Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Evelin89

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alimento Inzulin-rezisztencia I. 2017.02.28 11:28:02
Az inzulin-rezisztenciáról (IR) mostanában nagyon sok szó esik. Néha már úgy tűnik, hogy nincs oly ember a bolygón, aki ne lenne érintett, és nincs olyan betegség, aminek az okai között ne tűnne fel. Aktualizálva a régi mondatot: nincs egészséges ember, csak olyan, akin még nem végeztek hárompontos…..
Evelin89 2018.12.20 16:53:52
Kedves Sándor!
29 éves vagyok, 1,5 éve kontaminált vékonybélszindrómám van, amit számos antibiotikumos kezelés eredményezett. A nőgyógyászom szerint azért van egy vissza-visszatérő hüvelygyulladásom, mert pajzsmirigyrendellenesség/IR/immunhiány van mögötte. A laboreredmények szerint enyhe IR-t állapított meg, mert 60 lett a 120 perces inzulinszintem a terheléses vizsgálatnál. A többi érték elvileg normális (vércukor: 4,5-3,3-4,8; inzulin: 2,4-47-60), bár nem pontosan értem, hogy csökkenhet 75 g cukoroldattól a vércukorszint. A kont.vékonybél szindróma miatt elég egysíkú a táplálkozásom, gyakorlatilag másfél éve csirke+rizs, péksüti az, ami nem okoz gyomorpanaszt. A helyzetemet rontja, hogy a gyógyszerek nálam garantáltan hasmenést eredményeznének, a lassú CH-kat meg nem tudom megemészteni. Ehhez jön egy tojás- és tejfehérje intolerancia. A xilit és társai fogyasztása a felszívódási zavar miatt szintén problémás. A vizsgálat előtt már 160 grammos diétára fogtak, így cukrot nem is ettem előtte 2 hete, csak szénhidrátot. Ezalatt 1,2 kg-ot fogytam, így 164 cm-hez már csak 45,6 kg vagyok. Ez kifejezetten zavar. A klasszikus IR tünetekből egyet sem tapasztalok. Sose volt súlyproblémám, nincs semmilyen cukorbetegség közel-távol a családban, bőrprobléma stb. Nyilván kellenek változások az életemben, de nem lehet, hogy ha megszűnne a kont.vékonybél szindróma és újra ehetnék főzeléket, zöldséget, gyümölcsöt rendesen, az inzulinom is változna? Olyat is olvastam, hogy a felszívódási zavaromra tekintettel kellene lenni kiértékeléskor. Tudom, hogy tenni kell valamit, csak az intolerancia és az emésztési nehézségek miatt számomra különösen nehéz a CH diéta betartása, mert az eddigi diétámmal egyetlen közös eleme van, a hús, amit meg nem is kívánnék magamtól. Most 180 g CH-t javasolt a dietetikus és sportot. Nem tudom, hogy mi az esetemben a célravezető. Egy nagyon szigorú 6 hónapos diéta sporttal kiegészítve, amely utána valamelyest lazítható (most ezt várják tőlem), vagy kezdhetem kicsiben is, hogy a cukorbevitelmet a tizedére csökkentem, heti 3x sportolok (nálam a séta az alap a kutyák miatt), D-vitamint szedek. Vagy hiú ábránd abban bízni, hogy ez is vezethet bármilyen eredményre? Úgy is kérdezhetném, hogy az IR olyan, mint a tűz, amit el kell oltani, aztán vigyázni kell, szabályok betartása mellett, hogy ne kapjon lángra megint, vagy az is működhet, ha fokozatosan hordok rá homokot, hogy elaludjon és utána is vigyázok?

Válaszát előre is köszönöm!
Evelin89 2018.12.21 11:08:01
@Meleg Sándor: Köszönöm megtisztelő válaszát!
A vérképem teljesen normális, tulajdonképpen tökéletes, a pajzsmirigyvizsgálat se mutatott ki semmilyen eltérést. A nőgyógyászom egyúttal endokrinológus is, további vizsgálatot nem javasolt, "csak szedjem a gyógyszert." (A dietetikus szerint nincs szükség az esetemben a gyógyszerre, illetve nem is bírná a gyomrom.) Nem tudom, milyen irányba lehetne előre lépni, ha nincs tünet. A hormonháztartásomra egy dolog van még biztosan hatással, hogy fogamzásgátlót szedek, de nem mondták, hogy ez bárhogyan is befolyásolná az eredményeket.
Üdvözlettel:
Evelin