Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Projekt678

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legjobb barátom, Tibenszky Tibor hívta fel a figyelmemet arra, hogy Bécsben is található egy hatalmas H0-s (1:87 méretarány) terepasztal, hasonló mestermunka, mint amilyen a budapesti Miniversum vagy a müncheni Miniland. A bécsi Praterben található Königreichder Eisenbahnen osztrák témát dolgozott…..
A magát magyarnak nevező törzsszövetség 895 körüli Kárpát-medencébe érkezése biztos támpont. Azt is megalapozottan állíthatjuk, hogy őseink Etelközből költöztek be. Az is egyértelműnek tűnik, hogy a nyomok visszamutatnak egészen a Volgán túlra. A nép egyes összetevőinek távolabbi eredete, az…..
Projekt678 2022.09.15 20:57:51
@Sólyom Tomi: Miért kell ide ez az alpári stílus ?
Pitralon illatú visszaemlékezés a stokik, fókák és centik világára a volt katonáknak és szlengértelmezés a többieknek...
Projekt678 2022.08.21 16:45:17
@lutria: Az az ultrázás ultraprimitív volt, néha vissza is ütött: januárban a leszerelésükre várakozó "öreg tengeri ráják " egy este beultráztak nekünk. Habos volt ám lábszárközépig, folyt is hozzá a víz bőséggel...az meg lépcsőn le, bejárati ajtón ki, onnan is tovább, le egészen az ÜTI-ig. Csakhát abban a fránya hidegben ( akkoriban még zimankós telek voltak) a lejtős aszfalton bizony fagyott vízesés és korcsolypálya alakult ki. ÜTI üvöltve föl, alvást színlelő " vén tengeri iszapszemű rájákat " bizony fölverte s azok törték a jeget, mi kopaszok nézőnek voltunk kirendelve.
A Japán Császárság, természeti erőforrások, főleg ásványkincsek híján, nagyhatalmi álmokkal megáldva, a közeli Mandzsúria gyarmatosításába kezdett az 1920-as évek végétől (pár száz éves tradíciót folytatva). Kezdeti sikereiket helytelenítve, több nagyhatalom, elsősorban régi szövetségesük, a Brit…..
Projekt678 2018.12.22 16:23:33
Az a fu-go ballon egyáltalán nem volt butaság, az más kérdés, hogy nem volt hatékony mert a téli és a tavaszi időszakokban (44 novemberétől a következő év április végéig indították őket) elég nehéz tüzet gyújtani Észak.Amerikában). Viszont hatalmas szervezőmunkát igényelt a japánok részéről az egész terv: 3 különböző helyre telepített indítózászlóalj összesen 2800 katonával, valamint meg kellett szervezni a szerkezet és a műszerek valamint magának a hidrogénnek a gyártását.( Biztosan nem elektrolízissel állították elő, hanem -gondolom-úgy mint méga hatvanas években a Déli-sarkon ameteroloógiai kutató léggömbökhöz : sósavból és cinkből ) Ezenkívűl még feladat volt magának a léggömbnek a gyártását is( majd négyszázhetven kilós cuccot kellett vele 8000 km-re eljuttatni) amit iskolás gyerekek végeztek. Kézzel merített papírból ragasztgatták össze, hogy ki ne szakadjon először csak a körmüket kellett rövidre vágni, illetve a lányok nem hordhattak hajtűt, majd már kesztyűt is kellett hordaniuk, amit nagyon hamar valami bogáncsos izé anyagból készültre cseréltek, mert a gyerekek megeszegették a ragasztót. Jó éhesek lehettek szegénykék, mert az E425 -így hívják ezt az anyagot hivatalosan ma, amúgy ördögnyelvgumi a magyar neve-nem sok tápanyagot tartalmaz. A japán konyha ma is alkalmazza, néhány üvegtészta és nori-fajtát ragasztanak vele össze,meg másra is használják a japán konyhén még, ettől gumiszerűen rugalmasak maradnak a kajában, még a konzervekben sem főnek pépesen puhára.
Együttesen a három zázlóalj napi kb 200 ilyen szerkezetet tudott indítani, a teljes időszak alatt körölbelül 9000 darabot, plussz a kísérleti kb háromszázat, amit még gumírozott selyemből készítettek, de az nem vált be mert átengedte a hidrogént.Szóval nem kevés munkát fektettek bele s mindezt a ma is ismert tőlük elvárható alapossággal tették: a légggömböket nagy kiürített színháztermekben, csarnokokban készítették, sőt volt két cirkuszi sátrukis hozzá. Emberéletben szerencsére nem okozott nagy veszteséget : egy tiszteletes felesége halt meg, öt gyerek, mert találtak egy olyat, amin még rajta volt a robbanószerkezet, és megpróbálták odébbráncigálni. Ezenkívül az amerikaiak is felállítottak egy védelmi szervezetet, összesen 2700 fővel a ballonok ellen, itt tűzoltásban egy katona meghalt és összesen 22 megsebesült....Nem is olyan vicces kis ötlet volt ez: mindkét oldalról sok energiát fektettek bele, mert azért még a második világháborúban sem volt jelentéktelen dolog, hogy majd hatezer ember gyakorlatilag csatázott egymással, csak nem közelről lőttek egymásra, hanem úgy 8000 kilométerről.