Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Okos Tímea

95 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A legtöbb mai gyakorlat, amit azért teszünk, hogy a gyerekeink "jobban", azaz egészségesebben egyenek, sajnos mind kudarcra vannak ítélve. Nem véletlen tapasztalják olyan sokan, hogy hiába "próbáltak már meg mindent", hiába a büntisarok, az édességgel zsarolás, a TV-vel büntetés, a gyerek csak nem…..
Mind a magunk, mind a gyerekek esetében hajlamosak vagyunk örökérvényűnek tűnő következtetéséket levonni és elkönyvelni egyszer s mindenkorra, hogy „így születtünk”, „ez van”, „válogatós”, „ezt úgysem szereti”. Pedig a negatív címkézés elfelejtése mellett a másik legfontosabb lenne magunkévá tenni…..
A kis egyenlítői ország konyhája kevésbé ismert, mint a szomszédos Perué, pedig igen hasonló adottságokkal és múlttal is rendelkezik, úgyhogy remélhetjük, hogy nagy csalódásban azért csak nem lesz részünk. Így mi is lelkesen vágtunk neki az egy éves latin-amerikai kalandunkat lezáró hazautunk első…..
Ha azt mondjuk, Guyanák, akkor jó eséllyel hirtelen nemhogy tipikus ételt nem tudnánk mondani, de sokan még az elhelyezkedésükkel is gondban lennének…Afrika? Nem-nem…Dél-Amerika, amelynek a három legfurcsább és leginkább testidegen országáról beszélhetünk. Az egyikben angolul, a másikban hollandul,…..
Ha latin-amerikai konyha és ételek, akkor a mexikói mellett talán még a peruit ismerik a legtöbben, esetleg beugrik az argentin steak, a kolumbiai/venezuelai arepa, a salvadori pupusa…na de Nicaragua? Nem titok, hogy amikor az egy éves kiköltözésünket tervezgettük, akkor a térség ellen egy valami…..
A perui konyhát napjainkra a világ legjobbjai között tartják számon – fővárosában számos, a világ legjobbjai közé sorolt étterem található annak az országnak, amelynek gasztronómiája sokáig nagyjából a tengerimalacról volt ismert. De szerencsére náluk minden adott volt, hogy ezen túlnőjenek: az…..
Sajnos napjainkban szinte alapvetés, hogy „a gyerekek válogatósak”, és hogy a sült krumplin, dínó alakú rántott húson és az üres tésztán (azaz a seízű, seszínű) ételeken kívül nem esznek meg semmit; étterembe járni, utazni velük pedig ennek is köszönhetően egy gyötrelem. Pedig ez nem törvényszerű,…..
Jamaica a jamaicaiaké – na meg a gasztrokalandoroké! Legalábbis ezt gondolná az ember elsőre, amikor az izgalmas karibi sziget nevét meghallja, hát még ha tudja, hogy az ország nemcsak a reggae és James Bond születésének a helye, de bizony a világ egyik legdrágább rumját és kávéját, na meg…..
Nicaragua a tűz és a víz, azaz a vulkánok és az óceánok, tavak és folyók földje, ahova európai ember előszőr tette be a lábát, amikor az amerikai kontinensre érkezett. Legnagyobb meglepetésünkre a tengerpartok nagy része lakatlan, elhagyott, az egyik legnagyobb tengerparti település 15 000 fős, ahol…..
Ahogy arról mesél(t)ünk a Világjáró Család oldalunkon, úgy döntöttünk, hogy egy évre Közép-Amerikába (egészen pontosan Nicaraguába) helyezzük át a székhelyünket a 4,5 éves fiunkkal. Az eredeti tervhez képest sok minden változott, de addigra már megvoltak a cancúni repjegyeink is, így úgy voltunk…..
Hova? Irak? Iraaaaaak? Most komolyan? Nemár! Minek? Körülbelül ezeket a kérdéseket kaptuk mindenkitől, amikor lelkesen meséltük a következő országunkról, pedig mi nagyon boldogok voltunk, és izgatottan vártuk a civilizáció bölcsőjének felfedezését. Miért most? Mert 40 éve elzártság után, ami Szaddám…..
Irak nemhogy a kisgyerekes/családos, de még a kalandor hátizsákos utazók bakancslistáján sem szerepelt mostanában igazán – nem véletlen, hiszen az elmúlt 40 évben beutazni sem lehetett nagyon, és a médiának köszönhetően is maximum annyi ugrik be róla, hogy „háború”, „veszély” meg „Szaddam Husszein”…..
Az elmúlt 40 évben nem dübörgött a turizmus Irakban, és hát nem véletlen asszociálnak még ma is a legtöbben a háborúra vagy a veszélyre, ha meghallják az ország nevét. Azonban másfél éve elkezdtek nyitni a világ felé, és nekünk sem kellett több: felkaptuk a hátizsákunkat és a 4,5 éves fiunkkal…..
Egyre inkább tudjuk, hogy az étkezéshez való viszonyunk vagy az elhízás gyökerei visszavisznek a gyerekkorunkba (sőt, akár a szüleink, nagyszüleink gyerekkorába), és hogy sokkal fontosabb lenne a lélek oldaláról megközelíteni az evés vagy akár diéta kérdését. Sokszor azonban csak amikor gyerekünk…..
 Ha Tunézia, akkor a legtöbbeknek elsőre a türkiz tenger és homokos tengerpartok jutnak eszükbe az all inclusive hotelekkel, pedig kevés nagyobb hibát tudunk itt elkövetni, mint ki sem mozdulni a szállásról. Az észak-afrikai ország nemcsak látnivalókban és élményekben kínál ennél sokkal de sokkal…..
Ha kimegyünk egy játszótérre, beülünk egy étterembe, elsétálunk egy óvoda környékén, elolvasunk egy mesét a gyereknek vagy összejövünk a tágabb családdal, akkor mit látunk a legtöbbször? Gyümölcslé, szörp, babakeksz, nyalóka, cukorka, rántott hús és sült krumpli – nagyjából ennyit eszik nagyon sok…..
A fiunk most lett 4 éves. 40 országban járt – a fogantatásától számítva, hiszen már az is egy guatamalali útra datálódik vissza, és várandósan sem mondtunk le a hátizsákos utazásról. Ahogy a születése után sem, hiába ijesztgettek azzal, “hogy most utazzatok, mert később nem fogtok”. Három hetes…..
Annak ellenére, hogy Magyarországon még mindig a pürés hozzátáplálás az általánosan elterjedt, a világ egyre nagyobb részén nem véletlen mennek már el abba az irányba az ajánlások, hogy érdemes lenne elfelejteni a pürézést, és minél hamarabb a családi ételekből falatkákkal kínálni a babát (az…..
 Sajnos sok szülőnek okoz fejtörést (és sokakat meg is gátol igazából) az utazásban/kimozdulásban is az, hogy “jaj, mit fog majd ott enni a gyerek”? Pedig ennek nem kellene így lennie, és erre a kérdésre egész egyszerűen lehetne az a válasz a hozzátáplálás első napjaitól, hogy “hát azt, amit mi!”…..
Az már az előző élménybeszámolókból kiderülhetett, hogy Libanon számunkra tényleg a csodák és a meglepetések földje volt, hiszen ki gondolta volna, hogy áprilisban Csontváry cédrusai között fogunk hómobilozni, hogy a Hezbollah sárga zászlói és a shahidok fotói szegélyezik utunkat az ország déli…..
A közel-keleti konyha növekvő népszerűsége az elmúlt években megkérdőjelezhetetlen (legyen szó receptekről vagy éttermekről), közülük is talán bátran mondhatjuk, hogy a libanoni a legjobbak között van. Azonban még így is annyi meglepetést tartogat egy libanoni gasztrotúra, amire mi sem gondoltunk…..
A rendkívül dekoratív, mosolygós anya kezében a műanyag lila kanál és a bébiételes üveg/tálka, a baba pedig boldogan ül és várja a falatot. Így néz ki a hozzátáplálás a reklámokban, ezt látjuk mindenhol, így ritkán jut eszünkbe megkérdőjelezni. De egyrészt ez a gyakorlatban nem mindig van így (főleg…..
Már maga az, hogy Dél-Afrika, tetősátrazás, szafarizás, Szávizöld, Lesotho mind-mind magában is izgalmas hangzik – hát még egytütt…hát még gyerekkel együtt! Hiába jártunk már 35 országban a 3,5 éves fiunkkal, ez az út tényleg ott volt a legek között és csak bátorítani tudunk mindenkit az ilyen közös…..
Ha Dél-Afrika, akkor elsőre leginkább szavannák, fekete nők, oroszlánok, elefántok és a szafarizás ugrik be. Na de mi van a konyhájukkal, hány helyi ételt tudnánk megemlíteni? Talán a borokat többen ismerik, de bevallom, engem is millió meglepetés ért a mostani utunkon, amely során nemcsak a…..
A tavalyi baltikumi lakókocsis roadtrip után idén délre vettük az irányt, hogy 7 országot bejárva a természeti csodák mellett a helyi konyhákba is belekóstolhassunk egy kicsit – hiszen az utazások egyik legjobb része számunkra mindig új ételek felfedezése. Legyen szó kevésbé ismertekről (albán) vagy…..