Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Harari

0 bejegyzést írt és 45 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miközben Buda másik történelmi dombjáról sem érkeznek fényes hírek, a Gellérthegy oldalába (rém-?) álmodott sikló ügye is feltartóztathatatlanul halad előre. Minden oka meg is van rá, hiszen meglehetősen erős üzleti és politikai érdekek tolják előre. Ahogy például a Galvani híd esetében is,…..
Harari 2022.01.13 14:23:17
@bozon: Szemlátomást a maturálás első, elemi lépései még hiányoznak: a politikai jellemzően nem valaminek az igazolásával foglalkozik, hanem a hatalommal vagy másképp, a dolgok menetének érdemi befolyásolásával, az esetleges utólagos bizonyítások kommunikálása "csak" az egyértelmű "melléfogások" és/vagy az elmaradt tevékenységek esetében kerülnek napirendre, de még ekkor sem feltétlenül elsődleges céllal. Magad is leírod, hogy szakmai kérdésekben is alapvetően a politika dönt - mivel ez a feladata ill. rendelkezik megfelelő autoritással (a pálya szélén állók legfeljebb csak véleményezhetnek). Megjegyzésed azon része pedig "...nem akkora egzotikum, hogy ne lehetne a hazai tapasztalatokkal és a nem hazai példák adaptálásával úrrá lenni egyes részproblémákon..." azt bizonyítja, hogy még sosem vettél részt olyan közlekedési nagy beruházás megvalósításában és későbbi üzemeltetésében, ahol azok a bizonyos előre megoldhatónak tűnő "részproblémák" együttese miatt vallott kudarcot egy projekt. A hosszabb távú vakság - finomabban: tapasztalatlanságból fakadó túlzott önbizalom - lehet lelkesítő, de inkább kockázat növelő és rendszerint téves megközelítés, ami irreverzibilis következményekkel szokott járni. Ez a fajta hozzáállás egyetemi házi feladatnál még esetleg tűrhető, de akkor is korrigálandó, de "valós" feladat esetén egyértelműen kerülendő. Egyébként persze a Gellért hegyre akár troli is mehet, de ezen az alapon még sok más megoldás és azok kombinálása is elképzelhető (pl. akár nagykabinos függővasút vagy csőben vezetett mozgólépcső, esetleg kínai riksások tömeges szerződtetése a fenntarthatóság jegyében, stb., nyilván ezek mind viccek!)
Az, hogy a hagyományos belsőégésű motorokkal kezdenie kell valamit az autóiparnak (is), nem kérdés, hiszen a fosszilis energiahordozók elérhetősége véges. Ha nem is vár ránk a Mad Maxben elképzelt világ, az biztos, hogy a megújuló energiák felé kell fordulniuk az autógyártóknak. Vagy lehet, hogy ez…..
USA OFF, a nap, amikor a modernkori demokrácia meghalt! Európából nézve blazírt nyugalommal néztem mindig is mi történik az USA-ban. Tetszett a gyakorlatiasságuk, profizmusuk, önbizalmuk, erejük, de dühített az álszentségük, a mindent a profitnak alárendelő szemléletük, a történelmükben…..
Harari 2021.01.07 11:12:37
A posztolónak egy dologban talán igaza van: „Aki szelet vet, vihart arat”, de persze messze nem abban a vonatkozásban, ahogy a mostani triumfáló facebook-on kitenyésztett egybitesek próbálják eladni és izlésük szerint (újra)értelmezni a valóságot. Ugyanis ami történt nem más, mint hogy a  liberális véleményburokba zárt uszító és kirekesztő, antidemokratikus, valóság tagadó, "újbeszél" diktatúra készül teljesen hatalma alá vonni az "atlanti civilizációt" látványosan elcsalt, a globális pézügyi hatalom soha sehol meg nem választott elit médiájának fenyegetéseivel sakkban tartott és érdemi vizsgálatot fel nem vállaló bírói segédlettel "eltussolt" és Biden által is nyíltan elismert (bevallott) összeesküvése nyomán szerveződő "új demokrácia" valóban a demokrácia arcátlan megcsúfolása és olyan totális képmutatás, ami előbb-utóbb még a mostanihoz képest is sokkal nagyobb és sokkolóbb társadalmi "visszarendeződéseket" fog generálni, valszeg mindenütt. Tehát lehet, hogy jobb lett volna kicsit kisebb vehemenciával, valóban demokratikus, a gyanú árnyékától is mentes eszközökkel eregetni azt a szelet, ami egyszer majd viharrá dagadhat. A jelenlegi amerikai demokrácia, mint benchmark ill. etalon ezentúl praktikusan elvesztette követhető/követendő minta jellegét. Köszönjük Biden (és persze cseppet sem érdekvezérelt, mindenre elszánt, lelkes csapatának és nemzetközi támogatóinak - itthon is)!! Erre a "cél szentesíti az eszközt" primitív és szégyenletes eljárásra valójában soha nem lehetnak majd büszkék!
       Orbánék kiadták a parancsot, hogy meg kell győzni a magyar lakosságot arról, hogy Amerikában elcsalták a választást. Hihetetlen mennyiségű hülye tombolja most ki magát, ami úgy 1944 óta nem lepi meg a magamfajtát .      Az egyik baromság az, hogy az amerikai választás nem ment át a Benford…..
Harari 2020.11.07 10:57:11
@Indriq: Szemlátomást sokan nem értik a Reaktoron megjelent írás lényegi tartalmát: 1. Nem a Reaktor állít valamit ők csak ellenőriztek valamit, ami ott is megjelent és olvasható, hogy számos helyen a vizsgált szavazókörzetek adatait elemezve CSAK a Bidenre leadott szavazatok esetében azonosíthatók statisztikai alapon egyértelmű csalásra utaló jellegzetességek. Tehát nem arról van szó, hogy mmindenütt csaltak/csalnak Biden javaára, "mindössze" arról, hogy ahol a csalás ezen módszerrel felfedhető, az eddig mind a Bidenre leadott voksoknál fordult elő. 2. Ahol nem nyúltak bele, ott a Bidenre leadott szavazatok esetében is "működik" a Benfords-law. 3. Arról pedig itt érdemi információ nélkül még vitát sem érdemes nyitni, hogy az USA-ban ki milyen adatokhoz fér hozzá (lásd WikiLeaks és még sok egyéb eset) 4. A végkimeneteltől függetlenül ez minden ilyen jellegű szavazás legitimációját gyengíti. 5. Azt se gondolhatje senki komolyan, hogy a Biden szimpatizánsok mind etikailag patyolat tiszta "szerzetes" lelkületüek, akiktől genetikailag távol áll mindennemű "befolyásolási" hajlandóság és képesség. 6. És végül az sem kizárt, hogy mindkét oldal cslat, csak az egyiknek nagyobb mértékben és/vagy eredményesebben (ami szintén az 5. pontot erősíti)!
Jó, ez eldőlt. Hisztizhet még sárgahaj ameddig akar, de el lett hajtva a vérbe, szögezhetjük le szinte 100 százalék bizonyossággal végre. Szavakban nehezen kifejezhető, mekkora károkat okozott az emberiségnek ez az ember, amit pedig a választás napja óta művel, elrettentő példaként kerül be a…..
Nem, véletlenül sem akartam járványbloggernek felcsapni, jó lenne sok másról írni, de nem lehet. A magyar járványkezelés a friss enyhe korlátozások után is annyira irracionális és cinikus, hogy még mindig inkább kérdéseket vet fel.  Nagyon röviden összefoglalva. Most megszépül az első hullám és még…..
frissítés!     Miniszterelnök Úr szerencsére nem csupán katonás rendszeretetéről, hanem igazmondásáról is híres. A "Több Balaton, kevesebb Adria" elv jegyében így mindössze 6 napot töltött Hvar - régebben költők pennájával is megénekelt - szigetén (rosszakarói szerint pucolni kellett vissza a…..
Nemrég jelent meg munkatársaival közösen szerkesztett könyve, melyben a szerzők azt taglalják, hogyan lehet alkalmazni a szociálpszichológia eredményeit a világ problémáinak feltárásában és megoldásában. Nem maradhattak ki a közélettel és politikai viselkedéssel kapcsolatos fejezetek sem, melyek…..
Harari 2020.05.07 11:49:58
Sajátságos bája van annak, amikor egy egyébként kiválóan képzett, valószínűsíthetően magas intelligenciájú ember is primitív, felszínes értékítéletet alkot: "..Valószínűleg történelmi balszerencsénk, hogy 2010 után olyan autokrata vezető került hatalomra, aki önmaga is a késői Kádár-korszakban szocializálódott, és sem nem érti, sem nem értékeli a liberális demokrácia letagadhatatlan előnyeit..." Nem él itt, információ áttételesek, gyaníthatóan sosem beszélt hosszan az általa megítélt személlyel, hogy valós képe lehetne arról, hogy valaki mit ért vagy sem, és hogy mit mennyire értékel az pedig pont az eltérő politikai meggyőződés tárgya. Miért is kellene az egyébként tényleg tagadhatatlan előnyök miatt a liberális demokráciának primátust adni az egyébként megszámlálhatatlan és már bizonyított hátrányai ellenére. A liberális demokrácia nem csodaszer, nincs mindenhol egységesen alkalmazható receptje a eltérő társadalmi körülmények közt élő eltérő célokkal (háttérrel) rendelkező csoportok számára. Pont ez a vita tárgya, tehát ki mit tekint balszerencsének az nagyon is vitatható, ilyen elmétől elvárható, hogy ezt sokkal cizelláltabban fogalmazza és ne engedjen teret a személyes (áttételes információkra alapozott) indulatainak. Nyilván túl magas az elvárás, de ez alól nem mentesít még ezer egyébként más szempontból megérdemelt tudományos cím (rang) sem.
Kijött az új adat a KSH-tól, miszerint a magyar bruttó átlag bér 406.400,- forint. Ez amúgy nagyjából 270.000 ezer forint nettó fizetésnek felelne meg. Kormányunk természetesen ezzel a számmal fog turnézni a médiában, hogy mennyire jól mennek itt a dolgok.Van az azonban egy apró probléma ezzel a…..
Harari 2020.02.27 16:01:15
A kommentelők jelentős része és sajnos a posztoló is ténynek állít be olyan dolgot, ami véleménynek is nevetséges: "..A probléma az, hogy egyáltalán nem valós adatokon alapul, valamint a számolás is totálisan félrevezető...." Írott bizonyíték, hogy az elemi statisztikai ismeretek hiányára még büszkék is (nem tudják megkülönböztetni ill keverik az átlag, módusz, medián jelentését, közelítő elképzelésük sincs, hogy mire valók, hogyan történik nemzetgazdasági léptékben az előre meghatározott módszerek szerinti adatgyűjtésük és számításuk). Alapvető statisztikai tétel: hogy a balra aszimmetrikus eloszlások esetén, ilyen a jövedelem is, a legkisebb a módusz (tipikus jövedelem), ennél nagyobb a medián (középső jövedelem) és ennél is nagyobb az átlagos jövedelem. Ez így volt már több száz éve és így marad amíg ezeket a fogalmakat használni fogjuk. Tehát ezen meglepődni vagy erre látványosan megharagudni kb. csak kisiskolás korban szoktak (akkor is inkább csak a 70 IQ alatt). A vélemények alapján, ismétlem VÉLEMÉNYEK alapján itt szinte mindenki született statisztikus, élükön a poszt szerzője, aki nyilván csípőből szakmai továbbképzést tudna adni a KSH vagy Eurostat képzett szakembereinek. Egyszerűen vicc, ha valaki komolyan azt hiszi, hogy a saját vélelmezés, mégha részben személyes tapasztaláson is alapszik, hitelesebb adatforrás, bármilyen szakszerűen elvégzett adatgyűjtésnél. A profi statisztikusoknak nincs szükségük ilyen primitív technikára, az "alkalmasan elkészített statisztikai eredmény eléréséhez" legtöbbször elég az apróbetűs rész is, de mint itt is megtapasztalható, valójában erre sem lenne szükség, mivel az "egyszerű" (nem átlagos, nem medián) média fogyasztó (és posztoló) még a meghatározó szavak pontos értelmezésétől is lelkesen eltekint.
Sok dolog foglalkoztatja a szülőket, amely a gyermekeik fejlődésével kapcsolatos. Jobb esetben igyekeznek velük minőségi időt eltölteni, játszani, ameddig igénylik, és olyan dolgokról is beszélgetni velük, amelyeknek az életükben hasznát veszik, és segítik őket a fejlődésben. Mindegyik tevékenység…..
Harari 2020.01.13 11:26:04
A szókincs jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni (ráadásul azon ritka dolgok közé tartozik, ami életünk végéig eredményesen bővíthető, többek között ebből fakad, hogy az idősebbek tényleg választékosabban beszélnek) és sajnálatos, hogy az itt kommentelők egy része hivalkodóan, de tévesen vallja, hogy csak a régies, jelentésükben irrelevánssá vált kifejezések koptak ki a közbeszédből, így a megmaradt néhány ezer szavas aktív szókincs a százezreses viszonyítva praktikusan mindenre elég (esetleg csak az aktuális, intellektuálisan primitív, igénytelen környezetben) valamint a fiataloknak sincs is szükségük többre, mivel a szókincs megszerzése és bővítése az uralkodó korszellem szerint macerás, tehát kerülendő (sajnálatosan nem szerezhető be instant változatban). A hiányos szókincs viszont nemcsak tartalmi vonatkozásban silányítja a közlést (akár a befogadást, de magát a gondolatot is), hanem szegényíti annak expresszivitását is, vagyis érzelmi-hangulati töltését, ami egyben az egyéni stílus alapja, amire pedig olyan büszke kíván lenni a modern kori társadalmunk önmagát mindenki mástól megkülönböztetni kívánó egyede. Standardizált 5000 szavas szókinccsel nehéz lesz nem "birka" módon élni, vagy legalább gondolkozni. Ezen pedig alapvetően (és a tapasztalatok szerint is) a gyakorlás segíthet sokat, nevezetesen annak legkézenfekvőbb esete: az olvasás - lehetőleg klasszikus szépirodalom (gyerekeknek mese) és aztán jöhet az előadás (régiesen szónoklat), aminek még rövidtávú munkahelyi haszna is nyilvánvaló, szinte mindenütt karrier előnnyel jár a jó kommunikációs, prezentációs készség. Tehát azonkívül, hogy intellektuális élvezet, még kifizetődő is nagyobb szókinccsel rendelkezni, ráadásul majdnem mindenki közel korlátlan sikereket érhet el ezen a téren.
Kevés dolog jellemzi olyan jól Magyarország szomorú állapotát, mint hogy olyan ember játszhatja el benne a haza bölcsének szerepét, mint Kövér. Nem beszélve most arról a pályaívről, amelyet ez az ember a rendszerváltás előtti időszaktól máig befutott Beavis-ével, Orbánnal kart karba öltve, amelynek…..
Kövér László nemrég kijelentette, hogy csakis az isten-, haza- és emberszeretet teszi emberré az embereket, s egy másik alkalommal pedig azt nyilatkozta, hogy a magyarságnak meg kell védenie önmagát az istentelenekkel, hazaárulókkal és nemzettagadókkal szemben. A hivatkozott szövegek az alábbiakban:…..
A kivételek ellenére kutatások szerint erős korreláció mutatkozik egy ország fejlettsége (fejlődőképessége) és vallástalansága (elvallástalanodása) között. Ugyan a fejlődésnek és a vallásosságnak is megvannak a maguk árnyoldalai, egy harmadik típusú mérés, a boldogságindexek, mégis inkább a…..
A mai nap legfontosabb híre a magyar egészségügy jövője szempontjából, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttgyűlése leváltotta Éger Istvánt, aki 16 évig volt a MOK elnöke, és megválasztotta Kincses Gyulát, az „Újratervezés csoport” jelöltjét. Nehéz lenne megjósolni, hogy az új elnök mennyivel…..
Dánia a globális éllovas a szélenergia felhasználásában, már ma is több mint 40 százalékban széllel fedezi az áramigényét, de hamarosan meglehet az 50 százalék is. Összehasonlításképpen: Magyarország energiatermelésének csak egy százaléka a szélenergia. De vajon miért ennyivel nagyobb a dánoknál a…..