Regisztráció Blogot indítok
Adatok
drbarta

564 bejegyzést írt és 1961 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Sabar Borház borait viszonylagos rendszerességgel kóstoljuk szerzői körben, írni is gyakran szoktunk róluk, a pince talán már nem szorul bemutatásra az olvasók számára. A rend kedvéért - és már csak azért is, hogy ne egy mondat legyen a bevezető - azért vegyük át az alapokat.A Sabar Borházat…..
Amikor jó fél évvel ezelőtt némiképp hosszabb kihagyás után elém került egy SAP juhfark nem is sejtettem milyen jól sült el, hogy hibásnak bizonyult. Az írás nem kerülte el a szemfüles gazda figyelmét, korrekt módon cserepalackot ajánlott fel, amivel egyidejűleg rendeltem egyebeket is, hogy ne…..
A Borrajongó Mitigyak? 2020.05.08 06:00:00
Az a helyzet, hogy a begubozó életmóddal az jár együtt, hogy az általam fogyasztott borok 90 százalékát webshopokból rendelem. Valahogy úgy hozta a sors, hogy ezek erős zömmel külföldieket takarnak, most viszont úgy éreztem, hogy van egy sor hazai/kárpát-medencei termelő akinek rég ittam a borait.…..
drbarta 2020.12.11 16:48:22
@Hepci: Mostanában kicsit újra rárepültem a SAP borokra. Én is elég nagy palackvariációt tapasztaltam, hozzáteszem, bármelyik esetben ha ezt szóvá tettem garanciálisan cserélték a kérdéses palackot. Mindettől függetlenül egy csomó élményt okoztak idén a boraik. pl. Kükép juhfark brutál anyag, egész biztos ott lesz az évvégi toplistámon.
drbarta 2020.12.12 12:06:16
@furmintfan: Igen
Ezt a posztot még április körül írtam, az újrakezdés hevületében. Mielőtt még felrakhattam volna, a laptop több hetes kényszerpihenőre  szorult. Mire visszakaptam, addigra meg a blogolás újrakezdés helyett az addig leállított életet kellett egyik napról a másikra újrakezdeni. Néhány hónap csúszással…..
drbarta 2020.08.27 11:59:10
@Mooc: Szia! Jogos, pótoltam.
drbarta 2020.08.27 13:57:41
@aquarius71: Tavaly.
drbarta 2020.08.30 20:20:06
@Hepci: Ezek mennek ma
Szép jónapot! Rég jártam erre. Nem ígérem, hogy mostantól másképp lesz, mindenestre kipróbálom képes vagyok -e még összehozni egy posztot. :) Nehéz falat ennyi szünet után. Nem azért, mert nincs miről írni, iszok én kérem rendesen, mégha rendezvényekre szökőévente járok is. Egyszerűen változott a…..
drbarta 2020.04.28 11:36:52
@Hepci: Kösz a tippeket! Ha szembejönnek próbálok nem elfutni.
Figula Mihály boraihoz közel tízéves borfogyasztói pályafutásom több fontos, emlékezetes pillanata fűződik. Kezdjük egyből az olaszrizlinggel, a fajta komolyabb, sűrűbb arcát ugyanis az Arácsi név alatt futó boruk 2009-es évjárata ismertette meg velem. Jobbat itthonról talán azóta sem ittam, de…..
drbarta 2020.04.15 13:23:20
@Hepci: Én is így voltam vele évekig. Aztán a 2015-os evjaratban rabukkantam nehany kelloen jopofa dologra( Soskut, Lőcze) ahhoz, hogy evrol evre kesztetest erezzek rajuk nezni. A 2017-es Safrankert szinten kiemelkedoen jo volt.
A Németh Pince amolyan "underground szupersztár" a badacsonyi pincészetek között, kicsi, de erős. Ritkán vesznek részt kóstolókon, boraikat nem látjuk viszont borkereskedések, pláne hipermarketek polcain, szinte minden palackot a pincénél értékesítenek, így aki meg akar ismerkedni a borokkal és…..
No, ideje volt már valami írásfélét kipréselni magamból.:) Véletlen se törekedtem túltolni, csak úgy lazán, erőlködésmentesen, a legkezdetibb posztokra emlékeztetően kizárólag, hogy milyenek voltak a borok és nullához közelítő háttérinfót. A téma annyi volt, hogy pinot noir-okat kóstoltunk vakon.…..
drbarta 2018.12.12 11:45:27
@szergo: Szia! Megtisztelő, köszi :) A 16-os Joblot-kat frissen piacra kerülésük környékén végigkóstoltuk. Alapvetően tetszettek, a most kóstolt is tetszett, de nem annyira, hagyott mély nyomot, mint az azt megelőző évjáratok. Talán a fenti volt akkor a legjobb köztük, ezért is választottam ebbe a sorba, de nüansznyi különbségek voltak az egyes dűlős borok között. Beszédes lehet, hogy tavaly a 15-ösök után másnap azonnal rendeltem a legjobbakból, a 16-osok után nem éreztem ilyen késztetést.
drbarta 2018.12.12 16:35:58
@furmintfan: Kőből van a szívem? :)
drbarta 2018.12.13 06:29:38
@Szegediszomelijé: Tán csak nem hiányérzettel távoztál, hogy így tettél?
@emoss: Köszi:) Lehet gyakrabban kéne kiherélt borokat inni 10 rúgó/palack áron és máris lehet nyomni a hangulatot :)
Tulajdonképpen szívesen beszállnék furmintfan Balatoni nyár-sorozatába. Ha azt vesszük én is elég sokat járok mostanában arra, olykor iszok ezt-azt. Csak az a helyzet, hogy én már ezt nem blogger szemmel teszem, így nincs jegyzetelés, lelki szemeim előtt nem látok posztokat, így senki ne várjon…..
A Borrajongó Muskotályoskodás 2018.05.04 06:00:00
Rég írtam már posztot. Pedig vannak jópofa kóstolóink, meg egyébként is még iszok rendesen, szóval volna épp miről. Csak már nincs kedvem jegyzetelni, háttérinfókat kutatni, agyalni, hogyan gyúrjam mindezt rendes írássá. Most mégis megpróbálkozok újra. Mert időnként azért csak jól esne beszámolni,…..
drbarta 2018.05.04 13:31:40
@rszabi: Nem, de majdnem vettem egyet a sorba. Csak végül úgy voltam vele elég hosszú már így is. Kellett volna?

@furmintfan: Most ebben a sorban rém egyszerűnek tűnt.
drbarta 2018.05.06 08:42:56
@akov: Valóban. Pedig azt hittem ez valami különlegesebb, lokálisabban jellemző változat.

@ungert: Köszi!
Sok bevezetőt nincs mit írni. Összejött néhány témába vágó borocska, majd miután kipattant a fejemből a kóstoló gondolata még szereztünk hozzá néhányat, hogy sor legyen.   A tematika tehát épp annyi, mint a címben szerepel, évjárat-megkötés nincs, 2009-től egészen 2015-ig találni fogunk borokat. …..
Ez a poszt nem lesz éppen közszolgálati, merthogy a bor nem kereskedelmi forgalomból került hozzám. Konkrétan szintén fogorvos feleségem kapta ajándékba egy páciensétől, aki maga készítette. Az indirekt kapcsolat révén túl sok infót nem tudok mondani róla. Az illető kertjében termett kékfrankos és…..
Akkor most az lesz, hogy nekifutunk a blog történetének második tematikusan közszolgálati hetének. Az elmúlt időszakban ugyanis lenyeltünk pár palacknyi szezonálisan divatos újbort. Tettük mindezt egyrészt kíváncsiságból, másrészt pedig nem titkoltan az olvasói igények kiszolgálása érdekében is. Azt…..
drbarta 2017.11.22 22:25:33
@szergo: A Losonci 16-osokat kóstoltam, csak már nem annyira emlékszem rájuk. :)
A NYitnikék szokásos lédús gyümölcsösségével könnyen szerethető. Nem annyira kiemelkedő, mint egykor az évvégi toplistámra is felkerülő 13-as, de mindenképp ajánlott.
A Pinot-val csak futólag találkoztam. Talán olyan emlékem van, hogy picit hordósabb, picit zártabb, picit strukturáltabb lehet, mint az elmúlt években megszoktuk, de volt mellette gyümölcs is. De az is lehet, hogy ez egy másik bor volt :) Anno ebből a 11-es volt a kedvencem, de ezzel se nyúlsz mellé.
Kb 5p környéke mindkettő.
Újra itt Telmo Rodríguez remek vörösborának aktuális évjárata, amely nem csupán csípőből hozza a monastrell fajta legjobb tulajdonságait, de igen kedvező árával is fogyasztásra csábít. Nem emlékszem, melyik volt a bor debütáló évjárata, melyik volt, az amelyikkel elsőként találkoztam, ahogy azt sem…..
A szegedi Bortéren találkoztam először a tolcsvai pincének a nevével. Gyakori kóstolótársam, TiBor-barát szúrta ki őket, felfedezésre váró tokaji pince, szép neve is van, ugyan nézzük már meg egy-két borukat. Hát nézzük! Megvallom őszintén nekem nem jött be az a felvezetés, amivel meg akartak…..
drbarta 2017.10.09 18:06:38
drbarta 2017.10.11 06:40:36
@ungert: Sajnos nem. Egyébiránt a Bortér valami rettenet volt, vagy legalábbis a mi merítésünk sikerült különösen pechesre a címszereplő kivételével.
Mit keresel te Szegeden?
drbarta 2017.10.12 13:24:08
@furmintfan: Hiszen drbarta annyira szigorú :)
@ungert: Akkor tudomásul vettem. Ha lesz valami érdekes, szólok.
Hadd unalmaskodjak tovább a balatoni témával. Javarészt az előző posztok felfedezéseiből, kisebb részben korábbi helyi beszerzésekből állítottam össze egy érdekesnek ígérkező sort a klub számára. Íme:..
drbarta 2017.09.19 14:26:32
@loading: Szia, a Balatonfüredi Borheteken vettem 7 ezer valahányszáz forintért a 0.5l-es palackot. IGazából tényleg jó és érdekes bor, de még ezt az árat se éri meg hozzávetőlegesen se. Csak ezért a kóstoló kedvéért vettem belőle, mert úgy éreztem növelné a sor különlegességi szintjét :)
drbarta 2017.09.22 11:52:04
@BZoltan: Egy palack erejéig akkor megtámogattam a pionírságot.
Ilyen az, amikor a végére marad a dolgok legeleje. Történt ugyanis, hogy az augusztusi fülledt üresjáratok kellős közepén átfutottam borjegyzeteimet, és arra jutottam, hogy bár utazok éppen eleget, az utolsó tokaji látogatásom időtartománybeli elhelyezkedése a jelentől gyakorlatilag évdimenzióban…..
A friss Balassa-borok bekóstolása alatt már mellékszálként említettem, hogy részblogilag eltöltöttünk egy önkényesen előrehozott rövidhétvégét Tokaj borvidékén. Most pedig az lesz, hogy szakítunk a sokszor szükségszerű módon elvárt időrendiséggel, és nem a Szilágyi Lászlónál eltöltött első nap…..
Még május utolsó napjaiban került sor egy különös kóstolóra a Kőleves Kert emeleti termében, amiről elfelejtettem megemlékezni, de így a tomboló nyár vége felé valahogy előkerültek a jegyzeteim, és ha már így esett, egy rövid bejegyzést itt is megérdemelnek. A kóstolót…..
A múltkori téves kör után végül megjelentem a Balatonfüredi Borhetek nyitányán. Ismét csak megijesztettek, tulajdonképpen hivatalosan csak holnap kezdődik, ma még csak kipakolnak. De jó, mondom, hogy 13-ikát írtak kezdésnek. Azért nem fordultam sarkon, mert néhány bodénál már kinyitottak, sőt ahogy…..
drbarta 2017.08.16 18:02:06
@furmintfan: Most a nagy neveket talán egyedül a Figula képviselte, de őket ugye pár nappal korábban már leszondáztam.
Buddhára isszák magukat :))
Pillanatnyilag épp a Balatonon tartózkodunk családilag. Péntek estére kikönyörögtem, hogy bemehessek pár órára a Füredi Borhetekre plusz még fuvart is kapjak. Megkaptam.  Aztán a Tagore sétányon akárhogy kerestem nem sok nyoma volt borfesztnek. Némi kérdezősködés után pofáraesés, sajnos benéztem a…..
Az erdőbényei új élmények mellett régi ismerősök meglátogatására is időt szakítottunk, egy családi borászat és egy nagybirtok képében. A Bott Pince és a Tokaj Oremus is rendszeresen szerepelnek a blog hasábjain, bemutatni aligha kell őket, de azért 1-2 újdonságról szó esik majd lentebb.  Ráadásul a…..
Mindig speciális dolog, amikor nem frissen összevásárolt borokból tartok kóstolót, hanem olyan tételek kerülnek terítékre, melyek személyesebbek. A most következő borok zöme meghatározó élmény volt fiatalon, az utolsó palackokat több tétel esetén is immár hosszú évek óta tárolgatom, dédelgetem, hogy…..
drbarta 2017.05.08 07:16:23
@mézesbandi: Köszi a visszajelzést. Sajnos a maradék 3 palack már évek óta lecsúszott, ez volt a 4-ből az utolsó :(
drbarta 2017.05.08 14:17:12
@furmintfan: 08-osokból is össze lehetne válogatni egy odaxxszósabb sort :)
@rszabi: Aszúkat most direkt nem raktam a sorba. Nekem is mindig bejött a Szepsy a cuvée-ben a muskotályos csavar, bár most még intenzívebbnek éreztem, mint valaha. Az is érdekes, hogy akik nem szerették gyakran azzal is érveltek, hogy amiatt fog gyorsabban öregedni, kevésbé szépen érni. Most pedig tíz évesen is csupa primer életöröm.