Regisztráció Blogot indítok
Adatok
[by poros]

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kilenc borsodi település, Szerencs, Erdőhorváti, Abaújszántó, Tállya, Legyesbénye, Szegi, Erdőhorváti, Mezőzombor és Bodrogkisfalud is szeretne lemondani a világörökségi címről, amelyet az UNESCO adományozott a tokaj-hegyaljai borvidéknek - írja a…..
Tragikus hirtelenséggel meghalt Figula Mihály. Az Alkoholista információi szerint tegnap lett rosszul a borász, megműtötték, de nem tudták megmenteni az életét. A balatoni–balatonfüredi–csopaki minőségi borászkodás újrateremtője ötvenhat évet élt.Figula Mihály…..
[by poros] 2008.04.05 09:12:25
Távoli barátunk, Rambo megtette azt, amit a haza tőlünk is megkövetelt, de nem volt erőnk véghezvinni: elolvasta a szőlészeti biodinamika elsőszámú prófétájának magyarul is megjelent könyvét. És nem csak elolvasta, és nem csak a fejét fogta, de gondosan jegyzetelt is. Joly és…..
Mindig örvendezünk, ha borba bonyolódott barátaink bloggerkedni kezdenek, nőjön nagyra a blogoszféra, virágozzék száz borvirág, meg minden. Van két nyájas olvasónk, egyszersmind állandónak mondható hozzászólónk ők, akik nemrég ilyenekre adták fejüket. Bár nem pusztán a…..
Szerzőnk az előző részben fölvázolta a nagy brunellóhelyzetet, és beszámolt az egyik vezető birtokon tett, meglepően száraz látogatásról. Az első tanulmányi kiránduláson még Albert gazda és Műtannin kollégákkal közösen vett részt, a most következő Valdicava-vizitnél…..
Minden küzdelem véget ér egyszer. Önök eldöntötték, ki volt a legjobb bortermelő Magyarországon 2006-ban. A leadott voksokból kiderül az is, hogy olvasóink főként Egerért rajonganak, de nem vetik meg Tokajt és Villányt sem. Összesen 324-en szavaztak, és az előzetes lista nem…..
December erős hónapja volt Tokajnak a borvilágsajtóban. A brit Decanter hemzsegett a tokajiemlítésektől, a New York Timesban terjedelmes és alapos cikk foglalkozott a vidékkel és boraival. Végül egy a dugósság elhárításával foglalkozó izgalmas sufni-kísérletsorozatban bukkant…..
A Művelt Alkoholista Négy párbaj 2007.01.02 14:30:00
Az úgy volt, hogy elhatároztuk hárman – én, a Feri meg a Bíró Imre –, ha már vége van a 2006. évnek, búcsúztassuk tisztességes borokkal őt. És lőn. Eredetileg nem terveztünk konkrét összecsapásokat, csak egészséges sort, a sors keze azonban négy tökéletesen…..
[by poros] 2007.01.02 20:55:34
Ez a 6 pontos Szepsy Furmint is rávilágít arra, hogy jelenleg a tokaji borászok az útkeresés időszakát élik. A kérdés, többek között, egy nagy száraz, burgundiai típusú fehérbor készítése. Ez a fehérborstílus Franciaország keleti határától 100 km-re, Burgundiában alakult ki. A helyi lakosság sokoldalúbb gasztronómiai szokásait követte és követi ma is a borászat. Mivel leginkább nehezebb, zsírosabb ételek, sertés és a szarvasmarha szerepel az étlapon, főleg testesebb fehérborokat fogyasztanak az itteni lakosok. Ezek a borok kis pincék, kis fahordóiban érnek szép kerek, lágy borokká. Az almasav jelentős része az oxidáció során lebomlik, az elsődleges gyümölcsízeket pedig a fahordós érlelésből származó, másodlagos érlelési illat- és zamatanyagok egészítik ki. Igaz, hogy ma a világban Tokajról az édes borok jutnak az emberek eszébe. Azonban egy száraz bor tovább öregbíthetné ezt a hírnevet. Jelenleg legtöbben a Furmintot tekintik a lehetséges megoldásnak, de vannak, akik már Hárslevelűvel is kísérleteznek. Természetesen mindenki más koncepció mentén halad. A cél egy több évig érlelhető, testes, jól iható, a területre sajátosan jellemző, egyedi illat és zamatanyagú bor megteremtése. Több kérdésre is meg kell még találni a választ. Tartalmazzon-e botritiszes szemeket? Hogyan érhető el nem túl magas (13%) alkohol mellett a megfelelő koncentráció? A borászati eljárás folyamatában hol használjanak hordókat, illetve tartályokat? Ma készülnek teljes egészében reduktív Furmintok, menekülvén az ófurmintok oxidált, szétesett, durva savú, darabízű emlékétől, és készülnek barik hordóban érlelve is. A végső megoldás valahol a kettő között lesz. Azonban a borászati eljárástól fontosabb a megfelelő alapanyag, a szőlő kiválasztása. A Furmint további problémákat is felvet: könnyen és erőteljesen oxidálódik, megfelelő zamatú bor csak magas cukorfokú mustból készíthető, egy száraz bor esetén ehhez nagyon magas alkoholtartalom párosul ill. később szüretelt szőlő már botritiszes szemeket is tartalmaz, ami nem feltétlenül kívánatos. Lehetne folytatni az erjesztés és az érlelés nehézségeivel… Mindezekből azonban jól látható a feladat nehézsége és szépsége is.
Ifjabb Franz azt mondta nekem nemrég – pontosabban a Tonellának –, hogy szeretne a mostaninál jóval több fehérbort készíteni, mert fölöttébb alkalmasnak sejlik erre a Soproni borvidék, amely Rusztra emlékeztet adottságilag. Ezért furmintot fog telepíteni. Ez még nem…..
Önéletrajzi elemekben bővelkedve elméselem, hogy meghívtak engem a Nyitott Műhelybe előadást tartani és kóstoltatni, arról és azt, amiről és amit akarok. Az jutott eszembe, hogy a best buy fogalmát helyezem gondolatmenetem fókuszpontjába, mert az árérték fontos. Kiválogattam és…..
Most már nem kell többet aludni egyet sem, ma kihirdették ügyesen, hogy a 2006. év bortermelője Garamvári Vencel. A Balaton déli partján és budafoki pezsgőgyárában nyomuló mester négy másik jelölt fölé kerekedett diadalmasan: az egri Lőrincz György, a szintén balatoni Légli…..
A külföldiek magyarországi termőföld-vásárlásának engedélyeztetése nagy lehetőséget jelent a szocializmus évei után újjászülető tokaji bor számára: négy-ötezer hektárnyi szőlőföld vár külföldi befektetőkre – írta hétvégi számában a francia Le Figaro, amiről…..
Történetében először osztott ki 100 pontot bornak az amerikai Wine & Spirits bormagazin. Ez a példátlan megtiszteltetés éppenséggel egy magyar bornak jutott ki – pontosabban egy 2,9-es alkohollal és 600 grammnyi maradékcukorral hömpölygő eszenciának, amelyet a Royal Tokaji…..
[by poros] 2006.12.13 00:01:42
Az ember szeretné megérteni a megérthetetlent, látni a láthatatlant. Ki ill. mi állhat egy 100 pontos bor mögött? Valószínűleg a válasz rendkívül egyszerű. Hugh Johnson maga így ír erről: "Van egyszerű válasz. Vegyük sorra a bor lényeges elemeit és vizsgáljuk meg azokat. Mik lehetnek ezek a lényeges elemek? Analitikus szemlélet. Többféle válasz is adható, és a végtelenségig leegyszerűsíthető sémákat alkothatunk. Nézzünk például egy általános borbírálatot. Vizsgálhatjuk a borok megjelenését (tisztaság, szín, pezsgés), illatát (intenzitás, tisztaság, minőség), zamatát (intenzitás, minőség, tartósság) és az összbenyomását. De vizsgálhatjuk a borok sűrűségét, gyümölcsösségét, tanninosságát, fajsúlyát, ízhatását, textúráját ... Pipa, pipa és pipa. Mintha bürokraták állították volna össze az ilyen borokat - az ízük is olyan. Ne legyen illúziónk. A világ borainak nagy részét így készítik: ipari méretekben, ipari minőségi szabványok szerint. Sajnos ezen cégek számára csak egy a fontos, hogy a fontosabbnál fontosabb szakújságírók 90 fölötti pontszámmal értékeljék boraikat. Közízlés. Az igazán nagy borok viszont titokzatosak. Az analitikus szemlélet, a méricskélő elemzés számára elérhetetlenek. Azzal kecsegtetnek, hogy az ember felfedheti titkukat, de ez a bizonyosság egy pillanat alatt elillan. A nagy borok kockáztatnak, mint nagy művészek az összeomlás, és az unalom határán egyensúlyoznak. De mi is ez a kockázat? Az, hogy borok felvállalják a termőterület jellegzetességeit, a kipipálatlan rubrikákat, a piacot befolyásoló újságírók nemtetszését és akár lényegtelen hibákat is. A tökéletesség ígérete nélkül nyújtják a teljesség élményét. Nem könnyű feladat. De mivel, ha nem ilyen borokkal érdemes foglalkozni?"
[by poros] 2006.12.14 23:22:47
Ha már az üveghegyen túl keressük az igazságot, mármint az analitikán túl a nagyborságot, akkor akarva akaratlanul belebotlunk a hitelességbe."Ha a hiteles minőséget szeretnénk pontosabban meghatározni, akkor először is a magukat a szavakat kell értelmezni majd alkalmazni azokat a borokra, borászatra. A hitelesség azt jelenti, hogy valami megbízható, illetve valósághű. Nem kell tartani attól, hogy más, mint aminek látszik. Áttetsző, nyílt, transzparens és egyenes. A hitelesség garancia. Nem akar sem, több sem kevesebb lenni, mint ami. Személyes. A minőség valamilyen dolog, folyamat lényegi tulajdonságainak összessége. A minőség minősítést, értékelést feltételez. A dolgok értékelést is magában foglaló jellege. A borra alkalmazva a minőség fogalmát, alapvetően két kategóriát különböztethetünk meg. Beszélhetünk minőségről és hiteles minőségről. A minőségen a bor kellemes harmóniáját, finom élvezeti értékét értjük. Minőségi bornak azt tekinthető, amely pozitív megkülönböztetésre érdemes értékekkel rendelkezik. A minőség gyakorlatilag egy külső mérce, aminek egy bor itt és most megfelel, vagy nem felel meg. A minőség személytelen. A hiteles minőségben ezzel szemben megjelenik egy-egy kiváló borvidék, dűlő és mindezeket megjelenítő gazda. A hiteles minőségben tetten érhető a természet adta mikroklíma, a hagyományokat tisztelő, a minőségből jottányit sem engedő borász. A hiteles minőségű borok egyediek és megismételhetetlenek, magukban hordozzák a pillanat és az örökkévalóság harmóniáját. Minden kor számára kihívás a hitelesség. Az eléréséhez szükséges eszközök természetesen változnak. Az alapvető gondolat azonban egyetemes. Mindenkinek meg kell találni a maga által megfogalmazott válaszát. Ha már keressük, azt gondolom nincs baj."
Az előző rész tartalmából: megismerkedünk a Juhász testvérekkel, akik igen tehetséges, elegáns bikavérükkel hívják fel magukra a figyelmet. Megérkezik és azzal a lendülettel le is szerepel a tavalyi év bortermelőjének alapbikája, és a helyzetet a szekszárdi állami gazdaság…..