Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Teng-Hsziao Gerzson

0 bejegyzést írt és 104 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A PKP, ha lassan is, erősödik, ezért nem érdektelen újra világossá tenni a politikai pozíciónkat. A PKP polgári konzervatív párt, tehát egyaránt szemben áll a mai kormányoldallal (az autokráciához bekötött járadékos burzsoázia politikai intézményrendszerével) és az ún.…..
Teng-Hsziao Gerzson 2015.02.12 20:06:41
@Gerilgfx: Bocs, az előző neked ment.
Teng-Hsziao Gerzson 2015.02.12 20:13:31
@Gerilgfx: Majd linket küldj légyszíves a program.lib-re, ill. vonatkozó részeire (oktatas.hpp, egeszsegugy.hpp, stb.) meg a letisztázott dokumentációra is. Majd összedobok egy Hello World-öt, lefordítom, és feltöltöm ide.
Én is számítógépes programokat írok, és szerintem azok nem ilyenek. Teljesen más műfaj. Itt nincsenek csak úgy beemelhető kódrészek, engine-ek, stb. amiket már valaki végigszenvedett azért, hogy másnak könnyebb dolga legyen. Itt nulláról kell megírni mindent.
Sajnos több időt ma erre a vitára nem tudok szánni.
Teng-Hsziao Gerzson 2015.02.12 20:29:23
@Gerilgfx: Látom éppen a lényeg nem ment át, és megint nem zavar, mit írtál le fentebb. Biztos az én hibám, de nincs se több időm, se energiám erre. Talán majd máskor.
A KARD Magyar vagyok nem fasiszta 2015.02.06 06:36:46
Hát jó reggelt 900 000 magyar választópolgár! A nézőpont szerint kb. itt állt meg a Fidesz szavazóbázisának sorvadása az ősz óta. Szép szám ez kies hazánkban, ennyit állítólag még az MSZP sem bukott öszöd után. Nemhiába, Magyarország jobban teljesít - na de ebben is…..
Két világképpel van dolgunk, amelyek jóval túlmutatnak a releváns ideológiákon. A legfontosabb különbségeik az emberhez való hozzáállásból fakadnak, a konzervativizmus ("k.") szkeptikus az ember erkölcsi tökéletesedésével kapcsolatban, a liberalizmus ("l.") optimista. Ebből…..
Teng-Hsziao Gerzson 2014.10.01 12:38:56
@HaFr: Jol ertelek, hogy azt allitod, a liberalizmus a joleti tarsadalmakban szuksegszeruen baloldaliva valik, kulonben elhal?
Nezd meg Hong Kongot, most ugy is aktualis. Eleg liberalis felfogasu (Kelet-Azsiaban meg kulonosen annak szamit), megsem lett baloldali. Az emberek preferaljak a minel kevesebb dologba beleszolo allamot, es nem varjak el, hogy transzferekkel tartsak el oket, csak hagyjak nyugton az uzletet.
Több mint két évvel vagyunk a magánnyugdíj-pénztári rendszer szétverése után. A Ténytár a kezdetektől nyomon követte a változtatásokat, így most a megmaradt magánnyugdíjpénztárak 2013-as hozamainak nyilvánosságra kerülése apropóján összegezzük, ami az elmúlt három…..
Teng-Hsziao Gerzson 2014.01.13 11:37:18
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Miert volt hiba szerinted? Mert maganceg kapja? Az miert is szuksegszeruen baj? Fejtsd ki legyszives! Koszonom.
Teng-Hsziao Gerzson 2014.01.13 11:52:09
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Akarjon, csak akkor vezessuk be a sved nyugdijmodellt.
A jelen felallas szerint ugyanis a nyugdijasok nem erdekeltek abban, hogy a rendszer fenntarthatosagat biztositsak. Ok mindig meg fogjak szavazni azt, aki nyugdijemelest iger nekik, es emiatt elvonja a forrasokat a hosszabb tavu versenykepesseget segito beruhazasoktol.
Ha viszont mindig csak annyi nyugdij lenne, amennyi befizetes, mar erdekukben allna tudatos valasztokent es allampolgarkent elni, mert a donteseik kovetkezmenyeben a jelenleginel sokkal inkabb erintettek lennenek.
Mivel ez jelenleg nem igy van, a nyugdijasok nem erdekeltek, a tudatos dontesekben, ezert a jelen rendszer rosszabb, mint a tobb pillerbol allo.
Teng-Hsziao Gerzson 2014.01.13 12:41:47
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ne haragudj, de nem adtal erdemi valaszt arra, hogy miert volt rosszabb a korabbi, es miert jobb a mostani rendszer. Az mindenki szamara nyilvanvalo, hogy valtoztatni kell, a kerdes az, hogy hogyan es miert.
A torveny szerint a penz pedig valoban a befizeto volt a penz tulajdonosa. Ezt tole el lehet venni, meg lehet ra torvenyt alkotni, csak ertelmet tekintve egy vedhetetlen, es karos lenyulas. Hogy mennyire karos, arra eleg sok szamadat van, a poszt is megemlit nehanyat, de hozzatehetnem az allamadossag alakulasat is az elmult harom evben: nott, nem csokkent. Innentol azt kommunikalni, hogy az allamositas jo volt az adossagcsokkentesre, kozben pedig se nyugdijat nem adni, se nem csokkenteni az adossagot finoman fogalmazva is aljas.
Amikor az amerikai Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek találta a melegek jogait korlátozó ,,házasságvédelmi" törvényt (Defense of Marriage Act) már írtam a reakciókról. Most viszont emailt kaptam a munkahelyemen a személyzetistől: végre az azonos nemű…..
Teng-Hsziao Gerzson 2013.08.14 09:36:57
Nem csak következmények nélküli, de következetlen ország is vagyunk. Pontosabban következetlen közéletű ország. Közelednek a választások, de nem tudhatja például az ember, hányadán álljon a politika szereplőivel. Konkrétan nem tudni, valójában ki kicsoda? Azt…..
Teng-Hsziao Gerzson 2013.08.12 10:46:15
@bm613

Hadd világosítsam meg egy kicsit a dolgot másképpen.
Nem egyforma minden hajléktalan: van, amelyik igen is ember próbál maradni, akként viselkedik minden nyomora ellenére, és van amelyik tüntetően ráönti teste-lelke minden szarát válogatás nélkül a társadalomra, egyfajta vélt, tudattalan bosszúállásból.
Gyakran járok a Petőfi híd budai hídfőjénél, az aluljáróban. Itt évekig élt egy hajléktalan nő. Nem pisilt-kakilt oda, a cuccai rendben össze voltak szedve, nem szemetelt, nem ordibált bebaszva. Néha odaszólt az arra járóknak, de többnyire barátságosan. Ezzel abszolút együtt tudnék élni.
Aztán eltűnt valahová évekre, a minap láttam valahol a Mester utcánál. Ugyanolyan rendezett volt - pedig már hosszú évek óta élhet az utcán.
Ellenben a fent említett aluljárónak új lakói vannak. Ezek körül iszonyatos szemét és bűz van, húgytócsák a matracuktól egy méteres távolságban, óbégatnak, illetve 2 hete azt láttam, hogy ketten közel agyonvernek egy harmadikat, ha közbe nem lépünk a barátommal, és nem hívunk egy mentőt meg egy rendőrt, mikor már az illető véres fejjel feküdt a betonon.
Na ez utóbbi életmód az, ami ellen igenis jogos a fellépés. Nem arról van szó, hogy válogatás nélkül mindenkit meg kell bélyegezni, aki ebbe a reménytelen helyzetbe került. De igenis lehet, és kell is differenciálni aközött, hogy erre ki hogyan reagál.
Libertarian Drug hunt 2013.08.12 00:00:00
Egy szavunk – nem sok – se lehet a drága jó rendőrségünkre, már ami a drogos fesztiválozók kiszűrését illeti. Százával gyűjtik be a külföldi és magyar fiatalokat egyaránt, mert vétettek a Szent Korona országának gránitszilárdságú törvényei ellen: drogoztak. Persze,…..
Teng-Hsziao Gerzson 2013.08.12 09:05:07
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hát persze! Egy csomó országban nyújtott már ez megoldást! Mint pl.: .... öööö ..... valamint ..... hmmmm......
Egyre többen hangoztatják, hogy a magyar rendszerváltás még korántsem ment végbe. Én azoknak a táborát erősítem, akik szerint az igazi rendszerváltás abban a pillanatban következik be, amikor a társadalom általános szemléletmódja is megváltozik. Ebben természetesen sokat…..
Teng-Hsziao Gerzson 2013.08.06 09:25:05
@konrada: Azért remélem, abban egyetértünk, hogy az itthoninál lényegesen több lépést tettek abba az irányba, mint az itthoni "széltől is óvlak, de te egy szalmaszálat se tegyél keresztbe"-hozzáállás felé. A sikerük oka pedig az előbbi, nem az utóbbi.
Angliára pedig rá lehet nézni: még euróra sincs szükségük, a saját pénzük erősebb és stabilabb évek óta. Nem véletlen megy oda mindenki dolgozni - ott keményen kell hajtani, viszont meglesz az eredménye idővel, akármilyen mélyen kezdesz is.
Teng-Hsziao Gerzson 2013.08.06 10:17:22
@csavari: A magyar vállalkozások nagy része jórészt azért indul "eleve hátrányból", mert az itthoni környezet minden, csak nem vállalkozásbarát. Irgalmatlan magasak az adóterhek már kezdettől, ha egy üzleti partner átver, akkor a jogorvoslatra várhatsz éveket is, illetve sokszor még fizess is zsebbe valami helyi potentátnak, ha valamilyen engedélyre van szükséged. A munkaerő sokszor képzetlen és pocsék, az infrastruktúra pedig elhanyagolt. Ezek a vállalkozások így nemhogy egy már befutott nyugati nagyvállalattal sem versenyezhetnek (megsúgom: bőségesen vannak piacok, amelyeken ezek a nagyvállalatok nincsenek jelen, vagy nem megfelelő minőségű termékkel), hanem még az ugyanilyen méretű külföldi kkv-kkal sem.
Foghatnánk ezt a régió elmaradottságára is, de vessünk egy pillantást a többi visegrádi országra, és gondolkodjunk el, hogy mi az, amit mi nem úgy csinálunk, mint ők, mert baromira kezdünk leszakadni a többiekéhez képest remek kezdőpozíciónkból.
Ami meg a kirablást illeti: az itthoni beruházások 98%-a EU-s pénzből valósul meg. Ha ezekből a pénzekből a versenyszférát erősítenénk, és nem faszságokra (közterek felújítása pl.) költenénk el, már nem itt tartanánk. De azt azért ne várjuk már el az EU-tól, hogy még arra is figyeljen, hogy értelmesen költsük el a pénzét...
Igen, rengeteg vállalkozás volt, amelyik nem versenyezhetett az EU-s nagyvállalatokkal, de meg lehet nézni, milyen állapotok uralkodtak itthon a nagy múltúnak mondott nagyvállalatoknál: inkompetencia és kimaradó beruházások. Ezeket nem volt nehéz padlóra küldenie a nyugatos versenytársaknak. Szomorú a helyzet, de nem rinyálni kell, meg másra mutogatni, hanem tanulni és jobban csinálni.
Teng-Hsziao Gerzson 2013.08.06 10:52:33
@konrada: Elfogadom, ez utóbbiban van valami. De vegyük észre, hogy bőségesen van olyan lehetőség, amelyet a hazai vállalkozások is kihasználhatnak. A jól kiépülő infrastruktúrából, K+F-be fektetett pénzekből (mondjuk tudományegyetemek, kutatásaik, oktatásuk színvonalának támogatásából közvetetten) ők is profitálhatnak.
Amikor viszont egy Mercedes, vagy hasonló gyár megjelenik, az beszállítóként közvetetten más vállalkozásoknak is munkát ad. Ezek a vállalkozások megerősödhetnek, és szintén magasabb szintűbb/olcsóbb szolgáltatást adhatnak hazai induló vállalkozásoknak is, amivel csökkentik számukra a piacra lépés költségeit. Így pedig közvetetten az itthoni vállalkozások létrejöttét is támogatják, ez pedig így win-win szituáció.
Azt önmagában én sem gondolom, hogy a német autógyártók azért lobbiznának, hogy itthon építsenek egy magyar kézben lévő autógyárat az általuk hazaadózott pénzből. De tessék megtalálni azokat a piaci réseket, szolgáltatásokat, ahol lehet versenyelőnyre szert tenni. Én továbbra is azt látom, hogy nem próbálkozunk elég hatékonyan, vagy nem jó irányban. Pedig a felsőoktatás fejlesztésén (nem a bölcsészkarén, hanem műszaki-gazdasági vonalon) keresztül idővel előkerülnének az olyan innovatív ötletek, amikkel meglehetősen gyorsan felhízhat egy hazai vállalat is néhány éven-évtizeden belül.
Itt ez a mostani tanulmány: penzugyiszemle.blog.hu/2013/08/06/autopalyat_igen_tanari_fizetest_nem
Kérdem én, mikor vizsgáltak nálunk ilyesmit utoljára, nyilvános adatokkal? Talán érdemes lenne kicsit látni, hogy miben van pénz, és miben nincs.
Ha valaki szegénynek születik, és nincs diplomája, akkor valószínűleg szegény is marad, viszont ha van diplomája, akkor kitörhet.Korábbi posztunkban bemutattunk egy OECD-tanulmányt, melynek egyik legfontosabb következtetése az, hogy az államháztartások hosszú távon profitálnak a…..
Teng-Hsziao Gerzson 2013.07.09 08:12:05
@is: A diplomások számának növekedése önmagában munkahelyteremtő tényező.
Egyrészt ösztönzi a befektetéseket, mert rendelkezésre áll megfelelő minőségű emberanyag egy jól működő vállalkozáshoz, másrészt jobb esetben a végzettek is sikerrel indíthatják el a saját vállalatukat az adott szakterületen, ahol tanultak.
Akik pedig eddig nem dolgoztak semmit, és nincs is diplomájuk - mert valóban nem kell mindenkinek - azok majd betöltik azokat az állásokat, ahová ez nem szükséges (lesznek pl. bolti eladók).
A magyar konzervatív tradíció nemzeti és keresztény. Mára azonban, negyed évszázaddal a rendszerváltás kezdete után, a legtöbbünk hite -- úgy érzékelem -- megrendült abban, hogy akár a nemzet, akár a kereszténység konzervatív-politikai értelmezése valaha is identitásképző…..
Azzal, hogy az Alaptörvény negyedik módosítása tulajdonképpen alkotmányos erőre emelte, egyértelművé vált, a hallgatói szerződés biztos sarokpontként funkcionál majd a közeljövő felsőoktatási koncepcióiban. De vajon meghozhatja-e a várt eredményeket a rengeteg politikai…..
Teng-Hsziao Gerzson 2013.03.21 15:38:39
@CsaKaDuma: tökéletesen összefoglaltad, ugyanezekkel szoktam érvelni magam is.
Hírmondó Nincs kibúvó 2013.03.20 01:13:10
Bajnai lépett egyet. Levelet írt az ellenzéki pártok vezetőinek, hogy egyetlen konkrét ügy érdekében függesszék fel versengésüket, és haladéktalanul kezdjenek egyeztetést arról, hogyan tiltakoznak közösen az alaptörvény negyedik módosítása ellen. Ennél majd több kell, de…..
Teng-Hsziao Gerzson 2013.03.20 22:51:03
@Blogger Géza:
"Érdekes, hogy ez "vádként" fogalmazódik meg, miközben ez puszta tény:

"A magyar gazdaság egyik gyógyírját a minimálbér csökkentésében látja Bajnai Gordon. Annak összegét az átlagbér harminc százalékára faragná a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány tanulmányában szereplő javaslat. A lapunknak nyilatkozó szakszervezeti vezető szerint ez a lépés társadalmilag és gazdaságilag is irreális lenne."
"

Na most, ez így egy csúsztatás. Azt sugallja, hogy ezután a munkavállaló kevesebbet kap kézhez. Ugyanakkor a cikk egyetlen szóval sem említi, hogy ezzel párhuzamosan elhangzott az is: a minimálbért terhelő járulékokkal párhuzamosan tervezik csökkenteni. Mégpedig úgy, hogy a kézhez kapott összeg változatlan maradjon. Így már valahogy nem ugyanazt jelenti. Ugye érted, hogy miért manipulatív az, amit idéztél?

Miért nem lehet tényszerűen vitatkozni egy gazdaságpolitikai kérdésről? Miért nem lehet magáról a javaslatról vitatkozni, és nem az alapján fúrni egyből, hogy ki mondja? Ezzel a módszerrel rendszeresen lealjasítanak jobb sorsra, és pláne több megfontolásra érdemes kérdéseket. Bár tudom jól, a megfontoltság ennek a kormánynak nem erénye.
A napokban több pletyka is terjengett arról, miszerint a Harry Potter filmek sztárja, Emma Watson fogja a főszerepet játszani a botránykönyv, filmes verziójában. Egy hackercsapat szivárogtatta ki a hírt, akik betörtek a Constantin Films szerverére és megszereztek néhány…..
Teng-Hsziao Gerzson 2013.03.19 09:17:31
Tevekiütés, keselyűnyak-elharapás, hatalmas, férfias őserő, ellenállhatatlan vadság és monumentális zene. Bár 1982-ben még aligha létezett olyan, hogy "tipikus Schwarzenegger-film", bő három évtized távlatából a Conan a barbár mégis inkább tűnik egy tipikus…..
A mikrohullámok megtizedelik az élelmiszerek tápanyagértékét, tönkretéve azokat a vitaminokat és fitotápanyagokat, amelyek betegségek megelőzésére és a jó egészség fenntartására hivatottak. A korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a brokkoli rákellenes hatóanyagainak…..
Teng-Hsziao Gerzson 2013.03.14 14:31:38
Sajnos a cikk egy jó része tévedés, maga az említett tanulmány is kamu, lásd alább:
www.snopes.com/science/microwave/plants.asp

Ami a vitaminok lebomlására vonatkozó megállapítást illeti, nem tudom, mennyire igaz, vagy sem. Egy dolog viszont biztos: a cikk nem magyarázza meg, hogyha a vitaminok hő hatására lebomlanak, akkor a gázon melegítésből érkező hő miért nem bontja le őket. Innentől két eset lehetséges:
1. A gázon melegítés ugyanolyan káros, hiszen a lebomlás okaként megjelölt hőhatás mindkét esetben jelen van
2. Egyik sem káros, mert a hőhatás önmagában nem bontja le a vitaminokat.
Sajnos nem tudom, melyik eset igaz a kettő közül, el tudom hinni, hogy a második, de bármelyik is áll fenn, a szóban forgó állítás önellentmondás, tehát biztosan nem igaz.
Kérlek, kedves posztoló, javítsd a tévedéseket, vagy magyarázd el, ha tévedtem valamiben!
Köszönöm.
Szokásomtól eltérően kérdések helyett inkább véleményt fogalmazok meg. A cím provokatív. A felsőoktatás és a sör nem összehasonlítható. A felsőoktatás az ország jövőjét határozza meg, a sört azért isszuk, mert finom. Ha tényleg abszurd az összehasonlítás, akkor…..
Teng-Hsziao Gerzson 2013.02.20 13:05:44
@kistesoka: ezt a "nincs szüksége" szöveget honnan vetted? miféle forrásból? ezek városi legendák. Inkább nézzük meg a tényeket:
mierthallgatok.blog.hu/2013/01/10/miert_fontos_tanulni
hiába hiszik azt egyesek, hogy a felsőoktatás, vagy bizonyos részei veszteségesek, a tények azt mutatják, hogy mindegyik nyereséges - melyik jobban, melyik kevésbé, de mindegyik megéri hosszú távon az államnak. még a bölcsész is.
a röghöz kötés támogatása meg nettó hülyeség. bővebben kifejtve ld. itt: pezsma.blog.hu/2013/02/18/miert_fog_bukni_a_roghoz_kotes_10_1_erv
Egy tüntető hallgató arról számolt be társainak és tudósítónknak, hogy a metróaluljáróban kapcsolták le a nyomozóiroda emberei, majd körülbelül öt órán keresztül faggatták a 6. kerületi kapitányságon - neveket akartak hallani, illetve a diákság által tervezett utcai…..
Teng-Hsziao Gerzson 2013.02.19 11:22:32
@nofacebook: ezt a hülyeséget nem tudom, honnan veszed. ha viszont van egy listád az egyetemfoglalásban ill. tüntetésben részt vevők végzettségéről, az minimum elgondolkodtató. mellesleg megjegyzem, hogy elég kevés embert ismerek onnan, de ebből több is mérnök
Szamárpad Egyre cikibb a HaHa 2013.02.12 15:08:42
Zsákutcába tévedt, majd ott eltévedt a HaHa, avagy városi ide-oda rohangálás tüntetés címén. Vicces véget ért a Hallgatói Hálózat Deák térről induló hétfői tüntetése. Az előre beharangozott, kijelölt útvonalra tervezett demonstráció az első állomásnál elakadt, a szervezők hivatalosan véget vetettek…..
Teng-Hsziao Gerzson 2013.02.13 17:29:35
Alább kifejteném, hogy ez a "nea'én adómbó' tanújon, aztán húzzon kűfődre"-szöveg, és vele a röghöz kötés, miért egy baromság. 4 állításom van ezzel kapcsolatban, amit bizonyítani szeretnék:
1. Nem következetes, és egy végtelenül középkori gondolkodásmódra és jogkezelésre vezethető vissza
2. Igazságtalan, mert irreális elvárásokat támaszt
3. A bevétel, amit hoz, valójában nem fedezi, nem fedezheti azt az összeget, ami kiesik az elvándorlással
4. Nemhogy akadályozná az elvándorlást, de valójában méginkább gerjeszti
Itt a részletezés:
1. Ezzel t.képpen azt mondod, aki lelép, az fizessen pénzt, mert azt az állam azt korábban ráköltötte. Na most, mégis honnan találtuk azt ki, hogy ennek az összegnek éppen a felsőoktatás költségénél kell kezdődnie és végződnie? Mégis mi indokolja, hogy pont csak ennek az árát törlesszük?
Mert ezzel az erővel kérhetnénk azt is, hogy fizesse ki a középsulija költségeit. Meg az általánosét. Meg a bölcsiét-óvódáét. Meg az eddigi orvosi ellátásának költségeit. Meg a bkv-bérletének diákkedvezményen felüli részét. Még ha csak azt is nézzük, ami költség 18 éves kor után keletkezett, az is rengeteg. A sor végtelen hosszú, ezzel az érveléssel az utolsó fityinget is vissza lehetne fizettetni mindenkivel, amit az állam valaha ráköltött, ha az illető emigrál. Ez utoljára a kommunizmusban volt divat, illetve a középkorban, amikor a parasztnak meg kellett fizetnie egy nagy obb összeget, hogy megszűnjön a röghöz kötöttsége, a kötelező szolgálata a földesúrnak. Ez a dolog kurva erősen csorbítja a szabad mozgáshoz való jogodat, és alapvetően sért meg egy EU-s alapelvet. Egy olyan alapelvet, amit Magyarország tudott és elfogadott, amikor belépett. Ezt felrúgni nem lehet.

2. Igazságtalan, mert teljesíthetetlen követelményeket támaszt. Elvégzed a sulit, és dolgoznál itthon: teljesítenéd az alku rád eső részét. Az állam viszont semmiféle kötelezettséget nem vállal arra vonatkozólag, hogy neked - akár záros határidőn belül, akár máshogyan - lesz is munkád. Nem hogy egy jól fizető, ami többet fizet, mint amennyit középsulival kapnál! Még egy akármilyet sem garantál. Mivel viszont el nem mehetsz, itthon maradsz munkanélküliként. Ekkor ráadásul még TÖBBLETKÖLTSÉGET is jelentesz az államnak: egy ideig munkanélküli segélyt kapsz, majd ha nem akarsz éhen halni, elmehetsz egy minimálbért sem elérő közmunkába
utcát kaparni meg füvet nyírni - a diplomáddal.

3. Tegyük fel, hogy itthon maradsz, ledolgozod azt a pár évet, és csak aztán mész el. Gondolom, fixálhatjuk azt a tényt, hogy diplomásként többet keresel (átlagosan), mint anélkül - ez t.képpen bizonyított, ha valaki számára ez nem evidens, annak keresek forrást.
Most ezt jó lenne, ha iderajzolhatnám, de megpróbálom elmondani szóban.
Legyen mondjuk egy koordináta rendszerünk, ahol x tengelyen az idő van, y-on pedig a pénztöbblet, amit te nyújtasz az állam számára, összegezve a befizetéseidet (~adód) és a transzfereket (itt: ~tanulmányaid ára, az összes tandíj, ami a diplomádhoz kell), amiket az államtól kapsz. Mondjuk, hogy egyetemre menés előtt éppen 0-ban állsz. Elmész egyetemre - ekkor feltesszük, hogy az állam kifizeti egyben a tandíjadat - és egyből negatívba fordulunk, mondjuk jelölje x a tandíjat nagyságát, ekkor ugye -x-be ugrunk. Elkezd telni az idő
amíg el nem végzed az egyetemet. Mondjuk, hogy nem kezded törleszteni ezt az összeget, maradunk végig -x-ben. Kijössz az egyetemről: mondjuk, hogy kapsz egyből munkát (ez nyilván egy ideális eset, lásd a 2. pontot).
Mondjuk, hogy kapsz időegységenként (pl. havonta) akkora fizetést, amiből w összeget adózol. Ekkor az idő, amíg törleszted a képzésed költségeit, ugyebár t=x/w. Tegyük fel, hogy az idő, amíg itthon kell maradnod, ennél a kiszámolt t-nél kevesebb, vagy ugyanannyi, tehát a röghöz kötés időtartamának végére kifizetted a taníttatásod költségeit.
Na most jön a lényeges elem: mivel tudjuk, hogy w, az adód így nagyobb, mintha nem végeztél volna egyetemet,
innentől minden idő, amit itthon töltesz, nyereséges az államnak.
T.képpen ettől a ponttól kezd nyereséges lenni, hogy neked diplomád van -
de te ekkor lelépsz, és ez a nyereség máshol realizálódik.
Tökmindegy, mikor lépsz le - ha életed végéig akár csak egy hónapot is máshol dolgozol a tudásoddal, az állam veszít ahhoz képest, mintha ezt itthon tennéd
tehát valójában bármennyi ideig is kell itthon maradni, ha utána lelépsz, az állam szarul jár. Szarabbul, mintha maradnál. A röghöz kötés viszont nem afelé hajt, hogy itthon maradj végig, hanem hogy csak addig, amíg muszáj - nem oldja meg ezt a problémát.
Ellenben:
4. Az ilyen húzásokkal csak tovább gerjeszti a kivándorlást. Itthon maradsz és szopsz, dühös vagy az államra, hogy ilyen faszfej. Annál inkább le akarsz majd lépni, amikor már lehet. Közben akik csak megtehetik, eleve külföldre mennek egyetemre, félve a röghöz kötéstől, ezért az ő adójuk is kiesik, amitől itthon csak még szarabb hely lesz, amitől te méginkább le akarsz lépni.
Mindeközben semmi sem indokolja, hogy te ne akarj elmenni. Nincs semmi, ami afelé vezetne, hogy ez hosszabb távon jobb lesz, és te itt maradnál életed végéig.

Várom az érvelésre alapuló cáfolatot.
Derült égből villámcsapás... senki sem számított arra, hogy XVI. Benedek pápa ma bejelenti, hogy február 28-án lemond a pápai trónról. A Szentatya rendkívül idősen, 78 évesen vált pápává még 2005-ben, így élemedett kora és ezzel együtt megromló egészsége miatt hagyja ott…..
A Bölcs Boldi Bácsi tanácsai 6. Mai vendégposztjában a Bölcs Boldi Bácsi a tőle megszokott provokatív módon a ruhatár-büfé szakokat veszi védelmébe, majd az írás végén meglepő felfedezéssel hálálja meg az olvasó kitartását.*Kedves Autodidakta Felsőoktatási Szakértő…..
Teng-Hsziao Gerzson 2013.02.07 12:43:22
@Holger Hartland: Valamit félreértettél: nem kértem rajtad számon ezt a mutatószámot, vagy a kiszámolását, mindössze arra szeretnék rávilágítani, hogy ha meg akarjuk ítélni egy képzés értékét, akkor valahogy vegyük figyelembe azt is, hogy a belé fektetett pénz mennyire térül meg. Azaz lehet, hogy valaki elhelyezkedik egy "gagyi" diplomával valahol, de a képzés költségeihez képest ez nem mindegy, mekkora. Szerintem érdemes volna tovább differenciálni a szakok között, pl.: a "büfészakok" között is.
Hát NERtársak, akkor olvassuk el eme két rövid idézetet ( rájuk kattintva a forrás is megtekinthető):   Imígyen „szóltak” az iskolaigazgatókhoz pár napja: “Felhívom szíves figyelmüket, hogy valamennyien a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkatársai vagyunk. Az…..
Teng-Hsziao Gerzson 2013.01.21 09:11:24
@különvélemény: Egy fontos dolgot szerintem elfelejtesz: ez itt a közszféra. Ezt az egészet a mi adónkból finanszírozzák. Közvetett módon mi magunk vagyunk a munkaadók, a tulajdonosok. Mutass nekem egy olyan céget, ahol a tulajdonosnak nem a legalapvetőbb jogai közé tartozik az, hogy tudhassa, mi folyik a pénzén.
Teng-Hsziao Gerzson 2013.01.21 09:45:31
@különvélemény: Tulajdonosként azt kérdezek meg, akit akarok. Tulajdonosként, ha úgy tetszik, odamehetek a legutolsó takarítónőhöz és portáshoz is, és megkérdezhetem, mit tapasztal. Ha pedig ő azt mondja, hogy a cég rosszul működik, mert teljes a káosz, akkor annak utána nézek. Nem a menedzsert fogom megkérdezni róla, mert nyilvánvalóan az ő felelőssége, de ő hárítani fog. Ehelyett megnézem, mi folyik a közvetlen végrehajtói szinten (ezek legyenek a példában az igazgatók, esetleg a tanárok). Ha pedig ők azt mondják, hogy rosszul megy, és káosz van, és mindezt elég sokan mondják, akkor hajlamos vagyok azt gondolni, hogy a menedzsment rosszul végzi a dolgát.
Mellesleg, szerinted nem abszurd az, hogy közérdekű adatigénylést kell benyújtani olyan kérdések megválaszolására, hogy valóban nincs-e kréta az intézményben? Amire valószínűleg egy olyan választ kapnék, hogy "Minden intézmény megfelelő ellátásáról gondoskodunk." - azaz nem választ.
GFG Blog Háború és háború 2012.11.26 07:19:22
„A GYŐZELEMÉ AZ IGAZSÁG” (Krasznahorkai László: Háború és háború)     Van egy dramaturgia. Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcs csütörtök éjszakába nyúló tárgyalásáról távozva csak annyit mondott: „csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van”. A…..
Orbán Viktor szerint a jóléti államok korszaka lezárult és ezzel véget ért az európai történelem egy nagy korszaka - de nekünk van világos és határozott válaszunk, ez pedig a munkaalapú társadalom. Véleménye szerint a válságból csak munkával, mégpedig sok munkával lehet…..