Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Abu Yahya

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
HamPLÓ Sárga, fekete-fehérben 2019.01.05 07:00:00
Bár a külföldi fotósok képeit elsősorban azért szeretem, mert készítőik a hazai közlekedésbarátok többségével ellentétben jó minőségű géppel jó minőségű színes filmre dolgoztak, a múltkor megismert Balt Korthals Altes fekete-fehérben is igen hangulatos utcaképeket örökített meg. Hideg, nyirkos…..
Abu Yahya 2019.11.11 23:17:59
Ó, a Közvágóhíd... eszembe jutott egy régi gyerekkori élményem.
Minden évben lementünk Ráckevére, ott volt nyaralója a rokonoknak. Mindig nagyapám Daciájával mentünk, egyszer azonban HÉV-vel. Én addig csak a Szentendrei HÉV-et ismertem, azt is csak kocsiból nézve, így amikor a Vágóhídnál felszálltunk a zöld járgányra, egészen Ráckevéig vártam, hogy lemenjünj a felszín alá... De nem mentünk le, amiért csalódott is voltam.

De nem ezt akartam elmesélni. Emlékszem, Kőbánya-Kispestre vonattal mentünk, onnan metróval a Nagyvárad térre, majd 24-es villamossal a Vágóhídhoz. Tetszett, amikor a 24-es becsatlakozott a 2-es vonalába a Soroksári úton. A 2-es villamost is sokat láttam autóból, tudtam, hogy a Duna mellett megy, és azt is, hogy alagútja van, így szinte hisztiztem anyámnak, hogy menjünk arra. De persze nem mentünk. Aztán két hétig próbáltam győzködni, hogy hazafelé a 2-essel menjünk, úgyis ott van a Nyugatitól nem messze a végállomása, onnan is mehetünk vonattal. Aztán hazafelé megérkeztünk a Vágóhídra a HÉV-vel, és olyat láttam, ami miatt a 2-es villamos alagútjait is elfelejtettem: egy hosszú kígyó villamos (így hívtam az ipari csuklóst) befordul a híd alatt, és vissza is fordul. Aztán eltűnt ott abban a szűk nyílásban. ekkor már arra akartam menni. Erre persze elvittek, hiszen a 23-as villamosról is át lehet szállni a metróra. Átmentünk az úton, és jött a következő kígyó. Tisztán emlékszem, hogy egy szőke hosszú egyenes hajú férfi vezette, olyan, amilyet a Serif és az idegenek c. Bud Spencer filmben is láttam - ő volt az idegenek vezére. Azt hittem, hogy ugyanaz az idegen vezeti a villamost, és ettől kicsit meg is ilyedtem. De ha már odamentünk, felráncigáltak szüleim a villamosra, nincs mese.
Aztán a villamos belül sem ugyanolyan volt: műanyag ülései voltak, nem az akkor szokásos piros bőr. A szőke vezető és a műanyag ülések azóta is megmaradtak bennem. Na meg az is, hogy olyan furcsa helyeken mentünk. Ha fel tudtam volna fogni, hogy micsoda páratlan élményben lehetett részem akkor, sokkal jobban figyelek.

Legközelebb már csak akkor jutottam a 23-as villamoshoz, amikor a Ferenc körúthoz járt. Az meg már nem volt az igazi. Nekem az a vasút mellett bújócskázó, fura helyeken menő villamos kellett. De sajnos másodszor már nem volt részem benne. :(

De legalább ezek a képek visszahozzák azt a gyermeki lelkesedést. Köszönöm.
A "régiképes" válogatásaim elsősorban Budapestről szoktak szólni, de nem túlzásba vitt lokálpatriotizmusból kifolyólag, hanem mert a külföldi fotósok legtöbbször a fővárost keresték fel. Persze néha felbukkannak képek például Szegedről, de az ilyesmi kivételnek számít. Most egy ilyen kivétel…..
Abu Yahya 2019.11.11 12:03:14
@Hamster: Huh, tényleg lehet, hogy kevertem.

Szerinted nem lenne jó amúgy nosztalgia kocsinak visszaalakítani a 40-est? Arról úgy tudom megvan még, de elég bugyutáán néz ki a két fényszóróval :D
Ezek a képek már megjárták az Index címlapot és az albertfalvai facebook csoportokat is, de én csak nemrég akadtam beléjük, úgyhogy most akkor is ezek következnek, ha nem számítanak újdonságnak. Ha esetleg valaki azt olvasná ki a magyarázószövegekből, hogy fikázom a környéket, annak gyorsan…..
Az elmúlt néhány évben jócskán felpezsdítette a miskolci tömegközlekedést mind a Zöld Nyíl projekt, mind az ezt övező menetrendi, járatbeli változások. Lassacskán már én sem tudom követni, pedig az esetek nagy többségében kihasználom a tömegközlekedés adta lehetőségeket. Ám nyilván nem ezek az első…..
Abu Yahya 2019.10.31 20:54:47
@DeadEnd: Amint utánaolvastam, a 101B-s járat eleinte a gyors 1-es busznak vola betétjárata, csak a Búza tér és Diósgyőr között közlekedett. A gyors 1-es (1977-től kapták a gyorsjáratok a 100-as viszonylatjelzéseket) A Tiszai Pu és Majális park között, de még nem Vologda felé, hanem a Széchenyi utcában. Az 1B-s busz a Bóza térről indult, és csatlakozott be a főutcába. A két elkerülőút építésekor a 101-es az északi terelőútra került, a 101B-s pedig a délire. Hogy mikortól jár a Szondi utcához, arra nem emlékszem sajnos.
Mivel nincs kedvem másról írni, folyatódik a nosztalgiatujázás :) Bár november 25-én délután egyig elvileg mindenki kivillamosozhatta és -buszfotózhatta magát, ezzel még nem volt vége a programnak, ugyanis az eredeti fényét nemrég visszakapó 1233-as csinált egy extra kurflit a városban: A…..
Abu Yahya 2018.12.10 19:09:12
@Comandante en Jefe: A Népszínház utcai villamosok valóban átjöttek a körút másik oldalára, erre közlekedett a régi 2-es villamos is, csak az nem a hurokban fordult meg, hanem továbbment a szűk belvárosi utcákon a Klauzál tér felé. Ha jól emlékszem 1941-ben szűnhetett meg a járat ezen szakasza. Én 10 éve, mikor Magyarországon voltam, bejártam a környéket, a házakban akkor megvoltak, talán a mai napig is megvannak a felsővezetéktartó kampók. Egyébként valamikor az 50-es években szüntették meg ezt a szakaszt, hogy ne lassítsa a körúti villamosok forgalmát.