Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zsuapeklany

9 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor ismerősökkel beszélgetek kenyeres hobbimról a házi pékeskedésről, mindig szóba kerül a kovász. Sokan azt hiszik, hogy a kovász az az élesztő. Pedig nem, a kovász az liszt és víz keveréke, de nem a boltban kapható élesztő. E két összetevő pár nap (körülbelül egy…..
Pékesség NAPLÓ vezetése 2019.01.22 14:50:12
A Csipet Kiadó nemrégiben megjelentette Vanessa Kimbell Kovásziskola című könyvét, amit a téli szünetben jómagam is elolvastam. A műben Kimbell többször hangsúlyozza, mennyire fontos, hogy minden egyes sütést tudatosan megtervezzünk és a tapasztalatainkat részletesen leírjuk. Egy idő után ezek nek a…..
Hozzávalók: 200 g kovász; 280 ml víz (kezdőknek, haladók akár 400 ml-ig is feltornázhatják ezt); 500 g BL 80-as kenyérliszt; 12 g só.   1. A kovászos tészta készítésének első lépése az autolízis, amelynek során összekeverjük a receptben szereplő mennyiségű vizet és lisztet, és állni hagyjuk…..
Pékesség LISZT! 2019.01.02 10:18:02
Fontos beszerezni BL80-as búza kenyérlisztet. A legjobb a bio, de jöhet sima is. Ajánlom a következőket: Pásztói liszt (magyarkosar.hu), Tüskeszentpéteri liszt (Coop), Szabó malom (szabomalom.hu), Gyermelyi (Tesco). Aki másféle liszttel szeret dolgozni, másnak az ízét kedveli, az is mindig vegye…..
Ezt a bejegyzést a kovaszlabor.blog.hu alapján készítettem. Ha selymesebb, joghurtosabb ízre vágyunk, az anyakovászunk készüljön fehér búzalisztből, az alábbi arányok szerint: 25g kovász – 25% 100g BL80 búzaliszt – 100% 80-90g szobahőmérsékletű víz – 80-90% Ha a karakteresebb, savanykásabb ízű…..
Ezt a bejegyzést elkezdem, aztán szerintem folyamatosan fogom még bővíteni, akár képekkel is, mert mindig van olyan dolog, amit majd még ajánlani fogok, saját tapasztalat alapján... Legyen otthon! Egy jól mérő konyhai mérleg (én a Lidl-ben vettem digitálisat, ami grammot is mér). Legyen egy…..
Mivel azt szeretném, hogy minél többekhez jusson el a kovászos kenyér íze, ezért 2018. karácsony napján, amikor Dezsőke, az „anyakovászom” túltengett energiában, az jutott eszembe, hogy miért ne részesülhetne belőle több ember is, mint csupán csak az én családom. Ő már egyébként is bizonyított, sok…..
Akik nem szeretnének tőlem postán szárított cuccot kapni, azoknak leírom a kovászkészítést. Az első kovászomat erjesztett gyümölcs (alma) levének segítségével készítettem, ez azóta is az egyik kedvenc kovászkészítési módszerem. Nem fontos az erjesztett lé, de ezek a kovászok jóval magasabb arányban…..
„Jézus azt mondta nekik: Én vagyok az élet kenyere: aki énhozzám jön, nem éhezik meg, és aki énbennem hisz, nem szomjazik meg soha.” (Jn 6,35) A kenyér lelke, lelkisége régóta foglalkoztat. Lassan tizennégy éve, hogy – még kenyérsütő gépben – elkészítettem az első, ma már vállalhatatlanra…..