Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cserszegi Óvszeres

0 bejegyzést írt és 97 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
comment:com Ki vagyok én? 18+ 2011.02.03 10:00:00
Ki az a sorozatszereplő, akit mostanában iszonyú vicces karakteréért imádunk, de az ugrás utáni képen a farkát szorongatja fájdalmas arccal?..
Ausztráliában élő szakértő olvasónk, Halász Attila, akit európai néven ismerhetnek hozzászólásaiból, múlt szombaton már fölkeltette többek érdeklődését azzal, hogy elárulta, borklubjuk idei évzárójára egy Hollóvár-borral készül. Alább olvashatják Attila részletes…..
Bussay László a jó magyar bor egyik veteránja. Csörnyeföldi Szürkebarátja pedig bejáratott magyar klasszikus, amelyet én minden évben kötelességszerűen megvásárolok azzal bíztatva magamat, hogy egy „vertikálisra” gyűjtök (az eredmény: egy újabb porlepte doboz a…..
Két fehér házasítás ugyanattól a pincétől - mindkettő 2008-as. Az egyik újbor, már november óta kapható és csavarzáras. A másik parafát kapott és bár friss, tartályos fehér, azonban nem kellett annyira sietnie, nem újbor. Nagyjából egy árban vannak - a Bortársaságnál most…..
Az olasz borügyi értesítő, a Winenews arról tudósít, hogy 2007-ben, két év pangás után a mezőgazdasági területek ára ismét nőtt. Az INEA (nagyjából: országos agrárgazdasági intézet) jelentése szerint az olasz termőföld átlagára meghaladta a 17 ezer euró per hektárt.…..
Igen, jó kérdés. Minden alkalommal feltesszük magunknak, ahányszor csak ehhez a fajtához nyúlunk. Már a merlot-jegyzetekben írtam, hogy ez a két fajta mostanában tarol a kedvencek között. Talán azért, mert itt a legkönnyebb viszonylag kis erőfeszítés árán nagy élményekre szert…..
Amikor 2006 nyarán berúgtam a rizlingodisszeát, az aktuális olaszrizlingek olyan messze voltak a bülbülszótól, a fülolajtól, hogy az árbochoz kötözésről meg a fülbe viaszról már ne is beszéljünk, mint Makó Jeruzsálemtől. Azóta nagyot fordult a világ, és egy kisebbet az…..
Cserszegi Óvszeres 2008.12.31 11:16:25
@drbarta: A 2007-es Bussay tramini és szürkebarát tényleg más, sőt talán gyengébbek is, mint a 2oo6-os társaik. Viszont a 2007-es olaszrizling meg most lett a legnagyobb, és rajnai is csodálatos. Ilyen dolog ez, nincs két egyforma év.
Ebben a pillanatban jutott eszembe, hogy pontosan egy évvel ezelőtt milyen szívesen társalogtak kommentezőink arról, ki mit tesz az asztalra. Hátha most is kialakul az ünnepi diskurzus. Felütésképpen: nálunk libacomb lesz aszalt szilvával és puliszkával, desszertnek bejgli, bornak…..
Aki próbált már a fővárosban megbízható bárányhúst venni, az tudja: komoly utánajárásra van kárhoztatva az egyszeri vendéglátó, ha ilyen vacsorával készül. Márpedig mi báránylapockát sütöttünk, és kuszkuszt pakoltunk még a tányérra. Mellé kétesélyes fajtabort…..
Cserszegi Óvszeres 2008.12.18 15:37:50
Hadik András néven új szerző mutatkozik be a MA e-hasábjain. Szűzposztjában legszűkebb szakterületével, a rajnai rizlinggel foglalkozik. Épületes szórakozást! A rajnai rizling mint borfajta Magyarországon eléggé háttérbe szorult. „Nagy" bort ebből a szőlőfajtából…..
Cserszegi Óvszeres 2008.12.11 10:40:02
Csókolom!

Mielőtt bárki nacionalizmussal, meg egyéb baromságokal vádolna, (mint múltkor)szeretném elmondani, hogy szerintem a buta írásokkal és a felkészületlenséggel az a baj, hogy ártanak. Úgyanúgy persze, ahogy a mostanság külföldön kirobbanó boros botrányok. (lásd: pl. magas nehézfémtartalom a magyar borban, velezvines botrány, stb.) A baj ezekkel a történésekkel ugyanaz, mint a nyolcszáz Forintos Tokaji Aszúval: ártanak és nem a jó borról, hanem a pancsról szólnak. Azt kéne már észrevenni, hogy a bortörvény bénaságai és a rossz szabályozások és könyelmű minőségi kategóriák ellenére, Magyarországon nagyon sok a jó bor. Ez nem túlzás, ez van ma, és minden bizonnyal fejlődünk még, mert van hova és érdemes. 7-es alkohollal az igyon Rajnait, aki akar! Egyébiránt nem értem, hogy mi a baj egy kicsit magasbb alkohollal, ha egyszer a bor harmonikus. Kit bánt az az alkoholtartalom, hm? Az absztinensek szemét a címkén, vagy ki a jó fenét? Azt meg nem árt tudni, hogy az alkoholtartalmat nem úgy töltik hozzá egy minésőségi borhoz, hanem az olyan lesz, kivéve, ha közben leállítják az erjedést. De kérdem én, hogy miért is kellene nekünk félédes, édes rajnaiakat inni? Miért nem ihatunk mi testes, száraz fehérbort magas alkohollal akár? (ami úgy is a magyar bor megálmodott jövője és)
Egyébként meg, hogy itthon ne lennének jó Rajnaik? Ha egyszerűbbeket és simulósabbakat akarsz, ott van pl. a Vivamusé, vagy akár Salánkié. Ha bonyolultabbat, akkor ott van pl. a Pannon Bormustra egyik csúcsbora, Bussay doki 2007-es rajaija. De nyugodtan rámehetsz akár a Nyári Pincészet, vagy a Maurus rajnai rizlingjére és ezzel a sornak még egyáltalán nincs vége.
Már megint miről beszéltek? Gondolkozzatok vagy igyatok egy sört! Mire jó ez a felesleges problémakeresés?
Barta Károlyról volt már szó az Alkeszen, a mádi Király-dűlőről pláne, de felidézzük. Barta az az ember, aki újratelepítette Tokaj-Hegyalja egyik leghíresebb és legtöbbre hivatott termőhelyét. Neki köszönhető tehát, hogy amikor az ember Miskolc felől megérkezik a…..
Cserszegi Óvszeres 2008.12.03 10:26:04
Elszaporodtak az utóbbi időben a vörösboros posztok, úgy néz ki minden, mintha az elfehéredést gyakran kifogásoló olvasóink kedvére tennénk – pedig jó nagy szerepe van ebben a véletlennek is. Jelen esetben például annak, hogy a Bortársaság vezérkara meghívott engem arra a…..
A Művelt Alkoholista Déli Végek 2008.11.03 10:00:00
Lelkes hozzászólónkat, Dagadtost felkértük, hogy ne csak az igét ossza kötetlenül, hanem bőséges kóstolásaiba vigyen rendszert. Önmagát meg nem hazudtolva, elsőre rögtön szeretett Villányába vágta a fejszéjét, röpködnek az allier-i forgácsok. A poszt egyik érdekessége,…..
Cserszegi Óvszeres 2008.11.04 07:29:13
Az alábbiakban olvasható "magyarázatot" Albert gazda szerzette az Alföldi Merlot által megálmodott "pontrendszerhez". A magyarázat tartja magát, ám a referenciaborok listája értelemszerűen rendszeres frissítésre szorul. A választás a kóstolt borok tengeréből…..
Cserszegi Óvszeres 2008.10.27 17:42:38
Aki nem talál ma Magyarországon 100 pontos bort, az igyon inkább kofolát! Hála az égnek annyi, de annyi mára a klasszis itthon, csak nem kellene annyira izének lenni. Nagy baj az, hogy mindig a külföld seggét nyaljátok, meg csak a több tízezres boroktól vagytok oda és vissza, na jó, meg egy-két hatputtonyos... Gyerekek, a földi halandók nagyrésze életében nem kóstol ilyen borokat, és ti is jól tudjátok, hogy mennyi a marketing és mennyi valós tartalom sok csillagászati árú borban.(Nem Szepsyről beszélek természetesen) Röhej az, hogy a külföldi boros sajtó már lassan többre értékeli a magyar borokat, mint a hazai. Szerintetek rendjén van ez így? Nem dícsérem én túl a hazai helyzetet, van egy csomó csapnivaló bor és sokat kell még fejlődni, de hol vagytok ti, amikor egy jól sikerült Fekete Béla, Bussay, vagy mondjuk Tamás bort kéne kóstolni. És ma már nem csak fehér fronton, miért nem cuppantotok be egy Polgár kadarkát néha napján, vagy valami jó Pinot-t, mert abból is gyönyörűek vannak itthon. Már az Isabelle Legeron is itt szürcsöl és a Travel Channelen is ott lesznek már a magyar borok. És ne haragudjatok a kritikáért, de az is lehet, hogy nagyon rosszul kóstolok, de egy hónapban legalább egyszer iszom átkozottul jó magyar bort, megfizethető áron. Iszom külföldi borokat is, és az élmezőnyünk szerintem nincs lemaradva, különösen, ha a vaskos, száraz fehér vonalat nézem. Aztán meg van egy csomó külföldi cimbora, akiknek nagyon bejönnek a magyar borok. Múltkor borhoz értő angolokat és amerikaiakat sikerült úgy elvarázsolni 4-5 palack Légli Blanc-al,(pedig az nem is egy nagy kaliber) hogy rommá itták magukat a szerencsétlenek. Most mondjátok meg, hogy akkor mi van és írjatok nekem szerintetek 100 pontos bort. Ígérem, beszerzem, lekóstolom, ha akarjátok még el is küldöm Nektek a leírását. De remélem, hogy az valami olyat nyújt. hogy... na ez az, szóval akkor mit is tud egy MA féle 100 pontos?
Akárhogy is szeretném, nem tudom levetkőzni az úgynevezett bioélelmiszerekkel kapcsolatos averzióimat. Hiába van divatja, hiába próbálja nekem bárki bárhogyan adagolni, nem igazán hiszek benne. És ennek tapasztalati okai is vannak, illetve főleg azok vannak. Az össznépi őrületbe…..
Cserszegi Óvszeres 2008.09.28 17:55:03
Kedves Bob! Kérlek ne vedd személyeskedésnek, de én úgy érzem, hogy ha valamiről ír az ember, akkor annak előtte olvasson utána legalább egy kicsit. Az ökörszar, meg a holdtölte az már biodinamika-kategória, kevered a szezont a fazonnal. A bio bor röviden annyit jelent, - ha a szőlőt nézzük - hogy gombaölésre nem lehet szisztemikus szereket használni, csak kontakt cuccok jöhetnek szóba, nevezetesen csak kén meg réz, aztán annyi. Nincs gyomírtó, a lombtrágyák köre is korlátozott, műtrágya egyáltalán nincs. Ha hiszel benne, ha nem, a szőlő így is terem, pláne ha egy rezisztens szőlőfajtáról van szó. Számtalan vizsgálat megállapította, hogy a bio esetében a gyümölcsben, illetve majdan a borban előforduló szermaradvány töredéke annak, mintha konvencionális, vagy akár integrált gazdálkodásban termesztik a szőlőt. A biogazdálkodás, sőt mára a biodinamika egyébként nem véletlenül terjed, de erről talán érdemes lenne olyan embereket is megkérdezni, mint Lőrincz György például, aki sokak mellett már foglalkozik biodinamikus gazdálkodással is. A Hilltop az viszont még mindig nem ez, az szimplán bio. A véleményeddel amúgy nincs baj, csak egyszerűen elavult és a világ fejlettebb részein és mára itthon is azon már rég túl vannak, hogy a biogazdálkodást a rothadt, vagy a kukacos gyümölccsel azonosítsák. A Hilltopnak már régóta van ez a bora, ittam már én is, és talán nem nagy eresztés, de attól, hogy reduktív még lehet benne bármennyi alkohol is, mert a bianca tényleg kiváló cukorképző. Magyarországon egyébként a Biokontroll Hungária a biogazdálkodások ellenőrző szerve, amin az ő logójuk rajta van, nyugodtan megveheted. Az a helyzet, hogy amennyi vegyszert manapság megeszünk, tényleg nem mindegy, hogy mi milyen minősítésű, mert akárcsak bármi másban, a végeredményben, jelen esetben a borban minden kimutatható. A bio nem hit kérdése, hanem egy működő rendszer, csak hát néha érdemes lenne utánanézni a tényeknek.
A magyar ember olyan, hogy meg akarja mutatni az úgynevezett világnak. A magyar embernek Nobel-díjas író kell, Puskás Öcsi tucatjával, szupersztár a popzenében, hetedhét országra szóló piros konyha. A magyar ember szeretné azt is, ha közel és távol mindenki megtudná, sőt…..
A Művelt Alkoholista Örömborok 2008.07.09 09:47:00
Ímmel-ámmal megpróbálok érvelni, de nem falazok a lólábnak, ahogy Gertrude Stein mondaná: a kedvenc az kedvenc az kedvenc az kedvenc. Vesszen hát a mérték, éljen az elragad! Kedvencek között is legkedvesebb montalcinói borászatom a Lambardi. Minden klappol: kapálható méret,…..
Ha zöldveltelinik és osztrákok, akkor nem hagyhatom ki Wachaut. A világért sem tenném. A borvidékről korábban már olvashattak itt egy kiváló áttekintést, kedvcsináló élménybeszámolót és képeket pedig itt nézegethettek. Nekem most csak egy palack bor jutott, de legalább a…..
A koncepció az volt, hogy két Konyári borral, egy villányi cabernet franc-nal, illetve egy spanyol és egy olasz globálpince középárasával fölszerelkezve bemérem a gyümölcsbomba-küszöböm. Minthogy nem szeretnék belefásulni a tanninzsák püfölésébe, a terroir krédó…..
A Művelt Alkoholista Időt kérnek 2008.05.01 07:47:00
Két vörösbort bontottam a Tamás pincétől. Igaz olaszrizlingjeik miatt szoktuk őket emlegetni leginkább elismeréssel, vannak nekik vöröseik is. És nem is csak a vannak még, illetve ahhoz képest, hogy kategóriában. Tavaly nyár elején jártam náluk Csopakon, akkor még fiatalnak, ám…..