Adatok
Szarvady Jázon
0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Már egy ideje használom a pizzavas.hu sütőacélját nagy megelégedéssel. Ma végre két egyforma veknit találtam a hűtőmben így gondoltam egy nagyot, és próbára tettem a pizzavasat a sütőkő ellenében.
A két vekni a pénteki workshopjaimról maradt francia parasztkenyér (kis híján elfeledkeztem róluk), az…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Abban igazatok van, hogy a gránit jobban hasonlít egy kemence hőtulajdonságaira, de ahogy a gőzölés kapcsán a Gabi már említette, kenyér sütésnél pont az a lényeg, hogy az első pár percben minnél jobban megnőkön a kenyér, mielőtt kérgesedne (ezért gőzölünk) ezután pedig minnél több idő kell neki (már megnőve), hogy szép kopogós kérge legyen. Mi kell Ehhez? Az, hogy nagyon gyorsan nagyon sok hőt kapjon az első percekben. Ehhez pedig nagyon jó hővezető közegre van szükség. Tehát, hogy visszatérjek a kemence hasonlatra. Fizikai szempotokból jobb acélon sütni, mint kemencében. Romantikus szempontokból, persze utánozhatatlan a kemence illete etc.
És ez csak a kenyér.. pizzáról már nem is beszélek, mert azt eleve 450-500 fokon sütik kemencében, amire otthoni sütőben esély sincs. Tehát ott más megoldás nincs az igazán jó pizzára, csak az acél.