Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SirYoli

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár héttel ezelőtt az interneten olvasgattam a norvégiai Sogne-fjord partján fekvő Flåmról, amit persze rögtön meg is mutattam Viktornak, hiszen mindkettőnk régi vágya volt eljutni a norvég fjordokhoz. Mivel elég sok szabadságunk maradt még az évben (a svédeknél a szabadságokat április 1-től március…..
Olyan érzésem van, mintha még épp csak most tettem volna ki az “Egy év Svédországban” posztot, de közben már el is érkezett a “Két év Svédországban” megírása. Az első év kicsit mozgalmasabb volt, akkor még minden az új élet kialakításáról szólt: költözés mindössze egy csomagtartónyi holminkkal és…..
Ellentétben a svédek 99%-ával, akik midsommar-tól iskolakezdésig (azaz június utolsó hetétől augusztus közepéig) mennek el szabadságra, mi jobban szeretjük a több részletben kivett szabadságokat, így az egész nyarat végigdolgoztuk. Ezért, amíg a szokásos munkahelyeken szinte megállt az élet -  pl.…..
SirYoli 2018.12.16 10:17:45
Pár napja már olvasgatom a blogotokat, de most már hozzá is szólok. :)
Én is laktam Izlandon, meg Norvégiában, majd 2 éve hazaköltöztem, pont mielőtt ti kiköltöztetek Svédországba. De teljesen ugyanígy éreztem magam hazaköltözés után, hogy mennyivel jobb hely lehetne Magyarország, ami semmibe sem kerülne, csupán csak az emberek hozzáállásán múlna és nem a pénz kérdésen ("de hát ott gazdagabbak az emberek...", stb.). A kedvesség, mosolygósság (még ha nekem is mondták - magyarok -, hogy ez sokszor nem igazi mosoly, csak amolyan mű, de nem érzed magad jobban tőle? Itthon nem mosolyognak rád, ugyanúgy elmondanak mindennek a hátad mögött és még a szomszéd tehene is dögöljön meg, mert miért ne? - ez mennyivel jobb? :D - költői kérdés). A vezetési kultúra, érdekes módon, kint alacsonyabb a sebességkorlát és ha még annál is lassabban mész, nem kezdenek őrült előzgetésbe, nem tolnak le az útról. Itthon már akkor ledudáltak, amikor egy lakó-pihenő övezetben (!) időben kirakva indexet, fel mertem tartani a mögöttem levőt azzal, hogy elsőre, nem szerencsétlenkedve tolatva leparkoltam. Sokszor elküldeném az itthoni vezetőket egy Skandináv vezetési útra, lehetne fogadásokat kötni, hogy hány km után veszítené el a jogosítványát/éves fizetését az itthoni vezetési stílusával ott kint. :D
Azért itthon is vannak kivételek, de sajnos úgy érzem, egyre kevesebb.
Tervezzük is barátnőmmel, hogy visszaköltözünk Északra fél éven belül. Elég volt az itthoni "kalandokból", idegeskedésből. Amit egyik posztotokban is írtatok (1 év Svédországban), a kinti nyugalom és stresszmentesség, az nagyon hiányzik. Egyszer már megvolt, én meg hazaköltöztem... :D