Regisztráció Blogot indítok
Adatok
színháziélet

27 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   80 nap alatt a Föld körül  A francia Jules Verne a XIX. században a tudományos-fantasztikus irodalom egyik megteremtője, valamint az ifjúsági kalandregény klasszikusa volt. Regényei fő témáját különleges utazások adták, az író maga is sokat utazott. A 80 nap alatt a Föld körül c. művét éppen…..
  Brecht a XX század egyik legkiemelkedőbb írója. A polgárság színházi kultúrájával szemben dolgozta ki az epikus színház elméletét. Színházának a Berliner Ensemble – nak függönyén a barát, a zseniális Picasso békegalambjának szárnyai pihentek.          Drámáit a haladás és humánum hatja át. Az…..
  Fotó: Rózsavölgyi Szalon   2012 április 11-én, éppen a Magyar Költészet Napján, egy új játszóhely nyitotta meg kapuit a város szívében: A Rózsavölgyi Szalon. Zimányi Zsófia vezetésével egy kisebb hölgy koszorú: Karácsony Ágnes, Kiss Fabiola, Kiss Barbara, Mucsi Erika, áldozatkész, empatikus…..
A cím némi magyarázatra szorul. A vasárnap 77. életévét betöltő Földes László Hobo, fiatal korában ígéretes vízilabda pályafutás elé nézett. A pólót egy kis ideig felváltotta a kosárlabda, majd mindannyiunk óriási örömére és szerencséjére, 1978-tól a zenélés. „Térdig a sz­*arban, fülig a…..
  Hűség és tolerancia, a „Miss Daisy sofőrje” a Veres 1 Színház előadásában 1989-ben mutatták be a mozik az Egyesült Államokban, Alfred Uhry szerző művét, Jessica Tandy és Morgan Freeman főszereplésével. Nálunk egy évvel később kezdték el vetíteni a filmet. A színdarabot Magyarországon eddig még…..
        A pandémia, sportnyelven szólva sem törte meg a 77. évében járó művész alkotói lendületét, Sokan átkozódtak vagy teljes apátiába süllyedtek - teljesen érthetően - a kialakult helyzet miatt. Hobo, miután fellépései elmaradtak, egy életrajzi elemekkel fűszerezett könyv írásába kezdett. A…..
https://www.feol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/foldes-laszlo-hobo-ugrodeszkanak-hasznalta-a-virust-oneletrajzi-tortenelmi-konyvbe-vagott-bele-5036243/..
Wim Wenders 1987 – ben rendezett, „Berlin fölött az ég” című filmje ihlette meg a  Csikós Attila – Menszátor Héresz Attila szerzőpárost, hogy hazai színpadra adaptálja az előadást. A cím: „Budapest fölött az ég – Angyaltemető” , is egyértelművé teszi az alkotók szándékát. Az RS9 Színház és az…..
Színházi élet Jubileum előtt 2020.01.24 17:29:34
Ebben az évben márciusban ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Szkéné Színház. A szkéné jelentése: ideiglenes, évente felújított, fából készült raktárépület, háttérdísz: az ókori görög színház része. A Szkéné kezdetekkor igazi alternatív színháznak indult, mára professzionális játszóhellyé…..
Színházi élet Nekrológ helyett 2019.11.12 23:51:43
Fotó: Papageno   66 nappal a 70. születésnapja után, és 2 nappal a Karinthy Színház legújabb bemutatója előtt (melyet még ő rendezett: G.B. Prestley Veszélyes forduló),                                        elhunyt Karinthy Márton igazgató - rendező   Már korán, gyermekként elkötelezte magát a…..
  Nem hétköznapi, hogy egy magyar fellépő művész zsúfolásig megtölti a Papp Lászlóról elnevezett sportcsarnokot. 12.700 rajongó volt kíváncsi Földes László Hobo 50 éves életmű koncertjére. A kitűnő hangtechnika és a világítás szervesen kapcsolódott a majd' három órás, szünet nélküli…..
  Földes László valóban viharban született: 1945. február 13-án, Budapest felszabadulása napján látta meg a napvilágot. Eddigi pályája 50 évét összegző, gigantikus, több órás műsorára – a fenti címmel –2019. március 30-án este 7-kor kerül sor a Papp László Arénában. Kíváncsian várom, mi fér bele a…..
   Salamon Béla, 1885 – 1965   A kitűnő művész olyan híres kabaréjelenetekben játszott, mint a „Lepsénynél még megvolt”, a „Vonósnégyes”, vagy, a „Ha én egyszer kinyitom a számat” A legendás komikussal kapcsolatosan rengeteg történet kering. Ezek közül szeretnék Önökkel néhányat…..
Legendás család sarja. Nagyapja Karinthy Frigyes író, költő, műfordító, édesapja: Karinthy Ferenc író, nagybátyja: Karinthy Gábor költő, és Zsigmond a kutya. Karinthy Márton mégsem az elődök kitaposott útját választotta, színházcsináló lett. Beszélgetésünk színhelye, a Hadik Kávéház.   Gaál…..
83,5 év. Ennyit töltött az árnyékvilágon, ebből 68 – at a világot jelentő deszkákon. És 13 éve már nincs közöttünk. Játszott Szegeden, Miskolcon, az Operettben, a Petőfi Színházban és több, mint 40 szezont a Nemzetiben, illetve a Pesti Magyar Színházban. A közönség nagyon szerette és ezt a…..
Látókép Ensemble - B32 Galéria és Kultúrtér Hajdu Szabolcs, az Ernelláék Farkaséknál című darab témájának folytatását írta és rendezte meg, Kálmán - nap opussal. A jól összeszokott csapat Antal Balázs díszlettervező szobaszínházában, a mai középgeneráció hétköznapi élettörténetét sok humorral,…..
Már 22 évesen diplomát kapott a Színművészeti Főiskolán. Pályáját vidéken kezdte, Debrecen, Kecskemét, Pécs, Veszprém, Győr társulataiban játszott. Gyönyörű énekhangját már korábban felfedezték, így került a Fővárosi Operettszínházhoz, ahol rengeteg, különböző szerepben tündökölt. Színházi munkái…..
      A Magyar Állami Népi Együttes – Hagyományok Háza, a MÜPA, és a Nemzeti Táncszínház együttműködésével, Liszt – mozaikok címmel kétrészes bemutatót tartott. A címben említett jelző nem véletlen, a zene, a tánc, és az ének ilyen fantasztikus egységét egy eladásba sűrítve, nagyon ritkán…..
A Bethlen Téri Színház és a Manna közös tehetségprogramjának, a Találkozásoknak a legújabb darabja. Alex Broun ausztrál és Jens Christian Grondahl dán szerzők műveiből a rendező, Csábi Anna álmodta színpadra az igazi mai problémákat feszegető előadást. A produkciót két kitűnő színésznő, Földes…..
A 2019 - s Újév első igazi színházi szenzációja, hogy az évek óta betegségével küzdő kitűnő színész, ismét a világot jelentő deszkákra áll. 2019. január 30-án a Trafóban, Móricz Zsigmond: Árvácska című művének bemutatóján csodálhatja meg a közönség a művész játékát. Reméljük, hogy a Liliom utcai…..
33 évvel ezelőtt egy szilveszteri felvétel után, az öltözőjében hagyta itt az árnyékvilágot, a zseniális színész. A sors kegyelméből életének utolsó harmadában alakított színházi szerepeit volt szerencsém látni. Most eltekintenék a felsorolástól, de kiemelném egy felejthetetlen…..
Szeretettel köszöntöm színházi oldalamon. Gaál Tamás vagyok. 1975 óta bolondulok a színházért, egy szezonban közel 300 előadást nézek meg. Korábban az Esti Hírlap, a Súgólyuk, a Pest Megyei Hírlap és a Pesti Est Súgó, lapoknak dolgoztam. Interjúkat, kritikákat, nekrológokat írtam. Mindezek mellett…..
  Nem véletlen, hogy a Thália, a szerző nálunk legtöbbször játszott darabját tűzte műsorára, és mutatta be. A pontosan megírt figurák három felvonáson, a normálistól eltérő, nagy sebességgel közlekednek. Igazi iramjáték ez, pillanatnyi üresjárat, nélkül. Most igazán áll, hogy vígjátékot játszani…..