Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rg68

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Vannak dolgok, amelyekről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy világmegváltó újdonságok, menők és trendik,  pedig mások jó ideje a legnagyobb természetességgel csinálják. Ilyen mondjuk a kerékpározás. Budapesten csatákat kell vívni egy-egy biciklitárolóért, pedig egykor ott…..
rg68 2012.06.25 19:15:08
MINDAZONÁLTAL, lenne néhány tapasztalati hozzáfűznivalóm:
20-30 éve tele voltak a lakótelepek ilyen gondozott kiskertekkel, mára viszont kezdenek eltűnni. Részben mert a vandalizmus elért egy olyan szintet, amikor már nem éri meg, másrészt most hal ki az a generáció, akiknek ez "létszükséglet" volt.
Az önkormányzatok sem nagyon tűrik ezeket a kerteket, valóban közterület, nem tudnak velük mit kezdeni, tavaly volt egy néni , aki felhívott, hogy az önkormányzat felszámolta a kiskertjét, holott egy elhagyatott területen hozták létre.
A harmadik gondolat, valóban nagyon trendiek a gerillakertek, éppen ezért marad ki a gerillakertekből a hosszútávú fenntarthatóság. Sok akciózást látok, "felhívjuk a figyelmet a ...", na ezektől a mondatoktól szoktam agyvérzést kapni. Elültetnek valamit, majd soha senki nem foglalkozik vele többet.

Éppen ezért kell az önkormányzatokkal közösen városi kerteket létrehozni, kerítéssel, ágyásokkal, közösséggel, hogy a kert fennmaradjon, ne egyéni gerilla kezdeményezés legyen, hanem az önkormányzattal közösen létrehozott, fenntartható kert.

És még valami: ezekben a kertekben a közösségi élmény az egyik legfontosabb hozadék, a gerillanénik és gerillabácsik újra közösségbe kerülnek, épp elég témát találnak beszélgetni, alkotni, örülni a termésnek, ráadásul rendezett környezetben, jogilag tisztán, támogatottan. A Városi Kertek Egyesület pont arról szól, hogy ne gerillakertek legyenek, hanem "szolgáltatássá" váljon a városi kertészkedés.
www.avarositanya.hu/site/node/6293
Találtam ezt a könyvet és az ajánlóját. Most a kritikája következik. Én ilyen kedves író vagyok, előre lelövöm a poént, ami az, hogy az ökológiát figyelmen kívül hagyni halálos! Mert akármennyire az ökológia kategóriába tartozik ez a könyv: éppen azt hagyja figyelmen…..
rg68 2010.06.04 13:07:39
Kedves Pacsker!
Most találtam meg a könyvkritikádat, gondolom érdemes rá válaszolnom.
A könyvet én írtam és a kritikád alapján úgy tűnik nem olvastad, hiszen egy kiragadott részt veszel górcső alá, ahelyett hogy vetted volna a fáradtságot a könyv elolvasására.
A könyv nem csak arról szól, hogy kerteket kell alapítani a városokban, van benne egy elég vaskos rész az ökológiai szempontú háztartásvezetésről, a közlekedésről, a termények tartósításáról, energia és víztakarékosságról, és még számos dologról. Sehol a könyvben nem írok arról, hogy a városi földben kellene termeszteni, alapvetően földládákat, vagy emelt ágyásokat ajánlok, de még arról sem írok, hogy mindenképpen hasznon növényeket kellene termelni, hanem arról, hogy termeljünk bármit, ami zöldebbé teszi a környezetünket és a gondolkodásunkat.
A könyvkritika műfajának egyik legfontosabb eleme az, hogy a kritikus először elolvassa a könyvet, esetleg megnézi a honlapot, és utána alkot véleményt. Ezt úgy tűnik kihagytad...
Valamelyik hozzászóló említi Will Allen-t és a Growing Power mozgalmat. Városi kertészek, mégpedig a nagyváros kellős közepén. A tavalyi évben a Times magazin Amerika 100 legbefolyásosabb emberei közé választotta, talán nem véletlenül.
Másik példa az amerikai közösségi kertek szövetsége. 18 ezer közösségi kertet tartanak nyilván, 18000! Ezekben nincsenek benne a gerilla kertek, sem az iskolai kertek, sem a "backyard gardening", a városi tanyák. Ugyanez a közösségi szemlélet működik Angliában, Németországban, Olaszországban, Oroszországban, és még sorolhatnám. Egyre inkább azt gondolom, hogy nem is a kert itt a lényeg, sokkal inkább a közösségépítés, és a közös és tunyaság legyőzése. Ez nem megy itt Budapesten és Magyarországon.
Egyszóval ajánlom a könyvet mindenkinek, aki az önfényezés helyett más gondolatokra, esetleg szélesebb látókörre vágyik, a fiatalos lendület helyett apró lépések taktikáját választja és valóban tenni akar a saját és környezete érdekében.
A könyv honlapja itt érhető el:
www.avarositanya.hu

Üdvözlettel
Rosta Gábor
Még egyszer, utoljára, az EmPaMo kerékpársáv elleni tüntetésről. A vasárnap tartott demonstrációjukon egyértelműen kiderült, hogy súlytalan, háttér nélküli szervezetről van szó. Szimpatizánsaik, szervezőik nem csak egymásnak mondtak ellent, de gyakran saját…..
bodoky Nem sírok a Suezért 2009.10.25 15:09:00
Narancsvörös hajnal egy fenét. Sehol sem sikertörténet a vízmű-privatizáció, Grenoble és Párizs is megszabadult a mohó és korrupt multitól...
Több cseh történelmi egyház együttesen szólította fel híveit, hogy autó helyett inkább kerékpáron látogassák vasárnaponként a templomokat. A prágai dugók miatt egy-egy nagyobb vallási ünnep idején a templomok környékét ellepik a gépkocsik, tömegek keresgélnek…..
rg68 2009.09.21 16:04:50
Nagyon szeretek biciklizni! Éppen ezért tudom, hogy mik a korlátaim. Egy bringás futár sokkal jobban biciklizik nálam. Nem hiszek abban, hogy a fővárosi utak többsége alkalmas hely a kerékpározásra. Ráadásul a hétvégi bringások többsége akkora durung (direkt nem bunkót írok -…..
rg68 2009.09.21 11:34:32
Hogyan kerékpározzunk a városban?
Első pillanatra ijesztő, félelmetes és különös élmény a városi kerékpáros
közlekedés. A biciklis mindenképpen nagyobb veszélynek van kitéve, mint
az, aki az autóban ül, éppen ezért fontos az előrelátó óvatosság.
• Az első és legfontosabb szabály, hogy a forgalommal együtt kell haladni,
nem azzal szemben. Mindig légy tudatában, hogy a kerékpárral nagyobbat
eshetsz, jobban sérülhetsz, mint az autós, tehát gondolkodj előre,
ne kockáztass. A kerékpárosoknak ugyanúgy be kell tartaniuk a KReSz
(Közlekedés Rendészeti Szabályzat) szabályait, mint az autósoknak. Sokaknak
a biciklizés azt jelenti, amit nyaraláskor, a balatoni túrák alkalmával,
úgy érzik, a városban ugyanúgy lehet hajtani, ahogy a túrázás során,
a nyaralóövezetekben − pedig nem így van. A kerékpáros járművet vezet,
tegye azt felelősséggel!
• A második szabály, hogy soha ne légy könnyelmű. A biciklizés néha olyan
közlekedési magatartásra csábít, amelyet sem gyalogosként, sem autósként
nem tennél meg. Mindig légy tudatában, hogy a forgalom egyenrangú
résztvevője vagy, ne légy felelőtlen, ne szegd meg a szabályokat.
• A harmadik szabály, hogy mielőtt elkezdesz aktívan részt venni a kerékpáros
közlekedésben, alaposan tanulmányozd át a KReSz-t, főleg annak
a biciklizéssel kapcsolatos részeit. Ahogy az autósokra, úgy rád is vonatkoznak
szabályok, légy velük tisztában. Ne a biciklis futárok közlekedési
stílusát utánozd, a biztonságot tartsd szem előtt, ne a sebességet.
• Negyedik szabály: mindig légy látható. Lámpákkal, fényvisszaverő csíkokkal,
láthatósági mellénnyel tegyél meg mindent, hogy bármikor észrevegyenek.
• Ötödik szabály: legyen biztonságos, jól karbantartott a kerékpárod.

www.avarositanya.hu/site/
Felsőszölnök MEGJELENT!!!! 2009.09.09 15:16:00
 Szolgálati közlemény: végre megtaláltam a jelszót, így tudok bejegyzést produkálni…           Már nagyon vártam, és végre megjelent Rosta Gábor: A VÁROSI TANYA - Szemléletváltás a válság idején című…..
Ismét egy MSZP-s szerepel a hírekben: Molnár Gyula, a XI.kerület moszkvai Textilipari Egyetemen végzett polgármestere. A téma, amelyben közvetve érintett: 100 milliós csalás. Gyula ha nem is gyakori, ám stabil szereplő nálunk is, volt az emlékezetes "Hol van Lakos"-videó, a…..
Aki próbálta, megerősítheti, hogy a kézigránát-dobás mellett a legdögösebb éleslövészet izgalmai is eltörpülnek. Pistone azok közé tartozik, akik próbálták, és valami azt súgja, hogy (hacsak nem állnak mögötte egy korbáccsal), önszántából nem szívesen ismételné meg a…..
rg68 2009.08.12 11:26:07
@Nűnű:
A sereg nem csak ebből állt. Én '87-88-ban voltam Zegen, és számomra a társaság volt fantasztikus. ELTE jogi kar, debreceni Kossuth Tud. Egy.; Képzőművészeti-, Iparművészeti-, Filmművészeti- egyetemek, szegedi bölcsészek, most hirtelen ők jutnak az eszembe, mind előfelvett (tápos geci), megspékelve Borsod, Zala és Szabolcs megye színe-virágával. Rengeteget lehetett röhögni, nagyon jó beszélgetésekre emlékszem. Briliáns srácok voltak, ráadásul volt egy közös ellenségünk maga a sereg.

Volt a seregnek még egy nagyon fontos aspektusa: Összekeveredtek a társadalmi osztályok, kénytelen volt az ember együtt élni olyanokkal, akik teljesen nívótlan körülmények közül érkeztek, akik teljesen más családi háttérrel rendelkeztek, mint mi táposok. Ott lehetett igazán megfigyelni, mi is az a Magyarország. Sokszor azt gondolom, hogy a mai társadalmi szétesésnek az egyik okozója a tömeghadsereg feloszlatása, hiszen hiányzik a megismerési lehetőség, hiányzik az egymásrautaltság élménye, hiányzik a "lakva ismeri meg az ember a másikat" élmény. 18 évesen előfelvettként egyáltalán nem volt könnyű elviselni a sok bunkót, viszont ma 40 évesen azt gondolom, hogy értékes tapasztalat volt, nagyon újszerű, addig soha ki nem próbált élmény.
A brit cégnyilvántartásban fellelhető irat szerint „Mrs. Istvan Kocsis” a fő tulajdonosa annak az offshore hátterű brit cégnek, amely egymilliárd forintért adott bérbe az MVM-nek egy horvátországi szállodát. Az MVM akkori vezére Kocsis István volt...
London már nem bírja nagyobb beruházások nélkül tartani a kerékpárforgalom növekedését. A legújabb statisztikák alapján egyetlen év alatt majdnem 10 százalékot ugrott, és ezzel 545 ezerre emelkedett a naponta lebonyolított kerékpáros utak száma. A London Transport…..
Az én kampányom Na naaa! :D 2009.06.03 15:46:00
Ebben a pillanatban ugrott be egy plakátragasztó szimpatizánsunk az irodába, hogy megmutassa:Már érkezett is egy kiegészítés a sztorihoz:EON! A kommentekbe lehet képet beszúrni? : ) Az alábbit akartam hozzáfűzni...: ) "No, ez érdekes : ) Az alábbi kép keltezése: 2009.05.21.…..
rg68 2009.06.03 22:51:40
@[eon]: Igen tudom, de nem értem, ez hogy kapcsolódik a hozzászólásomhoz. Az, hogy NEM szavazok az LMP-re még nem kirekesztés, nevezzük egyéni döntésnek.
rg68 2009.06.03 22:58:13
@[eon]: Kedves Eon!
Azt hiszem értem mit akartál írni: szerinted, ha az SzDSz-t a pokolba kívánom az kirekesztés?! Erre akartál a szlogenváltással utalni? Ezek szerint, a kirekesztés ellen csak úgy lehet küzdeni, hogy az SzDSz-re szavazunk? Ez az Ő hitbizományuk? Csak Ők azok, akik a kirekesztés ellen küzdhetnek, és ha más pártra szavazok akkor máris kirekesztő, esetleg még rosszabb vagyok? Ez elég nagy marhaságnak tűnik...
Angliában annyival vannak előrébb a biciklilopás-ügyben hozzánk képest, hogy ott szakkiállítást is rendeznek a témakörben. Az októberi Hogyan fékezzük meg a bringatolvajlást címet viselő esemény egy ötletes aktív fegyvert is felvonultatott a lopások elleni harchoz.…..
rg68 2009.05.27 02:01:46
A bicikli tolvaj

Valaki ellopta a bringámat, ma este a Dürer kert elől.

Nem volt értékes gép, körülbelül 7-8 évvel ezelőtt vettem, már akkor is használt volt, nem volt rajta semmi értékes, azonban mégis… Az elmúlt években sok ezer kilométert tekertem vele, városban, vidéken, nincs autóm, csak ez volt a közlekedési eszközöm, hozzám nőtt, minden alkatrésze, minden rezdülése ismerős volt, én idomultam hozzá, a gép kevésbé hozzám, szinte részem volt, a testem kiterjesztése.

Az, aki ellopta nem nyert rajta sokat, agyonhasznált, kikopott, divatjamúlt bringa volt, de mégis az enyém, ismerős, szeretett tárgy, nagyon hiányolom, nem hittem hogy így veszik ki az életemből.

Kívánom a tolvajnak, hogy üsse el egy autó, bénuljon le nyaktól lefelé örökre, képtelen legyen a minimális önellátásra, csak mások jóindulata tartsa életben, éljen egy élhetetlen életet, nyomorékként, bénán, magatehetetlenül.

Kívánom neki, hogy haljon meg az apja vérrákban, üvöltsön a fájdalomtól, tehetetlenül végezze, mocsokban, fájdalomban, szenvedések közepette, nézze végig úgy a szerettei halálát, hogy semmit ne tudjon tenni a szenvedésük csökkentéséért.
Kívánom a tolvajnak, hogy hajon meg az anyja Alzheimer kórban, nézze végig, ahogy elbutul végérvényesen, ahogy halad vissza az időben, emlékekben, válik egyre inkább tehetetlen bábbá, üres testé, önmaga árnyékává.

Kívánom a tolvajnak, hogy ne haljon meg korán, éljen egy állat szintű életet, nyomorékként, beteg kivetett állatként, minden percben, tudatában a saját nyomorult, kiszolgáltatott életének, mások jóindulatának függőjeként. Kívánom neki, hogy teljesedjen be a sorsa, legyen az ami, egy rongy senki, mások megkárosítója, saját életnek szenvedő alanya, a társadalom parazitája, aki végigszenvedi a saját bűneit, visszakapja a sorstól a maga által okozott kárt és szenvedést, ezerszeresen. Kívánom neki, hogy verje meg a sors, minden pillanatban, amikor biciklire ül, éljen benne a félsz, hogy a következő pillanatban elütik, lebénul örökre, magatehetetlen nyomorékká válik, az egyetlen élet esélye, a bénultságba, magatehetetlenségbe rohad, legyen tudatában annak, hogy a bűnei visszahullnak rá, az élet igazságos, és Ő a vesztes oldalra került.

Kívánom neki, hogy verje meg az Isten, ezerszeresen, és amikor a legmélyebb stációit járja meg a nyomornak, a szenvedésnek, emlékezzen arra, hányakat lopott meg, hányakat tett szerencsétlenné. Verje meg az Isten az összes tolvajt.
Kisinyov hangulatos főtere  Forrósodik a helyzet Moldovában, az elrabolt ellenzéki politikusok, szovjet szakadárok és elfelejtett borvidékek hazájában: antikommunista tüntetők egy csoportja betört a kisinyovi parlamentbe, a Moldáv Kommunista Párt vasárnapi győzelme ellen…..
rg68 2009.04.07 21:10:57
Molnár Gyula a sportot régóta csak a médiamegjelenések miatt támogatja, imád sportról nyilatkozni és híres sportolókkal együtt fotózkodni, de az érdemi lépéseket, mint az utánpótlás bázis kiépítését, már nem tartja annyira fontosnak. A képviselő-testület csütörtöki…..
Én azt hittem, hogy egy hétvége nem nyújthat annál többet, mint amit péntek este kaptam tőle, amikor egy részeg és őrült csukahorgász puszta kézzel akarta agyonverni a szabad tűzön pörköltet főző Uj Péter főszerkesztőt. Mindezt azért, mert az ismert publicista - bár…..
Mire vágyhat egy politikus? Nőre? Pénzre? Hatalomra? Ugyan. Minden politikus életének álma egy "független" "kutatóintézet". Nem olyan, amelyik párthoz vagy ideológiához kötődik, hanem amelynek egyetlen feladata a politikus személyének védelme. De úgy, hogy azt…..
rg68 2009.03.19 18:22:10
Dessewffy Tiborról írta néhány évvel ezelőtt a Népszabadság, hogy "seggnyaló kurzusértelmiségi".

index.hu/velemeny/eheti/ehet831/

Az értelmiségit le is lehet vonni, marad a seggnyaló kurzus, egy szánalmas figura, a megmondóemberek legalja.
A design nem friss éppen, a képek 2006-ban készültek egy bogotai elektromos gitár workshopon, de az AK47-es időtlen legenda, belefér. A különleges gitárt egy kolumbiai mester barkácsolta, az alapanyagot, gondolom, találta az utcán, vagy adták egy doboz cigi mellé. Luis Alberto Paredes…..
Marekblog Harcosok klubja 2009.02.08 11:24:00
Kezdem azt hinni, hogy Magyarországon nem lehet kulturáltan szórakozni. Nem, mert elég pár kötekedő tróger, részeg punk, brutális biztonsági őr (Simon Tibi! Simon Tibi!), neadjiste’ egy-két balhét kereső cigány, aztán máris előkerülnek a bökők, viperák és egyebek, és…..
Igen, ráragadt a fiamra ez név. Sokan így is hívják: a „kis Buddhád”...Nem mondhatom, hogy ettől szerencsésebb lett a gyerek. Szerintem ő mindig is az volt: egy szerető családba született, jó iskolákba járt, profi tanárok tanították, az osztálytársakkal sosem volt…..
Konzervatórium Elment a vonat? 2009.02.02 15:21:00
(A szerző szociológus)A cigányság problémája nem a cigányság problémája. A Mi problémánk, az ország problémája. Nem tisztem és a tudásom sincs meg hozzá, hogy mérlegre tegyem az ország problémáit, de meggyőződésem, hogy a cigánysággal kapcsolatos problémák a…..
rg68 2009.02.02 16:15:07
@Közöd??:
Cenzúra, a szólásszabadság korlátozása? Nem túl demokratikus eszközök, nem gondolod?!
Másrészt az Internet, korában a cenzúra csak álom. Ahogy a hivatalos média elvesztette a hatását, pont az ilyen blogok az új médium, a korlátlan megszólalási lehetőség. Bármit is tiltasz, nem oldja meg a problémát, csak a hatását súlyosbítja, amikor a felszínre tör. Visszataszító, amikor magát baloldali-liberális gondolkodók, pártállami módszereket sürgetnek, a maguk igazának védelmében. Egyszer szembe fog jönni a valóság!
rg68 2009.02.02 16:44:06
@Közöd??:
Kínában pont a mobil telefonok kezdik ki a rendszert. A melanin botrány illetve az olimpia előtti földrengés mutatta meg, hogy a nagy testvér és a párt képtelen kezelni ezt a tömegű információ áradatot.
A nyugatról meg az a véleményem, hogy ott legalább néven nevezik a problémákat, nincs ez a hazug PC maszatolás. A fekete bűnöző az fekete bűnöző, az ázsiai az ázsiai, a fehér, az fehér. Orwell óta tudható, hogy a szavak kiirtása a nyelvből nem megoldás a problémákra.
A fejlett nyugat éppen eléggé el van foglalva a maga bajával ahhoz, hogy a kisujját se mozdítsa az itteni események miatt, lásd az angolok tüntetnek a bevándorlók és a vendégmunkások ellen. Több tartás van bennük, mint ennek az országnak "engedélyezett". Nem tudok hinni a szolgalelkűségen, nem a nyugat jóindulatáért élünk itt.