Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mat2

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mandiner blog Az enyingi modell 2009.02.09 08:44:00
 A szombati (vasárnap hajnali) veszprémi mészárlás sokkolta az országot, pedig nem a semmiből jött, spontánul összeverődött csoport gyilkolt Veszprémben. Tavaly nyáron az enyingi és környékbeli cigányok emlékezetes egészségügyi sétát tettek Siófokon, a Petőfi…..
 Egy 30 fős csoport támadt az Iváncsik Gergő kisfiának születését ünneplő veszprémi kézilabdacsapat tagjaira egy szórakozóhelyen. A csapat román beállósát, a 26 éves Marian Cozmát halálra késelték. A második számú, horvát kapust, Ivan Pesicset vesén szúrták, el…..
Mat2 2009.02.09 11:52:11
Soroljunk.

Kezdjuk az elejen. IGENIS, vannak tisztesseges ciganyemberek. Meltatlan, sot gyalazatos lenne, ha oket olyasmi miatt erne tamadas, amirol nem tehetnek.

Es vannak cigany szarmazasu bunozok, akiket nem azert kell megbuntetni, mert ciganyok, hanem azert, mert bunozok.

Lehet, hogy leegyszerusites, de a ciganysagot legalabb 3 csoportra lehet osztani (onkenyesen)
- tisztesseges, es beilleszkedni torekvo emberek
- veszelyeztetett emberek, akikbol eselyes hogy bunozo legyen (pl. legalisan nehezen el meg)
- koztorvenyes bunozok.
Namost en nem tudok itt konkret szamaranyokat mondani, de a jozan esz azt sugja, hogy ezzel a harom csoporttal mashogy kell kommunikalni:
- az elsot segiteni, biztatni es tamogatni
- a masodiknak vilagossa tenni, hogy veszelyben vannak (ti. hogy bunozokke valnak), es SAJAT FELELOSSEGUK, hogy ne legyenek, ha kell segitseget is kerjenek
- a harmadikat megbuntetni, pont.

A "ciganybunozes" szo azert nem szerencses, mert "a" ciganyokat mint olyanokat megbelyegzi. Azt is, aki tisztesseges. DE IGENIS vannak sajatsagai a cigany bunozok altal elkovetett bunoknek, ezt nem szabad tagadni, mert ez csak biztatas az ilyen maffiozoknak!

Ha csak ugy ciganyozunk, azzal egyet erunk el: hogy minden tisztesseges, vagy akar ingadozo cigany embert a gazemberek oldalara allitunk. Sokkal okosabb lenne elerni, hogy ok maguk, a sajat erdekukben(!) hatarolodjanak el, sot, forduljanak szembe azokkal, akik miatt a normalisakat is tamadas eri. Ez a mi felelossegunk is. Minel inkabb lehatarolhato, elszigetelheto egy bunozoi reteg, annal nagyobb az esely a megfekezesukre.

Es a borton ne legyen szoc. foglalkoztato. Talan durva, de en igazabol azt szeretnem, ha a bortonbe kerulok szembesulnenek a tettuk kovetkezmenyeivel. Ugy ertem, _igazan_, hogy megtornenek miatta. Abbol meg kijoket egy "megjavult" ember.
Egyebkent meg csak tovabbkepzo.

udv,

Hellóka! :-) A hétvégén visszatértem a remek kis ausztriai síelésből, amit a Társaságom egy tagja szervezett. Természetesen esténként sokat ittunk és rengeteget ismerkedtünk az Activity nevű társasjáték örömeivel. Volt rengeteg rágcsa, különösen az Anita által sütött…..
Vannak, akik szeretik a csapvizet, esetleg az ásványvizekben nem bízván szívesebben fogyasztják a hagyományos, vezetékből folyó vizet. Azonban nem mindenhol tehetik meg, hogy egy ebéd elfogyasztása után kedvenc italukkal öblítsék le a napi menüt. Lenti levél íróját a jelenleg…..
Mat2 2009.01.09 16:24:03
@Beetlejuice:
Megértő hozzáállás, de egy vendéglátó nem lehet ilyen kisstílű. Napi x vendégen bekasszírozott y Ft haszon mellett 100-200 Ft "elmaradt haszonért" rossz hangulatot kelteni a vendégben?

Sosem bírtam felfogni, hogy pl. miért éri meg az alapanyagon spórolni. Lehet, hogy 200-500 Ft-tal nagyobb egy adag költsége, de ezt a felárat szívesen kifizetem, ha a másik alternatíva az ugyanennyivel olcsóbb, de ehetetlen szar.

Vagy ez nagyon egyedi hozzáállás?
 A közgondolkodásban - a történelemkönyvek és a kosztümös filmek tanúsága szerint - a kurucokhoz általában pozitív kép tartozik. A labancok meg egyértelműen negatív figurák, árulók. Tokfalvi ezt állítja a feje tetejére, aktualizálja és még a későbbiekben itt, itt és…..
Mat2 2009.01.05 16:50:51
Apró pontosítás: az "evangelical" nem "evangelikus", hanem "evangéliumi". Az 'evangélikus' egy felekezet, az 'evangéliumi' egy felekezetek közötti keresztény irányzat (en.wikipedia.org/wiki/Evangelicalism ).

Sajnos elég gyakran a "fundamentalista" szinonimájaként használják, pedig eredeti szándéka szerint harmadik utas megközelítés a fundamentalista és a liberális kereszténység mellett.
Az ingatlanhirdetések nyelvi trükkjei, eufemizmusai akár egy külön blogot is megtölthetnének (mint mondjuk a szleng), mi most azonban csak egyetlen posztot szánunk a témának - igaz azt folyamatosan bővíteni szeretnénk. Alapanyagaink többségét kommentek adják (főleg innen -…..