Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Amint szaladsz, úgy haladsz

1 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
UPDATE! 2019. szeptember 9-től az Index címlapján régi-új nevén Blogketrec, tőle jobbra Blog.hu Címlap néven működik, ami korábban i2 volt. A névváltáson kívül minden maradt a régiben! Veled is biztosan előfordul néha, hogy az Index-címlapi vitrinünkben vagy az i2-n Blog.hu Címlapon találkozol…..
Amint szaladsz, úgy haladsz 2019.07.02 17:04:05
runsylvania.blog.hu/2019/07/02/hogyan_ne_ess_ossze_a_nyari_hosegben
Rengeteg hasznos tipp 10 pontba szedve, hogy élve megérd az őszt, ha futsz, kocogsz, versenyszerűen, néha, gyakran, lassan, gyorsan. Ahol már nem elég csak az „igyál sok folyadékot” örökérvényű tanácsot betartani.
Amint szaladsz, úgy haladsz 2019.07.02 18:43:40
@TrueFood: Oké, bocsi! :)
Rengeteg hasznos tipp 10 pontba szedve, hogy élve megérd az őszt, ha futsz, kocogsz, versenyszerűen, néha, gyakran, lassan, gyorsan. Ahol már nem elég csak az „igyál sok folyadékot” örökérvényű tanácsot betartani. Fotó: Maarten Van den Heuvel Futás előtt igyál megfelelően! Ez nem azt jelenti,…..
Kicsit szokatlan téma lesz a blogon, hiszen ezúttal nem kifele lépnénk át a határt, és nem is született magyarországiak hazavándorlásának problémáiról van szó, hanem egy erdélyi magyar család Debrecenbe költözéséről, és az ezzel járó problémákról. Azért is adom közre János írását, hogy ha valaki tud…..
Amint szaladsz, úgy haladsz 2018.12.03 12:53:38
Én lennék a poszt szerzője, köszönöm mindenkinek a segítőkész hozzászólásokat! Megpróbálok válaszolni a felmerült kérdésekre a következőekben:

@Din Serpahis: Igen, itthon is sokszor magándokikhoz járunk, ha történik valami (allergiás gyerekkel azért néha muszáj), persze egyáltalán nem mindig. Ám TAJ-szám nem árt, hogy sürgősségi ellátásban részesülj, hogy tudj háziorvoshoz menni, aki aztán küldhet tovább, stb.

@Hari Seldon 2: Mi is ebben reménykedünk, hogy, mivel kötelező az általános iskola, így a körzetinek be kell fogadnia. Ők azt mondták, hogy ez áprilisban van, amikor kötelező érvénnyel be kell fogadják a beiratkozókat, utána már nem tudom mi a jogi helyzet. Attól amúgy nem félek, hogy iskola nélkül maradunk, de attól igen, hogy a lehető legrosszabba fognak irányítani az utolsó pillanatokban, elvégre a jobbakban már rég túljelentkezés van a februári iratkozáskor, és nyáron már választani sem fogunk tudni. Maximum annyiban múlik rajtunk, hogy úgy választunk albérletet, hogy a körzeti iskola oké legyen helyek és egyéb szempontból. Ami szóba jöhet még, hogy az első félév-év után suliváltás, akkor már egyszerűbb lesz a helyzetünk.

@Dikusz: 1. hsz-re: Ha nem Magyarországon születsz, vagy nincs állandó lakcímed, akkor nem lehet a lakcímkártyádon magyarországi lakcím. Tudod ezzel bizonyítani, hogy állampolgár vagy, de mást nem igazán.
2: A lakhelyünkhöz közel van Debrecen, de mi a határ romániai részén vagyunk, ezért is van probléma az állandó magyarországi lakcímmel, TAJ-kártyával, stb.
3: Nem várom el persze, hogy egyik napról a másikra biztosított legyek, de nem találtam semmit, ahol bármilyen konkrétumot megtudhatnék. És azért szeretnék tisztában lenni azzal, hogy mikor lesz háziorvosa pl. a gyerekemnek (gondolom nem kell ecsetelnem mennyi minden miatt is fontos ez:)). És amiatt nem tudom felfüggeszteni a romániai biztosítást sem, amíg itt vagyunk, mert egyelőre itt van az állandó lakhelyünk. Ha tudnék egy biztosat, akkor nem lenne kérdőjel, könnyebben tudnék döntéseket hozni, de sajnos így nem tudok. Az is jobb volna a semminél, ha egy ideig megmaradna a román biztosításunk, elvégre az EU-ban érvényes, de nem tudjuk igényelni a magyart, amíg nem bizonyítjuk, hogy a román már nem érvényes, úgyhogy ez sem kivitelezhető.

@lapetiteparisinne:
Épp ez az egyik gondom, ez a 36 hónapos, jelen esetben 24 hónapos dolog hogy működik a gyakorlatban? Mert konkrétumot nem találtam. Ha alkalmazott is vagy, el kell kezdened külön fizetni az adóid mellett?

Be fogok menni az illető hivatalokba is természetesen, év elején valamikor, ám túl sok reményt nem fűzök ahhoz sem, rengeteg fórumon olvasgattam ilyen dolgokat, hogy egyik helyről küldenek a másikra, és konkrét válaszokkal csak a legritkább esetben tudnak szolgálni, ha egy kicsit bonyolultabb gondod van. Sőt, sokszor egyik hivatal ellent mond a másiknak. Amikor már odaköltöztünk, sokkal nehezebb lesz ez a bürokratikus rész, amikor egyből szükség lesz minden iratra, számra.
Amint szaladsz, úgy haladsz 2018.12.03 12:53:38
@négyzet: Köszi, ez utána jelent meg, miután elküldtem az előbbi hozzászólásomat.

Tényleg nagyon hasznos dolgokat mondasz. A cél az, hogy amint megérkezünk, minél előbb bejelentett címünk és melónk legyen. Én is arra gondoltam, hogy a külön biztosítás-fizetés arra vonatkozik, ha nem adózol, stb., de sajna konkrétumot nem találtam erről. Romániában is így működik, de egy olyan állampolgárnak, aki alapvetően benne van a rendszerben. Azt nem tudom, hogy aki csak utólag akar csatlakozni (ahogy mi akarunk Magyarországon), azzal mi is történik ilyenkor. Remélem majd a megfelelő szervezetek felvilágosítanak az apróságokról! :)