Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sophie.illes

82 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai napon a nemzetközi nőnappal kapcsolatban szeretnék könyveket ajánlani, illetve néhány gondolatot megosztani. ..
Ezt a könyvet sikerült egy olyan októberi hétvégén befejeznem, amikor az egész családunk lerobbant egy hányós vírus miatt. Felváltva tartottam két kis arcocska elé a lavórt, ágyneműt mostam, padlót fertűtlenítettem, nyolc orvosi cikket olvastam végig a témában – noha évente háromszor átmegyünk ezen,…..
    Magvető, 2023. “Nem nyomozni akart, hanem szemtanúvá válni, ami egészen más minőség, alighanem.”  Bár küzdök ellene, a legtöbbször mégis beleesem a könyves bloggerek tipikus betegségébe: bármilyen jó könyvet is olvasok, igyekszem minél hamarabb befejezni, hogy a molyon bejelölhessem…..
Az “art deco regény”, mint szakkifejezés igazából nem létezik (meggugliztam, elhihetitek) én mégis ebbe a kategóriába sorolom például Fitzgerlad, Edith Wharton vagy a magyarok közül Kafka Margit és Zilahy Lajos regényeit - no meg most már Erdős Renée-t is. Előkelő környezet, modern szereplők, akik…..
#reklám Mindenki ismeri Odüsszeusz és Pénelopé történetét, leginkább Homérosz eposzaiból. A leleményes férfiét, aki a trójai háborút követően újabb tíz év bolyongásra és kalandozásra kényszerül, mielőtt hazatérhetne Ithakára, és a hűséges feleségét, aki eközben rendületlenül várja, mindenféle…..
“Abban, hogy mik is vagyunk mi egymásnak, valahol valami összeomlott, mintha egyikünk nem tartotta volna be a megállapodást, a hídnak a maga felé eső végét. Meglehet, az a baj, hogy egyazon oldalon állunk, és csak nézünk a semmibe. Meglehet, mindketten ugyanarra a dologra éheztünk, és a kettőnk…..
A Vladimir az egyik legerőteljesebb debütáló regény, amit az utóbbi időben olvastam. Julia May Jonas abszolút beírta vele magát a kedvenceim, az olyan vagány, szókimondó nőírók közé, mint Elena Ferrante, Margaret Atwood, Sofi Oksanen vagy épen Zadie Smith.   ..
Egy ajánló hívta fel a figyelmem erre a kötetre. Kíváncsiságból belelapoztam, nem számítottam rá, hogy tetszeni fog. Aztán a szövegek nem eresztettek.     Gabo, 2022...
  Ferrante-rajongóként kicsit szégyellem magam, amiért a filmadaptáció sikerének kellett megadnia a végső lökést ahhoz, hogy elolvassam ezt a könyvet, de most végre sort kerítettem rá, és abszolút hozta azt a színvonalat, amit előzetesen elvártam volna tőle. Talán még magasabbat is…..
Ez folyik a csapból is Kevés kortárs szépirodalmi regény megjelenését övezi olyan viharos érdeklődés, mint amilyet Sally Rooney Hová lettél, szép világja körül tapasztalhattunk a tavaly őszi megjelenéskor. Példátlanul nagy marketing-támogatást kapott, de azt hiszem, az olvasók maguktól is…..
  Egyre inkább biztos vagyok abban, hogy nem azok a könyvek maradnak velünk sokáig, amiket hibátlan irodalmi alkotásnak tartunk, hanem sokkal inkább azok, amikről elsőre talán el sem tudjuk dönteni, hogy egyáltalán jó könyvek-e vagy sem, mert annyira felidegesítenek, elgondolkodtatnak,…..
  Szerintem még sosem olvastam sci-fit, de idén tavasszal volt egy kisebb olvasási (és egyéb) válságom, ezért úgy gondoltam, egy időben és térben is távol játszódó történet talán segítene kiszakadni a valóságból. Octavia E. Butler pedig már régóta érdekelt, mert hát eleve nem sok női fekete science…..
Valamikor a hatvanas évek végén a tizennégy éves Evie Boyd egy észak-kaliforniai poros kisvárosban, Petalumában éli nem túl éredekfeszítő mindennapjait: barátnőzik, fiúk után sóvárog és a megszállottan bújja a magazinokat szépség- és életmódtippek után kutatva. Ám amikor egy napon összeveszik a…..
  2020-ban, a Covid első hónapjaiban sok megrázó fotót lehetett látni a neten. Azon, ami a legjobban megmaradt bennem, egészséges, rózsaszín arcú csecsemők feküdtek egymás mellett egy klinika kórtermében. Ezeket a babákat ukrán béranyák szültek többségében nyugat-európai és amerikai szülőknek, akik…..
A tenger azonban jól megvan nélkülünk is. Csak mi nem létezhetünk nélküle. A nyár utolsó könyvajánlójában az idei évem egyik legkülönösebb olvasmányára,   Morten A. Strøksnes Tengerkönyvére szeretném felhívni a figyelmeteket. Jelenkor, 2018..
Milyen volt sok-sok év után újraolvasni kamaszkorom egyik kedvenc könyvét, az idén 70 éves Zabhegyezőt? Mit jelentett nekem ez a regény régen, és mit jelent most? Mit gondolok a kétféle magyar fordításról, illetve az eredeti angol nyelvű szövegről? Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre szeretnék…..
Időnként kezembe akad egy-egy könyv, amiről nem tudom eldönteni, hogy zseniális szöveg, vagy csak óriási blöff. Az elveszett gyerekek archívumáról viszont elég határozott véleményem van: ez a regény bizony egy zseniális blöff. Figyelem, hosszú, indulatos és valószínűleg megosztó értékelés…..
“Nem szereti az urát az asszony, ha nem szül neki tizenkettőt.” A szoba írójának új könyve a spanyolnátha járvány idején játszódik, és annyira rímel a közelmúltbeli életünkre, hogy menthetetlenül a magunkénak érezzük… Én személy szerint mégsem az író személye vagy a téma aktualitása miatt olvastam…..
Fogalmam sincs, mi az oka, de valamiért az idei eddigi olvasmánylistám meg sem közelíti azt a színvonalat, amit az elmúlt években megszoktam. Rosszul válogattam, vagy én leszek évről évre kritikusabb? Nem tudnám megmondani. Mindenesetre tény, hogy a 2021-ben olvasott könyvek közül egyikért sem…..
  Frances és Bobbi egyetemisták, költők és a legjobb barátnők. Egy irodalmi esten megismerkednek a náluk jóval idősebb fotós-esszéista Melissával, és barátságot kötnek vele. Frances tehetetlenül nézi, hogyan mélyül el pár hét alatt Melissa és Bobbi kapcsolata, miközben ő egyre inkább…..
  Az Elena Ferrante kedvencei kihívás következő állomásaként Az apró dolgok istenét olvastam el. Sok másik között ez volt az egyik cím a listán, ami miatt úgy éreztem, nekem muszáj megcsinálnom ezt a kihívást – már nagyon-nagyon régóta ott volt a radaromon, és ez egy kiváló alkalomnak ígérkezett,…..
  A Ferrante kedvencei kihívás soron következő olvasmányaként Elfride Jelinek A zongoratanárnőjét olvastam el. Nyugodt szívvel kijelenthetem: az utóbbi időben egy könyv sem akadt, ami annyira megviselt volna, mint ez. Gimnazista koromban volt egy kattanásom, hogy én bizony Nobel-díjas írónőket…..
  „Ahogy a példabeszédek alkotója is mondta, fiacskám: Akármilyen széles is a tenyered, a Napot el nem takarhatod vele.” Nagyon régóta szimpatizálok a Poket-mozgalommal, de ez volt az első könyv, amit tényleg meg is vettem a tatai automatából. (Azóta mondjuk rendeltem még hármat… De ez egy…..
  Miért nem tetszik valakinek egy könyv? Három esetet tudok elképzelni. Az egyik, hogy a szöveg színvonala nem felel meg az olvasó elvárásainak, magyarul nem olyan jó. A második, hogy az olvasó színvonala nem felel meg a szöveg elvárásainak – nem elég nyitott, érett, vagy egyszerűen nem rendelkezik…..
sophie.illes 2021.03.14 16:56:38
@Oopsie!: Aláírom, az eredeti sem kutya :D
Az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és ahogy visszaemlékszik rá, amikor el akarja mesélni. A jobb idő beköszöntével szeretek déli, meleg éghajlatról származó írókat olvasni, valószínűleg azért, mert a könyveik általában tükrözik azt a napfényes életérzést, ami…..