Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zoldborso

0 bejegyzést írt és 444 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarázatok, feleletek, szabadkozások. A gyerektelenek készültek. Minden alkalomra, helyzetre, évszakra és napszakra megvan a kompakt válaszuk. Nem így a gyerekesek! Nekik nincsenek előre jól megfogalmazott, tüchtig kis indoklásuk arra, hogy voltaképpen miért is kellett nekik gyerek. Mert hogy…..
zoldborso 2017.04.20 16:42:36
A kérdés jó, csak azt nem értem, miért ilyen ellenséges a hangnem. -- Nekem négy gyerekem van, és megmondom kerek perec, azért lettek, mert számomra a modern fogamzásgátlás teljes csődnek bizonyult, de az abortusz mint megoldás nem volt vonzó. Jönni akartak és jöttek. Én úgy éreztem, megtettem, ami tőlem tellett,
hogy lebeszéljem őket erről... :) (Trollok nyugodtan nekem jöhetnek, nem fogok reagálni. :)) -- Én is úgy gondolom, senki nem lesz pusztán attól jobb ember, mert gyereket szül. Azt is rühellem, mikor dicsőítenek, mint nagy magyar anyát. Leszarom, hogy fogy a népesség. Nem a hazának szültem. Különben is kozmopolitának tartom magam, és a világ épp eléggé túl van népesedve. -- Én is látom, hogy sokan nagyon önző vagy éppen felelőtlen motívumok által vállalnak gyereket. Mások viszont nem... -- Szóval erős túlreagálásnak érzem a Münchausen-by-proxy-val példálózni; az azért olyan ritka, mint a fehér holló. Persze vannak "mérgező szülők" -- lényegesen többen -- de még gyakoribb, hogy a szülő egyszerűen naiv, és azért követ el baromságokat. --Szülőképzésre lenne szükség... (Boldogabb országokban van ilyen.) Nem magától értetődő, hogy jó szülőnek születünk... Azt is tanulni kell és érdemes. (Felelősebb szülők itthon is "képzik magukat".) -- Amúgy meg sokgyerekes szülőktől igenis meg szokták kérdezni, hogy "minek neked ennyi gyerek?" Tőlem is kérdezték már... -- A posztolónak javaslom, kezeltesse a frusztrációját, mert komoly epebántalmaknak néz elébe, ha így folytatja... ;) És úgy nehéz élvezni a gyermektelenség örömeit. :)
Néha elég random dolgokat rendelek Kínából. Ilyen ez a vízszűrő is, amely nagyvárosi embereknek egy jó lehetőség a spórolásra is. Ha valaki csak a kellemetlen íze miatt nem issza például a budapesti csapvizet, annak jó hírem van, ez megoldhatja a problémát, így nem lesz szükség többé havi egy…..
Szívszorító jelenet zajlott le Qionglaiban, Délnyugat-Kína Szecsuan tartományában február 15-én, amikor a hétéves kínai kisfiút, Fengfenget édesanyja a tavaszünnepek után nem vitte magával Csengtuba, hanem ismét a nagyszülőknél hagyta...
Írta: Michael Nugent Két oka van annak, hogy miért kellene az állami iskoláknak világi alapon működniük. De először is fontos, hogy megértsük, hogy egy szekuláris iskola nem ugyanaz, mint egy ateista iskola. Egy vallásos iskola azt tanítja, hogy létezik egy isten, egy ateista…..
A luxus divatház mögött álló, nyíltan meleg tervezőpáros nemrég egy interjúban állt ki a tradicionális házasság intézménye és a hagyományos családmodell mellett, sokakat felháborítva ezzel. Akadtak azonban támogatóik is, méghozzá a témát személyesen ismerők…..
Bármilyen fenevaddal nehéz együtt élni, én már próbáltam párat. Lajossal, a csótánnyal még ifjonc koromban osztottam meg a közös alagsori albérletet. A pókok állítólag szerencsét hoznak, ezért nem szoktam bántani őket, de adtam már elő a pörgős-sikítóst a velük való…..
zoldborso 2015.02.11 20:42:36
A szigeteléstől önmagában véve még nem lesz penész, ha eddig nem volt. Az a kérdés, hogy a nyílászárók mennyire passzentosan zárnak, és hogy mennyi a páratartalom. Nálunk mostanra teljesen eszkalálódott a penészhelyzet, én már mindenféle szakembert hívtam ide hőkamerás építészt is, szellőzőberendezésben utazó klímás mérnököt is. Kész fizika-továbbképzés volt. Három tényező van: a páratartalom, a hómérséklet, és a szellőzés. Ha a fal lényegesen hidegebb a benti, túlságosan párás levegőnél, a pára le fog csapódni a hideg falon, és megjelenik a penész. A penészesedés ellen tehát az is segít, ha belső hőmérséklet relatíve alacsonyan tartjuk. De az is segíthet, ha a fal hőmérsékletét növeljük a külső szigetelés révén, hogy ne essen a hőmérséklete a harmatpontig. A harmadik a szellőztetés avagy a levegő nedvességtartalmának csökkentése. A szellőztető rendszer sokba kerül és nem térül meg a befektetése (folyamatosan áramot használ, viszonylag keveset takarít meg a hőcserélős rendszer, sokba kerül a karbantartása is, és relatíve rövid az élettartama), úgyhogy csak akkor érdemes beleinvesztálni, ha valóban nagyon magas a páratartalom. A hőkamerás építész azt magyarázta, hogy a külső szigetelés önmagában is véget vethet a penészesedésnek. Az viszont nagyon gáznak hangzik, hogy csak az északi falat akarják szigeteltetni, mert a különböző falak különböző hőmérsékletűek lesznek... -- Az árakról még annyit, hogy a hőcserélős központi szellőztető valóban kb. ugyanannyiba kerül, mint a külső szigetelés, de csak akkor, ha az egész házat szigeteltetni kell. Nálunk a hőkamerás felvételek azt mutatták, hogy a tető szigetelése megfelelő, így pont a legdrágább tételt ússzuk meg, csak a függőleges falakat kell szigeteltetni. Így is milliós tétel lesz.
Önnek is van egy története? Kirúgták, megalázták, vagy az 50. interjún is elutasítottak? Zaklatja a főnöke, esetleg az alkalmazottaival akadtak problémák? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre! Tisztelt Munkahelyi terror blog!   Egy kedves hölgy barátom, nevezzük…..
zoldborso 2015.01.26 16:04:40
@Nancsibacsi: Ja, akkor kellett volna gondolkozni, mikor a férje meghalt szívinfarktusban, ugye? Még időben felszaladni egy magas tetőre, amíg még hóna alá tudta kapni mind a három porontyot, és rövid úton megszabadulhatott volna minden szenvedéstől. No meg minket is megszabadított volna attól a kényelmetlen érzéstől, hogy kellene működnie valamiféle társadalmi szolidaritásnak ilyen esetekben. Ugye, valami ilyesmit tetszett érezni?
  A Hansgrohe piacra dobta Magyarországon az új EcoSmart technológiával felszerelt Logis csaptelep kollekcióját, amely akár 60%-os víz- és energia megtakarítást tesz elérhetővé bárki számára.  Működésének alapelve - leegyszerűsítve - a következő: a csaptelep…..
A magyarok egy főre vetítve tizenhatezer forintot perkálnak a jobb ellátás reményében az orvosoknak. Tisztelt Praxis!   Lenne egy egyszerű kérdésem az itt hozzászólóktól,mert most jómagam lennék kíváncsi a válaszukra.Itt megjegyzem,hogy nagyon ritkán szoktam hozzászólást…..
„Recidivára nagyfokban suspect 43x40x40mm átmérőjű terime” Nem tudom mire számítottam.  Azt éreztem, tudtam, hogy van ott valami, mégis meghasadt a föld alattam, amikor megláttam az eredményt, és zuhanni kezdtem.  Valaki adjon nekem valamit, amibe kapaszkodhatok!  Valaki mondjon…..
zoldborso 2014.05.06 17:02:10
@OKleo: Ja, pont ma voltam orvosnál, és nyolc év után, többkilónyi negatív lelet birtokában is meghallgathattam tőle, hogy "két lábon járó időzített bomba" vagyok... Nem először kapom ezt az arcomba, egyébként tök jóindulatú, kedves dokiktól. Rögtön az jutott eszembe most is, hogy basszus, ennyire kevéssé bíznak a saját gyógymódjukban? :D Még szerencse, hogy én sem csak az ő szakértelmükre építek... Jobb az ilyen teljes testet-lelket érintő kórságokat többfelől is kezelésbe venni... Zsófi, továbbra is drukkolok! Sok szeretettel, ZB
A hajléktalanság alapvető okai – a szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségek, a munkanélküliség, az alacsony bérek és nyugdíjak, a lakásfenntartási támogatás hiánya és a szociális bérlakások hiánya – ellen nagyon nehéz egyedül tenni valamit. Ehhez alapvető politikai változásokra van szükség, és A…..
Öreg bérházunk '90-es retró Demszky-plakátját időközben lekaparták a falról, de Budapest rendszerváltás utáni vőlegénye él és virul. Most kaptuk az infót, hogy épp a washingtoni Wilson Center munkatársaként, szakértőként dolgozik a Városi Fenntarthatóság Műhelyben, a…..
Egy 19 éves srác legyen szíves hivatalos dokumentumokkal bizonyítani, hogy valószínűleg sosem látott dédnagyapja mit csinált 70 évvel ezelőtt. Ha nem tudja, akkor nyilván náci volt. "Egyetlen kérésem van mindenkihez. Tegye fel a kérdést magának, hogy hol voltak, mit csináltak,…..
zoldborso 2014.01.29 13:39:03
@Larry Silverstein:

"A szövetségesek mindent tudtak auschwitzról, rendszeres légifelvételek vannak 1944ből..."

Ez nem a haláltáborokban folyó tevékenység valóságossága ellen érv, hanem a Szövetségesek ellen. A jobboldalnak általában tökéletesen igaza van, amikor azt sugallja, hogy a Szövetségesek valójában nincsenek abban az ERKÖLCSI helyzetben, hogy lenézzék a németeket vagy a németek által megszállt népeket amiatt, hogy nem vettek részt elég lelkesen és elég nagy számban az üldözöttek mentésében. Ők sem tettek meg minden tőlük telhetőt. Hosszan lehetne erről beszélni. Az antiszemitizmus az akkori világban elterjedt, sokkal szélesebb körben elfogadott nézet volt, mint hinnénk, nyugaton is. Bizonyos értelemben azt mondhatjuk, a történelmi "véletlenek" szerencsétlen sorozata vezetett oda, hogy pont errefelé vezetett ez ilyen szélsőségesen tragikus eredményre, és nem másutt. -- Hadd mondjam el még egyszer, a nyugatiaknak is lenne miért / van miért tanulmányozniuk a felmenőik nézeteit... Ez azonban minket nem ment fel hasonló kötelességeink alól. Ha bármi haszna van a történelem kutatásának, akkor az éppen az, hogy akkor tudjuk elkerülni a történelem ismétlődését, ha megfelelő lelkiismeretességgel nézünk szembe a múltunkkal.
zoldborso 2014.01.29 14:12:42
@yotta:

"Mi az, hogy csak akkor tudunk tovább lépni? Miért a továbblépésig mi van? Háború? Béke? Vagy mi a katyvasz? Aztán ugye a befejező mondat magában hord egy állítást is, nevezetesen az emberi esendőség opportunista aljasságba torkollhat... Hát ez meg miféle következtetés, aztán mit is kell ebben az esetben esendőségen érteni?"

B.E. "emberi esendőség" alatt nyilván arra utal, hogy az emberek, joggal féltek attól, hogy hátrányuk származna abból, ha nyíltan kiállnának az üldözés ellen, az üldözöttek mellett; "opportunista aljasságon" meg alighanem azt, hogy sokan, továbbléptek az önigazolásban, és azt mondják, "ha én nem tenném el ezt a hasznos holmit, más tenné el, hisz a tulaj úgysem jön már vissza" vagy akár "ha én megtagadnám a parancsot, más lőné le őket". B. E. itt alighanem éppenhogy a saját családja múltját próbálja megemészteni, a nagyszüleit megérteni, akik beköltöztek elhurcolt zsidók lakásába. Tehát pontosan azt csinálja, amit mindenki másnak is javasol, jó példával jár elől. Felteszem, hogy B.E. szerette a nagyszüleit, de ettől még tisztában van azzal, hogy erkölcsileg helytelen, amit tettek.

És hogy mi van a továbblépésig?
-- Hát nézz körül, kérlek. Ez van. Az, hogy itt vitatkozunk egymással, és egyesek olyan vehemenciával hárítanak, mintha kísérletet sem akarnának tenni arra, hogy megértsék, nem ellenük beszélünk, hanem értük. Hogy nem ellenségek vagyunk, hanem sorstársak. Hogy az, ami a zsidók, cigányok rokonainak azért tragédia, mert kisemmizték, meggyötörték és végül megölték a rokonaikat, az a magyar társadalom másik részének meg azért tragédia, mert olyan dolgokhoz voltak kénytelenek asszisztálni, amit egyszerűen nem lehetett jó lelkiismerettel végignézni, még akkor sem, ha adott esetben tényleg nem volt éppen ott és akkor módja segíteni a felmenőmnek...

Pszichológiailag még az is megmagyarázható, hogy milyen könnyen brutalizálódtak egyesek ebben a sarkaiból kifordult világban. Jól mondjátok, az ítélkezésen már túlvagyunk. Már a megértésnek lenne itt az ideje!

De akármi is "szárad a lelkünkön", SZÁRAD -- nem pedig tisztul. Mert takargatjuk, mert nem bírunk ránézni, mert hárítunk, mert annyira fáj szembenézni vele, hogy inkább még letagadni is megpróbáljuk. Nem akarjuk érteni. Át akarjuk írni. Rá akarjuk kenni másra.

Mindaddig, amíg ez folyik, ne csodálkozzon senki azon, hogy az áldozatok leszármazottai "túlérzékenyen" reagálnak.
Ha végre nem hárítana a jobb oldal, akkor nem lenne miért "túlérzékenykedni".

De hadd hangsúlyozzam, ez nem azt jelenti, hogy olyan bűnöket vállalunk magunkra, amelyekért semmilyen személyes felelősségünk nincsen.

Ez "csak" annyit jelent, hogy elismerjük, hogy a mi felmenőink vélekedései, passzivitása, netán tettei is hozzájárultak EGY PICIKÉT ahhoz, hogy emberek millióit semmizték ki, gyötörték meg és gyilkolták le.

Csak egy picikét. -- De sok kicsi sokra ment. :(

Mondok egy példát: a minap elfogtak egy pasast, mert keresztülhajtott éjszaka egy részegen fekvő emberen és aztán nem állt meg, hogy segítséget nyújtson neki. A rendőrség is elismerte, hogy szinte semmi esélye nem volt rá, hogy időben fékezzen. Megtörténhetett volna bármelyikünkkel, bármelyik szerepben? Érthető, hogy a sofőr annyira megrémült, hogy továbbhajtott? Helyes, hogy nem állt meg, nem hívott mentőt? Mekkora vajon az egyéni felelősségük? Mekkora az áldozatnak? Mekkora a sofőrnek?
Ugye, hogy nem könnyű kérdések ezek?

(Az analógia csak a fatális és erkölcsileg nehezen megítélhető jellegre vonatkozik, semmilyen más vonásában nem alkalmazható a Holokauszt problémára.)
zoldborso 2014.01.29 14:28:51
@yotta: "Mondj egyetlen olyan világeseményt, amelyet az akadályozott meg, hogy valakik "lelkiismeretességgel" néztek szembe a múltjukkal. De meg is fordíthatnám a kérdést, sorold azokat a világeseményeket, amelyek e "szembenézés" hiányából következtek be!"

Első kérésed logikai lehetetlenség. Elvileg lehetetlen felsorolni olyan eseményeket, melyek NEM következtek be, akármi is legyen az oka annak, hogy nem következtek be. :)

Utóbbi kérésedre viszont rengeteg jó válasz van. Maga a Holocaust is azért következhetett be, mert mindaddig még nem értették meg az emberek, hogy a kollektív bűnbakképzés hibás gondolkodás és konzekvensen vérfürdőkbe torkollik (lásd a pogromok évszázadokon átívelő története, a "szeretet egyházának" felelőssége mindebben, stb.) De lehetne arról is írni, hogy miként pénzel(t) az USA kormánya olyan gerillákat, akik aztán az amcsik ellen (is) hajtanak végre terrorakciókat (szept. 11 pl.), ez a hibás stratégia egy többször is visszatérő "deja vu" a legújabbkori történelemben, bár az alapelv valójában már az antikvitásban megfogalmazódott. Az is nagyon érdekes, hogy a különféle totális diktatúráknak milyen sok közös vonásuk van, és hogy bizonyos népek, bizonyos időszakokban konzekvensen kitermelik a maguk zsarnokait -- lásd pl. Oroszország modern története.
Az is tanulságos kérdés, hogy Magyarország miért járt annyira rosszul mind a két világháborúval, és hogyan került mindkétszer a vádlottak padjára, holott mondhatnánk, csak természetes történeti és geopolitikai adottságainak megfelelően lavírozott...

Megértem azonban, ha kétségeid vannak. Bizony, nekem is vannak időnként kétségeim affelől, hogy az emberek fejlődőképesek, és hogy el lehetne kerülni, hogy a történelem ismételje önmagát. :(
Mint minden embernek, néha nekem is vannak rosszabb napjaim. Nem lehet mindig erősnek lenni és mosolyogni. Írom mindezt úgy, hogy nálam ez az alapbeállítás és nem kerül erőfeszítésbe a legnagyobb káoszban sem őszintén mosolyogni vagy nevetni és viccelődni.  Tegnap egész nap…..
zoldborso 2014.01.16 22:23:00
Szia!

Csak azért írok neked, hogy tudd, drukkolok! :) És hogy érdemes a sarkadra állni! :)

Nálam 2006-ban állapították meg a rákot, 36 éves voltam -- előrehaladott méhnyakrák volt, kisebb tojás nagyságú, áttétekkel. (9 hónapon át vizsgálgattak, mire ezt kibökték --sajnos nem mindig igaz az, hogy a méhnyakrák könnyen diagnosztizálható kezdeti stádiumban, ezt mindenesetre kénytelen voltam megtanulni már az elején.)
A sarkamra álltam, és visszautasítottam a kemoterápiát.
Volt egy nagyműtétem, melyről utólag derült ki, hogy nem sikerült időben detektálni az áttéteket, de még így is brutál nagy volt, és ezért a sebész reménykedett benne, hogy így sem maradt bennem áttétes nyirokcsomó.
Ezután újra a sarkamra álltam, és visszautasítottam a sugárkezelést is. (Nem hiszem, hogy bármennyivel is jobb lenne a kemónál.)
Vegán diétára tértem át (ezt aztán 7 évig csináltam, nemrég hagytam abba), sok zöldséggel és gyümölccsel, és gyógyteákkal is, továbbá személyre szabott homeopátiás kezelést kaptam (szerintem ez roppant sokat segített a pozitív kimenetelhez), a stressz csökkentése végett kineziológushoz jártam, és végül eljutottam Hellinger-féle családállításra is (ezt ugyancsak döntőnek tartom).
Nem tudom, mi lett volna, ha másként döntök, de rengeteg saját tapasztalatom volt, mivel a családomban tarolt a rák, iszonyú sok mindent elolvastam, mindennek igyekeztem utánanézni.
Rokonszenvvel figyelem Szendi írásait is, érdekes megközelítésnek tartom a paleolit diétát. Olvastam esetekről, akik ennek a diétának tulajdonítják a rákból való felgyógyulásukat.
Akárhogy is, az nyilvánvaló, hogy az orvostudomány sokkal kevesebbet tud, mint ahogy azt az átlagember feltételezi, és a konzervatív kezelések halálozási statisztikája kétségbeejtően rossz. Az én családomban én vagyok az egyetlen, aki 5 évnél tovább életben maradt a diagnózis után, és egyúttal az egyetlen, aki visszautasította a kemót és a radioterápiát is. Pedig nálam sokkal fiatalabb korban jött ki a rák, mint a szüleimnél, nagynénéimnél.

Neked is nagyon drukkolok!

Azt szeretném csak mondani még neked, hogy az a személyes véleményem, hogy a materiális szint (diéta, gyógyszerek) mellett muszáj a lelki oldalt is támogatni. Nem csak azért, mert iszonyú stressz ez az egész, hanem azért is, mert a betegségnek is megvannak a maga lelki előzményei, és azokat a blokkokat feloldva sokkal nagyobb az esély a gyógyulásra. A homeopátiában az különösen jó, hogy részben mentálisan hat, és ez gyakran nagyon jól érzékelhető is, de én időnként további rásegítésnek is szükségét éreztem...

Tiszta szívemből kívánom neked, hogy megtaláld azokat az embereket, akik segíteni tudnak neked abban, hogy megerősödve tudj felkelni ebből a nehéz helyzetből!

Ismeretlenül is szeretettel ölellek, O
Terveim teljes mértékben kútba estek, már ami az utolsó, még egyedül eltölthető keddi és csütörtöki napokra vonatkoztak. Ugyanis gyermekeink más-más módon, de egyszerre megbetegedtek, ezért egész héten itthon lesznek, legalábbis most úgy látjuk. Szóval, ennyit a nyugis…..
Praxis Fáj bazdmeg 2010.06.20 09:50:00
Sziasztok, Az én sztorim átlagos lehet, nem vagyok rákos, nem veszítettem el egyik végtagomat sem, szerencsém van. Azonban az orvosok hozzáállása rutin műtétem során hagyott némi kivetnivalót maga után. Három hónapja operáltak. Nem szívműtét volt vagy ilyesmi (csak hogy a…..
zoldborso 2010.06.20 18:40:23
Minden tiszteletem Dr Morcz-é, de sajnos most vitába kell szállnom vele.

Velem, mint már többször, több helyen megírtam, megtörtént, hogy kérdésemre az orvos csak visszakérdezett, hogy van-e egészségügyi végzettségem, majd a nemleges válaszra közölte, hogy akkor úgysem érteném, és nem volt hajlandó felvilágosítással szolgálni. Hiába mondtam neki, hogy diplomás, latinul is tudó egyed vagyok. "Nem volt ideje" nekem magyarázgatni.
Azaz nem árulta el, hogy ha rákra gyanakodott. Ez ugyanis indokolta volna azt a beavatkozást, amit javasolt, de indokolni nem volt hajlandó.
Sajnos igaza lett volna, ha erre gyanakodott volna, én viszont később kaptam orvosi segítséget, mint ha nála, bunkó orvosnál maradtam volna. Merthogy ezek után otthagytam, és egy másik orvoshoz mentem, aki történetesen nem gyanakodott rákra.
Történetesen majdnem az életem múlott ezen.
Ahogy látom, a kommentelők között más is kapott efféle visszakérdezést válasz gyanánt, válasz helyett.

A másik meg az, hogy sajnos azért sem elég arra bíztatni az embert, hogy kérdezzen, mert a laikus nem mindig tudja, mit is kéne kérdezni. Pl. nem tudhattam magamtól, hogy annak a műtétnek, amin végül átestem, igen sokak esetében inkontinencia a következménye. Ezt azonban elfelejtették közölni velem. Ahogy pár más, a kezelések közötti választásom szempontjából lényeges infót is.

A harmadik meg az, hogy sajnos az orvosok egy része nem csak hogy megtagadja a választ, elhallgat döntő információkat, de az is nagyon jellemző, hogy meghazudtolják a pácienst, vagy elbagatellizálják a tünetet. Mintha úgy képzelnék, hogy MINDEN beteg túloz és szépít, úgyhogy automatikusan korrigálni kell, amit mond. Ha azonban a beteg se nem szépített, se nem túlzott, akkor ennek akár végzetes következményei is lehetne rá nézve.

Akárhogy is nézzük, van mit javítani az orvosok kommunikációján.
Ezzel nem állítom, hogy a betegekén nem kell, bizony, ez sokakra ráférne.
De az orvos rossz kominkációjának fatális következményei lehetnek a betegére nézve, míg a beteg rossz kommunikációjával csak saját magának árthat végzetesen, és ez nagy különbség!