Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NapiSzussz

32 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csodálat és megvetés jellemezte apám kapcsolatát a két bátyja közül a fiatalabbal, aki második gyerek volt a sorban (az első, László jelleme, szöges ellentéte volt az egy évvel fiatalabb öccsének), aztán következett négy lány, majd legvégül apám, Gábor után tizenhat évvel. Ez csak azért érdekes,…..
Mutatós-e a bútorra fröccsent barackszínű koktél? Kis elvonatkoztatással ezen morfondírozhatunk tavaly december óta, amikor is a Pantone publikálta a várva várt év színét, a Peach Fuzzt. A lágy barack szín önmagában nagyon megkapó, a Pantone szándékai szerint a lelassulást, a megnyugvást hivatott…..
Napi szusszanás Tisztelet 2023.08.15 12:39:14
Ez most nem szusszanás, sokkal inkább szisszenés. A tiszteletről. Hogy valaki, akit nem ismerünk, milyen tiszteletet tanúsít felék. Nem szeretek ráülni az önostorozó, nálunk minden rossz, pocsék nemzet vagyunk hullámra. De azért megszenvedem néhány alapvető érték elvesztését. Ilyen a tisztelet…..
Mi lehet a közös egy, az 1100-as évek végén született matekzseniben, a madarakban és egy erzsébetvárosi tetőtéri műteremben dolgozó nőben, aki ötéves kora óta egy dolgot mindig biztosan tudott, hogy festőművésznek született... A választ Szabó Ágnes személyében kereshetjük, akit egy véletlen sodort…..
Annak kapcsán, hogy száz évvel ezelőtt (1923. 03.05.) született az édesapám, eszembe jutott, vajon fel tudok-e idézni száz emléket vele kapcsolatban. „Apás” – mondta mindig az anyukám némi irigységgel a hangjában, és hát tényleg az voltam. De hogy miért alakult ez így, az rejtély. Szerettem nagyon…..
NapiSzussz 2023.03.09 17:36:17
@zord íjász: köszönöm
Egy nagyszerű költőnek sokféleképpen lehet emléket állítani. Azzal azonban, hogy a születése napján országszerte nagy vacsoraesteket rendeznek, még nem találkoztam. Lehet, ehhez is a skót néplélek kell. Nagy nemzeti dalnokuk (vagy ahogy ők mondják, bárdjuk), a világirodalom által is nagyra tartott…..
Kellő előzetes információk híján meglepetten állsz meg a skóciai Drumnadrochitban, a Loch Ness látogatóközpont épülete mellett a mélységet kutató kapszula előtt: hát lám, itt egy valódi sárga tengeralattjáró. Gyerekkoromban angol tagozatos lévén vígan és a beavatott érzésével fújtam én is a Beatles…..
  Miután néhány hónappal ezelőtt egy régen vágyott, és minden várakozást felül múló skóciai körutazást tettünk, és közelebb kerültünk a skót néplélekhez is, kifejezetten érdekelt, hogy ott fenn, északon miként őrzik meg a jókedvüket az év legrövidebb nappalaival bíró télben. Két jellegzetesen…..
Egy fagyos délután, hétfőn, december 19-én Farkasréten, a szívem összeszorulva. Vasvári Erzsi temetésén vagyok, aki nagyon fiatal koromban nem csak sporttársam volt, hanem barátnőm is. A sportlövők közé tartoztam, és sok-sok év múltával éreztem csak meg azt, hogy ez milyen sokat adott nekem.…..
Drága Barátunk, aki most éppen lábadozol! Ahogy ígértem, az utazásunk során küldözgetek neked képeslapokat, hogy velünk együtt éld át az élményeket. Rendben, tudom, hogy nem vagy egy nagy utazó, és azt is tudom, hogy nem igazán szereted az útleírásokat, így aztán maradjunk éppen annyi szövegnél,…..
Sokszor tűnődtem azon, hogy egy család mikor szűnik meg létezni? A maga fizikai valójában? A kezdet teljesen világos. Megszületik a gyermek a családba. Optimális esetben várják és szeretik, a házaspár szülővé válik, szintet lépnek a közös életükben.  Ilyen volt a mi családunk is. A szüleim túl…..
Ez a történet egy a virágról nem lesz hosszú, viszont tanulságos. A kezdetek egy kis, Atlanti óceáni szigetre nyúlnak vissza, és a sztori a Dunakanyarban végződik. Történt, hogy hét évvel ezelőtt elutaztunk felfedezni az Azori-szigetek egyik gyöngyszemét, Terceirát. Csodás növényzet fogadott,…..
Az utóbbi idők egyik legtalálóbb kommunikációs kampányelnevezésének tartom azt, amivel a portugál kereskedelmi és befektetési ügynökség, az AICEP Portugal Global promózza a lakberendezési szektorhoz tartozó termékeit. „Made in Portugal. Naturally” Azaz Portugáliában készült, természetesen. Amit…..
Húsz éve lassan, hogy meghalt az édesapám. Mesélt arról, hogy a második világháború végén fogságba esett és Szibériába vitték, de a teljes történetet egyben soha nem mondta el. Mozaikdarabkákat jutottatott nekem a múltjából. Hogy nagyon fiatal volt... Hogy olyan letargia lett úrrá rajta, hogy enni…..
Akik szeretnek utazni, mostanság jobbára az emlékekből élnek. Mint ahogy mi is. Ülök a home office-ban és felüdülésként a korábbi fotóinkat nézegetem. Ilyenkor persze mesélhetnékem is támad, például arról, hol lehet Velencén kívül gondolázni egy jót. Valójában, ami Aveiroba vonzott minket, az a…..
Ahogy a tavasz előszobájába léptünk, a különböző ültethető növények piaca is megélénkült. A David Austin rózsák rajongói is lélegzetvisszafojtva várták az esztendő újdonságát, és akik úgymond rákattantak a rózsák ültetésére és nevelésére, tudják, milyen nehéz ellenállni egy újabb szép fajta…..
  Ritkán találkozom olyan, az adott kor néhány felvetésére egyszerű választ adó példával, mint amiről most írok. Egy fantasztikus, moduláris ház, amely igény szerint bővíthető, szűkíthető, felállítható a legkülönbözőbb terepviszonyok közepette, és bár tetőt képez a fejem fölött, de ha úgy támad…..
Napi szusszanás Kell az optimizmus 2021.02.07 12:03:56
A fény iránti vágyakozás lajstromba vetette velem a nemrég megérkezett virágmagjaimat – napi szusszanás gyanánt. A florapont.hu-n keresztül vettem meg, és bízom is a minőségben, de mit tagadjam, amikor az apró, gondosan kiszámolt szemeket megláttam a parányi tasakokban, azt mondtam magamnak: "na,…..
Késő este sokáig néztem az ablakból a hóesést, amiből idén télen nem jutott még túl sok. Szép volt és békés, mégis örömteli kontrasztot jelentett reggel egy Portóból érkezett e-mail. Tavaszi hangulatot idéz meg a Jetclass, és ha másért nem, hát hangulatjavítóként feltétlen érdemes a figyelemre. A…..
Szerelembe esni a rózsákkal nem nehéz. Hogy az én szeretetem mikortól eredeztethető, azt nem tudom, de azt igen, hogy az édesapám ültetett számos rózsatövet a verőcei kertünkbe, aztán hazahozott nekem belőlük egy-egy szálat azért, hogy megörvendeztessen vele. Így egyszerre szeretem magát a növényt…..
NapiSzussz 2020.11.30 10:50:40
@élhetetlen: köszi, meg fogom nézni. Van amúgy egy fantasztikus illatú rózsánk a budapesti lakás erkélyén, Gertude Jekyll, még a Bauhausban találtam két éve, ez is David Austin, szép rózsaszín, ezt pedig én ajánlom a figyelmedbe. Kedves tőled, hogy írtál.
Mindenszentek ünnepe van, a lelkemnek befelé fordulás, elcsöndesedés, próbálok valami másra figyelni, mint arra, ami kint dübörög a világban. Kívül hagyni a hangzavart, a félelmeket, az agressziót, a tiszteletlenséget, a szent dolgok lábbal tiprását a szó szoros és átvitt értelmében. Igyekszem…..
Lisszabon emberek nélkül – ezekben a napokban Most, alighanem itt van a nagy gondolkodások ideje. Lelassultunk, kényszerűségből, még jól esik ugyan, de próbálok előre nézni, és nem látom tisztán a jövőt. Amikor restartot vesz a világ, vajon hol folytatjuk? Vajon mennyire formálja át a…..
Napi szusszanás Palackposta 2019.10.16 17:21:24
A minap a régi íróasztalomban keresgéltem valamit. Ez a nyaralónk manzárdszobájában van, egy nyikorgós ajtajú szekreter, nem egy olyan darab, aminek naponta kihuzigálja az ember a fiókjait, vagy lehajtja az írólapját. Ezért is történhetett az, hogy évtizedek óta nem került a kezembe egy kék borítójú…..
Az élet úgy hozta, hogy egy apró telken összpontosul a gyerekkorom összes emléke. A Dunakanyarban, egy kis házban és a körülötte levő kertben ott vannak a szüleim emlékei, egy szekreter fiókjában az összes ősrégi családi fotó, a falon apám tányérgyűjteménye, a fenyőburkolat lakkozásában anyukám…..
Találtam ezt a fotót, néhány éve előszedtem, és most megint a kezem ügyébe került. Húsz éve készült, és bár mosolygok rajta, addigi szakmai életem legnehezebb napjait éltem. Noha egy nagyon jó PR-os (az azóta pályaelhagyó Török Laci) jóvoltából egy teljes évre a McLaren Forma-1-es csapatával…..