Regisztráció Blogot indítok
Adatok
omborz

0 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nyári ismétlőválogatás utolsó előtti Napi érdekese elképesztő mennyiségű, 91 fotóval! Az egykori Észbontó cári Oroszország sorozat befejezésekor - ami a kommunista hatalomátvétellel ért véget - ígértem, hogy a folytatásban a Szovjetunió "viselt dolgaival" is foglalkozom majd. A mai válogatásban…..
Már 8 éve hogy kikerült a blogra a hetvenes évek elejét a rendőrségi razzia szemszögéből bemutató alábbi képválogatás: Razzia! A szó, ami a hatvanas-hetvenes években még komoly ijedséget okozott sokaknak például egy éjszakai szórakozóhelyen, vagy egy vonaton. Ezekben az akciókban a rendőrség…..
1850-es évek. A Levi's farmergyár első dolgozói..
1914. Villamos New Yorkban a Broadway és a 242. utca kereszteződésében..
1960. Steve McQueen és felesége Neile Adams egy 1957-es Mercedes Benz 300SL Roadsterben, New York utcáin..
1888. Bölénycsontok vasúti szállításra várva a kanadai Albertában. Az észak-amerikai kontinensen a fehér ember megjelenésének idején még mintegy 60 millió bölény élt, léteztek 100-200 ezer egyedből álló csodák is! 1900-ra kevesebb mint ezer példány maradt, de mostanra már mintegy 120 ezer állatot…..
A mai képválogatás tematikus lesz. Fotók a második világháború végéről: 1945.május 15. A Vörös Hadsereg fotósai Berlinben, a Brandenburgi kapunál ..
omborz 2023.01.23 10:36:58
@queenagi: vagy érintett vagy valamiképp, vagy van lelked.
Minden szavaddal egyetértek!
1917. II. Miklós cár lányai kopaszon a Carszkoje Szeló-i Sándor palota udvarán. Állítólag himlőjárvány miatt borotválták le nemcsak a lányok, hanem Alekszej cárevics haját is. A kivégzésükkor alig 12-14 centiméteres lehetett a hajuk a testvéreknek, így a legtöbb játék- és dokumentumfilmben, hosszú…..
A nagyüzemi bútorgyártás meghonosítója és a bútorművészet legnagyobb alakja egy személy volt Magyarországon. Kossuth biztatásával érkezett Párizsból haza, hogy szegény asztalosinasból dúsgazdag gyáros legyen a haza üdvére. Ő szállította a legrangosabb középületek legbecsesebb bútorait. Az…..
 DDQ szerzőtársam legújabb írása egy kevéssé ismert incidenssel foglalkozik a hetvenes évek Jugoszláviájából.  (Sanjin Dumsic és Giulinao Marinkovic irásai nyomán) 1977 augusztus 16-án hajnali 01:40 perckor a Pan Adria 77-es járata Zágrábból egy rutinrepülésnek számító útra indult. Az úticél…..
1914. II. Miklós orosz cár a Téli palota erkélyéről jelenti be a németek elleni hadüzenetét..
Rossz napjuk volt a képen látható események szereplőinek. Sokaknak nagyon rossz. Ismét tematikus válogatást láthattok ma, összegyűlt néhány hónap alatt pár fotó ebben a témakörben és gondoltam - jó szokásunkhoz híven - a félszázas jubileum apropóján megosztom. Bár igyekeztem a halálos áldozatokkal…..
1893. A prérin gyűjtött bölénycsontok vasúti szállításra várva..
Egy rövid nyári szünet előtti utolsó bejegyzésünket olvashatjátok ma. Tényleg nem hagylak benneteket sokáig lógva, az "őszi" első bejegyzés augusztus 23-án fog megjelenni. Mielőtt bárkiben felmerülne, a szünetnek nincsen köze az index körüli "felhajtásnak". A blog addig marad itt ezen a felületen,…..
omborz 2020.07.30 13:26:17
 1922. A későbbi brit uralkodó, VIII. Eduárd szamurájöltözékben, Japánban tett látogatása során..
Tematikus válogatás következik! Ma és a jövő vasárnap New York-i képekkel örvendeztetlek meg benneteket. A hatalmas város elmúlt száz évéből láthattok - természetesen ritkán látható és érdekes - pillanatfelvételeket, hatalmas dózisban, kétszer harminc fotóval! A New York Times gyűjteményéből…..
Ismét rendhagyó a mai válogatás. Különleges, mert egyrészről újra kizárólag magyar képeket tartalmaz az MTI Fotóarchívumából, másrészt a decemberi nagy sikerű, hasonló válogatás után most ismét teljesen szubjektíven válogattam. Csak úgy, ami megtetszett, érdekes, vagy amiről eszembe jutott…..
omborz 2020.04.05 22:37:54
@kugi: ide kívánkozik még a basaparaszt kifejezés, szintén kulákokról írt ekképpen a sajtó.
A Magyar Tévéhíradó története 1957-től a rendszerváltásig...
omborz 2020.03.12 16:03:14
@geegee: Az a Telesport szignál szerintem már tíz éves is lehetett a nyolcvanas években, nekem is tetszett kicsi koromban. Sajnos sejtelmem sincs, ki adta elő, és mi volt a hozzá kapcsolódó zene. Valami igen fekete jazz volt, szívesen hallgattam volna tovább.
omborz 2020.03.12 18:12:39
@¿Qué tapas hay?: Köszönöm, ezt a felvételt hallva örömmel konstatálom, ma is vállalható a kölökkori ízlésem!
1915. Német katonák klórgáz-támadáshoz készülnek Lengyelországban lengyel területen..
omborz 2020.02.02 16:03:22
@Namely: ugyan már, forrófejű tinik összekaptak kicsit.
1898. Bécs. Sisi (vagy Sissy), azaz Wittelsbach Erzsébet  osztrák császárné (és nem mellesleg magyar és cseh királyné) temetési menete Bécsben. Luigi Lucheni olasz anarchista szúrta le Genfben..
omborz 2019.12.01 14:38:09
@JTom: nem a pogrom tényét vitatom, csak akkor még nem szovjet, hanem cári fennhatóság létezett.
omborz 2019.12.02 09:17:49
@chrisred: Jogos a megjegyzésed, valóban úgy volt!
18+! Az 1970-ben alapított Vörös Hadsereg Frakció, kommunista, városi gerilla csoport volt és az európai baloldali terrorizmus legmeghatározóbb szervezetévé nőtte ki magát. Mi motiválta őket? Kik voltak, mit akartak? Most mindent megtudhatsz róluk dióhéjban...
omborz 2019.11.29 19:45:26
Hú, ezt nagyon szépen összeállítottad, köszönet érte!
@vlacko: nem tennék nagy összeget a jóslatod ellen.
Akkor símaszkos rendőröket láthatunk majd az újságokban, az aktuális Ulrike M. és Andreas B. arca gondosan ki lesz kockázva nem úgy, mint a '72-es képen, ahol a kamera felé emelik az orcáját a gyanúsítottnak.
A mostani álnok szemérmeskedéssel csak a lovat adják a törvények a hasonló gazemberek alá.
1848. James K. Polk az Egyesült Államok 11. elnöke és felesége Sarah (a kép központjában állnak). Polk nagyon sikeres elnök volt (tegye fel a kezét aki tud mondani elnökségéről egy mondatot puskázás nélkül :)), ideje alatt mintegy 1,7 millió négyzetkilométerrel nőtt az ország területe..
1865. Krónikus fejfájás elleni népi gyógymód a falusi kovácstól, Angliában..