Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Márk József

32 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A csíksomlyói kegyhely himnusza. (P. Timár Asztrik OFM minősítése.)Amikor a kegytemplomban rákezdik a hívők az Eljöttünk hozzád, Szűz Anyánk, Hallgass meg minket, s tekints ránk kezdetű máriaéneket nem is tudják, hogy e dallam szerzője a szomszédos kolostor egyik közeli szobájában éli…..
Himnusz Márton Áron püspök emlékére.Márton Áron, boldogemlékű püspökünk születésének 100. évfordulója emlékére, (1896-1996)  himnusz megírására…..
Huszonöt éve tartják a két Somlyó hegye közti nyeregben a zarándoklatotHargita Népe 2018. máj. 19. (Sarány István)Az idei pünkösdszombati búcsú a két Somlyó hegye közötti…..
MÁRK JÓZSEF OFM MÁRK JÓZSEF OFM 2018.09.26 13:54:00
Ezt az oldalt azzal a szándékkal nyitom meg, hogy magamról, Istennek szentelt életemről közöljek ismertetéseket. Nem a hiúság, vagy a tündöklés szándéka vezet, hanem csak az, hogy elmondjam, hogy egy 90…..
                       Negyvenkét év Csíksomlyón. (1970-2012)             Tizennégy év…..
10 ÉVE KEZDŐDÖTT AZ ELSŐSZOMBATI MÁRIA KÖSZÖNTŐ2008 októberében tartottak először elsőszombati Mária-köszöntőt Csíksomlyón. Azóta esetenként két-három ezer ember is összegyűl, akik nem turisztikai látványosságot keresnek, hanem hitük gyakorlását, Szűz Mária tiszteletének nyilvános megvallását. A…..
Három képben mutathatom be búcsús élményeimet csíksomlyói pünkösdi zarándoklásommal kapcsolatban:  az 1940-es, az 1970-80-as és az 1990-es években nyert emlékeimet.1940-ben, mint…..
P. Márk József nyugalmazott ferences atya, akit a legtöbben József atyaként ismernek, több mint negyven éve a csíksomlyói ferences kolostor lakója. A kolostor, a kegyhely, a kegytemplom múltjának kutatója…..
      Csíkszenttamáson születtem 1927-ben. 1945-48-ban tanítóképzőt végeztem Csíksomlyón.  Itt megismertem a ferenceseket, 1946 szeptember 1-én felvételt nyertem a ferencesekhez. 1948-ban…..
MÁRK JÓZSEF OFM MÁRK JÓZSEF OFM 2018.08.30 12:18:00
A kegytemplom két tornyában lévő négy harang adatait. Ez annyiban elrejtett, hogy csak az láthatja meg, akinek megadatik, hogy fölmenjen a tornyokba. Bizonyára lesz olyan olvasóm, akinek számára érdekes ez a…..
Látható a somlyói ferences kolostor folyosóján két nagyméretű faragott kő. Az egyik oszlopfő volt, valahol, valamikor. A másik oszloptő. Mindkettőn cikk-cakkos vésetek vannak, amelyek valamit jelentenek.…..
Ez már teljes valójában rejtett tudósítás:  Volt egy sima, lapos kő, amelyen ez a bevésett felírás állt: CC 1208.  XVIII. századi történetírók emlegetik ezt a követ: P.…..
Renkívüli építésteknikai alkotás található a kegytemplom hajójának bolthajtása felépítésében: Fából van megalkotva, gipsz vakolattal alul-felül bevonva. Erős József…..
A kegytemplom egyik igen jelképes bútora a szenvedő Jézus oltára. Az oltárkép a vállán keresztet hordozó Jézust ábrázolja. A keresztre rá vannak írva az emberiség bűnei. Jelzi, hogy…..
A mellékoltárok főképe fölött van egy kisebb kép női szentekkel. S Apollónia, S Sára, S Juliánna, S. Erzsébet látogatása. Vajon, véletlenül festette oda az alkotó?  Nagyon is tudatosan.…..
MÁRK JÓZSEF OFM Felíratok 2018.06.06 11:01:00
Közismert dolog, hogy a kegytemplom belső butarzatát, az oltárokat, Papp Miklós, brassói oltárfaragó és egyben oltárkép festő mester készítette. Ami jellegzetes benne, hogy a szószék…..
MÁRK JÓZSEF OFM BASILICA MINOR 2018.06.06 10:59:00
           Rómában négy Basilica Major (Nagybazilika) van: Szent Péter bazilika, Szent Pál bazilika, Lateráni bazilika, Sancta Maria Maggiore (Mária Nagyasszony) bazilika.Basilica minor (Kisbazilika) a…..
Vannak a csíksomlyói kegytemplom és kolostor területén, a nagyközönség által eddig még nem ismert tárgyak és alkotások. Ezeket szándékozom napvilágra hozni abban a reményben, hogy az…..
Megható a keresztaljai csoportok búcsúzása a kegyhelytől, különösképpen a kegyszobortól. Valóságos drámai jelenet alakul ki, ahogyan megköszönik a Szűzanyának a nála kegyelemben…..
A hívek a búcsújáróhelyről szentelményeket szoktak magukkal vinni: önmaguknak oltalmazó emlékeztetésül, az otthoniaknak pedig búcsúfiául, kegyelmi ajándékul.  -  A szegedi…..
Mint érdekességet ismertetjük azt is, hogy a kegyszobrot századokon át öltöztették. Mit jelent ez?  Díszes ruhát készítettek a kegyszobor számára. A liturgiai időszaknak megfelelően, adventben…..
Már a régi pogány népek szerették a közösségi ünnepléseket. Így a körmeneteket, felavatási ünnepeket, tömeges szórakozási összejöveteleket. (Amfiteatrumok, lovagi tornák,…..
Megemlékezünk még némely népi hagyományról, szokásról, amelyek a búcsújáró helyeken, a kegyszoborral, vagy a történelemmel  kapcsolatban maradtak fenn a gyakorlatban:Általános…..
A “Napba öltözött Asszonyt”. (Sz. János ap. Jelenések, 12, 1.)Már a III. században tagadni kezdték az eretnekek Szűz Mária Istenanyaságát. A középkorban megismétlődött ez az eretnek…..