Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gralla pokobra

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2007-es kazakisztáni és nyugat-szibériai kutatóutam során meglátogattam egy jurtamúzeumot, melynek alapítója, Arisztan Zukabatyr Sadetuly akszakál - kazak kísérőm és munkatársam, Babakumar Kinayat rokona - érdekes történetet mesélt el. 1950-51-ben a Kínai Turkesztánban, a Keleti Tiensán hegyi…..
Hun-Magyar folyamatosság A magyar népnév legrégebbi fennmaradt említése 6. századi bizánci forrásban szerepel. Malalas bizánci krónikaíró „Muagel”, Theophanes pedig „Muagerisz” hun királyról ír, ami megfelel az Anonymusnál a magyar nép önelnevezéseként szereplő „Moger”-névnek. [MORAVCSIK 1927: 257.…..
Az Eurasian Silver weblapon bemutatott - elsősorban a Közép-Ural-vidéken csoportosuló – régészeti leletek motívumai egyaránt megfigyelhetők a szkíta, pártus, perzsa, hun korszak ötvösmunkáin és a magyarsághoz kapcsolódó kárpát-medencei ötvösmunkákon, többek között a nagyszentmiklósi kincs edényein.…..
Kép: Mándoky Kungur István MEGGYALÁZTA a szerző emlékét a Mándoky Kongur István írásainak gyűjteményes kötetéhez írt előszavában Molnár Ádám. A Molnár Kiadó 2012-ben jelentette meg Mándoky Kongur István: Kunok és magyarok című tanulmánykötetét. A könyvhöz a kiadó tulajdonosa, Molnár Ádám írt…..
gralla pokobra 2023.08.26 13:47:50
Gratulálok a cikkhez! Közzétettem a fészbuk "könyv" rovatában. Szégyen, hogy ezzel az ostobasággal (pardon, nem ez a megfelelő szakkifejezés, hanem a b-vel kezdődő szó) még mindig elő mert állni Molnár Ádám, különösen ebben a kötetben. Ám ez - természetesen - az ő és elvbarátai szégyene. Ami a dolog érdemi részét illeti: a szkíták és a médek (szarmaták) nem irániak. Sohasem voltak azok. Ez csupán a nemzetközi pénzhatalom által megvásárolt "szakma" egyik téveszméje. Ideje lenne végre megismerni a szarmaták hieroglifikus írásemlékeit is, amelyek ugyanúgy magyarul szólalnak meg, amint a hunok nyelvemlékei is. Aki úgy ír a szarmaták, vagy a hunok nyelvéről, hogy fogalma sincs a hieroglifikus szövegeikről, az nem a kellő tudományos alapossággal jár el. És persze semmivel sem különb azoknál, akik a magyar népnevet Mohamed nevéből magyarázzák. S a hieroglifikus nyelvemlékeink tanúságát a fennmaradt szkíta szavak is igazolják. Például Hérodotosz szerint a szkíta napisten neve Oitoszür. Ennek van megfelelője a szkíta emlékeken is, amelyet - természetesen el lehet olvasni a magyar hieroglifákkal is Üdő úr alakban. A sumér napistent Utu sar "Idő úr"-nak hívták. Azaz egy a rokonnépek által használt, máig érthető kifejezés volt. További sikeres munkát kívánok! Üdvözlettel: Varga Géza

vargagezairastortenesz.blogspot.com/p/szarmata-tartalom.html
Ajánlott olvasmány: Szarmata tartalom
A rendelkezésre álló történeti, néprajzi és régészeti adatok az Árpád-ház ásziai szkíta/ tadzsik eredetére utalnak. 2020. júliusában MTI közlemény jelent meg, mely szerint: „Az archeogenetikai vizsgálatok alapján az Árpád-házi királyok dinasztiája a mai Afganisztán északi részén, az ókori Baktria…..
Kézai Simon krónikája szerint Attila hun király halála után a hunok egy része, a székelyek a Kárpát medencében maradtak, másik részük keletre vonult vissza, majd Attila leszármazottjának vezetésével visszatért ide. Az utóbbi eseményt, Kézai a hunok, azaz magyarok "második bejövetel"-ének nevezi.…..
  Kép: Szalagfonattal és állatornamentikával díszített korongfibula az avar korból FORRÁS: ÁMENT GELLÉRT/ÁMENT GELLÉRT Az avarok néhány év alatt több mint 5 000 kilométert tettek meg Mongóliától a Kaukázusig, majd további tíz év múlva a mai Magyarország területén telepedtek le. Ez a migráció az…..
Xiongnu (közelítőleg ejtsd: sungnu) a hunok kínai neve a távolkeleti térségben. Régészeti kapcsolatokat a hunok és a xiongnuk között a tudományos irodalomban nem ismertettek. Ez lehetett a megosztottság oka a tudományos kutatók között. Bár kisebb mértékben, de vannak akik nem fogadják el a történeti…..
Az Aranyak és arisztokrácia tematikához csatlakozva egy igen hálás téma jutott nekem, jelesül a népvándorlás és a honfoglalás kor elitjének hagyatéka. Nagy lendülettel vetettem bele magam a tárgyak kiválogatásába, hisz mindegyik korszakból számos tárgy megállná a helyét ebben a témában. A nagy…..
A közelmúltban egy magyar kutató a Budapest Farkasrétről származó honfoglalás kori tarsoly pontos párhuzamára bukkant Nyugat-Mongóliában, az ott élő „mazsar” (magyar) törzs szállásterületén. Benkő Mihály 1989-2001 között folytatott terepkutatást Mongólia legnyugatibb tartományában, Bajan Ölgijben.…..
www.mult-kor.hu/csodalatos-kincseket-rejtett-belso-azsia-legnagyobb-hun-sirja-20150702?print=1 Múlt héten egy átfogó monográfia jelent meg Belső-Ázsia legnagyobb hun sírjáról, a mongóliai Gol Mod 2 hun királysír régészeti feltárásának eredményéről. Az Ulánbátorban napvilágot látott kötet az…..
gralla pokobra 2021.04.14 07:29:12
Kép: Iniciálék a Képes Krónikából Alig másfél évtizede Omeljan Pritsak rendkívül érdekes megállapításokat fűzött ahhoz az óbolgár fejedelmi névsorhoz, mely a húszas-harmincas években történetírásunk számára is elegendő alapnak kínálkozott az Attila — Álmos genealógia hagyományának elfogadására.…..
gralla pokobra 2020.11.27 20:24:25
Egy másik cikk, amelyben az "Óg úr" szövegrész további előfordulásai is láthatók:

Frank világmodell a sar og "Óg úr" ligatúrával
vargagezairastortenesz.blogspot.com/2019/01/frank-vilagmodell-sar-og-og-ur.html?spref=pi

Ha belegondol az ember ezekbe az előfordulásokba, elkezdheti vakargatni a fejét. Csak azt nem kell elfelejteni, hogy ezek valódi adatok, amelyeket nem lehet büntetlenül félretenni.
A rovásjeles kőtömb előkerülése és jellemzői A székely betűket hordozó hasáb alakúra faragott kőtömbre 1994. július 27-én Vargyason, a református templom építése során találtak rá egy meszes gödör mélyítése közben, a későbbi ásatások során pedig egy középkori templom falmaradványait tárták fel. A…..
A különböző nyelvek közötti szóegyezések esetén mindig kérdéses a szóátvétel iránya. Ezt csak a nyelvi, történeti, néprajzi, régészeti adatok együttes elemzésével lehet megállapítani. Az ugor, iráni és türk nyelvekben közös a lótartásra vonatkozó szavak jelentős része. Több adat arra utal, hogy az…..
  Bolat Kumekov akadémikus, a Nemzetközi Kipcsák-kutató Intézet vezetője 2007-ben készült tanulmányából megtudhatjuk, hogyan látják a kazak-magyar történelmi kapcsolatokat kazak szemmel. A tanulmány megerősíti egy Kazakisztánban járt magyar turista tapasztalatait, mely szerint ott az utca embere is…..
Képek Benkő Mihály 1989-2007. közötti - Belső- és Közép-Ázsiában folytatott - terepkutatásának dokumentációjából. Foto: Daily News (1.) és Benkő (2-5.) A mongol-altaji kereit-kazakok között élő mazsarok felfedezéséről Harmatta János akadémikus (+2004) az MTV2 "Tud-óra" című adásában 2000. január…..
Az alábbi cikk több korábbi cikkem összefoglalása. Először azzal foglalkozom, kik, hogyan és miért térítették el a magyar történelmi tudatot a 18-19. században, majd egy esettanulmány segítségével napjaink történelemhamisításával foglalkozom. Mindkét esetben érintem a Magyar Tudományos Akadémia…..
Az Isten szavunk eredetére vonatkozó újabb kutatások alátámasztják Mészáros Gyula turkológus, etnográfus 1938-ban kifejtett álláspontját, mely szerint az anatóliai hattik a szkíták elődei. A kutatások szerint a Hettita Birodalom bukása, majd a Méd Birodalom bukása – és az anatóliai, mezopotámiai,…..