Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Magyar Hospice Alapítvány

51 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hello, Hospice! Éva néni 2020.08.14 06:30:00
Éva nénivel sokat beszélgettünk a Hospice Házban. Szép, hosszú élet állt mögötte, és a bent töltött hetek alatt úgy érezte, felkészült annak lezárására. Ahogy telt az idő, a kislányos mosolyú, nevető szemű Éva néni, aki gyermeki makacssággal várta el a tegeződést mindegyikünktől, egyre inkább magába…..
Panni még nincs 50 éves. Egész életében aktív volt, imádott sportolni, koncertekre járni barátaival. Beszélgetésünk idején végstádiumú daganatos betegsége már jelentősen korlátozta mindennapjait. Legkínzóbb tünete a fájdalom (volt). „Igen, a minap tényleg sokkal sötétebben láttam a világot. De…..
„Azt tapasztalom, hogy van egy nagyon komoly érzelmi és morális fék, ami arról szól, hogy meghalni nem szabad, sőt tilos.Sosem szabad feladni, állandóan a gyógyulást kell akarnunk. Minden határon túl. Minden életkorban és bármely fizikai állapotban. Máskülönben a beteg vétkes lesz abban, hogy…..
Hello, Hospice! Távozóban 2020.07.24 07:30:00
A hospice ellátás célja az adott helyzetből kihozni a lehető legjobbat. Tüneti kezeléssel, szakápolással, lelki támogatással, a méltóság és az autonómia megőrzésével. Mindemellett van, hogy betegeink, mint a 86 éves Anna néni is, már inkább elvágyódnak... „Elég volt, édesem. Engem már senki és…..
Hello, Hospice! Erzsi 2020.07.18 06:04:00
Varju Erzsi tíz éve dolgozik a Magyar Hospice Alapítványnál. Ennek legnagyobb részében otthonápolási csapatunkat erősítette. Erzsi ápolói munkáját bő negyven éve kezdte. Eleinte gyermekápoló volt, Líbiában is dolgozott. Később, miután megszületett a lánya, lelkileg sokkal nehezebben viselte a…..
(...) A rákövetkező télen aztán Hollandiában a háziorvostól a hozzátartozóig, a szociológustól a filmrendezőig, a gyermekorvostól az aktivistáig olyan embereket kerestem és találtam, akiket kikérdezhettem az eutanázia különböző aspektusairól és dilemmáiról. Az így készült beszélgetésekből született…..
A halál életkérdés címmel könyv jelenik meg a hospice-hoz kapcsolódóan, amelyben Bérczes Tibor Biró Eszterrel, alapítványunk pszichológusával készített interjúi olvashatók. Nagy öröm ez a Magyar Hospice Alapítvány számára, így szeretnénk a blogunkon is pár bejegyzést a könyvnek szentelni! Ezúttal…..
A Hospice Házban szinte mindig vannak gyönyörű, mosolygós idős betegek. A 83 éves Panni néni is ilyen volt, ezen a héten az ő emlékét szeretnénk egy kicsit felidézni olvasóinknak. Panni néni mosolyogott. Pedig nem volt könnyű élete. 9 évesen elveszítette édesanyját, aztán édesapját. Árvaházba…..
Blogunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy információt adjunk a magyarországi hospice ellátásról, hogy általános ismereteket adjunk át a hospice mozgalomról és persze, hogy Alapítványunk életébe is betekintést nyújthassunk. Mostani bejegyzésünkben szakápolónkat, Mónit szeretnénk bemutatni. Móni…..
Az elmúlt hetek bezártsága közepette hol bölcsebbnél bölcsebb, hol praktikusnál praktikusabb tanácsokat olvashattunk arról, hogyan vészeljük át ezt a megrendítő helyzetet. Mi most semmi ilyesmit nem szeretnénk, egyszerűen csak tiszta, világos és gondolkodásra, életszeretetre ösztönző mondatokat…..
„– Micimackó! Mi van, ha egyszer elkövetkezik egy olyan nap, amikor el kell válnunk? – Ha együtt válhatunk el, akkor semmi kifogásom ellene. – Na igen-igen, úgy könnyű. De… ha nem lennénk együtt? Hogyha én máshol lennék? – Jajj… de nem lehetsz máshol, hiszen nélküled egészen elvesznék. Kinek szólnék…..
„Ha veszek egy könyvet, mindig először a végét olvasom el. Mert kiborítana, ha úgy halnék meg, hogy nem fejezem be a könyvet.” Genki Kawamura Ha a macskák eltűnnének a világból című kisregényében olvasható ez a mondat, amely valójában a Harry és Sally című filmből származik. A gondolat azonban…..
Lapozd át gyűjteményünket, amely tapasztalataink szerint krónikus betegséggel élők és hozzátartozóik számára is sok hasznos információt tartalmaz.A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a magyar lakosság 19,3 százaléka 65 év feletti, és kétharmaduk él együtt minimum egy hosszantartó…..
Hello, Hospice! Hőseink 2020.04.14 09:54:00
Pár hónappal ezelőtt nehezen tudtuk volna elképzelni, hogy az életünk olyan keretek között zajlik majd, ahogyan azt ezekben a napokban megéljük. Talán sosem gondoltunk bele abba, hogy a bezártság milyen embert próbáló, hogy a magány mennyire fájdalmas tapasztalat, vagy a szeretteink féltése miként…..
Hello, Hospice! Április 11. 2020.04.11 07:39:00
Április 11-e a magyar költészet napja, amelyet hazánkban József Attila születésnapjához kötünk. 1964 óta tiszteleghetünk hivatalosan is ezen a napon a magyar líra nagy alkotói és alkotásai előtt. A költészet sajnos nem támasztja fel halott szeretteinket, mégis segíthet a veszteség feldolgozásában.…..
Hello, Hospice! Mi az, ami biztos? 2020.04.04 07:06:00
Állítólag Benjamin Franklin egyszer ezt írta egy barátjának: „Ezen a világon semmi sem biztos, csak a halál és az adó.” Úgy működünk, hogy folyamatosan megpróbáljuk bejósolni, mi történik majd a következő pillanatban. Az agyunk minden másodpercben tudattalanul is rengeteget dolgozik ezen. Amikor ez…..
Szoktál képekben gondolkozni? Ugye igen? Ha azt kérem, hogy idézz fel egy számodra kedves nyári emléket, meg tudod tenni? Hát persze, hogy meg. És tapasztaltál már olyasmit, hogy egy szép emlék felidézése kellemes érzéseket keltett benned? Biztosan. Az alábbi technikák nagyon hasonlóan működnek a…..
„Hogy van, Piroska?Megvagyok, köszönöm, és Ön, doktornő?Én is megvagyok, csak… elég nehezen bírom most ezt a bezártságot.Nekem mondja (nevetve)? Másfél éve ezt csinálom.”(Részlet egy idős doktornőnk és betegünk telefonos párbeszédéből a napokban) Elszigeteltség, magány. Bizonytalanság,…..
Sokfélék vagyunk. Mautner Zsófi gasztroblogger szerint a nők gondoskodók. Maráz Zsuzsi ultrafutó vallja: a nők erősek. Dobó Kata hiszi, hogy a nők elkötelezettek. Nőnapi Viselj nárciszt! kampányunk kapcsán olyan gondoskodó, erős, elkötelezett nőket – és férfiakat – mutattunk be blogunkon, akik a…..
2020. március 11-én Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója bejelentette, hogy az Egészségügyi Világszervezet világjárványnak tekinti a vélhetően Kínából kiinduló koronavírust. Március 13-ára már a koronavírus-világjárvány (pandémia) súlypontja Európába tolódott. Március 16-án az országos…..
Hello, Hospice! Elköteleződni 2020.03.07 06:43:00
Sokfélék vagyunk. Mautner Zsófi gasztroblogger szerint a nők gondoskodók. Maráz Zsuzsi ultrafutó vallja: a nők erősek. Dobó Kata hiszi, hogy a nők elkötelezettek. Nőnapi Viselj nárciszt! kampányunk kapcsán olyan gondoskodó, erős, elkötelezett nőket – és férfiakat – mutatunk be blogunkon, akik a…..
Sokfélék vagyunk. Mautner Zsófi gasztroblogger szerint a nők gondoskodók. Maráz Zsuzsi ultrafutó vallja: a nők erősek. Dobó Kata hiszi, hogy a nők elkötelezettek. Nőnapi Viselj nárciszt! kampányunk kapcsán olyan gondoskodó, erős, elkötelezett nőket mutatunk be blogunkon, akik a maguk módján mind…..
Hello, Hospice! A mérnök pitéje 2020.02.24 17:29:00
Sokfélék vagyunk. Mautner Zsófi gasztroblogger szerint a nők gondoskodók. Maráz Zsuzsi ultrafutó vallja: a nők erősek. Dobó Kata hiszi, hogy a nők elkötelezettek. Nőnapi Viselj nárciszt! kampányunk kapcsán olyan gondoskodó, erős, elkötelezett nőket mutatunk be blogunkon, akik a maguk módján mind…..
Hello, Hospice! A nárciszokról 2020.02.14 05:59:00
Van egy sárga virág, ami az életnél is többet jelent. Ami mindent elmond viselőjéről és persze rólunk is… A nárcisz (Narcissus) a spárgavirágúak rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Virágzata ernyőszerű. Nevét Narkisszosz mitológiai alakról kapta. A…..
Sajnos a rákos megbetegedések emelkedő száma világméretű problémává nőtte ki magát. Ugyanakkor érdemes emlékeznünk arra is, hogy a betegség mára szerencsére egyre több esetben jól gyógyítható. Rákellenes Világnap 20 éve annak, hogy február 4-én Párizsban először rákellenes kongresszust tartottak.…..