Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gillemot lányok

20 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Régóta nem jelentkeztünk, pedig van mit mesélnünk. Kezdjük talán ott, ahol véget ért az utolsó bejegyzés. Akkor még csak reménykedtünk, hogy a herkülesfürdői kirándulásunkon a találkozás a történész úrral mesebeli véget érhet, hogy talán megírja a családunk történetét a következő könyvében. Nos, úgy…..
Teljes volt ez a pár nap Herkulesfürdőn, nem volt hiányérzetünk, ezért igazán nem gondoltuk, hogy még vár ránk egy kis meglepetés. Még egyszer utoljára bementünk a központba megtölteni a palackokat forrásvízzel és teljesíteni egy rokon kérésére azt a küldetést, hogy vigyünk haza egy kis…..
Hosszú ideje terveztük, hogy eljövünk Herkulesfürdőre, ahol a dédnagymamáink felnőttek. Ahogy ezt már korábban leírtuk, közös üknagyapánk itt volt főkertész, a nevéhez fűződik számtalan rózsafajta keresztezése, erről itt meséltünk. Herkulesfürdő termálforrásairól nevezetes, Ferenc József és Sissi is…..
Mostanában egy kicsit nehezebb megfogalmazni a gondolataimat. Pedig intenzíven zakatolnak bennem az elmúlt hónapok eseményei. Belevetettem magam komolyabban is a témába, voltam előadáson Örökölt sors, Andi unokatesómnak köszönhetően – és olvastam tudományos könyvet is - Ős-szindróma - rengeteg…..
Most egy olyan történetről számolunk be, ahol tele maradtunk kérdőjelekkel, annak ellenére, hogy lelkesedésből most se volt hiány. Az ember érzi, hogy van előre, csak nem tudja mindig, hogy merre, és ott mit talál. Ez nagyon izgalmas, és legfőképp addiktív, nehéz leállni ilyenkor a kutakodással s…..
A millennium körüli időszak sokáig nagy varázslatban tartott minket, hiszen jó darabig ki se fogytunk az anyagokból. Barbi mestere lett annak, hogyan kell jól keresni, és a semmiből is mindig elővarázsolt egy-egy születési, halotti anyakönyvi kivonatot vagy keresztlevelet. Gyönyörködtünk a régi…..
Amióta megtudtam, hogy nem csak ükapánk volt rózsakertész, hanem egy egész rózsakertész klánnal állunk szemben, azóta foglalkoztat, miért épp a rózsa? Készültem is egy ideje, hogy ezt a témát feldolgozzam, amikor a minap egyszer csak beugrott, hogy ugyanezen a családi vonalon nagypapám felé ágazva…..
Nagyon intenzív négy hónap van mögöttünk Zsófival, nem volt olyan nap, amikor ne találtunk volna valami izgalmasat a családunkról, amit persze folyamatosan elemeztünk, megfejtettünk, helyre raktunk. Közben pedig ismerkedtünk, sokat beszélgettünk, egyre jobban megismertük egymást és magunkat.…..
A családkutatásnak szomorú, sőt, ahogy a következő példa mutatja, néha egészen krimibe illő pillanatai is vannak. Mivel szervesen a családhoz tartozó történetről van szó, közzétesszük, ám az a rokon, akiről most szó van, nem szeretné magát felfedni. Nem azért, mert ne vállalná, hogy min ment…..
A családkutatásban azért akadnak vicces pillanatok is, például amikor a csupa pozitív megerősítéstől megittasulva Barbival egy időre komolyan elhittük, hogy még egy pingvinfajt is a Gillemot-król neveztek el. Pedig bármennyire is lehetetlenül hangzik, kicsit kétkedve ugyan, de jó darabig ebben a…..
Akárhányszor átmegyek nagynénémhez, mindig nagy kincsekre bukkanok nála. Nagyon szeretem hallgatni a régi történeteit. Megint előkerült például egy olyan kép, amin rajta van Zsófi apukája, nagyija és nagynénje is. Még mindig hihetetlen, hogy a kollégám a rokonom. De mondjuk a sorrend már…..
Miután megtaláltuk híres rokonainkat, Ferencet, Lászlót, Vilmost és Lajost, szépen lassan kezdtek előbukkanni a régi cikkekből a Gillemot lányok is. Margit, Mici, Magda, Irénke, Jozefa, Sarolta. A Gillemot lányokat a cikkek szűkszavúan említik, szinte mindig valamilyen bál résztvevőjeként sorolják…..
A döbbenet az, hogy a családkutatásban az ember nagyon hamar eljut arra a szintre, hogy megérti, mindannyian rokonok vagyunk valahol… Olyan emberekről derül ki, hogy rokonok, akikről nem is tudsz, ki tudja, közülük hány járkálhat az utcán, dolgozhat még a munkahelyen, vagy akár lakhat veled egy…..
Ebben a bejegyzésben most mind a kettőnk szemszögéből olvashatjátok a hogyantovábbot. Teljesen bepörögtem, ezerrel szörföztem a neten. Anyutól annyit tudtam, hogy Gillemot Ferenc a rokonunk, de a pontos rokoni szálakat, nem tudta. Szerencsére rábukkantam a Facebookon Gillemot Ferenc Centenárium…..
A következő napok begyorsultak. Barbi a nagynénjénél egy kincsesbányára bukkant, és csak úgy özönlöttek a jobbnál jobb fotók a telefonomra tőlük, nem győztem kapkodni a fejem. Sosem látott képek kerültek elő, amelyeken az én rokonaim köszönnek vissza fiatalon, továbbra is hihetetlen élmény. Közben a…..
Lebukásunk történetét már megírtuk Zsófival mind a kettőnk szemszögéből, a kollégáknak pedig megköszöntük már többször is a családegyesítést. :) De van itt még valaki, akinek a „segítsége” nélkül mindez nem történhetett volna meg. A dédnagypapám.  Mindig is nagyon büszke voltam rá. Gyerekkoromban…..
Zsófival közös üknagyapánk Gillemot Lajos rózsakertész volt és számtalan rózsafajtát nemesített.  Ahogy egymásra találtunk Zsófival azonnal rákattantunk az Arcanum Digitális Könyvtár archívumára és szívtuk magunkba a múltat és éjszakánként elemeztük a cikkeket. A kedvenceink közül meg is osztanék…..
Másnap reggel, az ébresztőtől felriadva félálomban ránézek a telefonomra, és az első, amit látok, egy fénykép apukámról, amit Barbi küldött. Akár álmodhatnék is, annyira valószínűtlen, egy kolléganőm, akit még alig ismerek, apukámról őriz fényképet a telefonján. Tegnap még a harmadunokatestvérem…..
Egészen szürreális, amikor ülsz a kollégákkal a munkahelyeden a konyhában, és a családotokról beszélgetve kiderül, hogy van egy rokonod a cégnél, akiről azt sem tudtad, hogy létezik… Pedig ez történt pontosan. Másfél hónapja voltam az új munkahelyemen, amikor is négyesben töltöttük az ebédidőt,…..
  (a bal oldali képen a nagymamáink láthatóak, a mi közös képünk pedig egy céges buliban készült) „Szia Barbi, kicsit bonyolult hogyan, de kiderült, hogy állítólag neked rokonod Szilvay Kornél, aki a poroltót feltalálta? Mert nekem is… :) Egész pontosan nem vérrokon, csak a felesége… :)” Ezzel…..