Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Búzavirág Kovászműhely

34 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A sütés azért szerelem nálam, mert elővehetem a kreatív oldalamat, kikapcsol, feltölt. Ez a kovásszal készült ételekre fokozottan igaz.  Azt tudom javasolni, hogy ne görcsöljünk rá semmire ahhoz, hogy a sütés jó móka, csodás új ízek felfedezése és öröm legyen számunkra. Nagyvonalúan bánjunk ezzel a…..
Ez a recept nagyon jól működik kovásszal, bátran, akár kezdő kovászolók is kipróbálhatják. Szükségünk lesz az alábbiakra: 200 gr érett kovász – Madre típusú 50%.os víztartalmú kemény kovásszal kalkulálva, de működik hígabbal is, csak akkor a vizet kell picit visszavenni 500 gr liszt BL55 250…..
Búzavirág Kovászműhely 2020.07.17 21:45:15
@Katalin Esze: Biztosan! Csak még finomabb lesz!
A kovásszal készülő édességek számos buktatót rejtenek magukban. Az első a kovász savassága, ezt próbáljuk meg elkerülni: többször frissítsük a kovászunkat sütés előtt meleg helyen, próbáljuk a mikroflóráját az élesztőgombák irányába vinni.  Kóstolgassuk a kovász ízét. A vaj és cukor hozzáadása…..
KEFÍRREL KENYERET Mostanában próbáltunk több féle starterrel indítani kovászt, hogy megvizsgáljuk, melyik, hogyan viselkedik, mennyire aktív, milyen gyorsan vethető be kenyérsütésre. A kísérlet még folyik, viszont muszáj beszámolnunk a kefíres verzióról, mert messze túlszárnyalt minden…..
Búzavirág Kovászműhely 2020.04.01 10:00:09
@quglis: Kidobod. Nem kell bele rozsliszt! Ez nem rozskovász. De ha azt akarsz, tehetsz bele azt is, csak teljesen más lesz, de úgy is működhet.
Sok házi kenyér recept ugrik fel manapság a neten, szükség is van rá, mert jobb, ha mindenki otthon marad és süt inkább. Ez a kenyér nem hasonlít a vadkovászos kenyerekhez (de cserébe jóval kevesebb tudást és gondoskodást igényel), viszont a bolti kenyerekhez sem, mert attól sokkal sokkal…..
Most, hogy a liszt kifogyott a boltokból és a lakosságnál landolt, sokan állnak tanácstalanul a liszt készleteik felett, hogy hogyan tovább. Egyre többen a kenyérkészítés, ezen belül a kovászos kenyérkészítés iránt érdeklődnek. Sok receptünk van fent a blogon ebben a témában, így, akinek kovásza…..
100 % -os rozskenyér kovásszal Még mindig a rozskenyér bűvöletében élve, elérkezett az idő, hogy megmutassuk a 100 % -os teljes kiőrlésű rozskenyér elkészítésének egyik lehetséges módját is. Ez egy elég megosztó kenyér. Valaki vagy szereti ezt a savanykás, sűrű íz világot, vagy nem. Az alaprecept…..
Diós rozskenyér, mézzel és rozmaringgal bolondítva, „rákovászolással” Már régóta foglalkoztatott ez a téma, vagyis savanykásabb "német" típusú rozskenyerek világa, de csak most jött el az idő a kísérletezésre. A Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola által szervezett pék…..
    Kevert kovászos kuglóf Ez egy csodálatos kevert kuglóf recept, melyet kovász helyett élesztővel is elkészíthetünk, annyira kevés kell bele. Hozzávalók egy db 1 kg-s nagy kuglófhoz: 500 gr liszt 100 gr aktív Lievito Madre kemény kovász (vagy 2,5 gr élesztő) 100 gr cukor 125 gr vaj 250 ml…..
Búzavirág Kovászműhely 2019.11.12 13:59:28
@Mirimag:
Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült a kuglófod. Ez már tényleg nehezített terep a készítőnek is, a kovásznak is. Figyelmedbe ajánlom az alábbi előszavunkat, melyet minden recept elkészítése előtt ajánlunk a figyelmedbe:
kovaszmuhely.blog.hu/2019/01/22/eloszo_a_receptekhez_857
Ez a kuglóf nyáron készült, amikor nagyon meleg volt, és még így is nehezen kelt a tészta.Melegen tartással és nagyon gyors kovásszal működik a dolog. Ha Facebookon rajta vagy, ajánljuk a Kovászműhely zárt csoportunkat, ahol részletekbe menő segítséget kaphatsz.
  Akkor ettem ilyet először, amikor tizenévesen Olaszországban voltam diákcserén. Megdöbbenve kóstoltam az isteni friss lepénykenyeret a piacon, megtöltve minden jóval. Ez a kenyér is olyan, mint a legtöbb olasz étel, néhány finom alapanyag, semmi sallang, végtelen variáció… A piadinát a legenda…..
Ma jártam a piacon, és örömmel láttam, hogy tele van friss, zsenge kaporral.  Gondoltam, akkor talán nem késő, ha most osztom meg a kedvenc kapros receptemet veletek. Ezt visszaemlékezéssel kell kezdjem, nézzétek el nekem. Anyu. Az én anyukám vérbeli kisvárosi lány volt. 60-as, 70-es években volt…..
GYEREKEK KEDVENCE: SZENDVICSKENYÉR Közeleg az ősz, és ezzel az iskolakezdés ideje. A most következő szendvicskenyérre azért volt szükség, mert bizony vannak olyan gyerekek, akik nem igazán szeretik a kovászos kenyér vastagabb, szíjasabb héját, viszont mi szeretnénk nekik is biztosítani a finom,…..
  Augusztus elején új kovász költözött a házunkba. Bevallom, nincs sokféle kovászom, mert nagy erőfeszítés lenne őket életben tartani, ezért csak egy kemény Madre kovászom van és egy Vanessa nevű fehérkovászom. Az új jövevény viszont olyan általam sokra tartott személytől érkezett, aki a pizza…..
  Augusztus 20, az államalapítás ünnepe, az új kenyér ünnepe Egy igazán egészséges kenyeret álmodtunk meg Nektek, mely méltó a KENYÉR ünnepére. Még az ünnepi asztalra elkészülhet, hajrá, készítsétek el bátran! Ünnepi kenyerünk fontos alkotóeleme a köles. Azért választottuk ezt az ősgabonának is…..
Kovászos cipó sült fokhagymával és zöld spárgával. Tavasszal hozzájuthatunk friss spárgához, amit annyira szeretek magam is, hiszen lédús, kevés kalóriát, viszont sok rostanyagot tartalmaz. Ezért aztán igyekszünk mindenféle formában fogyasztani. Bemutatjuk, hogy mi hogyan tettük be a kenyerünkbe,…..
Kovászetetés by Bea Gondoltam, dokumentálom, hogy én hogyan etetek kovászt sütés előtt. Mindenkinek más válik be, ez csak egy lehetséges megoldás. Előveszem a hűtőben csücsülő kovászomat, ő az anyakovászom, Vanessa, akit Szilvi kovászbarátnőmtől kaptam. Azért van rajta befőttes gumi, hogy lássam,…..
VITAMINRAKTÁRAK FELTÖLTÉSE Tél végére kiürülnek a vitamin és ásványi anyag tartalékaink, utánpótlásra van szükségünk. Ebben lehet segítségünkre a cékla, mely nagyon jól eltartató nyersen egész télen.  A tavasz elején kapható üvegházi zöldségek mind ízletességükben, mind tápanyagtartalmukban…..
Sülthagymás kenyér: férfiak kedvence A férfiak szeretik a markánsabb ízeket, de mi sem vetjük meg ezt a sülthagymás kovászos kenyérkét.350 gr liszt (70 gr teljes kiőrlésű bio búza és rozs vegyesen, mi úgy szeretjük, ha a saját házi malmunkban frissen őröljük, a többi fele kenyérliszt, fele…..
TÖKMAGOS TÖNKÖLYÖS KENYÉR   A tökmag, amúgy mindenkinek jó, tele van antioxidánssal, vitaminokkal (A, B1,B2,B3, B5, B6, folsav és C-vitamin), de legfőképpen a férfiaknak kedvez, mert antioxidáns és cink tartalma miatt véd a prosztata betegségekkel szemben.  Szóval hajrá, süssetek tökmagos kenyeret…..
Búzavirág Kovászműhely 2019.02.27 19:13:02
@Viktória B: Szuper! Köszönjük a visszajelzést! :)
Búzavirág Kovászműhely 2019.02.27 19:09:32
Kenyér barna sörrel A sört nem csak inni jó, hanem jó vele főzni és sütni is. Finom aromát ad az ételnek, nem beszélve a fantasztikus illatról, ami a sütés-főzés közben körbeillan. Javaslom, hogy a receptben foglaltakhoz képest plusz 1 doboz sörrel készüljünk, nehogy a munka közben megbánjuk,…..
Kezdő házasszonyok álomtortája... gyors, elronthatatlan és brutál finom. Ez itt most egy kovászos verzió, jól jön, ha van felesleges, vagy megmaradt kovászunk, vagy ha csak szeretnénk, ha kevésbé fújna fel az édesség a fogyasztása után. Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához. 10 dkg…..
VARIÁCIÓK KOVÁSZ FELHASZNÁLÁSRA / EGYSZERŰ KOVÁSZOS SÖRKORCSOLYA Kenyérsütő kurzusainkon sokszor elhangzik a kérdés, amikor a kovászetetésről van szó, hogy: „tényleg dobjam ki a feleslegessé vált kovászt?” Ilyenkor megnyugtatunk mindenkit, hogy nem kell kidobni, sokféle felhasználási lehetőség…..
IGAZI HUNGARIKUM: MÁKOS KENYÉR Magyarország igazi mák-nagyhatalomnak számít, és nálunk nem tiltott a termesztése, sem a fogyasztása, hát használjuk ki, és süssünk mákos kenyeret! A mák a nők igaz barátja, mivel rengeteg kalciumot, és vasat tartalmaz, és a nőknek erre nagyobb szükségük van, amíg el…..
A kubaneh kenyér, egy tradícionális jemeni zsidó fogás, amit Shabbat reggelén szokás fogyasztani úgy, hogy elkészítését már előző nap elkezdik és egész éjjel sütik. A kubaneh kenyér vagy inkább ez egy kalács a mi fogalmaink szerint… de leginkább valami más, egy foszlós vajas, belül pihe, kívül…..