Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dupla

0 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
ras2 Index (és Arany János) 2020.07.27 00:15:49
Hát mégse járja, hogy ezen a blogon ne írjak az indexről, hogy úgy tűnjék, nincs véleményem a dologról. A helyzet az, hogy a Facebookon osztottam,/osztom az észt. A (lényegében) teljes szerkesztőség felállása után, péntek délelőtt tettem közzé azt az Arany-idézetet, amely elsőként jutott az eszembe…..
Az ellenzék meg tudta akadályozni, hogy  - 4/5-ös szavazás révén kivételes eljárásban - már holnap elfogadják a kormányt, vagyis Orbán Viktort kivételes hatalomhoz juttató ún. felhatalmazási törvényt, de ez a jövő héten 2/3-os szavazással meg fog történni. "Felhatalmazási törvény". A kifejezés a…..
ras2 Szobor-forradalom? 2020.06.22 12:17:55
A bejegyzés címe szándékom szerint egyszerre tükrözi, hogy fontos dolgok történnek Amerikában, illetve azt, hogy bizonytalan vagyok e fontos dolgok megítélésében. Az utóbbi napokban sok okosat olvastam arról a forrongásról, ami George Floyd meggyilkolása nyomán végbemegy az Egyesült Államokban. Sok…..
Dupla 2020.06.30 16:48:15
Megoldásként két extrém példára utalsz: King békemozgalmára és az erőszakos ellenpólusra. Mintha a kettő között nem lenne semmi. Pedig pont, hogy az vihet a megoldás felé, ha elsősorban törvényes eszközökkel, aprómunkával próbálják felszámolni a strukturális rasszizmust (az USA-ban számos közhivatalnokot választanak, pl a sheriffet és az államügyészt is). Persze most betelt a pohár, ami szintén érthető...
Ajánlom mindenkinek a figyelmébe James Baldwin meleg és fekete író interjúit, írásait. Nagyon tanulságos dolgokat mondott a feketék helyzetéről Amerikában.
Amit hiányolok ebből az írásból, azok éppenséggel maguk a feketék. A rabszolgaság eltörlése után még számos jogi akadály miatt évszázadokig gyakorlatilag rabszolgasorban tartották az afroamerikaiakat, bizonyos államokban a teljes jogi egyenjogúság mindössze 50 éves múltra tekint vissza. 300 évnyi elnyomást ennyi idő alatt nem lehet leküzdeni. A büntetőjogon keresztül gyakorlatilag számos államban de facto visszakerültek a rabszolgasorba.
"Tegyük fel, hogy eltávolítják Lee tábornok, Jefferson és Kolumbusz összes szobrát, átneveznek többezer utcát és teret. És akkor mi van?" Átírhatnák ezt így is: "Tegyük fel felállítanak több száz Holokauszt-emlékművet, elneveznek az áldozatokról és az ebben az időben emberségüket megőrző személyekről utcákat" És akkor mi van?"
Disztingválni kellene a személyek között is: Washington végrendeletileg felszabadította rabszolgáit és még a törvényben előírt pénzösszeget is elkülönítette számukra. Jefferson ennél bonyolultabb a dolog. De, hogy Colston, de különösen II. Lipót belga királynak szobra áll bárhol is, az egyszerűen szégyen. Tessék utánanézni, mi történt Kongóban a belga fennhatóság idején.
Én korábban is nagyon kritikus voltam a brit kulturális emlékezettel, mely mélyen hallgatott a 19. században elkövetett embertelenségekről. A kolonializmus szülte rasszizmusban már számos eleme megtalálható a nácik rasszista gyakorlatának: aki alsóbbrendű, az nem számít embernek, jogfosztott, aki ingyen dolgoztatható, orvosi kísérleteknek vethető alá, vagy akár az életét is el lehet venni jogkövetkezmény nélkül (vö. lincselés). Innen nézve megértem egy színesbőrű dühét, hogy nem akarja egykori elnyomóit naponta, heroikus pózba öntve látni.
Ugyanakkor vannak (köztük természetesen feketék is), akik szerint a szobrok eltávolítása nem segít. Sokak szerint olyan feliratokkal lehetne ellátni a szobrokat, melyek megfelelő történelmi kontextusba helyezik az ábrázolt személyeket.
ras2 Hummer... 2020.05.26 13:43:32
Kicsit olyan vagyok, mint a viccbeli Móricka: mindenről az (=ő) jut az eszmbe: https://hvg.hu/cegauto/20200526_Itt_egy_Hummer_terv_ami_lehet_jobb_mint_a_gyariake  ..
ras2 Vírusnapló 20. - uszoda 2020.05.09 23:47:27
Nagyon hiányzik. Normális esetben már több mint egy hete naponta a Külkerparkban úsznám az adagomat (1000 m). Májustól Külkerpark, szeptembertől a Lukács 22 fokos (nyitott) medencéje, télen is heti két-háromszor. Ott utána húsz perc a termálban. A gyerekkorom a Csasziban (Császár uszoda, akkor még…..
A karantén bölccsé és türelmessé tesz: ma végre képes voltam olyan alaposan megmosni a spenótot - tegnap piacon voltam, szigorúan 12 előtt -, hogy ne ropogjon a fogam alatt a homok. (Spenót tükörtojással + szilvásgombóc, utóbbi persze mirelit, de így együtt gyerekkori menüemlék) Most meg a Figarót…..
Mi tagadás, otthon- (itthon)ülő nyugdíjasként internetfüggő lettem, és ennek nem tesz jót a kényszerű bezártság, az, hogy minden este (is) itt ülök a gép előtt, olvasom a híreket, ismerőseim bejegyzéseit a Facebookon. És kurvára elegem van abból, hogy utóbbin a Kövér Lászlóhoz és Schmitt Máriához…..
Dupla 2020.05.01 10:37:24
@rás: A Te döntésed, hogy belépsz-e a Facebookra vagy nem. Én már csak havonta egyszer teszem. Különben ma már nagyon jól ki lehet szedni a feedből bizonyos emberek megosztásait. Érdekes generációváltásra került különben sor, a 20-30-asok tömegével hagyták el az FB-t, és érdekes módon az idősebb generációnál figyelhető meg az FB- ill. az internet-függés. A közélet iránti érdeklődés rendben van, de szerintem nem kell minden szemetet elolvasni. Sajnos a magyar sajtóban nagyon erős bulvárosodás ment végbe, ez különösen látszik a hvg.hu-n.
Egyetértek barátoddal, sok izgalmas és "méltó" témáról írsz a blogodon és az orbánviktorozós szövegeket (meg ennek apropóján a fasiszta párhuzam emlegetését) én se tartom annyira érdekesnek. Persze Magyarországon közkeletű elképzelés szerint a "politizálás" kizárólag a politikáról való beszéd (ez is elsősorban a férfiaknak fenntartva, mint pl. amikor nagyapám a barátaival megbeszélte a rádióban hallottakat). De szerintem a politizálás ennél több, pl. amikor elmész önkéntes munkát végezni és a leginkább kiszolgáltatottak helyzetén próbálsz javítani.
ras2 Lenin 2020.04.22 21:21:07
150 éve, 1870. április 22-én született. "A demokrácia nem azonos  azzal, hogy a kisebbség aláveti magát a többségnek. A demokrácia  - állam, mely elismeri a kisebbség alárendeltségét a többségnek, vagyis olyan szervezet, amely arra szolgál, hogy egyik osztály a másik ellen... rendszeres erőszakot…..
Dupla 2020.04.25 12:52:48
@rás: azt hiszem sokak nevében szólok, amikor azt mondom: nagy érdeklődéssel olvasnánk Tőled egy szöveget politikai jellegű emberölés és a humanista szempontok viszonyáról. Különösen, hogy miért tűnik az egyik terror elfogadhatónak a másik nem.
Dupla 2020.04.28 09:31:56
@rás: kicsit félreértetted a leninizmus-kritikámat. Nem a teljesen erőszakmentes humanizmust (pl. Ghandi) állítottam szembe a bolsevik gyakorlattal. Még csak nem is a vita activa és vita contemplativa közötti különbségre utaltam a másodikat előnybe részesítve.
Az itt idézett lenini elv szerint az erőszak alkalmazása átmenti. Lenin azonban nagyon sokáig ragaszkodott ezekhez az "átmeneti" eszközökhöz. Alapvetően félreértette a demokrácia természetét és úgy állította be, mintha az arra szolgálna, hogy az egyik osztály erőszakot alkalmazzon egy másik osztályon (az osztályelmélet tarthatatlansága egy másik téma). Lenin ezzel szembe egypárt-rendszert vezetett be és a káderekből verbuválódott párt nyomta el, alkalmazott erőszakot a társadalom többi csoportjával szemben. A politikai tevékenységekre halálbüntetést vagy kényszermunkát kiszabó passzus a szovjet Btk-ban szintén Lenin ötlete volt. A marxizmus-leninizmus későbbi története során minden olyan mozgalmat, ami önszerveződésre irányult vagy humanista elemeket vitt volna a szocializmusba, a központi marxista-leninista párt erőszakosan megszüntette ('56, '68).
Dupla 2020.05.01 10:15:53
@rás: ha a bolsevizmus már a 20-30-as években zsákutcának bizonyult, akkor annak vezéralakjáról cizelláltabban lehetne (kellene) megemlékezni, mint egy-két idézettel arról, hogy majd kidobjuk a demokráciát a történelem szemétdombjára. A marxi osztályelmélet én tudományos szempontból nem tartom tarthatónak, mivel szerintem a társadalom tagolódása mára 19. és 20. században is bonyolultabb, minthogy csak elnyomókra és elnyomottakra lehessen osztani. Marx zsenialitását a kapitalista rendszer máig érvényes leírásban látom és szövegei mai napig aktuálisak, olvasásra érdemesek.
@látjátok feleim szümtükkel: "egyetlen politikus tevékenységét sem szabad kiemelni a történelmi környezetéből. Még akkor sem, ha most ez a divat." Én a humanizmus nevében kritizáltam a bolsevik gyakorlatot, nem kurrens divatirányzatok alapján. A halálbüntetés és ehhez kapcsolódóan a megtorlásra, megfélemlítésre épülő tömeggyilkosságok elutasításának gondolata már Lenin megjelenése előtt több száz évvel létezett.
Azt is kötve hinném, hogy az erőszak biológia szükségszerűség lenne. Az igaz, hogy ember ragadozó, mindenevő, de ebből még nem következik, hogy szükségszerűen erőszaktevő is. Csokonai erősen Rousseau által ihletett verse persze érdekes, de nem tekintem társadalomtörténeti értekezésnek.
ras2 Olvasónapló: Cseh Tamás 2020.01.04 16:24:01
Bérczes László beszélgetőkönyve. "A szmoking csábító ruhadarab. Farmerben jártunk egész életünkben. Igénytelenül, egyformán. De aztán harminc-negyven év után az első zakót mégiscsak megszereztük valahogy, és rájöttünk, milyen jó benne járni. Vannak nyáron ezek a lezser ruhák, amiket mindig látni a…..
Az elmúlt tíz évben a blogjaimon is többször, több szempontból foglalkoztam vele. Ma azért került  elő a téma, mert Kanadában engedélyezték a marihuána használatát, hosszú sorok kígyóztak az árusítóhelyek előtt, amelyek hamar kifogytak a készletekből. Sajnos, nem voltam (még?) Kanadában, de minden…..
ras2 Tettük a dolgunkat - Update 2019.12.06 18:28:46
Nekem az volt a dolgom, hogy bízzak benne, neki az, hogy ezt kihasználja. Ma reggel, amikor az aszódi egy év letöltése és öt nap eltávozás után vissza akartam vinni a nevelőotthonba, megszökött. Vissza a cigánytelepre. Ma késő este Facebookon jelentkezett: elnézést kért, de nem bírja már az…..
ras2 Olof Palme 2019.10.01 15:15:32
Hallom a rádióban, hogy a helyreállítás után rövidesen megnyílik a Városliget legrégebbi épülete, az 1885-ben eredetileg Műcsarnoknak szánt, s az utóbbi évtizedekben Olof Palme Ház néven ismert kiállítóhely. Új neve: Millennium Háza. Ez tulajdonképpen rendben is lenne, hiszen az egykori svéd…..
ras2 Spanyol lépcső 2019.08.07 22:00:27
Én még ültem rajta, te, fiatal barátom, már nem fogsz. Úgy tűnik, a tömegturizmus nagy vesztese a turizmus, konkrétabban, maguk a turisták. A közelmúltban már több hír szólt arról is, hogy a velenceieknek - a velencei hatóságoknak? - is elegük van a turistákból, s mindenféle korlátozó…..
ras2 Prágai útijegyzet 2019.07.11 23:29:37
Nem írtam két héttel ezelőtti, négynapos prágai utazásomról, mert - mint azt egy válaszkommentben jeleztem - nincs időm, energiám rá. Minthogy azonban többen (a kettő az már több) reklamáltak, most mégis valamit iderittyentek. Sovány dolog lesz ahhoz képest, amit írni kéne és lehetne, de most erre…..
Dupla 2019.07.14 13:32:21
(a kettő már több= ahogy Erdélyben mondják: ha több kettőnél...)
Találó a megjegyzésed, hogy Prágából hiányzik a birodalmi nagyzás, ami Bécsre abszolút jellemző (joggal, hiszen valóban egy 51 millió lakosú birodalom fővárosa volt). Ugyanakkor hangsúlyosan cseh város, mely a zsidó múltat emlékkultúraként még meg-meg engedi, az osztrák-németet leginkább negatív színben tünteti fel. Szép jelképe ennek a sehova sem tartozó Kafka, akit csehek és zsidók szívesen sajátítanánk ki maguknak, de ő mégiscsak németül írt és ez egy makacs tény.
Budapest: ami engem igazán zavar, hogy 30 évvel a rendszerváltozás után még mindig iszonyatosan rossz állapotban lévő szép épületek vannak Pesten. Tetszik, hogy nagy reprezentatív épületeket felújíttok (Várkert bazár, Párizsi Udvar, Gül baba türbéje - bár itt vegyesek az érzéseim a török tőke miatt), de a bérházaknak sokszor csak a homlokzata újul meg. Külön, nagyon izgalmas téma az autencititás. Az "eredeti" visszaállítása a nacionalizmus vesszőparipája, a magyar szellemi szintről sokat elárul, hogy a jobboldali értelmiség szó nélkül hagyja. Az autókon látható Nagy-Magyarország térkép 1867-es állapotot tükröz. Ha ez a kiindulópont, akkor politikai célnak kellene lenni az Ausztriával való újraegyesülés, magyar király beiktatása a Habsburg házból, Ferenc József és Mária Terézia ill. a többi Habsburg uralkodó szobrának visszahelyezése a Millenniumi Emlékmű oszlopcsarnokába.
Egyébiránt köszönöm a linket, erősen motivál, hogy többet írjak, kommenteljek.
ras2 Prága 2019.06.25 10:56:49
Utoljára több mint húsz éve voltunk ott, régóta tervezem az újabb utat. Tavaly vettem egy egy évig érvényes kétéjszakás vouchert egy négycsillagos szállodába (saját szervezésű útjainkon ennél jóval szerényebbel szoktuk beérni), ami ezekben a napokban jár le. Májusra foglaltam (hozzávéve egy harmadik…..
ras2 noÁr 2019.04.08 21:49:11
Dupla 2019.04.09 21:43:44
ras2 Olvasónapló: Krúdy 2019.03.31 20:59:04
"A régi városligeti színkör fából volt, s Feld Zsigmond sem szerette színháznak nevezni intézetét akkoriban. Színkör volt a neve a bódénak, nyáron estenden nyitva voltak az ablakok, és a környék népe csoportba verődve hallgatta a nagy fák alatt a csengő színházi muzsikát. Szép világ volt itt.…..
Dupla 2019.04.09 21:23:11
@egy nagyi: bocsi, elsodortak az események, ezért nem válaszoltam. Különben a mondást egy germanistától ismerem, aki a német könyvklubunkban idézte többször. Németül talán még jobban hangzik. Különben tipikus felvilágosodás korabeli sziporka (lényeg, hogy legyen benne egy adag esprit)
ras2 Politikáról március 15-én 2019.03.15 21:35:05
Először március "idusát" akartam írni a címbe, s erről azonnal beugrott, hogy az tulajdonképpen a zsarnokölésről szól. Ami ellen persze semmi kifogásom, de nem remélem... Tempora mutantur. A bejegyzésre azonban nem ezért szántam el magam, hanem mert piszkált valami, és egyébként is szégyen (bár…..
ras2 Öt nap Ricsivel 2019.03.10 22:33:41
Ha (iskolai cukorkalopásban való orgazdai - orfogyasztói? - bűnrészesség miatt) kétheti csúszással is, de szerdától máig nálam volt "eltávon" Ricsi. A születésnapjára a fenti ok miatt végül is nekem kellett egy tortával lemenni hozzá, most viszont itt volt. Mozi, cirkusz, gyermekvasút (kicsit unta),…..
ras2 Kegyelettelen nekrológ 2018.12.21 22:39:24
Meghalt a "Lakatos elvtárs". Tudom, halottról vagy jót vagy semmit, de jót nem tudok - és nem írni sem. A most 88 éves korában elhunyt Lakatos Ernő többféle, a tájékoztatással (eufemizmus) kapcsolatos tisztséget is betöltött a 70-es, 80-as években, volt például a Minisztertanács Tájékoztatási…..
ras2 Bloggertársak 2018.12.08 19:47:55
Kezdtem már nagyon egyedül érezni magam a blogoszférában, az évek során sorra tűntek el, akik az utóbbi 10-12 évben fontosak voltak számomra. Most örömmel jelentem, hogy egyikük, akinek írásait több nickkel is volt alkalmam szeretni, most a Dupla/Doppel bloggal jelentkezik - mint ígéri, rendszeresen…..