Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mati79

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múltkor sokan nehezményezték, hogy a régi képekhez rögtön a helyszínt is közöltem, ezért most időt hagyok a találgatásra, melyik hol készült. A puszta megfejtésen túl ezúttal is örülnék a személyes emlékeknek, sztoriknak, melyek az itt ábrázolt helyekkel, villamosokkal,…..
Mati79 2012.06.05 19:14:15
@Hamster: kiskamasz koromban (90-es évek eleje) az volt az (egyik) szórakozásom, hogy a BKV akkori létező összes járatával végigutaztam végállomástól végállomásig. Szerencsére, még a Lágymányosi híd építésének előkészületei előtt, 1990-91 tájékán sikerült a 31-es villamossal utaznom, ami akkor még az eredeti Közvágóhídi végállomásáról (a "sikátorból") indult. Arra már nem emlékszem, hogy a teljes közvágóhídi hurok még megvolt-e akkor, ill. hogy a 23-as villamosok még a vasúti töltés mellett (Markusovszky lejtőn) kanyarodtak-e a hurokba, de valószínűleg '90 körül még igen.
Jó sok évvel később találtam rá Hamster lenyűgöző villamosos oldalára (amelyhez ezúttal is gratulálok, elképesztő munka lehetett ezt így megcsinálni!), és ott láttam - sajnos már csak képeken - hogyan is nézett ki egészen '92-93-ig a Közvágóhíd környéke (Markusovszky lejtő, Máriássy utca, stb.)
A munkahelyemre naponta az 51-es villamossal járok, és a Mester utcából a Könyves Kálmán krt.-ra kanyarodva mindig bámulok a villamosról a vasúti töltés felé, hogy vajon hol is lehettek pontosan régen a vágányok? Hogyan ment rá a Mester utcából jövő 30-as villamos a Markusovszky lejtőre? És a Könyves Kálmán körútról jövő 23-as? Hiába a sok régi kép a környékről, amiket már számtalanszor megnézegettem, annyira megváltozott azóta ez a környék, hogy még mindig nem tudom elképzelni, hogy pontosan hogy is nézett ki az óriáshurok. Jól gondolom, hogy ott fordultak rá a villamosok a töltés melletti lejtőre, ahol most a hídra vezető felüljáró van??
Van esetleg valahol még olyan oldal, ahol még több képet láthatnék a régi környékről?
Nagyon sajnálom, hogy annak idején nem jártam be a hurkot, de hát gyerekfejjel ki gondolt volna arra, hogy néhány év múlva megszűnik az egész, és elkészül a Lágymányosi híd (ja, bocs: már Rákóczi!)
Mati79 2012.06.06 15:03:45
@Rocko-: Köszi szépen, de a hampage.hu ezzel a témával kapcsolatos oldalainak végigböngészésén már (többször is) túl vagyok, és ezek alapján sem áll össze a kép, hogy pl. hogyan ment a Mester utca felől jövő villamos a lejtőre? Nem tudom, mennyire vagy ismerős azon a környéken, de jelenleg a Mester u. - Könyves K. krt. kereszteződésénél (ahol jelenleg kikanyarodik az 51-es villamos) valami irodaház van (régen tudtommal ott még a Ferencvárosi pályaudvar vágányai voltak), a másik oldalon meg egy benzinkút. Viszont az említett irodaház szintén egy töltésen van, ami jóval magasabb, mint a Könyves Kálmán krt. szintje. Azt nem tudom, hogy régen ilyen magasra mentek fel a villamosok, és úgy kanyarodtak rá a lejtőre, vagy akkor még nem volt meg a szintkülönbség?