Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zulu74

1 bejegyzést írt és 341 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 1999-es jugoszláviai légi háború emlékeit feltáró kutatómunka folytatódik. Az elmúlt hétvégén és e hét elején is így tett a Légierő Blogger. 88-0550, azaz a Hammer 34-ként pórul járt avianói F-16C-40 kevéssé ismert bal szárnya, némi törzsmaradványokkal Szabácson…..
zulu74 2015.01.27 08:16:50
Ha csak idéztél,akkor megkövetlek! Félre értés ne essék, én is sajnálom ezeket a srácokat itt a sírkövek alatt, a képeken. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a háború lezárására a legjobb módszer a gazdasági háttér meggyengítése, akár polgári áldozatok árán is. Nincsenek már frontok, és klasszikus rohamok. Az dönt, hogy melyik ország dobja be előbb a törölközőt gazdasági értelemben. Ezzel rengeteg emberéletet megkímélnek.Az I. vh-nak sem azért lett vége, mert elfoglalták Berlint, vagy Bécset a szövetségesek (Bp.-t azt igen, de azt később... és másért), hanem azért, mert a Német Birodalom gazdasági értelemben összeomlott, míg a Brit és az USA talpon maradt.
Japán-t sem igázták le "klasszikus értelemben" a II. vh-ban. Csak éppen "rávették" a békekötésre. Ezzel milliónyi japán életét mentették meg.

És még valami:
Szerbia óriási esélyt kapott arra, hogy megszabaduljon a Milosevic féléktől. Azóta kirugdosta a nacionalistáit is, és úton van az európai integráció felé. Fejlődik az ipara, mezőgazdasága, infrastruktúrája. Hamarosan egy európai mércével is fejlett gazdasággal rendelkezik majd.
Azt továbbra is nehezen viselik, hogy "kiszaporodták" az albánok őket az ősi szerb földről,de ugye mi sem tudjuk "elengedni" Erdélyt, ahol több román és szász él már mint székely.
Szóval paradox módon jól jártak a NATO agresszióval, tudtak élni ezzel a "lehetőséggel.

Mi viszont még mindig a két vh.-ban elveszített régi dicsőségünket akarjuk visszaszerezni..vissza is megyünk érte, hátha megtaláljuk a múltban.

Tessenek má' szíves lenni minket is bombázni... hátha akkor mi is elindulunk felfelé.
zulu74 2015.01.28 10:55:31
@Batkaa: Ha lenne egy nagy döntőbíróság, ami figyelembe venné az etnikai viszonyokat és aszerint ítélné meg vagy vissza a területeket, akkor igazad is lehetne:van értelme etnikailag tisztogatni.
A valóság ezzel szöges ellentétben van.
A konfliktusok lezárásakor az erősebb fél visz mindent, amit addig megszerzett.
A horvátok pl. egy rakás területet bekebeleztek és erre meg is szerezték a "pecsétet" Dayton-ban, amin többségében MA IS bosnyákok, vagy épp szerbek élnek. Magasról tesznek az etnikai viszonyokra.

Zéró áldozat nem létezik egy fegyveres konfliktusban, ez csak egy maszlag, mint az igazságos háború. Azért használják ezt a kifejezést is, hogy otthon el lehessen adni a közvéleménynek.

Zord!.
A lokális szükségszerűen behatárolt, és mint ilyen versenyképtelen a globálissal szemben. Magyarország képtelen lenne önmagát sikeresen megvédeni bármelyik szomszédjával szemben - ez tény ugyebár. Szövetségi rendszerben viszont már van értelme valamiféle biztonságról beszélni.
Az USA miért tudja a világ legnagyobb haderejét fegyverben tartani? Azért mert nem lokálisan gondolkodik. Nem Vyoming vagy Texas, vagy Kalifornia hadereje a döntő, hanem egyben az egész.
Az EU miért nem tud egy számottevő haderőt felállítani már évtizedek óta?
Mert a lokális torzsalkodások, pillanatnyi, laza érdekszövetségek hálójában vergődik. Így nem is képes megfelelni a kihívásoknak.
Hónapokig egyeztetnek arról, hogy egyáltalán beavatkozzanak e, aztán valaki megsértődik, megvétózza,vagy kimarad, mint a németek.
Azt hiszem nem is kell tovább magyarázni, hogy miért hatékonyabbak a globális szintű együttműködések.

A szláv nyelvek tanulásáról meg az a véleményem,hogy annak idején egy országot erőltettek bele egy teljesen idegen, rossz módszertannal támogatott, elvetélt kísérletbe, ami óriási ellenérzést váltott ki. Közben kiderült, hogy a "szláv népek" úgy utálják egymást, ahogy csak lehet, szóval akkor vagy megtanulod az összeset, vagy nem mész semmire vele. Egy horvátnak ne akarj szerb szavakkal köszönni, mert nem akarja érteni, a szlovének nem szeretik a horvátokat sem és a szerbeket sem. A szlovákok kikérik maguknak ha oroszul próbálkozol, a lengyeket meg nem érted meg, amíg le nem írják. Tudomásul kell venni, hogy a modern kori latin az angol lett... vagy megtanulod, vagy kizárod magad a világból és megrekedsz "regionális szinten".
A London Eye fontosságáról és népszerűségéről elég egyetlen mondatot mondani: ez az Egyesült Királyság leglátogatottabb turista látványossága, és ez mindent el is árul. Az eredetileg Millennium Wheel-nek (Milleniumi kerék) elnevezett kerék 135 méteres magasságával…..
Kirakodás közben. Az RA-82047 Ruszlánt először elhagyó ex-orosz gép, a RA-24132. Hazai oldalszáma vélhetően 3-assal kezdődik és négy számjegyű lesz. Mint azt a Magyar Nemzet mai számában megírtam, egy An-124 Ruszlán fedélzetén ma a kecskeméti repülőtérre érkezett az a…..
zulu74 2014.04.30 14:00:47
@zord: Nem akarom feleleveníteni a vitát, csak egy ideje nem voltam gépnél:
A HM köteles lett volna betartani a beszerzési szabályokat, ez nem lehet kérdéses.
Semmilyen törvénytelenül hozott döntést sem igazolnak annak az utólagos eredményei.
A döntések megfelelő módon történő meghozatala elsősorban KÖZérdek, még akkor is ha hadi eszközökről van szó.
Minden ilyen "kerülőutas" megoldásnál felmerül a "mutyi" lehetősége.

Az hogy a mentést meg kell oldani a vállalásnak megfelelően, az nem kérdés. Az viszont igen, hogy ha volt rá négy esztendejük, hogy kitalálják, hogy hogyan, akkor miért éppen a választások előtt lett hirtelen sürgős valami vészforgatókönyvet megvalósítani?

Összefoglalva:
"A célod nem, de módjaid. útálhatom." -mondja Gertrúdis a Bánk bánban. Hát én is így vagyok ezzel, kedves HM.
Csütörtökön, Obama szöuli látogatása előtt egy nappal hozta nyilvánosságra az észak-koreai Rodong Sinmun (Munkások Lapja) című újság ezeket a dátum nélküli képeket a bucifejű diktátorról, amelyeken Kangwon tartományban, a dél-koreai határhoz közel, meglátogat egy…..
  Biztosan emlékszel még az egyik mára klasszikussá vált sci-fi jelenetére, ahol egy virtuális, gépek uralta világban néhány szabadságharcos az egyetlen földkéreg alatti emberi városért küzd. Ebben a filmben hangzik el az eszmei fejtegetés, hogy ebben a virtuális világban…..
Három év elteltével ismét repülőnap Kecskeméten! Ha a 2010-es maximum elérése idén nem is lehetett reális célkitűzés, a szervezők kezdők, a környezet kedvezőtlen (megszorítások Európában és Amerikában), alighanem mégis egy sikeres rendezvény előtt állunk - főként, hogy…..
Közép-Európa egyik országában vannak, akik mostanában sokat beszélnek a hadiipar újraélesztéséről. Nem tudni, igazából milyen pecsenyét sütögetnek, mindenesetre ha átkukkantanak a szomszédba, láthatnak egy követendő példát. A posztjugoszláv, szerb hadiipar sem élt át…..
zulu74 2013.07.08 07:19:03
Egy apró pontosítás a cikk elejéhez:
A szerb haderő egyedül a saját vezetésének köszönheti, hogy szétverték. Az más kérdés, hogy pont akkor bombázták széjjel őket, amikor egy maffia rendszerű (UCK) párt hatalomra jutását akarták megakadályozni a saját "őshazájuknak" tekintett koszovói területeken. Tehát kvázi igazságtalanul.

Zord
Lehet hogy nagyon szimpatikusnak találod az ex-Jugoszláv haderőt, talán Dani százados elbeszélései alapján, talán más személyes okból, de ne feledjük el: a németek rémtetteit megszégyenítően agresszív és horrorisztikusan véres háborút folytattak 6 éven keresztül több olyan országban, melyhez 1918-előtt semmiköze nem volt.

És azért kellett bombákkal kieszközölni a demokráciát, mert maguktól nem voltak hajlandóak belátni, hogy a mások kárára történő "pánszerb" nacionalizmus akkor is csúnya dolog, ha lehet valamilyen beteg ideológiából maszlagot fonni köré.

Javaslom látogass el más érintett államokba is, és beszélgess el az ottaniakkal is, hogy milyen is volt a JNA és milyen "hősies" volt ez az egész.

Daniék lehetnek szimpatikusak, mint ember, de akkor is egy bukott ügyet szolgáltak. Az ellenségeink voltak, mert könnyen lehetett volna a határinakon átcsapó konfliktus is abból, hogy nem voltak képesek kulturáltan rendezni a viszonyukat a horvátokkal és a szlovénekkel, hogy a bosnyákokat ne is említsem.

Mellesleg kezet csókolhattak volna a horvátoknak, hogy nyolcvan éven át etették itatták jól, tartották őket a saját tengerpartjukon megtermelt valutával.
Mint az várható volt, Hende-féle parlamenti egyeztetés, jópofizás ide vagy oda, az ellenzék zsigerből belekötött a nemzeti légiszállító képesség fejlesztésébe. „A Zorbán luxusban akar utazni” – mondják a primitív hazaárulók. A kérdést azonban érdemes inkább szakmai…..
zulu74 2013.06.20 08:31:25
@zord: Sajnos valaki/valahol (a "nemzeti oldalon" kell keresni - ennyit segítek) egyszer elkezdte azt a marhaságot, hogy csak az a jó politikus, aki szakadt darócban, mezítláb és gyalog zarándokol el (étlen/szomjan) minden jelentősebb megbeszélésre a világban. (Magyar Vizsla)

Ennek egyszer véget kell vetni. El kell fogadni, hogy "protokolláris célokra" kellenek dolgok, amelyek az ország presztízsét jelenítik meg (igaz, összhangban kell lennie az ország képességével).

A baj azzal van, ahogyan kommunikálták.

Egyszerűen ki lehetett volna hagyni, vagy csak éppen megemlíteni a VIP funkciót (ha már itt van, használjuk - jeligére). Ehhez képest ha elolvasod a kiírást, akkor ordít, hogy Erforszvan kerestetik, meg két másik "vacak", szépségtapasznak.

Hangsúlyozni kellett volna,hogy elsősorban katonai alkalmazásra, ezen belül (katonai)személyszállításra kellenek a gépek. Megint a nagy sietségben kint felejtették a lólábat.

De szerintem ezzel semmi baj nincs, hogy VIP.

Ezt tudomásul kell venni, hogy az olyan dolog, amire költeni kell: Inkább ez, mint hogy nemzeti büszkeségből fenntartsunk egy MALÉV-et,és évente milliárdokkal finanszírozzuk a veszteségeit.
zulu74 2013.06.30 13:31:06
Őszintén szólva nincsenek nagy reményeim, hogy értelmes döntés születik ebben az ügyben. Már csak azért sem, mert egyszerűen ott tartunk, hogy a honvédség minden beszerzését kizárólag gazdasági szempontok alapján hozza meg a mindenkori(!) kormány. Ez a hibás gondolkodás vezet oda, hogy nem mertek "drágább" vadászokat venni, inkább a szerződés apró betűjében nyomtak el egy csomó pénzt, csak nehogy a "zemberek" zúgolódjanak. Megint afelé haladunk, hogy veszünk valami "ócsót", ami nem is igazán az, amire nekünk kell, és nem is igazán lesz olcsó a végén, ha húzunk egy vonalat és összeadjuk. A lényeg, hogy be lehet jelenteni, hogy "íme, potom 5 milliárdból megoldottuk az egészet". Ez főleg azért "luxus", mert nekünk nagyon hosszútávra, nagyon megbízható gépeket kellene ilyenkor venni. Hogy miért?
Mert miután a miniszter (saját nagylelkűségétől) meghatottan átadja az eszközöket a honvédségnek, és az ünnep zaja elül.. senki sem fog egy árva vasat sem költeni rájuk, ha csak nem muszáj. Megindul a hanyatlás. Ha eredetileg is rossz volt a konstrukció akkor hamarabb... ha jó volt... akkor később.

Kövezzetek meg, de szerintem nekünk az egyetlen járható út az lenne, ha a RAF-tól lízingelnénk ilyen gépeket 10 évre (mint a Gripen szerződés esetében)... mert akkor legalább a britek levernék rajtunk az üzemeltetési morált, alkatrészre/javításra nem kellene költeni, csak tankolni és repülni. A többi legyen az angolok dolga.

A politika pedig nem tudna kitáncolni mögüle, mert ugye ki van fizetve... muszáj lenne használni.
A haderő rekord alulfinanszírozottsága, a koncepciótlanság, a politikai fóbiák, vagy egyszerűen a rossz gazdaként viselkedés meghozta eredményét. A Magyar Honvédség "helikopterflottája" év elején megszűnt létezni, mint honvédelmi illetve katasztrófavédelmi eszközrendszer,…..
zulu74 2013.06.18 07:01:34
@zord: A cikket sajnos nem tudom elolvasni, mert németül már nem érdemes megtanulni...:)
Az, ahogyan a németek a saját hadseregükhöz viszonyulnak, elég ambivalens.
A mai napig nincsen tisztázva, hogy pontosan mit is akarnak a hadseregüktől. Területvédelemre elégtelen/szükségtelen, támadásra alkalmatlan, NATO "puffer-haderő" értsd: segédhad.
A kollektív bűnösség (önként)vállalása miatt megszakadt minden katonai hagyomány. Igaz, hogy Európában azonnal felhördülnek, a "világbéke" jegyében, ha egyetlen német vezető ki meri ejteni a száján a tiltott szót: katona.
Így, hagyományok híján, büszkeségüket elvesztve, nehéz helyzetben vannak. Amikor

Afganisztánból, "alkalmatlanság címén" haza akarták zavarni őket, az volt a mélypont. Még a békefenntartásra is alkalmatlanok - mondták az angol és amerikai szövetségeseik.

Ezt csak azért írtam le, mert a Magyar Honvédség is hasonló gondokkal küzd: a katonaság, mint szakma elvesztette minden becsületét, (értsd: megbecsülését), hagyományait, gyökereit. Innen nehéz lesz elérni, hogy az egyenruhások ne "szerencsétlen honvédek", "mundérba bújtatott munkanélküliek" legyenek az emberek szemében. Ha nem is lesznek ünnepelt hősök, akik büszkén masíroznak végig a laktanyának otthont adó városink utcáin, mint az angolok, de legalább felnéznénk rájuk, mert megteszik, amit a haza védelme megkövetel tőlük.

Az idei árvíz valamelyest visszahelyezte volna őket a régi dicsőségbe, ha egyes politikusok bohóckodása háttérbe nem szorította volna a hősies helytállásukat taglaló híreket. Így megint csak (bio)díszlet lett, akárcsak a forgószárnyas közösség. Vágókép az Ország Vezető hátterében.
zulu74 2013.06.27 07:09:37
@KGyST: Tudom, ez nem a Grétsy professzor blogja,de hülyeségeket akkor se irkálj ide, ha nem tudod mit jelentenek:
Skerázni - futni/szaladni (amit te keresel az a parázni)
Rusztikus - falusias/paraszti

Egy demokrácia nem szükségszerűen erősebb is,mint egy önkényuralmi rendszer. Sőt. Az önkényuralmi rendszerek katonai ereje sokszorosa lehet egy demokráciának,mert:

1.) mindenki hadba vethető (nincs békemozgalom, lelkiismereti okból nem fogok fegyvert és egyéb nyavalygások).

2.) nincsenek erőforrás gondok, ha kell a teljes termelést a hadi ipar szolgálatába állítják. A demokráciákban közgazdászok, politikusok, szakértők alakítják ki a konszenzust, hogy mennyi az annyi.

A probléma inkább abban áll, hogy a totalitárius rendszerekben nem feltétlen a legjobb ötletek jutnak el a megvalósulásig, hanem ami a VEZETŐ szerint jó ötlet. Ebből következik, hogy nincs igazi verseny a katonai tendereken sem (ld. Gripen ügy). Ennek megfelelően ez a kontraszelekció biztosan lemaradáshoz vezet.

Az oroszok egyáltalán nem majmolják a nyugatot, és a gondolkodásuk sincs lemaradva manapság. Vannak fenyegetések, amire válaszolni akarnak, de ez nem majmolás, csak felkészülés. A gondolkodásmód nemzeti sajátosság, ezt "megerőszakolni" nem lehet. A magyarok akkor is tekintély-elvű, paternalista gondolkodású, roppant kreatív, de zabolátlan nép, ha ez EU-ban ez a fajta "plebejus" viselkedés már kiment a divatból, sőt: vér ciki.
Azt már jó pár évtizede tudjuk, hogy a James Bond márkanévvel szinte bármi eladható, legyen az szuperjacht, autó, óra vagy szinte bármi más. Esetünkben például egy igazán különleges whisky. A közelmúltban 14,2 millió dollárért kelt el a legutóbbi Bond-filmben, a Skyfallban…..
Az új helikopterek beszerzéséről csak jövőre lesz döntés, viszont rövidesen remélhetőleg megkötik azt a keretszerződést, mellyel 2015 végéig kívánnak gondoskodni a meglévő gépek fenntartásáról. Továbbiak a mai Magyar Nemzetben illetve a Phalanxblog vonatkozó…..
zulu74 2013.04.03 07:21:50
Bocsánat! Nem akarok belerondítani a nagy "hurráoptimizmusba", de szabadna megjegyeznek néhány fontos(!) dolgot:
Annak, hogy a döntést elodázzuk a választások utánra, nem az a célja, hogy felelős, szakmai döntés szülessen, hanem az, hogy vagy a következő (valószínűleg bal-lib) kormány nyakába varjuk a szükséges pénzeszközök kipréselését a zemberekből - vagy - ha megint nem lesz semmi az egészből, ezt csak a választások után kell megvallani,pedig már most tudjuk, hogy ez csak méz a madzagon.

A másik fontos üzenete az üzemeltetési szerződésnek, hogy az oroszok idejönnek, kifújkálják egy kicsit, lefestik, pepecselnek, aztán ráütik a stemplit (itt ez a kulcseleme a történetnek), hogy felőlük repülhetünk ezzel 2148-ig is ha merünk. Nekik ugyanis nem számít, a pénzt elrakják (ami marad a hazai zsebek megtömése után), és ha leesik, hát leesik. nicsevó.

Nekik ugyanis mindegy: a fejlődő országok úgyis náluk vásárolnak be ezután is,katasztrófák ide vagy oda. Ha mi meg kierőszakoljuk, hogy megígérjék, hát megígérik,hogy minden rendben lesz a gépekkel,egészen az idők végezetéig is.

Ja és még valami: most "tűzoltás" folyik ezerrel,ami a keretszerződésben ölt testet:
Ezzel lehűtik a hazai közvéleményt, és megint vissza lehet ülni a babérokra, aztán megint eltelik egy idő,mire újra baj lesz. Addig meglehet, hogy nem történik semmi előrehaladás az új gépek beszerzésével... hiszen "MINDEN RENDBEN".

"nekünk Mohács kell".
Air Power Blog Air Power News 11. 2013.01.05 05:41:54
Iramodjunk neki a 11-esnek! Időszerűen, egy "sebhelyes arcúval" illusztrálva. Zord..
zulu74 2013.01.18 07:09:54
@zord: Megint csak azt mondom,amit mondtam már Afganisztán kapcsán.
1.) Ha nem akaródzik külföldi missziókba menni, akkor nem kellett volna belépni a NATO-ba, akik most, saját érdekeik védelmében (ami nem feltétlen egyenlő a MI érdekünkkel) háborúba mennek.
2.) Ezeknek a lokális csetepatéknak (Líbia, Mali) többnyire az a kiváltó oka, hogy a Rafale, Eurofighter és tsai még nem rendelkeznek hadi tapasztalattal, és kell nekik néhány ilyen. Az USA a háttérből figyeli az önálló atlanti-európai szárnypróbálgatásokat, és nem lép. Szerintem a második vh. óta ezt szerették volna elérni,ha Európa végre a saját lábára áll, és a saját érdekeit saját maga védi, nem pedig folyton Sam bácsi nadrágszárát rángatja, hogy az segítsen neki.

3.) Az ilyen konfliktusokba azért jó, ha mi is bekapcsolódunk, mert itt viszonylag olcsón lehet harci tapasztalatot "venni", mert lássuk be, hogy a kockázat minimális, (Afganisztánhoz képest is), másrészt a hozadéka az meg nagy: éles(!) harcászati tapasztalat, együttműködés nagyobb tapasztalattal bíró szöv. haderőkkel, stb.
Nekünk hülyeség lenne kimaradni ebből. Nem kéne leporolni a "mű-pacifista" lözungokat, hogy "csak humanitárius, víztisztító, vegyvédelmi alakulatokat"
Egy magát komolyan vevő (mégoly kicsi) haderőnek tessék szépen felvállalni, hogy igenis MI is beszállunk a pofozkodásba, és keményen odatesszük magunkat.
Nem lehet mindig azon rinyálni, hogy
"jujj, oda nem megyünk, mert ott gonosz iszlamista bácsik lőnek ránk."

Szerintem az ilyen missziók pol. és gazd. hozadéka bőven meghaladja a befektetés mértékét.

A repülő eszközök megemlítésére két gondolatom van:

Vagy a pápai gépekről szól, ami ugye "nagyvonalú felajánlás", tekintve hogy nem mi fizetjük. :):)
Vagy valami kis "ráutaló magatartás",hogy "tessékmásziveslenni helikoptereket adni nekünk, olcsón, gyorsan" mert mennénk csak még nincs mivel. Szóval egyfajta lobbizás része a felajánlás.

Félre ne érts:
Nem akarom a magyar honvéd vérét hullatni idegen érdekek miatt, de alapvetően a katona feladata az, hogy harcoljon. Aki ettől megijed, válasszon polgári foglalkozást.

A lízingelt Gripennek igenis lehet hadba vonulni,főleg, hogy azért vannak. Max a gépveszteségnél előáll az "összetörtem a hiteles autómat" eset.Tíz évig fizetünk egy gépért, ami a sivatagban szétszóródott.

"Kockázat nélkül nincs győzelem" - Sir Edmund Hillary
zulu74 2013.01.22 07:08:54
Ma ötven éves a belgrádi 250. légvédelmi rakétadandár, vagy ha úgy tetszik, Európa legtapasztaltabb földi telepítésű légvédelmi alakulata. Néhány benyomás az alakulat banjicai szomszédságában, a Katonai Akadémián tegnap megrendezett évfordulós ünnepségről. A 250.…..
Air Power Blog Air Power News 10. 2012.08.02 20:34:33
Légierő-hírek, tizedik iteráció. Időszerűen egy Mi-24-es képpel, így emlékezve meg a típusról, melyet a szociálliberálisok siralomházba küldtek, a második Orbán-kormány pedig a vesztőhelyre kísért... Zord..
zulu74 2012.08.17 07:41:18
@szasa30: Az a baj, hogy a mindenkori rezsimek számára nagyon csábító lehetőség, hogy díszes parádékkal "altassák" a jónépet, nehogy véletlenül eszébe jusson valakinek megkérdezni: "szép, szép ez a Mihu, de hol van a
többi?"

Ha innen nézem, érhető, hogy sokan nem szeretik a "díszelgést", mert valóban sokszor, sokan szúrták már ki a nép szemét egy jó kis "parádéval",miközben a lényegen nem változtatott: nincs repülés, nincsen pénz.

Ha viszont a nép nem látja hős fiait, nem tud azonosulni velük, nem fogja soha számon kérni a "szolgálóit" (minister), hogy akkor most hogy is van ez, hol van a lóvé? Hol vannak a fejlesztések, fegyverrendszerek?

Egy repülőnap körül mindig fokozott a médiafigyelem, és ennek farvizén egy csomó kérdést felszínre lehet hozni.

Az ilyen videók mutatják, hogy "valami van, de nem az igazi", hiányzik a mecseki radar pl., meg ilyenek.
zulu74 2012.08.17 15:53:28
@Kelepisti: Nézd, tudom, hogy végletesen demagóg országban élünk, de mégis:
Ha kitesszük a kirakatba, amink van, akkor a polgár felfigyel, akkor lehet nyomatni, hogy "igen ám, de csak ez az egy helikopter van, amit látsz."
Ha nem jelensz meg, akkor azt fogja mondani, hogy minek költsön valamire, amit nem is láthat, kvázi: számára nem is létezik.

Sajnos katonai ügyekben rengeteg "troll" (nincs rá jobb szó) szabadult el, mióta nincs sorkatonaság. Ezeknek a sírása az egekig ér, hogy "minek költeni, amíg éheznek a nyugdíjasok stb".

A díszőrségek felállítását is mekkora felháborodás kísérte, hogy mekkora pénz, aztán mindenki ott nyáladzott az olimpia megnyitón a tévé előtt, hogy "ni' csak az angoloknak milyen feszes díszőrsége van."

Ezekkel nem tudsz mit kezdeni, ez színtiszta demagógia.

Afganisztánban is éheznek, de attól, hogy építünk nekik egy iskolát, amit nem védünk meg, még nem lesz jobb a helyzet, csak max nyugodtabb a lelkiismeretünk (hamisan).

A többség (őszintén remélem) érti és érzi, hogy miről szól a honvédelem, és nem árt, ha néha van valami kis villanás, amire büszkék lehetünk, mert közös erőfeszítésünk a Honvédség fenntartása.

Nem lehet, hogy nekünk csak lehajtott fejek és mély sóhajok jutnak, ha a katonaságról kerül a szó.

Fent kell tartani az emberek érdeklődését téma iránt, és erre jók az ilyen videók. Talán így a pol. pártok lelkiismerete sem alszik el a témán olyan könnyen.

Amikor anno Váriék körbejárták a médiát a győzelmeikkel, akkor azért sok fórumon elmondhatták, hogy "igen, nekem volt repidőm, de a társaimnak ilyen és ilyen problémákkal kell naponta megküzdeni."
A magyar Mi-24-es (többesszám idén NEM indokolt) képes minisztert reptetni, alibit adni az afganisztáni AMT mögé, és amint ma Budapest felett láthattuk, amerikai akciófilmben szerepelni. Immár időszerű a kérdés, hogy a képen látható épületben tevékenykedő megélhetési…..
Air Power Blog Air Power Hírek 8. 2012.01.26 09:39:00
A kommentárok áttekinthetőségére tekintettel nyitok egy újabb hírek bejegyzést.Zord..
zulu74 2012.02.03 13:44:56
@GSF:
Ezekért az örömteli pillanatokért én, és még másfél millió ember a SZJA+ÁFA befizetésének jelentős részével "fizetett"...
Természetesen szomorú, hogy nem tudunk nyereségesen (vagy legalább 0-san) üzemeltetni egy nemzeti légitársaságot, de pont azért nem meglepő, mert légierőt sem.
Én speciel a "brandot" sajnálom, de mivel az utazóközönség a pénzével szavaz, nincs mit tenni.
megjegyzem a lila-fehér légitársaság is teljesen magyar gépparkkal, és személyzettel repül. Szóval azokra én még büszkébb vagyok, mert MŰKÖDNEK, és nem működtetjük őket.

Nagyon LOL volt, amit a Ország Vezető mondott:
"nem engedi Brüsszel, hogy segítsünk". Nem is kell. Ha nem megy, nem kell erőltetni...
zulu74 2012.04.24 09:01:11
Air Power Blog PELE vs Avia 2012.04.19 02:56:00
 No comment, csak érdekes...12345Zord..
zulu74 2012.04.20 09:23:41
Nem hittem volna, hogy ez:
www.sas-hegy.hu/_user/browser/Image/tudastar/allatok/emlosok/_nagy/mogyoros_pele.jpg
Ilyen gyorsan repül, és ekkore károkat okoz. Az pedig hogy nyomjelzős is van, tényleg hihetetlen.
A HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalának főigazgatója, Keszthelyi Gyula és a svéd fegyverexport ügynökség, az FXM vezetője, Ulf Hammarström aláírásával ma 2026-ig meghosszabbításra került a magyar Gripen program, addig biztosítottá vált a hazai szuperszonikus harci…..
zulu74 2012.02.01 09:37:51
Csak én érzek benne egy kis csúsztatást, összemosást, szándékos rosszindulatot?

index.hu/kulfold/2012/01/31/nem_repulhetnek_a_sved_gripenek_a_nagyon_magas_legkori_nyomas_miatt/

Mi meg ilyen sz*t vettünk, mert nekem a két tény egymás mellé rakásából ez jön ki...

A probléma lényegét nem értem:
Ha létezik ilyen "extrém" légköri helyzet, miért nem írják át a szoftverben a megfelelő sorokat? Ha ez nem jelent veszélyt a gépre, akkor miért nem lehet egyszerűen kikapcsolni a "vészjelzést"?
Air Power Blog Air Power Hírek 7. 2011.08.01 13:25:00
Az ötödik után megnyílik a légierő és légvédelmi hírek hetedik része...Zord..
zulu74 2012.01.10 09:57:35
ne vakuljunk, ne vakuljunk!
A mostani szerződés módosítás nem a kormány és a HM heroikus nemzetmegmentő küzdelmének újabb fejezete:
Egy kényszer (nem tudunk a jelen ütemezés szerint fizetni) szülte megoldás, melybe most(!) a svédek is belemennek, mert momentán nekik
is az az érdekük, hogy ezzel a lehető legtovább tartsák nyitva a (vékonyabban, de) csordogáló pénzcsapot.
Pár éve simán elküldtek volna minket a p*ba a nyavalygásunkkal.

Igen, sajnos mi valahogy "genetikailag" képtelenek vagyunk bármilyen haditechnikát üzemeltetni, ha nincs senki aki "kényszerítsen" minket.
Valahogy túl nagy a csábítás, hogy ellopjuk, feléljük azokat a forrásokat, hiszen "úccse fog most kölleni". Ez már a 90-es évek elejétől kezdve így volt, és csak a délszláv konfliktus miatt torpant meg a teljes lezüllés, felélés, leamortizálás, de aztán megint folyt tovább minden.
Elég szomorú bele gondolni, hogy ezek a gépek már mind a füvön rohadnának 2-3 szerencsés gép kivételével, ha nincs a svéd fél, aki ráver a kezünkre, és megcsinálja inkább helyettünk.

A politikusok elv fordulataival pedig egy országot el lehetne látni villannyal, ha valamilyen turbinára kötöznénk őket.

Soha sehol nem sikk elismerni nálunk, hogy régen másként gondoltuk, de a tények ismeretében....stb.
Mindig az aktuális parlamenti helyzethez igazodik, hogy mit gondolunk. Ellenzékben minden elutasítunk, kormányon minden helyeslünk, amit a kormány tesz, vagy tervez.
Pártunk és kormányunk is éppen most kénytelen feladni, amit évek óta harsogott...
Ez nekem több tízezer forintomba fájt eddig...
Tegnap a HM immár az MTI-n keresztül is bejelentette az UH-1N beszerzési program létét, s ezzel az - egy évnyi előkészítést követően - hivatalosan is nyilvánossá vált. Most itt az ideje, hogy szemügyre vegyük ezt a típust, üzemeltetését, hosszú távú…..
zulu74 2011.12.16 09:53:07
Természetesen megint sikerült a sajtónak "horrorisztikus katasztrófának" beállítani a programot, amely azonnal a nyomor legsötétebb bugyraiba veti szegény, megtépázott hazánkat... Grat!
A valóság ezzel szemben az, hogy honvédelemre akkor is kell költeni, ha éppen nem megy a legjobban (főleg hogy ez elmúlt lassan harminc évben csak egyre szarabbul ment.)
Az orosz helikopterek alkalmazásának realitása nincsen, főleg amióta ugye beléptünk a NATO-ba, Persze kezdetben magasról tesznek rá, hogy mivel (nem) repülünk itthon, mert amúgy sem lehet számítani semmilyen segítségre sem tőlünk. Ha viszont végleg leépült a heli flotta, akkor nehogy már ezt foltozgassuk, hanem olyanra költsünk, ami nekik is használható, és komolyan vehető képességet jelent.
Ez a dolog akkor eldőlt, amikor a NATO felvett minket (na nem a két szép szemünkért, hanem a geopolitikai fekvésünk miatt)
Lehet itt sírdogálni, hogy az orosz technika, meg hasonlók, de be kell látni, hogy új szövetségeseink új szemléletet, és velük kompatibilis eszközöket várnak el tőlünk.

Mindenki háborgott a médiában, hogy milyen piszokság, hogy még költeni is kell az "ajándékra", de azt senki nem kérdezte meg, hogy egy hasonló szintű, és számú flotta felállítása a nulláról mennyibe is került volna. Mert azzal kell párba állítani a költségeket, és nem azon jajongani,hogy "úristenmeennnyyiipéééz".

A pacifista pol. társaknak meg üzenem, hogy a soron következő Tiszai árhullámkor legyen szivesek leruccanni és kézzel vinni a homokzsákokat, mert a maradék négy mihu hamar le fog amortizálódni, ha folyamatosan pörögnek. És ez csak egy értelmes érv a 30 helikopter mellett.

P.S
Azért szomorú, hogy nemzetközi szerződésekkel kell "rászorítani" minket a saját(!) eszközeink üzemeltetési kultúrájának a fenntartására. Nem?
A minap kaptam az alábbi fotót Miroslav Gyűrösi barátomtól. A szlovák haderő hosszú évek alatt, rendszeres lövészetekkel szabadul meg jelentős Sztrela-2M készleteitől. A légvédelmi lövészállomány kiképzése biztosított, az éles rakétával való lövészet…..
zulu74 2011.11.29 08:36:32
@KGyST: Szeretném felhívni a figyelmet, hogy az utóbbi időkig kevés olyan konfliktus akadt, amelyikben egyik napról a másikra nagyszámú támadó gép lépte át a határt "sutyiban". Talán a "yom kippur" konfliktus volt az egyetlen ilyen, amire emlékezhetsz.
Ha viszont a helyzet egy darabig csak "fokozódik", akkor minden normális kormány (igen, még a mostani is) meg tesz minden olyan intézkedést, amelyet ilyenkor szükséges.
A harci eszközök, rakéták beszerzése ilyenkor sokkal fontosabb, mint az IMF megszorító csomagjai, mert ha ország sem lesz, akkor a ktgvetési hiány is csak szimbolikus fogalom marad.
Szóval a képesség megtartása illetve a kiképzés színvonala sokkal fontosabb egy adott konfliktus kimenete szempontjából, mint az hogy momentán(!) hány levegő-föld rakétánk van.

Újra és újra meglep, hogy pl. a náci Németország hogyan tudott ennyi előkészületet, fegyverzet fejlesztést stb. megtenni a szövetségesek orra előtt...

A M.K. Honvédség is rákészült az összecsapásokra, nem úgy volt a, hogy reggel szóltak, hogy irány a Don...
Az ENSZ BT a potenciális ellenszavazók tartózkodása miatt végül engedélyezte a Líbia elleni katonai akciót a földi invázió kivételével. Nagyon úgy fest, hogy a légierő és légvédelem alkalmazásának krónikái az elkövetkező napokban újabb fejezettel bővülnek. A…..
zulu74 2011.03.22 11:48:54
@molnibalage:
A repült óra az tisztán pénzügyi kérdés. A radar ügye politikai döntés volt, aminek pénzügyi vonzata is van. Csak akarat kérdése, hogy a rendelkezésre álló forrásokat hogyan osztják el. Most kivonták a MiG-eket, azokra is volt "betervezve" költség, az sincsen sehol?
De tényleg maradjunk Líbiában....