Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sandorjeno

77 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valóságos-e, ami itt történik velem? Önismereti csoport résztvevőjeként sokszor már az első nap végére megfogalmazódhat bennünk ez a kérdés. Függetlenül attól, hogy éppen pszichodráma, bodywork, családállítás, vagy más élményalapú módszerrel dolgozunk, az intenzív tapasztalások hatására természetes,…..
A Magyar Coachszemle „Szívvel vezetni” című számában jelent meg dr. Sándor Jenő alábbi cikke. Coachként támogathatom-e ügyfelemet, abban, hogy szívből vezessen? Felelős magatartás-e bátorítani, hogy valaki vezetőként érzéseire, vagy intuícióira hallgasson? Hiszen egy érzés mögött lehet pillanatnyi…..
A fogyasztás csökkenése a 3. negyedévre minden jel szerint eléri a hazai autókereskedéseket is. Ugyan a jelenlegi várható visszaesésnek reálgazdasági okai is vannak, az iparág várható problémái és strukturális válsága már évek óta látszódik. A Baker Street’s ügyvezetőjeként és vezető tanácsadójaként…..
Mivel foglalkozik egy coach? Mit csinál egy pszichológus? Mi a különbség az egészséges emberek önismereti munkája és a terápia között? Ki milyen szakmai háttérrel és főleg milyen jogosítvánnyal dolgozhat az ember személyiségén és viselkedésén? Mik azok a kompetenciahatárok és miért olyan fontosak?…..
A segítő legfontosabb munkaeszköze a kérdezéstechnika. Jellemző, hogy a coach képzéseken minden hallgató a kérdezéstechnika workshopot várja leginkább. Minden magára valamit is adó coaching-, vagy más segítő módszer rendelkezik saját kérdezéstechnikával. Sőt mit több: a coaching szakma egyik…..
A másik ember megbecsülésén alapuló,  személyközpontú megközelítés hatékonyságát mára számtalan coaching folyamat sikere bizonyítja. A fejlesztési és vezetési módszerként mára elfogadott megközelítés azonban ennél is több lehetőséget jelent az üzleti életben. A másik személyként való tisztelete és…..
A legtöbb coach magányos harcos. Legnagyobb sajnálatomra még mindig nagyon kevés az olyan komplex fejlesztési projekt, ahol szervezet-, és folyamatfejlesztők, trénerek és coachok összehangoltan dolgoznak egy cél érdekében. (Ha részt vettél ilyenben és szívesen megosztod a tapasztalataidat…..
Egy bárban ülök. Szivar és cigaretta füst lepi el a termet. A szomszéd asztalnál két férfi erős akcentussal az életről, a nőkről, Freudról, Istenről és az emberről beszélget. Nem ugyanonnan jönnek. A magasabb német, a másik, viszont úgy töri az angolt, mint a szlávok. Régóta foglalkoztat a…..
Nemrég egy trénereknek és tanácsadóknak szervezett workshopon beszélhettem a tapasztalataimról. Nagyon hamar elérkeztünk a szakma egyik kedvelt kérdéséhez: hogyan kezeljük az ellenállást? Ez az a kérdés, amiről még egy junior HR-es is tudja, hogy mindenképpen fel kell tenni a trénernek, mielőtt…..
Amióta megalkottam itt a blogon Tillich és Moreno képzeletbeli találkozását egyre jobban foglalkoztat, hogy vajon miről beszélgetne Paul Tillich és korunk egyik legérdekesebb gondolkodója Ken Wilber. Wilbert olvasva olykor az az érzésem, hogy nagyon jó tanítványa Paul Tillichnek, holott ő szinte…..
A drámában nincs lehetetlen Vannak elmaradt beszélgetések. Vannak ki nem mondott szavak, és fel nem tett kérdések. Nagyon sok elmaradt beszélgetésem van mesterünkkel, Dr. G. Max Claytonnal, Maxszel. A jelenlétében soha nem éreztem azt, hogy valamit - például a vele töltött időt - ki kellene…..
Lassan vége a nyárnak, és a harmadévfolyamos hallgatóinknak ősszel diplomamunkát kell leadniuk. Nem is olyan könnyű ez, amikor valaki több, mint10 éve ezelőtt szerezte első diplomáját. Azóta rengeteget változott a világ, az elvárások, és a kutatás módszertana is.   Személyes apropó, hogy…..
sandorjeno 2017.08.04 21:48:30
A másik ember megbecsülésén alapuló,  személyközpontú megközelítés hatékonyságát mára számtalan coaching folyamat sikere bizonyítja. A fejlesztési és vezetési módszerként mára elfogadott megközelítés azonban ennél is több lehetőséget jelent az üzleti életben. A másik személyként való tisztelete és…..
Mennyiben tér el az akkori államhatalom erejének való engedelmesség a jelenlegi viszonyaink közt ismert hatalmi struktúrák puha vagy céltudatos engedelmességétől? Stressz, érvényesülés, hatalmi technikák, politikai losungok – ma is van épp elég arctalan és legalább annyi nagyon is személyes hatalmi…..
A coach legfontosabb munkaeszköze a kérdezéstechnika. Jellemző, hogy a coach képzéseken minden hallgató a kérdezéstechnika workshopot várja leginkább. Minden magára valamit is adó coaching módszer rendelkezik saját kérdezéstechnikával. Sőt mit több: a coaching szakma egyik…..
A legtöbb coach magányos harcos. Legnagyobb sajnálatomra még mindig nagyon kevés az olyan komplex fejlesztési projekt, ahol szervezet-, és folyamatfejlesztők, trénerek és coachok összehangoltan dolgoznak egy cél érdekében. (Ha részt vettél ilyenben és szívesen megosztod a…..
Üzlet és etika Ismétléseink 2014.08.09 15:43:21
Emberek fejlesztésével foglalkozom. Trénerként és tanácsadóként vállalati környezetben, pszichodráma asszisztensként céges világon kívül is. Amikor egymás mellé teszem mindazt, amit nyilvános fórumokon és médián keresztül érzékelek a magyar valóságból, és azt amit munka…..
"Tulajdonképpen akkor most mi is a coaching?" - hangzik el minden szombaton a kérdés a BKF posztgraduális coach képzésén, aminek szakvezetőjeként hétről hétre kísérletet teszek, hogy pontos választ adjak. Nemcsak szakmabeliekkel, leendő kollégákkal beszélgetve, hanem ügyfelekkel,…..
Amikor arra a kérdésre kell válaszolnom, hogy a saját felfogásom szerint mi is tulajdonképpen az etika, a morál, mindig Paul TILLICH válasza jut eszembe. Ideje, hogy a blogra is kikerüljön ez a válasz. TILLICH: „Hogyan tudatosul az emberben a léttel való találkozása során a…..
A drámában nincs lehetetlen Vannak elmaradt beszélgetések. Vannak ki nem mondott szavak, és fel nem tett kérdések. Nagyon sok elmaradt beszélgetésem van mesterünkkel, Dr. G. Max Claytonnal, Maxszel. A jelenlétében soha nem éreztem azt, hogy valamit - például a vele töltött időt -…..
Jó utat Max! "You know, what comes into my mind isthere is light and there is darkness there is always a bit of light stay with this light just with that little bitdon't look for a bigger onestay with what you've gotit'll growstay with the small lightvery importantstay with itdon't stay with what…..
sandorjeno 2013.04.01 18:16:35
Vannak olyan európai országok, ahol törvény írja elő, hogy coachingot csak pszichológus végezhet. Több szempontból sem tartom helyesnek ezt a megoldást. Egyrészt a pszichológiai diploma nem garancia arra, hogy valaki terápiát végezhessen, másrészt a coaching nem terápia, hanem…..
A teológiai és filozófiai etika veszélyes kettős igazsága Paul Tillich a berlini egyetem magántanáraként 1919-ben programadó beszéddel lép a tudományos nyilvánosság elé. A Kant-Társaság Berlini Részlege előtt „Über die Idee einer Theologie der Kultur” (GW IX, 13-27) címmen…..
sandorjeno 2012.09.19 10:20:04
A kép forrása: www.fotocommunity.de/pc/pc/display/14032948

Zárójelben található a hivatkozott részek forrása a tillichi életmű bevett hivatkozási rendszere alapján.
A szakmának azt a törekvését, hogy megérthetővé – és ezáltal megrendelhetővé – tegye a coaching szolgáltatást egy nagyon erős módszerspecifikus szegmentálódáshoz vezetett. Egy módszer elmagyarázhatóvá, elválaszthatóvá, és megérthetővé tesz. Hasonló folyamaton ment…..