Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kistalos

6 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A múlt kedd esti gyöngyöspatai eseményekkel foglalkozó posztunk miatt kaptunk hideget-meleget, szűk agyú jobberektől kezdve rendes magyarokig voltunk sok minden. A térfigyelő kamera felvétele mellé most találtunk egy másik videót, ami a támadás idején…..
kistalos 2011.05.02 14:50:38
Néhány fontos információ:

1, a Bem utca egy a faluszél/patakpart felé lejtős utca. Az alsó részén kezdődnek a romák házai. Erre keresztutca a Bajcsy-Zsilinszky, ahol csak egy-két cigány család él, a többségében magyarok, ide vásárolt volna a Vöröskereszt házat azoknak, akiknek életveszélyessé vált a házuk a patakhoz közel (ez a konfliktus egyik gyökere). A Szebb Jövőért helyi vezetőjének háza - ahol a Véderősök és a Betyársereg tagjai vendégeskednek - a Bajcsyban van, nem messze attól a saroktól, ahol a térfigyelő kamera van. Alex a Bem utcán indul el lefelé a patak melletti Hegyalja utca felé, bele a sűrűjébe. A verekedés (vagy annak a legsúlyosabb sérülésekhez vezető része) a kamerás kereszteződéstől lejjebb történt, egy máig látható vérfolt által jól jelzett helyen.

2, a Bem utca alsó, a kamera látóterén kívüli részén több roma házának nincsen kerítése, az udvarba nem kell bemászni és a romáknak sem kell az utcán lenniük ahhoz, hogy valakit közülük meg lehessen ütni kerítésmászás nélkül.

3, követ egyik félnek sem kell magával vinnie, áthurcolnia a fél falun, térfigyelő kamera előtt hadonásznia azzal, hogy használhassa. A legősibb fegyver az utcán hever. Ha a kamerán nem látszik, hogy lenne náluk, attól még használhatták.

4, a Bem utca alsó része a Bajcsy felől nem csak a kamera által befogott kereszteződésen keresztül közelíthető meg. A Szebb Jövőért helyi vezetőjének házától - ahol a véderősök és a betyárok gyülekeztek és ahol el vannak szállásolva - egy házak nélküli domboldalon keresztül egy perc alatt ott lehet lenni a verekedés helyszínén úgy, hogy a kamera abból semmit nem észlel. Azaz a véderősök/betyárok közül lehettek többen, mint akiket a kamera felvett. Ez a térképen is látható. A gmaps is jelez egy név nélküli "utcát", ami a Bajcsyra merőleges és a Bem utca alsó részére vezet részben a házak között részben egy beépítetlen, zöld területen keresztül. Ennek az "utcának" a Bajcsyn lévő sarka a Szebb Jövőért/Véderő/és támogatóik "bázisa". A domboldalon több ösvény is van, az egyik, mint a Sövény utca "meghosszabbítása", a Bajcsyval párhuzamos és nagyjából a vérfolthoz vezet. (Ha a támadás a radikálisok részéről eltervezett lett volna, érdemesebb lett volna a rövidebb, kamera által nem megfigyelt úton támadniuk, a verekedés kirobbanása után viszont akár használhatták is.) Röviden: ne kezeljük tényként, hogy annyian voltak, ahány embert a felvételen látni. Akkor se, ha a mindkét oldalról elhangzott "ránk támadtak százan" erősen túlzó, a helyi romák és a helyszínen tartózkodó radikális csoportok létszámát tekintve nagyjából kizárható.

A helyszínt ismerve (több napot töltöttem ott újságíróként), a beszámolók és a felvételek alapján én a következőt tartom reálisnak:

1, a konkrét verekedést egyik fél sem tervezte el előre. A kirobbantó ok a felvételen látható, de az is, hogy az Alexet a társai megpróbálják visszatartani.

2, az Alex, amikor "kiment a képből" a helyszín ismeretében egyértelműen a romák házai közé ment, ami már nem bizonyítható, de egyáltalán nem zárható ki (és a romák "basic" verziójával megegyezik), hogy talán az egyik kerítés nélküli udvarba is bement, szintén nem zárható ki, hogy ekkor ütötte meg a kissrácot és egy nőt is meglökött, ahogy a romák mondják. A beszámolók szerint a felvételen látható kissrác épp egy kerítés nélküli házban tartózkodott, a vérfolttól nem messze.

3, egyáltalán nem zárható ki, hogy a másik irányból is érkeztek véderősök/betyárok.
kistalos 2011.05.02 15:47:16
@TuRuL_2k2: innentől csak tippelgetünk. Én is csak annyit mondok, hogy "nem zárható ki". Sem ezt cáfoló, sem ezt megerősítő információból nem találtam olyat, amit több, független forrásból tudnék alátámasztani de én a kamerát se tartom perdöntőnek, mert a lényeget pont nem vette, se képben, se hangban. Egyszerűen kívül esett a hatósugarán, bizonyos szempontból a "háta mögött" történt, mert egy sarkon van egy villanyoszlopra szerelve és a házakat nem veheti, csak az utcát.
kistalos 2011.05.02 16:30:55
@TG69: 1, feltéve, de nem megengedve, hogy valóban csak a térfigyelő kamera felvételein látott emberek vettek részt a balhéban az arány akkor is 4:20-25.

2, feltételezem, hogy az Alex, amikor határozottan elindult a hugyozás után, akkor nem virágot vitt vagy segíteni indult egy néninek szatyrot cipelni.

3, ez a konfliktus a felvételeken nem a helyi magyarok és romák konfliktusa, hanem a helyi romák és egy legjobb pillanataiban egy gimnáziumi osztálynyi, az egész országból verbuválódott olyan cigányellenes csoporté, amelyik "tenni is kész valamit" és nem csak masírozik egy kis szavazatra beváltható médianyilvánosságért.

4, a helyi romák tényleg rettegnek tőlük. A köreikben rémhírek terjednek arról, hogy hányan vannak a faluban azokon a helyeken, ahol a Szebb Jövőért Polgárőrség tagjai voltak korábban elszállásolva. Ezeket a helyeket leellenőriztem, jelentem nincsenek ott, csak a Bajcsy utcai kétszintes családi házban, az események másnapján kb. húszan álltak a kertben teljes harci díszben a házon belüliekkel együtt lehettek max. harmincan.

5, a roma beszámolók közül nem egy túlzó, de találni korrektet is. Aki túloz az többnyire az, aki ott se volt, vagy nem mert kimenni a házból (gyerekek, asszonyok). A túlzások a következő elemekből állnak: számbeli túlzás és a fenyegetettség mértékének eltúlzása, többnyire érzelmi okokból (nem a rémület arányos a történésekkel, hanem a történésekről való beszámolók a rémülettel) összemossák a korábban valóban megtörténteket (kődobálás, lövések hangjai, ostorral/fokossal fenyegetés, szóbeli fenyegetések) az aznap történtekkel. Megjegyzem a patai magyarok beszámolói a korábbi roma-magyar konfliktusokról pont így működnek, ott is meg kell keresni azt a higgadt embert, aki a "basic" változatot adja elő, nem a szájhagyomány útján feldíszítettet. A legdurvább történeteket a cigányok patai dolgairól ráadásul nem a pataiaktól hallom, hanem azoktól, akik az elmúlt hetekben látogatták meg a Véderősöket...
"A Kadhafi elleni jelszavak mellett többször elhangzott, hogy a NATO szerepelhetne jobban, és mentsék meg Miszrátát, ahol bent vannak a tankok. Nincs térerő és fél órát internetezhet minden újságíró" - írta észak-afrikai tudósítónk, Jászberényi Sándor, amikor…..
Anzix Süllyedünk a sárba egyre 2011.03.31 14:15:00
Ennyi költőt egy rakáson! Csupa poéta ül az országnak az ő házában. És nem kizárólag röhögő törpékről és szétbaszott zsidó kurvák segglukáról verselnek és készítenek gipszlenyomatokat, kotmányunkról is. Ezúttal Tóth József (Fidesz) tiszanánai polgármester…..
Anzix Nem lesz Lázáremelés 2011.03.20 14:57:00
Sajnos ejtés sem. Lázár Jánost már mentegetik. Eddig találgathattuk, hogy miként fogja kivágni magát. (Tegye fel a kezét, aki lemondásra várt! Senki? Béla bácsi, maga tegye csak le a kezét, mert nem úgy gondoltam, hogy elvárta, maga különben is mindig valakinek a lemondására…..
Itt a báli szezon, a Royal szálló báltermében megrendezett maszkabálon Gyurcsány Ferenc például modern, európai értelemben vett szociáldemokratának öltözött, de többen felismerték. A bukott miniszterelnök fárasztó és unalmas beszédet mondott, a szociáldemokrata krédó…..
A politikus a "nem szeret, nem szorong, nem tanul" negatív triásszal írható le a legrövidebben. A politikus gyakran agresszív, nem érez empátiát mások iránt (bár megjátszhatja), és nem érez szégyent vagy megbánást a visszaélései miatt. A politikus legnagyobb…..
saturninus gyermekkori élményét osztja meg velünk:  Már gyermekfejjel is különösnek tartottam a szépítés nélküli sátánista referenciát a Disney-féle Hófehérkében... amíg a minap rá nem bukkantam, hogy is hangzott a kérdéses sor az eredetiben.Megkérdezném a '62-es…..
  Szegények, meg gazdagok – róluk beszéltek a legtöbbet idén a Parlamentben, ha épp nem a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről és annak építéséről folyt a vita. Érthető: az irredenta kocsmapolitizálás legitim pártja annyira sarokba szorította a haladár erőket, hogy…..
kistalos 2010.07.03 14:10:39
Na ja. Csak ottan van a bibi, hogy éppen konzervatív alapon vagyok anarchista, szélsőbalos, újbalos, elitellenes, populista e.tc.

Deklasszált keresztény, úri, középosztálybelinek születtem. Birtokait és szülőföldjét elvesztett erdélyi arisztokrata (kisebb részt) és kisnemes (nagyobb részt), beolvadó német polgár (nem sváb, nem szász, ausztriai és csehországi "bevándorló" a XIX. század végéről), vidéki lelkész-tanító családból (szintén a XIX. század végén) városi polgárrá lett vastagnyakú kálomisták - ők a nagyszüleim. Megannyi reakciós, antikommunista alak.

Ameddig nekik az volt a dac és a lázadás, az "ezeknek nem döglünk meg", hogy házilag készült Capitalyt játszottak az állatorvossal és a plébánossal (az orvos volt a nagyapám), addig nekem az, hogy nekifutásból köpöm le a teniszező Biszku Bélákat, a golfozó Medgyessy Pétereket, lóversenyre járó Farkasházy Tivadarokat, whiskeyző Horn Gyulákat. Egy mai oeprabálra Schmuck Andor jár, nem elgondolkodtató?

Én nem azt tanultam a szüleimtől és a nagyszüleimtől, hogy irigykedjek a kommunista elitre, amiért másolja azt, ahogy mi éltünk egykor. Vezérelhetne az indulat, hogy a tisztesség helyett a tisztességtelenséget jutalmazó rendszer ilyen szar alakokat, bűnözőket ültetett a mi helyünkbe, de azt tanultam, hogy mindez lószar. Az angol ezüst, a budai villa, a hajó a Balatonon, mind lószar. Ha meghalok, kitörölhetem vele a seggem. Az különböztet meg a Biszku Béláktól, hogy nem vagyok hajlandó tisztességtelen lenni a rózsadombi villáért, mert a tisztesség az megmarad, "a tisztesség hosszú távon megéri".

Nem akarok bolsiként viselkedni, nem akarok rekvirálni, nem akar újra osztani a vagyont, nem akarok beköltözni Biszku Béla vagy Gyurcsány Ferenc villájába. Csak az érdekel, hogy ne ez a vagyonos elit határozza meg, milyen az újraelosztás mértéke. A posztkomcsi elit ne csináljon úgy ebben az országban, mintha a társadalmi különbségek természetesek volnának és a tehetség meg a szorgalom tehetne a kialakulásukról, nem pedig a gerinctelenség, az önzés, a korrupció meg az elittel ápolt jó üzleti és szoros családi kapcsolatok.

Olyan társadalmat akarok, ahol valóban a tehetség, a szorgalom és a tisztesség az érvényesülés útja, ez pedig egy posztkommunista országban baloldali társadalompolitikával kezdődik. Én ezért vagyok szegénypárti, elitellenes, és olyan világnézettel bíró, amit egy, a kommunizmust sikeresen kikerülő országban baloldalinak hívnának.
bodoky No Man Left Behind 2010.04.08 14:16:00
Megint hypothetical, megint kiemelem. Hypo for president :) Családján keresztül támadják Tollner JózsefetA napokban "ismeretlenek" alaptalan és hazug, rágalmazó szórólapotkezdtek el terjeszteni Tollner József pátyi képviselőről.A szórólapban Tollner képviselőt…..
 Azt már többen fejtegették, hogy a kampányban elérhető sértegetési szélsőérték valószínűleg az lehet, hogy valakit azzal vádolnak meg, hogy kóka jánoshoz bármilyen pozitív kontextusba helyezhető módon van köze. Hát mit is mondjak, nem elegáns. A szodómia, a…..
  Elsősorban olvasóink másodlagos pártválasztására és leginkább elutasított pártjaira voltunk kíváncsiak, amikor elindítottuk a Mandiner legutóbbi kérdőívét. A bő 72 óra alatt 1447 válasz érkezett - bár felmérésünk nem reprezentatív, a minta kellően nagy…..
  Ombudsmani ajánlás ide vagy oda, a pátyi képviselő-testület megszavazta a Grupo Milton vitatott golf-projektjét. Sőt, még módosította is a területrendezési terv hatályba lépésének időpontját (március 31-ről július 15-re), hogy az ombudsman kevésbé tudjon…..
kistalos 2010.04.01 10:00:00
www.hirszerzo.hu/cikk.indulatok_es_zold_ut_a_golfpalyanak_patyon.145372.html

A Figyelő információi szerint a Grupo Milton ötvenmillió forinttal támogatta a szegedi kézilabdacsapatot, amelynek társadalmi elnöke Ujhelyi István. A Grupo Milton szintén támogatja az Orbán Viktorhoz köthető felcsúti labdarúgó-akadémiával együttműködő Videoton FC futballcsapatot, a támogatás értelmében a fehérvári stadion főtribünje a Milton Tribün névre hallgat.

[...]

A szerződést nem fogadta el Kollár Tamás, Szabó István, Tollner József független és Zsarnóczay István, a Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület képviselője. Elfogadta többek között Bognár József független, korábban szocialista polgármester, az Evern Invest Hungary Kft.-vel üzleti kapcsolatban álló Michels Gábor független alpolgármester és Porkoláb József fideszes képviselő is.
Most már egyértelmű, amiről azért a kampány elején is lehetett tudni: az LMP és az MDF nem csupán a küszöb átlépésével, de egymással is küzd majd ezen a választáson. Miközben a két párt programja jelentősen különbözik, többé-kevésbé mégis van átfedés a megcélzott…..
kistalos 2010.03.18 17:36:27
@Mitya Ivanov: mondjuk a névtelen feljelentés az elég bides. Sokkal inkább, mint az, hogy félig kitöltött cetlikre utólag írják rá a jelölt és a jelölő szervezet nevét. Sokat adnak le úgy. Van aki a jelölt nevét se tudja és ha leadóhelyen dobja dobozba, az se tudja neki megmondani. Simán lehet, hogy ilyeneket gyűjtött össze, akit feljelentett az apja (ez is szép). Ilyenkor jön a kérdés: Cui prodest? Kinek az érdeke?
A napokban érkezett a bejelentés a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület központjába, mely szerint az I. kerületben már tollas bagolyfiókák vannak. Ezt a hírt a Budapesti helyi csoportunk titkára, Morandini Pál is megerősítette, aki a bejelentést követően többször is…..
A fajok barátságát hirdetjük, ez esetben egy bagoly és egy kacsa szokatlan viszonyával. A hathetes madarak a devoni Totnes farm lakói és igencsak szeretik egymást...
ablakpárkány kőbányai 2010.03.01 19:26:56
fürdőszobafestéssel telt a szombat délután egy része, ami valójában nem is a munkáról szólt, hisz mi az már négy embernek kifesteni egy kb. 8 négyzetméteres helyiséget? sokkal inkább az együtt levés volt a lényeg L-ékkel meg a kutyákkal, remek zöldbabfőzelékkel és…..
kistalos 2010.03.03 14:18:52
„Van egy szűk klikk a világba' aki marha nagy pénz akaszt le emiatt a globális melegedés miatt” Vannak ezek a libertáriusok, akik akár szimpatikusak is lehetnének, hiszen derék, naiv népboldogító  utópistákat, az individualista anarchizmus gondolkodóit vehetjük egyik…..
kistalos 2009.12.17 13:52:09
@valaki76: Köszönöm a hozzászólást. A mentségem annyi, hogy tényleg amit hozzáfűztél érzésem szerint nem fért volna el a cikkben.

A poszt – ha jól értem – a jobboldali libertarianizmus, ill. a piaci anarchizmus vagy szabadpiaci anarchizmus témaköre körül íródott (némi klímapolitikai áthallással) - írod és jól érted. Annyit fűznék hozzá, hogy konkrétan a Hayek Társaság elnökének a Hírszerzőn megjelent cikkére reagál, amit linkeltünk is. Nyilván nem minden libertárius ennyire paranoiás.

Abban vitatkoznék veled, hogy ez az ideológia nem ígér földi mennyországot. Az anarchizmus minden változata az ideális társadalom lehetőségéről elmélkedik, ezt hívom én földi mennyországnak, de írhattam volna Utópiát is. Végső soron ezért szimpatikus az anarchizmusok bármely válfaja és ezért sült bolond mindenki, aki dogmatikusan követi valamelyiket és nem csak szemezget az anarchista ideológiák megoldásaiból. Az individualista anarchisták és libertáriusok épp úgy hatottak rám, mint a kollektivista, vallásos és ökoanarchisták. Egyiket vagy másikat kiragadni és azt is kritikátlanul elfogadni szerintem olyan kórtünetkehez vezet, mint amilyeneket Gere Ádámon olyan jól megfigyelhetünk.
kistalos 2009.12.17 14:02:33
@drótostót: nem vagyok bőcsész. csak, ha öröklődik ;)
kistalos 2009.12.18 12:39:33
@kalapácstollú: a megkérdőjelezhetőség jogát nem vitatom. írom is, hogy távolról sem állítom, hogy a tudomány ne tévedhetne, volt már rá példa. azt viszont merem állítani, hogy ha egy tudományos kérdésben két felkínált válasz közül választhatok, az egyiket a hivatalos tudomány állítja és viták során csiszolódott a másikat meg egy politikai-ideológiai szubkultúra nyomatja és jól láthatóan fordított logikával működik (előbb tudják mit akarnak mondani és annak rendelik alá a bizonyítást) akkor a hivatalos tudomány nézetére hajlok (fenntartásokkal).

írtátok a tudomány tévútjai között a micsurinizmust. nagyon jó példa, mert épp engem igazol :) a micsurinizmus és a nem említett liszenkóizmus ragyogó példa arra, hogy mi történik, ha a politikai ideológia mondja meg, hogy mit mondjon a tudomány. említett tudományos tévutakat ugyanis a sztálinizmus erőltette, ezért is merem mondani, hogy a tudomány eredményeihez való elfogadó/megrendelő attitűd kiváló lakmuszpapír arra, hogy adott ideológia elnyomó-e vagy sem.
  Igen szórakoztató azt az igyekezetet figyelni, amellyel az MSZP bizonygatni próbálja, hogy nem azonos saját magával. Logójukat eldugják, Gyurcsányt megtagadják, a Bajnai-kormányt afféle természeti szükségszerűségként igyekeznek beállítani, s egyik fő üzenetük ez:…..