Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mozaikcsalád Alapítvány

13 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Angol nyelvű cikkek már nevet is annak a jelenségnek, mellyel én is nagyon gyakran találkozom a mozaikcsaládokkal folytatott munkám során. A „guilty dad syndrom” azaz „bűntudatos apa szindróma” névvel azt a helyzetet illették, amikor egy mozaikcsaládban a pár férfi tagja hoz – vagy ő IS hoz –…..
Mozaik a családom Ballag már... 2022.05.01 17:28:48
Talán hat éve volt, hogy barátaink éttermében üldögélve elindult bennünk egy gondolat: milyen szép lenne, ha a „nagyok” ballagásán közösen ünnepelnénk az exeinkkel, hiszen a ballagás olyan esemény, amiből csak egy van, ezt nem tudják a gyerekeink két külön hétvégén megünnepelni a két különélő…..
Régen csak vasárnapi apukának hívták azt a férfit, aki a válás után egy rövid hétvégi napon élhette meg a szülőségét. Szerencsére a helyzet azóta sokat változott, és ha nem is gondolkodik még mindenki a váltott elhelyezésben, a kéthetente hétvégére időzített, és ideális esetben pénteken (vagy akár…..
Alakuló mozaikcsaládokban, főleg az első közös karácsony megszervezése előtt komoly kérdőjeleket okozhat a szülőkben az, hogy hogyan fésüljék össze az addig két egyszülős család hagyományait. Mi van akkor, ha az egyik családban a Jézuska hozza a fát és az ajándékokat, míg a másik családban a…..
„Káosz a köbön?”,  „Csak a lojalitáskonfliktusok és a folyamatos viták tárháza.” „Illúzió, hogy egy ilyen össze-visszaságban lehet kiegyensúlyozottan élni? Lépten-nyomon botolok olyan borúlátó és elkeseredett megnyílvánulásokba, akár benne élőktől, akár olyanoktól, akik csak kívűlről szemlélnek két…..
Ha sorra vesszük a családon belüli szerepeket, az anyaszerep az, amit mindig is a legnagyobb misztikum övezett. Az „anya csak egy van” vagy az „anya, aki mindig biztos” típusú közhelyek is azt sugallják, hogy az anya valamiféle kitüntetett szereppel rendelkezik a családban. Társadalmi szempontból…..
  Mozaikcsalád kialakításánál nem csak azért vannak nehéz helyzetben a szülők, mert két külön család szabályrendszerét kell összefésülni, hanem azért is, mert a családegyesítést megelőző válási krízist követően elképzelhető, hogy fellazultak a gyermeket körülvevő szabályrendszerek. Ha szó szerint…..
A minap egy szakmai beszélgetésben nagy vita kerekedett a váltott elhelyezés körül. Szakemberek egy csoportja érzelmektől vezérelve ugyan, de nagyon határozottan elutasította azt a nézetet, miszerint bármi jó származna a gyereknek abból, ha egy hetet az egyik egy hetet a másik szülőjénél él. Olyan…..
Mikor megtudtam, hogy a Duna Tv felfrissíti gyerekkorom egyik ikonikus tévéműsorát, a Családi Kört, elsőként az futott át az agyamon, milyen jó lenne, ha majd egyszer mozaikcsaládokról is esne benne szó. Persze gyorsan le is hűtöttem magam, mert egyrészt az elmúlt években a média részéről nem…..
Mostanában nagyon sokan keresnek meg minket azzal a kérdéssel, hogy hogy lesz a legjobb a gyereknek a válás után. Szerencsére egyre több a tudatos szülő, aki szeretné jól csinálni, és igyekszik szakember segítségével végiggondolni azokat a főbb szempontokat, amelyek meghatározzák a válás utáni…..
A válás ténye úgy él a köztudatban, mint egy rettenetes és drámai életesemény, amely megnyomorítja a gyermekek lelkivilágát, pszichés problémákat okoz hosszútávon mindenki, de legfőképp a gyermek számára. Hagyományos családmodellben élve is érezheti egy gyermek pokolnak a gyermekkorát a szülei…..
Mozaikcsalád – Annak ellenére, hogy a házasságok fele válással végződik, és lassan több gyermek él hagyományostól eltérő családban, még mindig kevéssé ismert tény, hogy mit is takar pontosan ez a fogalom. Nemcsak a nevéről, de a működéséről is nagyon hiányos a valós és hiteles tudás. A témáról való…..
Engedd el a megszokásaidat!  Nem csak a származási családjából, hanem az előző házasságából is hoz mindenki egy mintát a karácsonyi rituáléra. Ha ezekhez mindenki nagyon ragaszkodik, az rengeteg konfliktus forrása lehet. Találjátok meg azt az új ünnepi szokásrendszert, ami csak a Ti…..