Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BellaItalia

60 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy Kis Itália "V", mint Valentino 2021.01.25 21:02:43
... La scatola rossa. Az a bizonyos piros doboz. Mindig is alig vártam, hogy egyszer belenézhessek, mit is rejt, s hogy megcsodálhassam a benne lévő alkotásokat. Apró részletek, csodásan ívelt, csatok, kapcsok, kézzel varrt szegletek, alaposan megtervezett, hosszadalmas, míves munkák eredményeként,…..
Éjjel érkezett. Szikrázó jeges kis csillagai, kézenfogva szemeztek, a hideg téli éjszaka zord mosolyával, miközben  leszálltak a bájos olasz tájra, hangtalan fehér, csillámló, fodros ruháikban. A hópihék féktelen játéka borította be a Friuli táj csendjét, ahol csak szarvasok és őzek lábnyomát…..
December 24-én, itt a mi csöppnyi Friuli régiónkban, Udine mesebeli utcái között, hatalmas, hangos AUGURI di BUON NATALE kívánságoktól megtelve, nyüzsgő életképek váltogatják egymást minden "normális" évben. Ezen a napon, még az utolsó beszereznivalók, s teendők közepette, ünnepi hangulatban…..
Van egy mesebeli tengerparti kisváros, itt Friuli-Venezia Giulia régió észak-keleti csücskében, amely arcával reggelente az Adria hullámaiban fürdőzve mosolyog a napra, míg háta mögött apró szigetekkel tűzdelt lagúnás vidéke felett, a Friuli Alpok hósipkás hegyei vigyáznak e tündéri vidékre. Grado…..
Azok a kis sarki üzletek Olaszországban, a piciny Piazza-k melletti macskaköves utcák rengetegében, ahol már szinte távolról "elrabolnak" minket az illatok, s a megfoghatatlan atmoszféra, ami akár 50m2-en is képes elhozni mindazt ami Itália, s mindazt, amit az olasz gasztronómia iránt fogékonyak (mi…..
Az "Anyaélesztő", mely megannyi finomság lelkének puhaságáért felel. Igazán jó Panettone, de megannyi isteni finom kelt tészta alapú sütemény sem születik nélküle. Az "AnyaÉlesztő" számos finomság "élményfelelőse", s mivel közeleg a sütés-főzéssel teli ünnepi szezon, megosztom Veletek hogyan is…..
A Nap Szigete, - így hívják a helyiek. Észak - Kelet Olaszország kedves kis tartományában járunk, Friuli-ban, melyet sokan csak átutazásaik által ismernek. Itt, a Júlia Alpok elegáns vonulatai előtt, s a Collio teraszos dombvidékének integetve, a festői szépségű lagúnák közt megbújva húzódik meg…..
A kellemesen lankás dombok mindenféle zöld árnyalatai között, egy kis sárga Vespa-n közeledett Alessandro, a La Subida Michelin csillagos étterem séfje, mögötte pedig mosolyogva Josko Sirk ült, ennek a csodahelynek a megálmodója, a Subida jól ismert, jókedvű "házigazdája". Régi családi barátaink Ők,…..
Hat éve történt, hogy egy új szerelem lépett az életembe. Olyan gyorsan jött, hogy szinte levegőt sem kaptam, s olyanná varázsolt, amire sosem gondoltam. Aztán mikor eljött az első olasz randevú ideje, s az én kékszemű lovagom közölte, hogy irány Friuli és irány Udine, sosem felejtem el, az arcomra…..
Ahogyan az élet útjai is kifürkészhetetlenek, úgy köt össze sokunkat Friuli régiója – Magyarországgal. Megannyi határtalan barátság, szakmai diskurzus, régi gasztronómiai kapcsolatok, s a történelem szálai, mely Magyarországot bizony színes és erős hídként köti Észak Olaszország, első – keleti kis…..
Edi Sommariva, az apósom, egy különleges ember. Meghatározó név az olasz gasztronómiában, vendéglátásban, ahol világraszóló dolgokat alkotott, s hoz létre folyamatosan megannyi értéket. Ő egy olyan igazi csupa szív, csupa mosoly, stílusos olasz férfi, családapa és szakember, kinek minden…..
Olaszország Észak - Keleti mesés régiója a miénk, a gyönyörű Friuli - Venezia Giulia, mely az első térség, amikor  például Szlovénián keresztül Itália napsütötte földjére érkezünk. Köszönhetően a régiónk speciális besorolásának, amely a "regione a statuto speciale" kategória, mi már az egész…..
Ínycsiklandozó ízek kavalkádja, piciny családi Osteria-k leplezetlen bája, friss hegyi sajtok sokasága, s isteni prosciutto sonkák felvonulása ... mindezen apró, ízes életérzések nélkül nem is létezik igazán Itália. Annyi, de annyi finomság köt minket taljánföld megannyi térségéhez, hogy bizony,…..
Létezik egy kis paradicsomi sziget, az Észak Olasz tengerparton, Friuli régióban, Trieszt után, a Júlia Alpok hegyeinek ölelésében, a lagúnák vidékén, ahová most a képzelet repülőszőnyegén repítelek el Titeket. Reméljük, hogy hamarosan eljöhetnek azok a napok is, itt Olaszországban, hogy élőben a…..
A mi kisvárosunk Udine, ahol élünk, most az amerikai Fobes magazinban szerepelt. Ez a kedves, élhető, polgári olasz kisváros, mely a gyönyörű Friuli-Venezia-Giulia régióban található, Szlovénia után Olaszországba érkezve, az első térség. Sokan csak átutazóként "ismerik" a mi vidékünket, de hála…..
Miközben mi most leginkább az ablakokban, vagy a kertben ülve csodáljuk a tavasz színpompás vonulását az orrunk előtt, addig bizony a primavera határtalanul stílusosan és végtelen olaszos eleganciában járkál fel s alá, az olasz kisvárosok, most érintetlen macskakövein. Elhoztam most Nektek Őt, a…..
Tudjátok, hogy szeretem a színeket. magyar lányként, olasz feleségként, és szenvedélyes Olaszország szerelmeseként, mindig is fontos nekem, hogy az élet minden pillanatában érezzük annak apró rezdülését, - melyhez a színek oly fontos kellékeink. Büszke vagyok a piros fehér zöld magyarságomra, s…..
Az életünk sok szempontból egy igazi nagy utazás. Emberi, érzelmi, fizikai tapasztalások megannyi sokasága gyűlik össze a sokszor filmként pergő pillanatok alatt. Helyszínek, kontinensek, illatok, ismeretségek, érzések, új barátok, kultúrák és élmények gyűlnek a lelkünkben, szívünkben, eszünkben, -…..
Friuli Venezia Giulia egy tüneményes régió. S a legszebb, hogy bájait és igazi szépségét szereti véka alá rejteni, így már azzal örömet szerez nekem, hogy ezeket az apró csodákat felfedezhetem. A régiónk ugyanis telis-tele van olyan városkákkal, természeti csodákkal, történelemmel, melyeket azt…..
Egy Kis Itália A Bruschetta titka 2020.01.19 20:38:22
Vannak napok, amikor nincs kedvem túl nagy dolgokat főzni, de mégis szeretnénk olaszosan élvezni a színeket és az ízeket az asztalon. Szeretem, amikor a friss alapanyagok illata lengi körbe a "cucina" falait otthon, de közben tényleg nem kell hadba vonulnom az olasz főzőtudomány színterén, csak…..
GRADO, ......első látásra "AMORE"  Amikor az embernek van egy szívszereleme, arról mindig jó mesélni. Főleg ha ez kölcsönös. Ebben az évben és a jövő évben is Grado mesés kisvárosának vezetése és az ott kialakított turisztikai klaszterünk is úgy döntött, hogy a magyar vendégek lesznek most nekünk,…..
BellaItalia 2020.01.16 17:01:08
@Ambiorix: a komment kapcsán érdemes lenne azt is leírni, hogy mindez melyik partszakasz részen volt :) mert ahogy megyünk kelet felé az a lagúnák része, Pineta abszolút sekély és valóban bokáig ér, ezért is szoktuk leginkább csak kisgyermekeseknek ajánlani. Viszont a delfinek sem gondolom hogy bokáig érő vízben ugrándoztak nekünk tavaly tavasztől, egészen őszig....ugyanis a belvárosi homokfövenystrand és a nyugati partok homokfövenyei csodásak. Sajnálom, ha oda nem jutottak volna el, de a kommentből úgy érzem, hogy lehet, hogy nem sikerült Grado ezt az oldalát is látni:) De hála istennek közel vagyunk, érdemes még egy esélyt adni ennek a csodás kisvárosnak mert megéri. :)
BellaItalia 2020.01.16 17:02:05
@a szürkebarát ötven árnyalata: szeretettel várjuk :) mindig aktuális!
Megannyi csodás karácsonyi finomság kerül Olaszországban az ünnepi asztalra, de kijelenthetjük, hogy Panettone nélkül nincs ünnep Itáliában. Így mivel a közös készülődésnél nincs is szebb, mi is most vágunk bele még az apróságok készítésébe. Nekünk viszont van még egy extra napunk :)  a holnap. Így…..
Végtelennek tűnő napok délutánja volt, az olasz karácsonyi hangulat sürgő forgó színes, illatos kavalkádjának kellős közepén, amikor egy hirtelen jött ötlet alapján úgy döntöttünk, hogy nekünk most el kell ugornunk Nonna-hoz. Mert Őt látni, az jó energiákat jelent. Mosolya varázserővel bír, s amikor…..
Oly sokszor halljuk a gondolatsort, az édesen csengő, dallamos kifejezést. A Dolce Vita mára már egy fogalom, s valahol érezzük tudjuk, ez az a szó, mely előhívja belőlünk az édes érzést, a belső ütemes szívdobogást. A pillanatokat, amikor a kis kőházak között kávézunk, amikor Giuseppe a pizzás…..
 A mi kis régiónk útjai és karakterei kifürkészhetetlenek és sosem tudhatod, mikor hasít el Veled szemben egy cseresznye piros oldtimer Fiat 500-os, vagy éppen mikor haladsz el gyors folyású türkiz kék folyók felett, s mikor lép ki eléd az útra Giovanni bácsi a járókeretével, végtelen mosollyal és…..
BellaItalia 2018.12.20 23:22:00
@Ange1946: Kedves Irén, nagyon köszönöm a kedves kommentet, amit nem tudom miért, de csak most láttam meg. Jobb későn mint soha :) KÖszönöm szépen a kedves visszajelzést az írásomra, nagyon jól esett olvasni. Nagyon boldog ünneői készülődést kívánok sok szeretettel, Kinga