Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hódi Péter

60 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A céges adatokban rejlő potenciált kiaknázása a jövőbeli üzleti siker kulcsa. Ennek alapja pedig a szervezeti tudáscsomagban történő eredményes keresés. Hogyan valósítható meg az intelligens, többek között a mesterséges intelligenciát és számos szöveganalitikai megoldást is alkalmazó vállalati…..
Több információ, több keresés A digitalizációnak köszönhetően az elérhető információk köre rohamosan bővül. Mindez egyaránt igaz a privát szférára és az üzleti közegre. A több információ pedig több kereséssel, idővel és energia befektetéssel is jár, tehát elengedhetetlenné vált, hogy a folyamat új…..
Korábbi blogcikkünkben már bemutattuk a projektet, amelynek keretében egy új, intelligens keresőmegoldás hivatott segíteni az agráriumi kutatómunkát a MATE Kaposvári Campusán és a Krizevci Agrár Főiskolán. Lezárult a Projekt második fázisa A közelmúltban a projekt második fázisa is lezárult, így…..
Mi is valójában a ChatGPT? Kezdjük az elnevezéssel! A Chat elnevezés használata ma már szinte magától értetődő a(z online) csevegésekre és itt gondolhatunk a chatbotok-ra is, amelyek ma már számos weboldalon elérhetőek és egyre hatékonyabban látják el többek között az ügyfélszolgálat- és…..
Projekt a MATE Kaposvári Campusán és a Krizevci Agrár Főiskolán Az agrárszektor az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, köszönhetően a területen zajló kutatásoknak. Az olyan adatgyűjtő- és keresőmegoldások, amelyek az alább bemutatásra kerülő projekt keretében valósulnak meg, komoly segítséget…..
Eddig, amikor a mesterséges intelligencia valamilyen “műalkotást” készített, az emberek adták ahhoz a kreatív szikrát, éppen ezért azok a félelmek, miszerint a mesterséges intelligencia eszközök kiválthatják az olyan művészi területen dolgozó emberek munkáját, mint az illusztrátorok, tervezők és…..
Bár a DuckDuckGo egy saját fejlesztésű keresőmotorként kezdte pályafutását, de mostanra a közismert Android-os webböngészője után az új megoldása hamarosan debütál a Mac számítógépeken, hogy a Chrome, a Safari, az Edge és a Brave riválisa legyen. A Chrome piacvezető szerepe A Google által…..
NBA: nem csak a sportról szól Az NBA - az észak-amerikai profi kosárlabdaliga, amely a világ legjelentősebb férfi kosárlabda-bajnoksága - mára már nem kizárólag a sportról és az üzletről szól, hanem az adatok gyűjtéséről és feldolgozásáról is. Bár a big data megoldásokat néhány évvel ezelőttig…..
Mi a gépi tanulás? Gépi tanulás alatt olyan módszerek és algoritmusok összességét értjük, amelyek a már rendelkezésre álló adatokból egy modell segítségével következtetéseket (predikciókat) hoznak létre. Ezek a "jóslatok" pedig mára már szinte minden területen hasznosíthatóak.Éppen ezért a gépi…..
Az adattavakat és az adattárházakat egyaránt széles körben használják a nagy mennyiségű adatok tárolására, de a két kifejezés nem ugyanazt takarja, hiszen a megoldások között számos eltérés van. De melyiket mikor érdemes választani? Röviden Az adattó a nyers adatok hatalmas tárháza, amelynek célja…..
Már cikkünk címe is furcsán hangozhat. Ugye? Robot - lét. De kezdjük egy rövid bevezetéssel, mielőtt megpróbálnánk megválaszolni a fenti kérdést! Mi az a robotújságírás? A robotújságírásban vagyis az automatizált újságírásban bizonyos adatokat valamilyen emberi nyelven megírt hírekké alakítanak…..
Alaptézis: amíg a Python úgy vált az adattudomány és a gépi tanulás fő támaszává, addig a Julia már a kezdetektől fogva az ilyen feladatok elvégzésére készült. Ennek tükrében vizsgáljuk meg, hogy milyen előnyei vannak az egyiknek és a másiknak az adattudósok szempontjából!  A Python számos…..
 Az asztali böngészős Gmail esetében 2020 februárjában már bevezetésre kerültek azok a keresési szűrési funkciók, amelyek most debütálnak az androidos alkalmazás esetén. Ezzel jelentős hiányt pótol a Google, hiszen eddig nem volt lehetséges a találatok “filterezése” a mobilos verzió esetén. a…..
Kétségtelen, hogy a webes keresők között a Google a legnagyobb és a legjobb, köszönhetően a nagy teljesítményű algoritmusainak és mesterséges intelligenciájának. De akkor miért van létjogosultságuk a további keresőmotoroknak? Miért döntsön úgy a felhasználó, hogy más megoldás után néz? És mit…..
A chatbotok fejlődésével a felhasználási területük is folyamatosan bővül. Jelenleg több kutatás és kísérlet is folyik arról, hogyan lehet a chatbotok-at érzelmi segítőként is munkára fogni.   Mi a chatbot? A chatbotok olyan szoftverek, amelyek képesek az emberhez nagyon hasonló beszélgetésre…..
Amennyiben láttunk már drónversenyeket, akkor biztosan emlékszünk a hatalmas balesetekre. Ezeken a "futamokon" a csapatok azon versenyeznek, hogy melyik jármű képes a leggyorsabban átrepülni egy akadálypályán. De minél gyorsabban repülnek a drónok, annál instabilabbá válnak, a balesetek pedig éppen…..
Az idei évben október 5-7 között kerül megrendezésre az NLP Summit, ezúttal is az online térben. Az eseményre már lehet regisztrálni az NLP Summit honlapján. Mi az NLP Summit? Az NLP Summit a természetes nyelvfeldolgozás területén dolgozók találkozóhelye. A virtuális konferencia valós…..
Tudományos értekezések, esszék, blogcikkek, közösségi média posztok és még számtalan tartalom, amely manapság egyre nagyobb mennyiségben árasztja el az online világot. És természetesen ennek megfelelően a tartalmakhoz fűzött kommentek száma szintén folyamatosan emelkedik. Ezen hozzászólások…..
Egy évvel a béta verzió után a Google élesben is elindította a Search Console Insights-ot, amely mindazok számára elérhető, akik korábban már rendelkeztek ellenőrzött Search Console profillal. A Search Console Insights jelentések a search.google.com/search-console/insights címen érhetőek el. Mi az…..
Mi az a TikTok? A TikTok egy videomegosztó szolgáltatás, amelyett 2012-ben alapított a pekingi székhelyű ByteDance cég. Az alkalmazás, amely Kínán kívül 2017-ben jelent meg iOS és Android platformokra, lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy 15 másodperces videókat készítsenek és osszanak meg…..
Egyre gyakrabban hallunk a természetes nyelvfeldolgozásról. De vajon mi is ez a terület és miért örvend egyre nagyobb népszerűségnek? Mi a természetes nyelvfeldolgozás? A természetes nyelvfeldolgozás (NLP) a nyelvészet, a számítástechnika és a mesterséges intelligencia egyik részterülete, amely a…..
A YouTube-ra feltöltött videók célja a legtöbb esetben az, hogy népszerűsítsenek egy márkát, egy terméket vagy szolgáltatást, illetve, hogy hírnevet szerezzenek a videó feltöltőjének. A népszerűség (magas számú videó megtekintés) eléréséhez szinte elengedhetetlen, hogy az ajánlási lista élére…..
Új hírünk van a vállalkozás üzleti sikeréhez A hírekről senki sem szeret lemaradni. Ahogyan a mondás is tartja: az információ hatalom. Ez pedig különösképpen fontos a vállalati közegben, hiszen az információk által komoly üzleti előnyre lehet szert tenni. Információkhoz pedig legkönnyebben a hírek…..
Közel húsz évvel a Google kereső első helyesírás-ellenőrző rendszerének bevezetése után továbbra is hatalmas kihívás a Cég számára a keresőfelületen begépelt kifejezések (gyakran teljes mondatok) értelmezése. Problémák a kereséseknél Mielőtt a Google kereső elkezdhetné keresni a releváns…..
Mi is az a szentiment? Valójában a szaknyelvben a szentimentet a szöveges tartalmak hangulatának kifejezésére alkalmazzuk. Általában a szentiment skála a nagyon pozitívtól a nagyon negatívig terjed, a szentimentelemzéssel kapott pontszámok osztályozásával több kategóriába sorolva. Többnyire 3 vagy…..