Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dupla

0 bejegyzést írt és 70 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Ő [Bernhard, a gyűjteményalapító Zygmunt Rogalla fia] állapította meg, vette észre, hogy a látogatók arca, ahogy az idő múlik, egyre vénebb... Néha elnéztem a nyílt magaslaton a szélbe belegörnyedve imbolygókat, inkább vénasszonyokat, mint vénembereket, aztán föltolakodott bennem a gondolat, hogy a…..
"...Vagyis ha maga azt hiszi, hogy a haza a fölbuzdult korlátoltság találmánya, akkor én saját tapasztalatomból azt mondom, hogy sokkal inkább a melankóliáé. Az ember a mulandóság kihívására megpróbálja számbavehetően maradandóvá tenni a léte bizonyítékait, ez pedig csak körülhatárolt helyen…..
ras2 Palesztina és Izrael 2023.11.17 20:20:41
Muszáj írnom róla, még ha semmi újat nem is tudok hozzátenni mindahhoz, amit mások már összeírtak erről a szörnyű háborúról. De foglalkoztat. Kb. három héttel ezelőtt – más időszámítás szerint három héttel a Hamász 1400 halottat követelő terrorakciója után – rövid bejegyzést tettem a Facebookon:…..
ras2 Honismereti gyűjtemény 2023.11.14 22:04:29
Ez Siegfried Lenz 1978-ban megjelent regényének a címe - de nem erről akarok írni, csak eszembe jutott egy másik, hasonló gyűjteményről, amit ma láttam, és felkavart. A Németországtól a második világháború után elcsatolt Kelet-Poroszországból, Mazúriából származó Lenz regénye az elvesztett…..
ras2 Máté nap 2023.09.21 16:08:23
Vajon tudta-e, hogy az élete utolsó névnapja? Képes-e ilyesmire gondolni az ember? Vagy elhatározta-e már, hogy az lesz élete utolsó névnapja? Hogy fontos volt neki, azt tudom, mert halálosan megsértődött, amiért megfeledkeztem róla, és nem érdekelte az, amit mindig elmondtam neki mentegetőzésként,…..
Dosztojevszkij: Az író naplója (részlet az esszéből, 1878)  Én sok tekintetben meggyőződéses szlavofil vagyok, bár az is lehet, hogy nem egészen. A szlavofilségről a mai napig eltérő értelmezések léteznek. Egyesek számára, akárcsak a régi időkben, például Belinszkijnek, a szlavofilség még most is…..
Dupla 2022.06.05 13:24:12
Eltekintve a szövegekben rejlő önellentmondásoktól (háborút indít Oroszo., amit D. helyesel, de ugyanakkor azt állítja, hogy szeretni kell más nemzeteket. A háború alapvetően gyűlöletalapú üzletág), mindkét szöveg jellegzetes 19. századi termék. Etnocentrikus, nacionalista, (hamis) küldetéstudattal fűszerezve.
A nyugat elleni averziók Oroszországban mélyen gyökereznek az ortodoxiában (a megváltó Keletről jött, a Nyugat a sötétség, a gonosz birodalma). Persze az se véletlen, hogy a 18. és 19. században számos ország „majmolta” a nyugatot: a Nyugat-Európát megjárt uralkodók és egyéb előkelőségek (Péter, II. József, Széchenyi) azt látták, hogy míg saját országukban a közegészségügyben, építészetben, jogrendben feudális viszonyok uralkodnak, addig Nyugat-Európa ebből a szempontból sokkal fejlettebb. Mai szempontból nézve persze nem vették észre, hogy az iparosodás milyen társadalmi és környezeti károkat okoz. A modernizáció olyan szempontból győzött, hogy ma majd minden ország a nyugat európai vívmányokat szeretné biztosítani polgárinak (közegészégügy, digitalizálás, élhető környezet stb. stb.)
Miután a keleti modernizáció felemás volt (és még ma is az), előszeretettel fordulnak ezek a nemzetek spirituális gyökereikhez, kisebbségi komplexusaik ellenpontozására, és felróják a Nyugatnak a vallástól való eltávolodást. Alapvetően téves elképzelésnek tartom, hogy az orosz ortodoxia (vagy bármely vallás) megválthatná a világot. Ahogy Kirill pátriárka esete is mutatja, az ortodox egyház még ma is egy középkori-feudális álláspontot képvisel, ahol fontosabb az államhoz való közelség, mint a jézusi üzenet.
Alapvetően hibásnak tartom az organikus fejlődésről való elképzelést is, ami szintén a 18./19 századi filozófia elképzelésekben gyökerezik.
ras2 Életcserepek 12. - tanítás 2021.08.14 14:16:04
Mindig - úgy értem, tinédzserkoromtól - tanár akartam lenni (vagy színész - egy még inkább exhibicionista foglalkozás). Ennek módosult - a szememben magasabb - megvalósulása volt a nevelőotthon (lásd e sorozat első darabját). Aztán, még huszonévesen, másképp alakult a pályám, de a rádiózás mellett…..
Dupla 2021.09.15 09:15:13
@egy nagyi: pontosan erre gondoltam. Személyesen a Pázmányon tapasztaltam, hogyan folyik a szélsőjobbos szemlélet népszerűsítése pl. állítsuk vissza a csendőrséget, miért kell egy rendőrnek elszámolnia azzal, ha lead egy lövést, stb stb.
Különben a Délszláv háborút megelőzően Jugoszláviában felpörgették a bölcsészképzést, mert azzal olcsón lehetett javítani a statisztikákat. Ekkor képezték ki azokat a későbbi politikusokat, akik a háború alatt uszítottak és szították a nemzetiségi ellentéteket.
ras2 Küldetéstudat 2021.09.09 22:27:40
A küldetéstudatról szóló mai Orbán-beszéd után azt hiszem, elérkeztünk az utolsó pillanathoz, hogy vagy megszabadulunk a mániákussá vált vezértől, vagy elkerülhetetlen egy újabb nemzeti tragédia. Sokáig hittem abban, hogy Orbán - a szó legundorítóbb értelmében profi politikusként - csak játszik, a…..
ras2 "Ki nem ugrál... 2021.06.24 10:39:35
...büdös román!" - visszhangzott München belvárosában az ősi magyar csatakiáltás. Valamint hogy "mocskos buzik" -mármint a müncheniek, akik szivárványszínű zászlókkal árasztották el a bajor fővárost, tiltakozásul a homofób magyar "pedofiltörvény" ellen, amelyet persze a müncheni magyar…..
ras2 "kibontakozódik" 2021.06.07 22:20:43
Ezt ma hallottam, az InfoRádióban nyilatkozott egy sportvezető az ifjú tehetségek rajáról. Ez volt a döntő lökés, ha tetszik: az utolsó csepp a pohárban, hogy elsirassam a magyar nyelvet. Vagyis azt a magyar nyelvet, amit én tanultam meg, amit ma is beszélek - és szeretek. Az "édes anyanyelvünket" -…..
Dupla 2021.06.18 17:36:20
Nyelvtörténeti szempontból nézve a standartizált, egységes nemzeti nyelv új jelenség, alig pár száz éves. A 19. század előtt az európai nyelveket tucatnyi nyelvjárásban beszélték, melyek olyannyira különbözetek néha, hogy beszélőik alig értették egymást (pl. egy észak-német a későközépkorban alig értette a mai Ausztria területén elterjedt nyelvjárásokat). A nyelvújítással, "nyelvápolással" jelenik meg először az igény, hogy a nyelv egységes legyen és a tömegoktatáson keresztül mindenki ugyanazt a standard nyelvet használja (vö. Académie française mint a nyelv legfőbb őre már a 17- századtól). Magyarországon a dialektusok használata akár nyelvhelyeségi szempontból, akár a nyelvtan szintjén a műveletlensége jele volt, mely párosult a centralista állam arroganciájával.
Nádasdy sokat idézett, hangzatos kijelentésével több gond is van: a normának van funkciója is (pl. tartalmi megkülönböztetés, az álam mást jelent mint az állam, vagy kiejtésbeli függő és nem fügő, hiszen azt másképp ejtjük).
Ma már egyáltalán nem csak a fiataloknak jelenik meg a pongyola nyelvhasználat: a Facebookon éppen az ötven feletti korosztálynál látom, hogy össze-vissza írnak: betűket hagynak ki, a vessző után nincs helyköz (vagy éppen előtte van), hiányoznak az írásjegyek, a j és az ly használata teljesen ötletszerű.
Az én általam beszélt "nyelvjárásnak" is vannak bizonyos jellegzetességei, amiket írásban igen ritkán használok (kiejtésben hüttő és nem hűtő, füttőtest és nem fűtőtest, vagy rajt és nem rajta). Az egyik ilyen jellegzetesség az n végződés elsávsítása (és nem felcserélése!) Soha nem mondanám vagy írnám le, hogy elmész az anyádban.
Az írásod egyik ambivalenciája, hogy miközben azt mondod "nincs norma", mégsem tudod igazán elfogadni, ha valaki nem a norma szerint gondolkozik.
(Pontosabban mondattöredék) "Mert valaki megrendezte, ebben teljesen biztos vagyok, nem ő és nem én, de valaki, vagy legalábbis megrendeződött, mint minden véletlenszerű találkozás, melyre tudatosan, szánt szándékkal senki nem törekszik, s melyben később, visszatekintve reá, mégis a sorsunk látszik…..
Dupla 2021.03.27 18:25:11
Dupla 2021.03.28 10:27:24
Igen, egy érthetőbb szöveg lenne. Nekem nem igazán tetszik az egy mondatba sűrített extrém kontradikció, a szöveg egyfajta "lebegése". Kicsit olyan, mint Hegel írásai, melyek egy nagyon sajátos belső logika alapján íródtak. Ha nagyon pontosan olvasod és elemzed a szöveget, felszínre kerülnek azonban az említett ellentmondások (amire aztán lehet azzal legyinteni, hogy ez szépirodalom, itt mindent lehet). De íme egy érdekes adalék a mű keletkezéséhez: „Ezerkilencszázhetvenhárom őszén Berlinből Rostockba, majd onnan Warnemündébe utaztam. Az égvilágon semmi dolgom nem volt se itt, se ott. Nem ismertem senkit, engem sem ismert senki. A tengert akartam látni, s a kedélytelenül új szállodadoboz tizedik emeletéről néztem a tengert. és semmi más nem foglalkoztatott jobban, mint a saját életem kioltásának gondolata. Mivel azonban se magamat megölni, se meghalni nem tudtam, dolgozni kellett. A munka azt jelentette, hogy sima, biztos, nyugodt mondatokat írok félájult állapotban, olyan mondatokat, melyeknek se értelme, se józan interpunkciói nem közvetítenek semmit valóságos érzelmeimből, s így megint csak ott állt előttem a sürgető gondolat, hogy meg kell gyilkolnom magam. A szorongás csomókat, rögöket képez a torokban és a gyomorban; csomókat és rögöket köptem kijelentő módban. Egymás mellé rendelt kijelentéseim viszont olyan testet adtak a szövegnek, mely immár nem a jó tanuló automatizmusával alkalmazott központozástól nyerte el alakját és belső, gondolkodói szerkezetét, hanem a mellérendelés módjától, és ritmusától. A megtalált zene borzongatóan vad és egyáltalán nem hiteltelen képzettársításokra ragadott. Mégis, mintha csupán a hangomat tornáztattam volna, igaz, sajátos skálán. Elbeszélői modorommal kapcsolatos gondjaim életemnek ebben a szakaszában tematikus kérdésekké váltak. Rájöttem, hogy leplezetlen énemet a démonok gondosan eltakarják, s csak akkor húzzák el kezüket kicsit, ha a haláltól való félelmemben a képzeletemre bízom magam. "
És egy adalék az adalékhoz: Hessétől a Siddhartát olvasom éppen. Hesse elétében két súlyos krízis volt, az első kapcsán egy öngyilkossági kísérlete is volt. Irodalmilag ezt feldolgozza a Pusztai farkasban és a Siddhartában is. Hesse azonban szemben Nádassal nagyon ügyel arra, hogy a történet és a szereplők belső monologizálása átlátható és követhető legyen.
ras2 Életcserepek 11. - Nagy Feró 2021.03.18 17:51:19
Nagy Feró Kossuth-díjas lett, de ez a bejegyzés rólam (is) szól. 1987-89-ben a Magyar Rádió műsorigazgató-helyettese voltam. Kitaláltam, hogy kéne egy olyan műsor, amely a társadalom peremén élő fiatalokhoz, csövesekhez, szipusokhoz* szól. Ami odavonzhatja őket, az a zenéjük - a metáll, a kemény…..
A Facebookon magam is belebonyolódtam abba a vitába, amit a népszerű írónő, Tóth Krisztina azon kijelentése váltott ki, miszerint le kéne venni az iskolai kötelező olvasmányok listájáról Az arany embert (meg a Bárány Boldizsárt) a nemi szerepek nőkre nézve hátrányos, sértő ábrázolása miatt. Én ezt…..
ras2 Píszí - elmebaj 2021.01.02 15:15:09
Nézek a Netflixen egy sorozatot: gyönyörű, 19. századi környezetben, kosztümökkel, enteriőrökkel a londoni arisztokrácia körében - és a családjukra, származásukra büszke, sznob arisztokraták közt négerekkel. Néger hercegek a 19. századi Angliában! Tudatosan használom a ma illetlennek, sértőnek…..
Dupla 2021.01.08 11:03:23
@rás: Szerintem sem kell egyetértünk, bár mindjárt valamiben egyet fogok…
Bár imádom Shirley Bassey és a Proppelerheads remek számát, a History repeating-et, szerintem a történész feladata nem az összehasonlítgatás, hanem az elemzés. És bár én is kritikus vagyok a PC és cancel culture-val szemben, fontos distinkciókat kell tenni. A BLM-mozgalom pedig megint más, bár vannak párhuzamok, de nem ugyanarról van szó.
Egyáltalán nem arról van szó, hogy meg akarnának minden régi kulturális emléket semmisíteni, a kínai kulturális forradalommal való összehasonlítás kissé demagóg ízű (a feketék kiszolgáltatottsága az amerikai rendőrségnek nem évtizedekkel korábbi probléma, hanem jelenlegi. Hol a párhuzam a zongoraművész kezeinek eltörése és az egykori gyarmatosítók szobrainak ledöntése között? Lemaradtam valamiről és meglincseltek fehér rendőröket valahol?!)
Szóval amit ezúttal is hiányolok ebből a bejegyzésből, az az előtörténet. Miért kezdődött el a PC, miért alakult úgy, hogy a BLM mozgalom erőszakossá (is) vált?
Én se értek egyet Mark Twain szövegének megváltoztatásával, különben ott ezt azért csinálták, mivel sokan ebben a formában nem voltak hajlandók elolvasni a szöveget, mivel a szó konnotációja ennyire erős. Nem hibáztatom őket. Ha valaki mindenáron az eredetit akarja olvasni, megteheti.
Amiben egyetértünk: a magyar nyelvtől közös barátnőnk által javasolt formák idegenek, tényleg nincsen hallgatónő, furán hangzik a szobafestőnő, kicsit a festőnő is. De már az én és generációm nyelvhasználatában teljesen természetes azt mondani: tanárnő, doktornő, művésznő (amikor megszóltom ezeket a hölgyeket). Nem látok igényt arra, hogy ez változzon és nyilván harcolni fogok az ellene, hogy a nyelvet konszenzus nélkül változtassuk meg.
Dupla 2021.01.08 23:32:38
@rás: lassan a pokolba vezető középúton találkozunk. :-)
Nagyon érdekes volt egy riport, ahol feketéket kérdeztek meg arról, hogy mit gondolnak Robert E. Lee szobráról Richmondban. A BLM mozgalom elkötelezett hívei számára egyértelmű, hogy le kell bontani. Mások azt mondták, hozzá tartozik a városképhez és érzelmileg őket ez nem kavarja fel annyira. Számomra is felvetődik a kérdés: nem jobb otthagyni és magyarázattal ellátni? Nyilván belejátszik ebbe az is, hogy Mahyarországon a szobor állítás, döntés/robbantás nemzeti hagyomány. :-)
Annyiban azonban nem volt pl. an angliai szobordöntés elfogadhatalan, hogy reflektorfénybe került a probléma.
Persze engem is zavar, amikor számon kérik rajtam, hogy elég toleráns vagyok-e, legyek szíves szembenézni a tudat alatti előítéleteimmel, és ha úgy gondolom, hogy nincsenek, akkor nem ástam elég mélyre. Számomra ennek kapcsán az is kérdés, hogy a cigány helyett a roma megnevezés pl. pont Magyarországon mennyiben segített a diszkrimináció csökkentésében? Mert hát az is a Piszi hozadéka.
ras2 És most? 2020.11.17 21:28:46
Furcsák a brüsszeli tudósítások, elemzések és "elemzések". Mintha mindenkit váratlanul ért volna a magyar és lengyel vétó. Mintha most mindenki fejét vakarva ücsörögne, és csak Orbán tudná mit akar. Mintha ebben csak Magyarország - Orbán - lenne fontos, a 40 milliós Lengyelország csak statiszta…..
Dupla 2020.11.18 12:35:34
@rás: gyakran írsz az "atomizált társadalomról", melyet ha jól emlékszem egy francia társadalomtudós használt a modern kapitalista társadalom leírásra.
Bár a magyar társadalom súlyosan diszfunkcionális, mégsem gondolom, hogy ne létezne Magyarországon társadalom. Hiányzik a társadalmi párbeszéd, hiányoznak a máshol oly természetes fontos szervezetek (egyletek, szakszervezet stb.), de ettől még nem szűnt meg a társadalom. Az sajnos igaz, hogy beilleszkedésre, kritikátlan szófogadásra lettünk szocializálva. Aki nem így gondolta, az harcolt egy ideig, aztán elment. És ha már magyar hagyományok: a sok tűrésnek néha forradalom a vége. Évszázadoként nagyjából 1,5.
ras2 Index (és Arany János) 2020.07.27 00:15:49
Hát mégse járja, hogy ezen a blogon ne írjak az indexről, hogy úgy tűnjék, nincs véleményem a dologról. A helyzet az, hogy a Facebookon osztottam,/osztom az észt. A (lényegében) teljes szerkesztőség felállása után, péntek délelőtt tettem közzé azt az Arany-idézetet, amely elsőként jutott az eszembe…..
Az ellenzék meg tudta akadályozni, hogy  - 4/5-ös szavazás révén kivételes eljárásban - már holnap elfogadják a kormányt, vagyis Orbán Viktort kivételes hatalomhoz juttató ún. felhatalmazási törvényt, de ez a jövő héten 2/3-os szavazással meg fog történni. "Felhatalmazási törvény". A kifejezés a…..
ras2 Szobor-forradalom? 2020.06.22 12:17:55
A bejegyzés címe szándékom szerint egyszerre tükrözi, hogy fontos dolgok történnek Amerikában, illetve azt, hogy bizonytalan vagyok e fontos dolgok megítélésében. Az utóbbi napokban sok okosat olvastam arról a forrongásról, ami George Floyd meggyilkolása nyomán végbemegy az Egyesült Államokban. Sok…..
Dupla 2020.06.30 16:48:15
Megoldásként két extrém példára utalsz: King békemozgalmára és az erőszakos ellenpólusra. Mintha a kettő között nem lenne semmi. Pedig pont, hogy az vihet a megoldás felé, ha elsősorban törvényes eszközökkel, aprómunkával próbálják felszámolni a strukturális rasszizmust (az USA-ban számos közhivatalnokot választanak, pl a sheriffet és az államügyészt is). Persze most betelt a pohár, ami szintén érthető...
Ajánlom mindenkinek a figyelmébe James Baldwin meleg és fekete író interjúit, írásait. Nagyon tanulságos dolgokat mondott a feketék helyzetéről Amerikában.
Amit hiányolok ebből az írásból, azok éppenséggel maguk a feketék. A rabszolgaság eltörlése után még számos jogi akadály miatt évszázadokig gyakorlatilag rabszolgasorban tartották az afroamerikaiakat, bizonyos államokban a teljes jogi egyenjogúság mindössze 50 éves múltra tekint vissza. 300 évnyi elnyomást ennyi idő alatt nem lehet leküzdeni. A büntetőjogon keresztül gyakorlatilag számos államban de facto visszakerültek a rabszolgasorba.
"Tegyük fel, hogy eltávolítják Lee tábornok, Jefferson és Kolumbusz összes szobrát, átneveznek többezer utcát és teret. És akkor mi van?" Átírhatnák ezt így is: "Tegyük fel felállítanak több száz Holokauszt-emlékművet, elneveznek az áldozatokról és az ebben az időben emberségüket megőrző személyekről utcákat" És akkor mi van?"
Disztingválni kellene a személyek között is: Washington végrendeletileg felszabadította rabszolgáit és még a törvényben előírt pénzösszeget is elkülönítette számukra. Jefferson ennél bonyolultabb a dolog. De, hogy Colston, de különösen II. Lipót belga királynak szobra áll bárhol is, az egyszerűen szégyen. Tessék utánanézni, mi történt Kongóban a belga fennhatóság idején.
Én korábban is nagyon kritikus voltam a brit kulturális emlékezettel, mely mélyen hallgatott a 19. században elkövetett embertelenségekről. A kolonializmus szülte rasszizmusban már számos eleme megtalálható a nácik rasszista gyakorlatának: aki alsóbbrendű, az nem számít embernek, jogfosztott, aki ingyen dolgoztatható, orvosi kísérleteknek vethető alá, vagy akár az életét is el lehet venni jogkövetkezmény nélkül (vö. lincselés). Innen nézve megértem egy színesbőrű dühét, hogy nem akarja egykori elnyomóit naponta, heroikus pózba öntve látni.
Ugyanakkor vannak (köztük természetesen feketék is), akik szerint a szobrok eltávolítása nem segít. Sokak szerint olyan feliratokkal lehetne ellátni a szobrokat, melyek megfelelő történelmi kontextusba helyezik az ábrázolt személyeket.
ras2 Hummer... 2020.05.26 13:43:32
Kicsit olyan vagyok, mint a viccbeli Móricka: mindenről az (=ő) jut az eszmbe: https://hvg.hu/cegauto/20200526_Itt_egy_Hummer_terv_ami_lehet_jobb_mint_a_gyariake  ..
ras2 Vírusnapló 20. - uszoda 2020.05.09 23:47:27
Nagyon hiányzik. Normális esetben már több mint egy hete naponta a Külkerparkban úsznám az adagomat (1000 m). Májustól Külkerpark, szeptembertől a Lukács 22 fokos (nyitott) medencéje, télen is heti két-háromszor. Ott utána húsz perc a termálban. A gyerekkorom a Csasziban (Császár uszoda, akkor még…..
A karantén bölccsé és türelmessé tesz: ma végre képes voltam olyan alaposan megmosni a spenótot - tegnap piacon voltam, szigorúan 12 előtt -, hogy ne ropogjon a fogam alatt a homok. (Spenót tükörtojással + szilvásgombóc, utóbbi persze mirelit, de így együtt gyerekkori menüemlék) Most meg a Figarót…..
Mi tagadás, otthon- (itthon)ülő nyugdíjasként internetfüggő lettem, és ennek nem tesz jót a kényszerű bezártság, az, hogy minden este (is) itt ülök a gép előtt, olvasom a híreket, ismerőseim bejegyzéseit a Facebookon. És kurvára elegem van abból, hogy utóbbin a Kövér Lászlóhoz és Schmitt Máriához…..
Dupla 2020.05.01 10:37:24
@rás: A Te döntésed, hogy belépsz-e a Facebookra vagy nem. Én már csak havonta egyszer teszem. Különben ma már nagyon jól ki lehet szedni a feedből bizonyos emberek megosztásait. Érdekes generációváltásra került különben sor, a 20-30-asok tömegével hagyták el az FB-t, és érdekes módon az idősebb generációnál figyelhető meg az FB- ill. az internet-függés. A közélet iránti érdeklődés rendben van, de szerintem nem kell minden szemetet elolvasni. Sajnos a magyar sajtóban nagyon erős bulvárosodás ment végbe, ez különösen látszik a hvg.hu-n.
Egyetértek barátoddal, sok izgalmas és "méltó" témáról írsz a blogodon és az orbánviktorozós szövegeket (meg ennek apropóján a fasiszta párhuzam emlegetését) én se tartom annyira érdekesnek. Persze Magyarországon közkeletű elképzelés szerint a "politizálás" kizárólag a politikáról való beszéd (ez is elsősorban a férfiaknak fenntartva, mint pl. amikor nagyapám a barátaival megbeszélte a rádióban hallottakat). De szerintem a politizálás ennél több, pl. amikor elmész önkéntes munkát végezni és a leginkább kiszolgáltatottak helyzetén próbálsz javítani.
ras2 Lenin 2020.04.22 21:21:07
150 éve, 1870. április 22-én született. "A demokrácia nem azonos  azzal, hogy a kisebbség aláveti magát a többségnek. A demokrácia  - állam, mely elismeri a kisebbség alárendeltségét a többségnek, vagyis olyan szervezet, amely arra szolgál, hogy egyik osztály a másik ellen... rendszeres erőszakot…..
Dupla 2020.04.25 12:52:48
@rás: azt hiszem sokak nevében szólok, amikor azt mondom: nagy érdeklődéssel olvasnánk Tőled egy szöveget politikai jellegű emberölés és a humanista szempontok viszonyáról. Különösen, hogy miért tűnik az egyik terror elfogadhatónak a másik nem.
Dupla 2020.04.28 09:31:56
@rás: kicsit félreértetted a leninizmus-kritikámat. Nem a teljesen erőszakmentes humanizmust (pl. Ghandi) állítottam szembe a bolsevik gyakorlattal. Még csak nem is a vita activa és vita contemplativa közötti különbségre utaltam a másodikat előnybe részesítve.
Az itt idézett lenini elv szerint az erőszak alkalmazása átmenti. Lenin azonban nagyon sokáig ragaszkodott ezekhez az "átmeneti" eszközökhöz. Alapvetően félreértette a demokrácia természetét és úgy állította be, mintha az arra szolgálna, hogy az egyik osztály erőszakot alkalmazzon egy másik osztályon (az osztályelmélet tarthatatlansága egy másik téma). Lenin ezzel szembe egypárt-rendszert vezetett be és a káderekből verbuválódott párt nyomta el, alkalmazott erőszakot a társadalom többi csoportjával szemben. A politikai tevékenységekre halálbüntetést vagy kényszermunkát kiszabó passzus a szovjet Btk-ban szintén Lenin ötlete volt. A marxizmus-leninizmus későbbi története során minden olyan mozgalmat, ami önszerveződésre irányult vagy humanista elemeket vitt volna a szocializmusba, a központi marxista-leninista párt erőszakosan megszüntette ('56, '68).
Dupla 2020.05.01 10:15:53
@rás: ha a bolsevizmus már a 20-30-as években zsákutcának bizonyult, akkor annak vezéralakjáról cizelláltabban lehetne (kellene) megemlékezni, mint egy-két idézettel arról, hogy majd kidobjuk a demokráciát a történelem szemétdombjára. A marxi osztályelmélet én tudományos szempontból nem tartom tarthatónak, mivel szerintem a társadalom tagolódása mára 19. és 20. században is bonyolultabb, minthogy csak elnyomókra és elnyomottakra lehessen osztani. Marx zsenialitását a kapitalista rendszer máig érvényes leírásban látom és szövegei mai napig aktuálisak, olvasásra érdemesek.
@látjátok feleim szümtükkel: "egyetlen politikus tevékenységét sem szabad kiemelni a történelmi környezetéből. Még akkor sem, ha most ez a divat." Én a humanizmus nevében kritizáltam a bolsevik gyakorlatot, nem kurrens divatirányzatok alapján. A halálbüntetés és ehhez kapcsolódóan a megtorlásra, megfélemlítésre épülő tömeggyilkosságok elutasításának gondolata már Lenin megjelenése előtt több száz évvel létezett.
Azt is kötve hinném, hogy az erőszak biológia szükségszerűség lenne. Az igaz, hogy ember ragadozó, mindenevő, de ebből még nem következik, hogy szükségszerűen erőszaktevő is. Csokonai erősen Rousseau által ihletett verse persze érdekes, de nem tekintem társadalomtörténeti értekezésnek.