömegturizmus kapcsán került be a híradásokba. Borászati szempontból Santorini igazi unikum, ahol egy speciális…..
drbarta 2024.10.09 20:59:54
@furmintfan: A Nykteri általában kicsit késeibb hangulatú, magasabb alkohollal bíró száraz borok voltak, értsd 13/13.5 helyett mondjuk 14/14.5, és gyakran nem 100% assyrtiko. Ezek csak megfigyelések, nem tudom mi a konkrét kirtérium, hogy annak lehessen hívni.
drbarta 2024.11.03 14:21:32
@M.N.: A Gavalas Enalia-hoz volt szerencsém, hatalmas cucc, az idei év egyik legnagyobb fehérbor élménye. Az Artemis-Karamolegos pincét szállásadónk javasolta, egy-két dolgot néztem tőlük, de nekem eddig-2-3 tételnyi hatalmas tapasztalatommal:) a Gavalas jobban bejött. A Sigalasnál is voltunk, ott jellemzően az a minőségi szint, ami a Gavalas-nál 30-50 Euro, az náluk már 80-90 felé konvergál.
A Sabar Borház borait viszonylagos rendszerességgel kóstoljuk szerzői körben, írni is gyakran szoktunk róluk, a pince talán már nem szorul bemutatásra az olvasók számára. A rend kedvéért - és már csak azért is, hogy ne egy mondat legyen a bevezető - azért vegyük át az alapokat.A Sabar Borházat…..
Amikor jó fél évvel ezelőtt némiképp hosszabb kihagyás után elém került egy SAP juhfark nem is sejtettem milyen jól sült el, hogy hibásnak bizonyult. Az írás nem kerülte el a szemfüles gazda figyelmét, korrekt módon cserepalackot ajánlott fel, amivel egyidejűleg rendeltem egyebeket is, hogy ne…..
A Borrajongó Mitigyak? 2020.05.08 06:00:00
Az a helyzet, hogy a begubozó életmóddal az jár együtt, hogy az általam fogyasztott borok 90 százalékát webshopokból rendelem. Valahogy úgy hozta a sors, hogy ezek erős zömmel külföldieket takarnak, most viszont úgy éreztem, hogy van egy sor hazai/kárpát-medencei termelő akinek rég ittam a borait.…..
drbarta 2020.12.11 16:48:22
@Hepci: Mostanában kicsit újra rárepültem a SAP borokra. Én is elég nagy palackvariációt tapasztaltam, hozzáteszem, bármelyik esetben ha ezt szóvá tettem garanciálisan cserélték a kérdéses palackot. Mindettől függetlenül egy csomó élményt okoztak idén a boraik. pl. Kükép juhfark brutál anyag, egész biztos ott lesz az évvégi toplistámon.
drbarta 2020.12.12 12:06:16
@furmintfan: Igen
Ezt a posztot még április körül írtam, az újrakezdés hevületében. Mielőtt még felrakhattam volna, a laptop több hetes kényszerpihenőre  szorult. Mire visszakaptam, addigra meg a blogolás újrakezdés helyett az addig leállított életet kellett egyik napról a másikra újrakezdeni. Néhány hónap csúszással…..
drbarta 2020.08.27 11:59:10
@Mooc: Szia! Jogos, pótoltam.
drbarta 2020.08.27 13:57:41
@aquarius71: Tavaly.
drbarta 2020.08.30 20:20:06
@Hepci: Ezek mennek ma
Szép jónapot! Rég jártam erre. Nem ígérem, hogy mostantól másképp lesz, mindenestre kipróbálom képes vagyok -e még összehozni egy posztot. :) Nehéz falat ennyi szünet után. Nem azért, mert nincs miről írni, iszok én kérem rendesen, mégha rendezvényekre szökőévente járok is. Egyszerűen változott a…..
drbarta 2020.04.28 11:36:52
@Hepci: Kösz a tippeket! Ha szembejönnek próbálok nem elfutni.
Figula Mihály boraihoz közel tízéves borfogyasztói pályafutásom több fontos, emlékezetes pillanata fűződik. Kezdjük egyből az olaszrizlinggel, a fajta komolyabb, sűrűbb arcát ugyanis az Arácsi név alatt futó boruk 2009-es évjárata ismertette meg velem. Jobbat itthonról talán azóta sem ittam, de…..
drbarta 2020.04.15 13:23:20
@Hepci: Én is így voltam vele évekig. Aztán a 2015-os evjaratban rabukkantam nehany kelloen jopofa dologra( Soskut, Lőcze) ahhoz, hogy evrol evre kesztetest erezzek rajuk nezni. A 2017-es Safrankert szinten kiemelkedoen jo volt.
A Németh Pince amolyan "underground szupersztár" a badacsonyi pincészetek között, kicsi, de erős. Ritkán vesznek részt kóstolókon, boraikat nem látjuk viszont borkereskedések, pláne hipermarketek polcain, szinte minden palackot a pincénél értékesítenek, így aki meg akar ismerkedni a borokkal és…..
No, ideje volt már valami írásfélét kipréselni magamból.:) Véletlen se törekedtem túltolni, csak úgy lazán, erőlködésmentesen, a legkezdetibb posztokra emlékeztetően kizárólag, hogy milyenek voltak a borok és nullához közelítő háttérinfót. A téma annyi volt, hogy pinot noir-okat kóstoltunk vakon.…..
drbarta 2018.12.12 11:45:27
@szergo: Szia! Megtisztelő, köszi :) A 16-os Joblot-kat frissen piacra kerülésük környékén végigkóstoltuk. Alapvetően tetszettek, a most kóstolt is tetszett, de nem annyira, hagyott mély nyomot, mint az azt megelőző évjáratok. Talán a fenti volt akkor a legjobb köztük, ezért is választottam ebbe a sorba, de nüansznyi különbségek voltak az egyes dűlős borok között. Beszédes lehet, hogy tavaly a 15-ösök után másnap azonnal rendeltem a legjobbakból, a 16-osok után nem éreztem ilyen késztetést.
drbarta 2018.12.12 16:35:58
@furmintfan: Kőből van a szívem? :)
drbarta 2018.12.13 06:29:38
@Szegediszomelijé: Tán csak nem hiányérzettel távoztál, hogy így tettél?
@emoss: Köszi:) Lehet gyakrabban kéne kiherélt borokat inni 10 rúgó/palack áron és máris lehet nyomni a hangulatot :)
Tulajdonképpen szívesen beszállnék furmintfan Balatoni nyár-sorozatába. Ha azt vesszük én is elég sokat járok mostanában arra, olykor iszok ezt-azt. Csak az a helyzet, hogy én már ezt nem blogger szemmel teszem, így nincs jegyzetelés, lelki szemeim előtt nem látok posztokat, így senki ne várjon…..
A Borrajongó Muskotályoskodás 2018.05.04 06:00:00
Rég írtam már posztot. Pedig vannak jópofa kóstolóink, meg egyébként is még iszok rendesen, szóval volna épp miről. Csak már nincs kedvem jegyzetelni, háttérinfókat kutatni, agyalni, hogyan gyúrjam mindezt rendes írássá. Most mégis megpróbálkozok újra. Mert időnként azért csak jól esne beszámolni,…..
drbarta 2018.05.04 13:31:40
@rszabi: Nem, de majdnem vettem egyet a sorba. Csak végül úgy voltam vele elég hosszú már így is. Kellett volna?

@furmintfan: Most ebben a sorban rém egyszerűnek tűnt.
drbarta 2018.05.06 08:42:56
@akov: Valóban. Pedig azt hittem ez valami különlegesebb, lokálisabban jellemző változat.

@ungert: Köszi!
Sok bevezetőt nincs mit írni. Összejött néhány témába vágó borocska, majd miután kipattant a fejemből a kóstoló gondolata még szereztünk hozzá néhányat, hogy sor legyen.   A tematika tehát épp annyi, mint a címben szerepel, évjárat-megkötés nincs, 2009-től egészen 2015-ig találni fogunk borokat. …..
Ez a poszt nem lesz éppen közszolgálati, merthogy a bor nem kereskedelmi forgalomból került hozzám. Konkrétan szintén fogorvos feleségem kapta ajándékba egy páciensétől, aki maga készítette. Az indirekt kapcsolat révén túl sok infót nem tudok mondani róla. Az illető kertjében termett kékfrankos és…..
Akkor most az lesz, hogy nekifutunk a blog történetének második tematikusan közszolgálati hetének. Az elmúlt időszakban ugyanis lenyeltünk pár palacknyi szezonálisan divatos újbort. Tettük mindezt egyrészt kíváncsiságból, másrészt pedig nem titkoltan az olvasói igények kiszolgálása érdekében is. Azt…..
drbarta 2017.11.22 22:25:33
@szergo: A Losonci 16-osokat kóstoltam, csak már nem annyira emlékszem rájuk. :)
A NYitnikék szokásos lédús gyümölcsösségével könnyen szerethető. Nem annyira kiemelkedő, mint egykor az évvégi toplistámra is felkerülő 13-as, de mindenképp ajánlott.
A Pinot-val csak futólag találkoztam. Talán olyan emlékem van, hogy picit hordósabb, picit zártabb, picit strukturáltabb lehet, mint az elmúlt években megszoktuk, de volt mellette gyümölcs is. De az is lehet, hogy ez egy másik bor volt :) Anno ebből a 11-es volt a kedvencem, de ezzel se nyúlsz mellé.
Kb 5p környéke mindkettő.
Újra itt Telmo Rodríguez remek vörösborának aktuális évjárata, amely nem csupán csípőből hozza a monastrell fajta legjobb tulajdonságait, de igen kedvező árával is fogyasztásra csábít. Nem emlékszem, melyik volt a bor debütáló évjárata, melyik volt, az amelyikkel elsőként találkoztam, ahogy azt sem…..
A szegedi Bortéren találkoztam először a tolcsvai pincének a nevével. Gyakori kóstolótársam, TiBor-barát szúrta ki őket, felfedezésre váró tokaji pince, szép neve is van, ugyan nézzük már meg egy-két borukat. Hát nézzük! Megvallom őszintén nekem nem jött be az a felvezetés, amivel meg akartak…..
drbarta 2017.10.09 18:06:38
drbarta 2017.10.11 06:40:36
@ungert: Sajnos nem. Egyébiránt a Bortér valami rettenet volt, vagy legalábbis a mi merítésünk sikerült különösen pechesre a címszereplő kivételével.
Mit keresel te Szegeden?
drbarta 2017.10.12 13:24:08
@furmintfan: Hiszen drbarta annyira szigorú :)
@ungert: Akkor tudomásul vettem. Ha lesz valami érdekes, szólok.
Hadd unalmaskodjak tovább a balatoni témával. Javarészt az előző posztok felfedezéseiből, kisebb részben korábbi helyi beszerzésekből állítottam össze egy érdekesnek ígérkező sort a klub számára. Íme:..
drbarta 2017.09.19 14:26:32
@loading: Szia, a Balatonfüredi Borheteken vettem 7 ezer valahányszáz forintért a 0.5l-es palackot. IGazából tényleg jó és érdekes bor, de még ezt az árat se éri meg hozzávetőlegesen se. Csak ezért a kóstoló kedvéért vettem belőle, mert úgy éreztem növelné a sor különlegességi szintjét :)
drbarta 2017.09.22 11:52:04
@BZoltan: Egy palack erejéig akkor megtámogattam a pionírságot.
Ilyen az, amikor a végére marad a dolgok legeleje. Történt ugyanis, hogy az augusztusi fülledt üresjáratok kellős közepén átfutottam borjegyzeteimet, és arra jutottam, hogy bár utazok éppen eleget, az utolsó tokaji látogatásom időtartománybeli elhelyezkedése a jelentől gyakorlatilag évdimenzióban…..
A friss Balassa-borok bekóstolása alatt már mellékszálként említettem, hogy részblogilag eltöltöttünk egy önkényesen előrehozott rövidhétvégét Tokaj borvidékén. Most pedig az lesz, hogy szakítunk a sokszor szükségszerű módon elvárt időrendiséggel, és nem a Szilágyi Lászlónál eltöltött első nap…..
Még május utolsó napjaiban került sor egy különös kóstolóra a Kőleves Kert emeleti termében, amiről elfelejtettem megemlékezni, de így a tomboló nyár vége felé valahogy előkerültek a jegyzeteim, és ha már így esett, egy rövid bejegyzést itt is megérdemelnek. A kóstolót…..