Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BellaItalia

74 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Végtelen sorokat írhatnék Nektek, a szebbnél szebb és csillogóbbnál csillogóbb és jól ismert olasz karácsonyi vásárokról, hiszen ebben az időszakban Olaszország teljes és tökéletes pompájában tündököl, minden régiójában. A jelen írásomban a Magyarországhoz legközelebbi, pöttöm Friuli régióból…..
Olaszországban szeretjük édesen kezdeni a reggelt. Az itt élők azt vallják, így biztos mosolyogva indul majd a nap. A finom, bájos sütik, egy jó kis fekete kávé és egy kedves csevej pedig megadják a mindennapok olaszos és dinamikus alap lendületet. A dolcevita pedig máris mellék szegődik. Egy…..
Grado, a Nap Szigete. Egy csöppnyi homoksziget, ahol a természet, a tenger és a történelem valami különös módon varázsolja el az embert. Igazán olaszos módon, megadva a Dolce Vita számos pillantát. A hely, ahol minden egyes légzéssel nyugalmat szívunk magunkba, egy piciny kis desztináció, ahol a…..
Olaszország újranyit! A várva várt első új datum – Április 1. Az egész ország fehér zónává változik, amely már azt jelzi, hogy március 31-el, megszűnik az egészségügyi vészhelyzet. Megszűnik a régiószínezés is végre, úgy tűnik minden egy kicsit egyszerűbb lesz. Április 30-ig a Green Pass különböző…..
A régió ahol élünk, picike, varázslatos, családias és megannyi hagyománnyal teli. Friuli egy sokarcú, mesés térség, melyet Magyarországról (Budapestről) már akár 6 óra alatt is elérhettek. Csodás történelmi városok, világörökség helyszínek, havas hegycsúcsok,  tavakkal szőtt völgyek, mesés teraszos…..
Egyszer volt, hol nem volt, amikor Udine-ből az utam munka miatt éppen Grado-ba vezetett. Egy kellemes csoda folytán ráérősebbnek tűnt a nap, így nem az autópálya, hanem a rendes autóút felé vettem az irányt. Mindez akkor történt, mikor már úgy végérvényesen itt éltem Olaszország ötödik legkisebb…..
Az ősz derekán van annak valami különleges bája, ahogy átalakul a Friuli táj. A dombok teraszain úgy suhannak a vörösek és az okkerek, mint a festőpalettán az ecset, csakúgy a tengert pedig a Bora fuvallatai színezik át. A csípős reggeleken még inkább jól esik az erős kis fekete a halászok utcájában…..
A kellemesen napsütötte októberi itáliai napok mesés hangulata, magában hordozza az új szezonális finomságok színeiben és ízeiben való bővelkedést is. Zsizseg a piactér, érkezik a friss áru és velük együtt a kiváló helyi élelemiszereket válogató csinos signora-k is. Nem fér kétség amellé, hogy itt…..
A selymes őszi tengerparti napsütés cirógatja a bőrünk, miközben a parton ülve, a hullámokkal szemben a napernyők alat megbújva, a fukszia szinű buoganville-k kacsingatnak ránk, így szeptember derekán. Nem, nem, nem akar véget érni a nyár. Kezemben az Aperol Spritz-es pohár és a gyönyörű naplemente.…..
Ciao a tutti! Igyekeztem közérthető információk segítségével összefoglalni Nektek, hogy az új, 2021. május 16-án az olasz egészségügyi miniszter által aláírt rendeletek keretei kapcsán, hogyan is változik a helyzet a Magyarországról, - Olaszországba történő beutazás vonatkozásában. Az új rendelet…..
Az elmúlt időszakban, sokszor a kandeláberekkel világított macskaköves utcákon a kirakatok fénye volt az, mely az üres tereket, sétálóutcákat, különleges melegséggel töltötték meg. A narancszónában például ezek a csöppnyi kis üzletek, nap mint nap adtak valamit a lelkünknek, hiszen még a bezárt…..
Megannyi találgatás, kérdés, felvetés és dátum az, mely számos ponton övezi az olaszországi belső és külső nyitás körülményeit. Egy biztos, egy több dátumból álló út áll előttünk, amelyet a nyitás öröme mentén, megannyi szabályt és körülményt figyelembe véve végigjárhatunk. S mindeközben egy dolog…..
Ilyenkor tavasszal megannyi csoda virágzik Olasazországban. Magnóliák, vad cseresznyefák, s a mező összes margarétája .... de hogy Medúzák??? Tegnap különleges fotókat és felvételeket kaptam, amit mindenképpen szerettem volna elhozni Nektek, mert ilyet nem mindennap látni. Az elmúlt hetekben a…..
Február Itáliában. A szerelem, a farsang, a fritelle-k hónapja. Amikor a ködös téli napok között, szikrázó napsütés tör előre, színek, ízek, korabeli jelmezek, illatos kávé és koccanó poharak táncolnak a konfettikben fürdő városi tereken. Egy időszak, amikor már éled a természet, a virágillattal…..
Egy Kis Itália "V", mint Valentino 2021.01.25 21:02:43
... La scatola rossa. Az a bizonyos piros doboz. Mindig is alig vártam, hogy egyszer belenézhessek, mit is rejt, s hogy megcsodálhassam a benne lévő alkotásokat. Apró részletek, csodásan ívelt, csatok, kapcsok, kézzel varrt szegletek, alaposan megtervezett, hosszadalmas, míves munkák eredményeként,…..
Éjjel érkezett. Szikrázó jeges kis csillagai, kézenfogva szemeztek, a hideg téli éjszaka zord mosolyával, miközben  leszálltak a bájos olasz tájra, hangtalan fehér, csillámló, fodros ruháikban. A hópihék féktelen játéka borította be a Friuli táj csendjét, ahol csak szarvasok és őzek lábnyomát…..
December 24-én, itt a mi csöppnyi Friuli régiónkban, Udine mesebeli utcái között, hatalmas, hangos AUGURI di BUON NATALE kívánságoktól megtelve, nyüzsgő életképek váltogatják egymást minden "normális" évben. Ezen a napon, még az utolsó beszereznivalók, s teendők közepette, ünnepi hangulatban…..
Van egy mesebeli tengerparti kisváros, itt Friuli-Venezia Giulia régió észak-keleti csücskében, amely arcával reggelente az Adria hullámaiban fürdőzve mosolyog a napra, míg háta mögött apró szigetekkel tűzdelt lagúnás vidéke felett, a Friuli Alpok hósipkás hegyei vigyáznak e tündéri vidékre. Grado…..
Azok a kis sarki üzletek Olaszországban, a piciny Piazza-k melletti macskaköves utcák rengetegében, ahol már szinte távolról "elrabolnak" minket az illatok, s a megfoghatatlan atmoszféra, ami akár 50m2-en is képes elhozni mindazt ami Itália, s mindazt, amit az olasz gasztronómia iránt fogékonyak (mi…..
Az "Anyaélesztő", mely megannyi finomság lelkének puhaságáért felel. Igazán jó Panettone, de megannyi isteni finom kelt tészta alapú sütemény sem születik nélküle. Az "AnyaÉlesztő" számos finomság "élményfelelőse", s mivel közeleg a sütés-főzéssel teli ünnepi szezon, megosztom Veletek hogyan is…..
A Nap Szigete, - így hívják a helyiek. Észak - Kelet Olaszország kedves kis tartományában járunk, Friuli-ban, melyet sokan csak átutazásaik által ismernek. Itt, a Júlia Alpok elegáns vonulatai előtt, s a Collio teraszos dombvidékének integetve, a festői szépségű lagúnák közt megbújva húzódik meg…..
A kellemesen lankás dombok mindenféle zöld árnyalatai között, egy kis sárga Vespa-n közeledett Alessandro, a La Subida Michelin csillagos étterem séfje, mögötte pedig mosolyogva Josko Sirk ült, ennek a csodahelynek a megálmodója, a Subida jól ismert, jókedvű "házigazdája". Régi családi barátaink Ők,…..
Hat éve történt, hogy egy új szerelem lépett az életembe. Olyan gyorsan jött, hogy szinte levegőt sem kaptam, s olyanná varázsolt, amire sosem gondoltam. Aztán mikor eljött az első olasz randevú ideje, s az én kékszemű lovagom közölte, hogy irány Friuli és irány Udine, sosem felejtem el, az arcomra…..
Ahogyan az élet útjai is kifürkészhetetlenek, úgy köt össze sokunkat Friuli régiója – Magyarországgal. Megannyi határtalan barátság, szakmai diskurzus, régi gasztronómiai kapcsolatok, s a történelem szálai, mely Magyarországot bizony színes és erős hídként köti Észak Olaszország, első – keleti kis…..
Edi Sommariva, az apósom, egy különleges ember. Meghatározó név az olasz gasztronómiában, vendéglátásban, ahol világraszóló dolgokat alkotott, s hoz létre folyamatosan megannyi értéket. Ő egy olyan igazi csupa szív, csupa mosoly, stílusos olasz férfi, családapa és szakember, kinek minden…..